Attacus Bygg AB och HSB struntar i miljön


I snart tre år nu så har undertecknad varit granne med ett bygge. Det är HSB som bygger ett par helt nya kvarter med bostads-
rätter och byggföretaget är
– Attacus Bygg AB.


Att ha en byggarbetsplats
utanför fönstren är en prövning, det förstår säkerligen alla. Att bygget nu är inne på sitt tredje år beror på att man inte bygger alla hus på en gång. Att det blir störningar för de omkringboende är en självklarhet, något som vi måste finna oss i. Många av oss gör det också, men vi som bor med sovrum och vardagsrum vända mot byggplatsen blir givetvis upprörda när man som i höstas, jobbade med bergborrmaskiner till sena kvällar. Det hände att man körde de tryckluftsdrivna borraggregaten i strålkastar-
sken till 22.00 på vardagskvällar.

Man har hela tiden kört byggkranarna långt in på kvällarna, och värst var väl en fredagskväll när man körde den största byggkranen ända fram till 23.45

På Attacus Bygg AB:s hemsida finner man följande rader som beskriver företagets miljöutfästelser:

• Vi skall minimera vår påverkan på miljön.

• Vi skall klara eller överträffa kraven i lagar och förordningar.

Vi som bor grannar med företagets praktiska verksamhet vet att detta inte är annat än svulstiga floskler. Företaget struntar helt i den lokala miljön, så har man vintertid t.ex. fått byggelement levererade sent på kvällarna, långtradarna har då stått utanför nattetid, och för att chaufförerna ska slippa vinterkylan har man haft motorerna igång trots att folk försöker sova i de närmaste husen.

Kontakterna mellan de boende och HSB som sköter bygget har pågått ända sedan bygg-
starten. HSB har vägrat att ge de omkringboende någon kompensation för störningarna och det allmännyttiga Haninge Bostäder har uppenbarligen inte ansträngt sig för att förmå HSB att ta reson.

Eftersom jag tillhör en av dem som reagerat så har jag vid ett upprepat antal tillfällen kontaktat samtliga berörda parter, Attacus Bygg AB, HSB och Haninge Bostäder. Detta mail fick jag igår från Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund som svar på mina klagomål:

”Jag har idag träffar Peter Sturk, Attacus bygg AB samt Kenneth Wenner och Rolf Östergren, Haninge Bostäder. Haninge bostäder kommer att gå ut med en information om byggprojektet och vilka arbetstider m m som gäller. Jag har gått igenom gällande bullerriktvärden på mötet.

Hänsyn har tagits till riktvärdena vid upprättade av drifttider. Det innebär bl a att bullrande verksamhet inte får bedrivas efter kl 19:30, måndag-fredag. Har du direkta bullerklagomål så bör du vända dig till Peter Sturk som gör en undersökning och vidtar behövliga åtgärder.”

Jag kan konstatera att man efter att ha stört de omkringboende i tre år så har man nu träffats och gjort klart vilka arbetstider som gäller samt gällande bullerriktvärden. Det är helt enkelt strålande. Det gäller således ett företag som på sin hemsida skryter med att – Vi skall minimera vår påverkan på miljön. – Vi skall klara eller överträffa kraven i lagar och förordningar.

Det är rörande. Attacus Bygg AB har uppen-
barligen som målsättning att köra på till hundra procent fram till dess att omkringboende blir så förbannade att de vänder sig till myndig-
heterna. Sedan får myndigheten ifråga sammankalla till ett möte där de berättar för detta miljömedvetna företag vad det är för regler som gäller. Själva uppvisar de ett förvånat ansikte och utbrister – Det var som faan, det hade vi inte en aaaning om…

Det är viktigt att känna till att Attacus Bygg AB ljuger och att de struntar i både de omkring-
boende och miljön.

Attacus Bygg AB Twingly Relaterat Miljö/boränta: DN1 SvD1 AB1

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Attacus bygg AB, Attacusgruppen, Attacus, Peter Sturk, Kenneth Wenner, Rolf Östergren, Haninge Bostäder, HSB, Haninge Kommun, Haninge, Handen, Störningar, Omkringboende, Miljö, Boendemiljö, Nonchalans, Miljöansvar, Byggföretag, Haninge, Politik[/tags]

Twingly


12 svar till “Attacus Bygg AB och HSB struntar i miljön”

 1. @Ken:

  Ja men ringa polisen 5-6 gånger i veckan? Förra helgen så var byggisarna här och spikade tak hela helgen! Man kan inte heller ha fönstren öppna i sommarvärmen tack vare att ljudnivån då blir helt makalös.

 2. Från deras hemsida:

  ”Attacus är namnet på en fjäril, en av naturens skönaste skapelser. För oss är fjärilen en påminnelse om miljöns betydelse för människan. Attacus bygger för människan.”

  Till texten visar de en bild på en bevingad insekt.

 3. Jo jag hade ringt polisen varje dag om så skulle behövas. Troligen hade det räckt med ett eller ett par besök av polisen så hade problemet upphört.
  Sådant där oljud skall man inte behöva stå ut med annat än under normal arbetstid vardagar 7-18.

 4. En lustig detalj i sammanhanget är att jag fotograferat området sedan flera år innan bygget började. Jag har bilder på både älg och rådjur därifrån, dessutom ett antal inte helt vanliga fåglar. Bland annat en bild på en råbock som tagit sig en daglega där det nu står ett icke färdigbyggt hus. När man sedan började röja för sprängningsarbeten så fotograferade jag det, sedan har jag följt bygget med kameran och oxo varit inne på bygget och fotograferat. Det jag inte då förstod var att jag oxo plåtade ett antal miljöbrott. Jag klurar med andra ord på om jag inte ska göra en serie om detta Attacus Bygg AB och HSB…

 5. Kan du ha fönstren öppna nu när det är varmt då? Det låter inte så om uttrycket ursäktas.

  Egentligen borde man som hyresgäst ha rätt till skadestånd när man ser sådant, men du har ju fått hämnd genom att skriva om eländet. Googlar man på ”Attacus Bygg AB” så blir din artikel träff nummer tre. Med andra ord lär ingen som söker missa denna information. Inte ersättning eller skadestånd utan nåt som svider mer :-)

 6. @Charlie:

  Jag kollade själv nyss efter mailadresser till den och såg det. Trea i listan, det är bra. Måste följa upp detta med fler inlägg och även blanda in HSB ordentligt.

  Nej, jag kan inte ha något fönster öppet.

 7. Hej Jinge!

  Jag är byggnadsarbetare och är normalt engagerad när det gäller de tidigare delarna i ett bygge. Jag arbetar inte åt något av de företag du nämnt, men jag kan berätta att vi har en ständig order om att avbryta kvällsarbete om någon boende kommer och klagar efter det att arbetet ska vara avslutat för kvällen. Attityden ”- Det var som fan, det hade vi inte en aning om” är standard, tillsagt från basarna.

  Det kan vara bra att veta när ett byggföretag ser ut som frågetecken inför klagomål.

 8. Jag har en pizzeria som granne, och är min erfarenhet av grannar som bygger om på kvällen.
  Såna saker som slagborr klockan 03, och hög musik klockan 05 är inte helt omöjligt.
  Jag var nere i går klockan 23:30 och klagade då han hade hantverkare som spikade.
  Först så påstår människan att det inte är han.
  Sedan så kan det helt omöjligt höras i huset att han spikar.
  Sedan när man hela tiden håller på att påpekar att han bankar i väggarna så vill han bara hålla på en kvart till.
  Men det gäller att inte ge sig. Ger man vissa människor fingret så tar dom hela handen.
  Jag sade att han får sluta nu, och han ville sluta lite senare. Då gäller det att tjata om ”nu” för då ger dom sig till slut.
  Till er som säger åt mig att vända till hyresvärden så kan jag glädja er med att det är en bostadsrätt, där han har köpt lokalen.
  Och skulle jag polisanmäla så vet jag att det kommer en anmälan tillbaka om trakasserier. Det är för såna tillfällen man måste spela in alla samtal man för.

 9. Är det inte kommunens miljönämnd som har hand om dessa ärenden? Har du inte kontaktat dem?