Bildt, EU:s nya utrikesminister?


Olle Svenning skriver idag en ledarartikel i Aftonbladet som har fått rubriken ”Utrikesministern på jakt efter jobb i EU”, något som direkt framkallar kalla kårar efter ryggraden.

En lobbyist för USA:s krig i Irak som EU:s utrikesminister, och det – samtidigt – som det talas om att Tony Blair är ute efter posten som EU:s president? Den sortens framtidsutsikter skrämmer nog betydligt fler människor än vad huvudpersonerna själva kan ana. Samtidigt så är det nästan så att jag tycker synd om Fredrik Reinfeldt, han har det inte lätt när inte ens hans egen roll som statsminister duger för att bli kallad regeringens starke man.

AB: ”Ni är den starke mannen i den svenska regeringen”, så inleder en fransk tv-kanal en insmickrande intervju med Carl Bildt.

Jag tänker med viss medkänsla på den sorgesamme Fredrik Reinfeldt: degraderad. Styrkan på annat håll.

Intervjun, där Bildt måste dubbas, öppnar med att undergivet framställa Bildt som särskilt väl förberedd för att bli EU:s förste verklige utrikesminister.”

Men det kan nog ligga en hel del i påståendet om Bildts jobbraggande. Mycket kan man säga om Bildt, men något dumhuvud är han inte. Han inser förstås att slutet för den sittande regeringen kan komma precis när som helst, det räcker ju med Kristdemokraternas styvnackade nekande till att låta HBT-personer ingå äktenskap. (KD) kommer, om de går med på saken, att få en intern svekdebatt som knappast kommer att gå av för hackor.

För övrigt så läste jag på Lasses blogg idag att Carl Bildt har begett sig till Israel. Han ska delta i en tre dagar lång ”säkerhetskonferens” av

någon anledning, mer adekvat hade rimligen varit att stanna hemma i EU och verka för att Israel ska få leva upp till kravet på att följa de mänskliga rättigheterna. Det har man nämligen förbundit sig att göra för att få till stånd det handelsavtal man nu har med EU.

Så när Olle Svenning skriver att Bildt ibland talar väl om palestinierna så kan jag hålla med honom, men att ”tala” räcker inte för att faktiskt åstadkomma någon förändring. Så visst har Bildt mer angelägna arbetsuppgifter på hemmaplan alltid.

AB1 Lasse om Bildt Dagen

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Utrikesminister, EU, Israel, Korsfarare, Demokrati, Mänskliga rättigheter, Lobbyist, Bush, Irakkriget, Politik[/tags]


4 svar till “Bildt, EU:s nya utrikesminister?”

 1. Carl Bildt verkar inte bry sig om sitt eftermäle i historieböckerna! Helt otroligt! Säkerhetskonferens i ett land som håller hela världen i en känsla av osäkerhet genom att hota världsfreden med sin ockupation, sin etniska rensning och sitt dödande!

 2. Ärende enligt pressmeddelande:
  Utrikesdepartementet
  Carl Bildt på säkerhetskonferens i Israel
  2008-01-18 16:37

  ”På söndag den 20 januari reser utrikesminister Carl Bildt till Israel för att delta vid den årliga säkerhetskonferensen i Herzliya strax norr om Tel Aviv. Israels nationella säkerhet, klimat och transatlantiska relationer och de utrikespolitiska utmaningar som Mellanöstern står inför är några av ämnena för årets konferens.”

  Sveriges utrikesminister åker till en tre dagars konferens i Israel som helt utgår från Statens Israels perspektiv! DET är en skandal!

 3. Den där säkerhets konferensen borde bjuda in talare som förklarar att säkerhet får man genom att respektera mänskliga rättigheter och internationell lag. Israel verkar ha svårt att ta till sig dessa åtgärder ; )

  Så Israel fortsätter istället med olaglig ockupation av Palestina och etnisk rensning av Palestinier.

  Israels regim är ett enormt stort hot mot världs freden och jag längtar efter den demokratiska politiker i ledande post som vågar säga det.

 4. Dessvärre Nadia, tror jag att du kommer att få längta för länge! Gaza har drunknat i så gott som totalmörker för en timme sen och alla sjukhus meddelar att man slutat operera :(