Att han inte skäms!

Carl-Henrik Svanberg tjänar närmare trettio miljoner på att vara Verkställande Direktör på Ericsson AB i år, men hur har han lyckats?

Tämligen bra måste man konstatera. Han har lyckats överföra en stor del av ägarnas surt förvärvade slantar till – sig själv. Då ska vi dessutom ha klart för oss att en del av våra pensionspengar går direkt till bonus för hans och diverse andra börsdirektörers egna privata fickor. Med andra ord kan de bygga stora flotta villor med havsutsikt på Maldiverna, anställa trädgårdsmästare, chaufförer, kockar och pigor och alltihop på dumma aktieägares bekostnad.

Hur det känns för mig och andra som tvingats bli ägare till Ericssonaktier på grund av tvångssparande i aktier vill inte Svanberg veta. Det väsentliga är att ”marknaden” anser att han är värd över 1.000.000.- i månaden i lön. Vi kan ju hoppas att han har kul för våra pensions-
pengar i alla fall…

Andra om: , , , , , , , , ,

Jinge

AB1 DN12

[tags]Carl-Henrik Svanberg, Ericsson, Pensionspengar, Tvångssparande, Timbro, Högerregeringen, Mobiltelefoner, Marknaden, Politik, Kapitalism [/tags]

  20 comments for “Att han inte skäms!

 1. 9 april, 2008 at 14:32

  :-) Svanberg kommer nog aldrig att skämmas. Skam ingår inte i jobbet.
  Läst precis om ett grymt inlägg på Spionbloggen om ett bedrägeriförsök mot kungen och Wallenbergarna, spontana tanken är att ett liknande försök borde riktats mot Svanberg, då kanske han fått smaka på hur det känns här nere i småspararträsket, känslan av att ha blivit lurad o utnyttjad..:-)

 2. 9 april, 2008 at 14:47

  Så är det när man driver statliga företag som egen familjeföretag..!
  Och den stämning syns i regeringen också:
  Man anställer vem man vill, hur man vill och den vem lagar bättre kaffe.
  Som lucas säger, liknande människor skäms aldrig. Pengar hungriga pampar och maktgalna skurkar har amputerat bort etik och moral under kampen för kariärren.
  Men det är inte dom som borde vi peka ut…
  Vi måste ifrågasätta oss själva om VEM stödjer vi att komma i makten.
  Problemet var att många liksom jag själv fick ständigt rösta blank eller blev lata att rösta i överhuvudtaget.
  Jag är i alla fall glad att se att många människor började vakna och tänka på nästa val efter att man fick så många smällar i rad av den blåa regeringen.
  Positiv kontraeffekt, måste jag säga!

 3. el persson
  9 april, 2008 at 14:59

  Vem har tvingat dig att spara i Ericsson (eller någon annan aktie för den delen)?

 4. jens
  9 april, 2008 at 15:43

  Sen sossarna för ett par år sedan la ut delar av våra pensioner på börsen tvingas vi alla delta i spektaklet.

 5. Christer W
  9 april, 2008 at 16:23

  el persson, pensionssystemet och pensionsfonderna, fan är du okunnig!

 6. 9 april, 2008 at 17:07

  el persson, #3…
  menar du att man ska totalt undvika fri vilja och möjlighet att satsa på actie, om man tycker att pengarna gör våra direktörer till miljonärer…?

  Ingen logik i din logik :o)

  Så fel är på folket, spararna eller valet man gör…?!

  mamma mia..!

 7. 9 april, 2008 at 17:50

  Jag hämnas genom att enbart köpa Nokia. Fast hur det är med direktörslönerna där känner jag inte till? Det kanske är likadant eller värre.

  Men skall det vara en telefon så skall det vara Nokia såklart…

 8. 9 april, 2008 at 18:24

  Moderna Tjuvar…det är vad de är!
  Kladda i kostym och med en fin fint språk och ett klanderfritt leende snor de våra pengar….
  As….

 9. Joakim Persson
  9 april, 2008 at 21:08

  För hundrade gången…

  Ingen tvingar dig att köpa en aktiefond där Ericsson ingår. Du kan lika gärna köpa räntefonder.

 10. el persson
  9 april, 2008 at 21:18

  Min kommentar gällde ”tvingats bli ägare till Ericssonaktier på grund av tvångssparande”. Ingenting annat.

  I pensionssystemen där man får välja kan man välja räntefonder, ger väl ungefär bankränta, och på så sätt slippa aktier, om man vill. Man är inte tvungen att välja aktiefonder. Väljer man inte så väljer någon annan åt en. Och då lär det slinka med Ericsson.

  Nokiadirektörerna är knappast lägre betalda än Ericssons.
  Min åsikt om ersättningarna till Svanberg och andra -berg, Nokiadirektörer, sportfånar som Zlatan & Sörenstam m fl är att de har lämnat all rim och reson bakom sig.
  Så epokgörande bra och oumbärliga att de förtjänar dessa nivåer är de inte. Det finns andra inom företag och idrott som bör få en större del av kakan.
  Men det har inget med ”tvångssparande” att göra.
  Perssonligen har jag, helt samvetslöst, satsat mina pensionspengar i aktiefonder, för det mesta. Det har gett mycket mer än bankränta (fast periodvis nöjer jag mig med det).

 11. Christer W
  10 april, 2008 at 09:33

  Större delen av pensionspengarna placeras av olika staliga pensionsfonder och i dem har inte ens politiker inflytande, än mindre medborgarna
  Staten placerar pensionspengar och har ganska ofta stora innehav i t.ex. Ericson.
  Den del folk kan placera själv är inte så stor.

 12. el persson
  10 april, 2008 at 12:26

  Marcin. Om jag skickar någon till systemet för att ”handla något att dricka till maten” kan jag inte klaga om jag får en flaska Bols ägglikör till rotmoset. Jag kan engagera mig lite mer och specificera: ”Øl!”, kanske ännu mer: ”Jämtlands Pilgrim!”.
  Som du skriver: förut hade man inget inflytande alls. Då hade du fått hålla tillgodo med ägglikören som Systembolagets personal tilldelade dig.

  Att det i praktiken är så att många inte orkar bry sig eller inte är intresserade stämmer. Då placerar ”staten” eller tjänstepensionsföretaget dina pengar. Då har du garanterat aktier, bl a Ericsson.

  Politikerna har så mycket inflytande de vill i de statliga fonderna. De kan bestämma inriktning. Det gjorde de när fonderna som skulle garantera ATP drog igång.
  Med tonvikt på låg risk lades pengarna i långa obligationer som gav ränta långt under inflationen när den tog fart. ATP-systemet pajade. Politikerna aktar sig nu noga för att ta ansvar för ett likadant debacle.

  Större delen av pensionspengarna placeras inte alls. De tas från årets skatteinbetalningar, AP-fonderna är bara en buffert. Pensionerna för ”vanligt” folk är alltså i väldigt hög grad beroende av hur företagen i Sverige går, om folk har jobb och betalar skatt, (bromsen).
  Enligt ”äggteorin: placera inte alla ägg i samma korg!”, bör man då inte placera det man kan påverka själv i Sverige, utan i andra länder eller regioner. Går det bra för Sverige får du lite bättre pension, går det dåligt har du försökt rädda vad som räddas kan.

  Som sagt. Du kan ta vad systemets personal väljer åt dig (och de gör normalt ett bättre val än ägglikör!), eller du kan välja själv. Valet är ditt.
  Tänk bara på att väljer du U$A-fonder stöttar du kriget i Irak. Väljer du inte själv kan jag garantera att den breda fond där dina pengar placeras placerar i U$A till stöd för Bush & Co och kriget i Irak.

 13. Christer W
  10 april, 2008 at 14:31

  el persson, atpsystem pajade inte. Det var en anka .

 14. el persson
  10 april, 2008 at 15:12

  Vet inte vad du menar Christer W.
  Var ATPsystemet en anka eller var det en anka att det pajade, (eller mer korrektvar på väg att paja)?

 15. Christer W
  10 april, 2008 at 16:19

  el persson, det är atpsystem som fortfarande rullar. Och det var en anka att det höll på att paja och det har inte pajat än. Och det kommer att vara verksamt i minst 20 år till.
  men de som verkligen blev lurade på konfekten de är de som är födda efter 54, förmodligen tilhör du de generationerna.

 16. Joakim Persson
  11 april, 2008 at 06:12

  Marcin: Det är fortfarande inget tvång att placera sina PPM-pengar i Ericsson. Att många inte vet detta har i och för sig med dålig informationsgivning (och dålig undervisning i skolan) att göra, men det är _omöjligt_ att kalla det tvång.

  Och i det nya pensionssystemet förvaltar fortfarande den offentliga sektorn 16% av totalt 18.5% (räknat på den lön man har). De 2.5% man själv kan styra kan man utan problem placera så att man undviker Ericsson, om man tycker det är en viktig fråga.

 17. Sara G
  11 april, 2008 at 09:35

  Vad skulle vi andra ekonomiskt förvirrade göra om vi inte hade den (ny)liberale och förmodligen Handelshögskoleutbildade räknenissen Joakim Anka Oraklet Persson
  som talar oss tillrätta med Friedmansk frejdighet.
  Vi som är så sifferblinda och orättvist förbannade över näringsgubbarnas stölder av våra pensionspengar, som kommer företagens VD:arna tillhanda i form av mångmiljoner att stoppa i egen ficka – trots att aktierna på börsen sjunker betydligt…

 18. Joakim Persson
  11 april, 2008 at 16:34

  Vad ville du säga med ditt inlägg, Sara? Att man helst inte ska räkna eller ta upp fakta, eftersom det då visar sig att man har fel?

 19. 11 april, 2008 at 16:41

  I vilket avseende har Sara fel?

  Är det inte korrekt att näringslivets, främst börföretagens ledningar, skor sig på andras bekostnad?

  Skriv nu ingen skit om ”marknaden”. Svenska börsdirektörer har endast undantagsvis något värde på andra marknader än den svenska. Svenska dirrar i börsbolag som inte är svenska är lätt räknade.

  Har inte det anonyma kapitalet inneburit att börsbolags ledningar i första hand berikat sig själva?

  Svarar du inte seriöst blir jag förbannad Joakim!

 20. Joakim Persson
  11 april, 2008 at 16:58

  Saras inlägg riktade sig, inbillar jag mig, mot mitt påstående att det inte är tvunget att spara i Ericsson-aktier på grund av det nya pensionssystemet.

  Men jag saknar argument för detta, utom att jag förmodligen är ”handelshögsutbildad räknenisse”. Jag har inte ens tagit upp de absurt höga ersättningarna för ledande befattningshavare i mina inlägg.

  Det är förstås enklare att debattera när man lägger åsikter i andras mun. Jag är här bara intresserad av att visa att talet om ”tvångssparande i Ericsson” är felaktigt.

  Sedan är det upp till ägarna att bestämma vad som är rimlig ersättning till styrelse (som i sin tur avlönar VD). Här är det fullt rimligt att anse att ersättningarna och bonusarna är för höga i relation till det arbete som utförs, det tycker jag med. Men det var liksom inte det jag argumenterade mot…

Comments are closed.