Björn och Bennys succé


Idag lyssnade jag på Björn Ulvaeus i radions sommarprogram i P1. Den som missade det kan lyssna igen någon gång under kvällen eftersom det sänds i repris.

Igår kverulerade jag över att de tjänar så ohemult mycket pengar, i och för sig har jag ingenting emot det eftersom jag tycker att de är outstanding inom svenskt musikliv. Har man gjort en sådan succé dessa bägge konstnärer har åstadkommit så har man också rätt till det man tillverkat, i sann marxistisk anda kan jag tillägga. Problemet för många idag är att det inte är de själva som tjänar pengar på vad de tillverkar, det är diverse anonyma aktieägare.

Att Björn Ulvaeus har köpt ett jetplan för slantarna är helt ok tycker jag, i vart fall om man inte tänker så mycket på kärrans avgaser. Tjänar man så många pengar att de räcker livet ut, och dessutom åt både barn och barnbarn, så kan man agera filantrop sedan och skänka pengar till diverse HIV/AIDS-forskning eller andra saker som man tycker känns nyttigt.

AB: ”Succéen för ”Mamma mia!” har gett er väldigt stora inkomster. Musikalen har spelat in 12 miljarder kronor runt världen.

– Man får väl fundera vad man ska göra med det. Varken Benny eller jag har pratat om vad vi ska göra. Jag tänker inte på hur jag ska förvalta kapitalet.”

Björn berättade i sommarprogrammet att han har dålig självkänsla. En sådan sak förvånar mig givetvis en hel del, har man lyckats så till den milda grad som B&B gjort så borde ju självkänslan göra dessa herrar sprickfärdiga. Men så är det uppenbarligen inte för Björn i alla fall. Han berättade för lyssnarna

Björn Ulvaeus, Björn & Benny, ABBA, Mamma Mia

att han gått i terapi, att han dessutom försökt med hypnos. Ett slående bevis på att pengar inte automatiskt leder till lycka.

Lyckan han talar om i artikeln i Aftonbladet idag kom när han slapp oroa sig för hyran, någonstans i samband med Brighton, ett ekonomiskt resultat av Waterloo. Men som sagt, inget är beständigt.

Missade du sommarprogrammet så leta rätt på det nu, den kopia som finns senare innehåller inte musiken. AB12 SvD Min förra post! i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Björn Ulvaeus, Björn & Benny, BAO, Mamma Mia, Musical, ABBA, Musik, Konst, Underhållning, Ekonomi, Politik[/tags]


4 svar till “Björn och Bennys succé”

 1. Jag hade nog förväntat mig att du skulle föreslå att de avsatte några miljoner till fattigare kollegor som inte säljer så bra.

 2. Vem är lyckligast?
  Björn Ulvaeus eller Jinge?

  Björn Ulvaeus har flera miljarder och går i terapi och lider av tillfällig depression.

  Jinge har en av Sveriges största bloggar (förutom Blondinbella) och har något vänsterideologiskt att skriva om varje dag.

 3. @Nisse:

  Men jag skulle garanterat bli lyckligare om jag kunde gå till Nikon-handlaren med 60 tusenlappar i plånboken… :-)