Ask och Bildt om terrorism i DN


Att justitieminister Beatrice Ask skriver en debattartikel i DN tillsammans med utrikesminister Carl Bildt är väl trevligt?

Eller kanske inte, Carl Bildt var betald lobbyist åt Vita Huset vid tiden då USA med hjälp av lögner om massförstörelsevapen demoniserade Saddam Hussein och lade grunden för det som sedan kom att bli ett rent anfallskrig och nu ockupation av Irak. Han var helt enkelt lika snett ute som krigsivraren Per Ahlmark. En avgörande skillnad är antagligen att Carl Bildt var en betald lobbyist.

När jag läser debattartikeln kan jag givetvis inte få bort den bilden framför ögonen, han var betald då, hur är det nu?

Ask/Bildt i DN: ”Vi har ett ansvar här hemma för att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa terrorismen, men också ett ansvar gentemot andra länder. Medborgare i andra länder ska inte behöva utsättas för terrorism som planeras, assisteras eller utförs från svensk botten. Vi har därtill ett ansvar att bidra till det växande internationella samarbetet. Terrorismen är ett globalt hot som kräver gemensamma lösningar.”

Frågan om vad som är ”terrorism” är alltid en fråga om tycke och smak, eller politiska värderingar. Igår läste jag Hampus Eckermans blogg ”Motbilder” och hittade då mer information om det internethaveri som drabbat många muslimska länder:

Hampus/Motbilder: ”Igår skrev jag om hur fyra internetkablar till Mellanöstern kapats vilket lett till att Iran delvis drabbats av internetskugga. Idag kan jag konstatera att det dubbla antalet kabelbrott verkar ha skett. Läser man nyhetsartiklarna kan få fram följande kabelbrott:

1) 1 kabelbrott vid Penang, Malaysia
2) 2 kabelbrott vid Alexandria, Egypten
3) 1 kabelbrott vid Dubai, Persiska Gulfen
4) 1 kabelbrott vid Bandar Abbas, Iran, Persiska Gulfen
5) 1 kabelbrott vid Marseille, Frankrike (möjligtvis förväxling med ett vid Alexandria)
6) 1 kabelbrott mellan Qatar och Förenade Arab Emiraten, Persiska Gulfen
7) 1 orapporterat kabelbrott från 23:e januari”

Nu kan man givetvis fråga sig om dessa kabelbrott var slumpens skördar eller om det finns någon som ser till att dessa inträffar. Att döma av vad Hampus skriver om (2) Egypten så ligger det nära till hands att tänka sig att en stormakt varit i farten, eller en stat i samverkan med en stormakt. Vad som är tillfälligheter eller konspirationsteorier är helt omöjligt att utreda för en lekman. Men det får mig att särskilt observera en passus i debattartikeln.

Ask/Bildt i DN: ”Det är också viktigt att vi skaffar oss mer kunskap om varför enskilda människor stödjer, bidrar till eller begår terroristhandlingar och hur sådana destruktiva processer kan förhindras. Här krävs en bred samverkan mellan myndigheter och ett aktivt civilsamhälle.”


En av de skäggiga grottmänniskorna, död 2002?

Jag får en känsla av att alla som ifrågasätter den sanning som presenteras av myndigheterna, eller t.ex. USA eller någon av det landets allierade, kan betraktas som ”enskilda människor som stödjer, bidrar…”. Det i kombination med de gradvisa förändringarna av tvångsmedel som införts i landet, på förslag av bland andra Polisen och Thomas Bodström, kan snabbare än vi tror leda oss in i en polisstat.

Polisen måste givetvis ha erforderliga resurser för att bekämpa och förebygga terrorism, men vi medborgare måste ha rätt att kräva att vår rätt till personlig integritet respekteras. Det står inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna likväl som i EU:s motsvarighet.

Men när våra justitie- och utrikesministrar skriver debattartiklar så görs inte ens en referens till detta. Men tänk om Hampus spökerier är verkliga? Tänk om en stormakt på eget bevåg knipsar av alla möjligheter att kommunicera, i vart fall dem som står utanför Echelons bevaknings-
sfär, är det då verkligen skäggiga grottmän som vi ska vara rädda för?

Man måste också fråga sig vad våra ministrar gör åt dem som verkligen skapar terrorister på löpande band idag. Det handlar om dem som skapas varje dag i Palestina och Irak. Vad gör ministrarna åt de länder som orsakar detta?

DN Hampus Motbilder SvD HD

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Beatrice Ask, Carl Bildt, Polisen, Must, Säpo, Tvångsmedel, Kriget mot Terrorismen, Internet, Mellanöstern, Echelon, FRA, Konspirationsteorier, Politik, Mänskliga rättigheter[/tags]


20 svar till “Ask och Bildt om terrorism i DN”

 1. Kunskap om vad som driver människor till ”terrorism” vet vi redan. Vi vet att våld och orättvisor föder våld och ju mer vi stöder Bushs krigande desto osäkrare blir vårt läge.
  Än så länge finns ingen hotbild mot Sverige, Ask och Bildt försöker bara skrämma oss till lydnad. Men ett är säkert, om oljemagnaten Bildt får hållas ett tag till, så kan ingen egentligen förutse vad som händer…

 2. DN-Debatt som alliansregeringsmegafon är ett inressant och nytt fenomen att reflektera över.. Sveriges största dagstidning upplåter gång på gång på gång en helsida till olika regeringsföreträdare att framföra, motivera och propagera för sina kommande insatser och riksdagspropositioner.
  De har samtidigt all tillgång till egna lokaler och personal för egna mediautspel och pressmöten. Och även en lång räcka av andra kanaler föt utspel och information och propaganda. Borde inte det räcka?

  Som DN-Debatt fungerar nu borde det byta namn till:
  ”DN:s Propagandasidan för Borgerlig politik.”

  Hur många ”debattutspel” har ex.vis Beatrice Ask och Carl Bildt erhållit utrymme för senaste två månaderna.(För att inte tala om Lars Leijonborg och Jan Björklund)

  Enda sättet för några från andra än M, Fp, C eller Kd att få utrymme är att skriva ngt som innebär att man ”kackar i eget bo” typ..

  (och att sätta Carl Bildt som ”terroristbekämpare” i sverige är som att be FBI och CIA sköta ”ruljansen” år sverige..)

 3. Man har ju i Sverige och många andra länder gripit s k terrorister, men i de allra flesta fallen så släpps de sedan fort, eller så frikänns de vid rättegång. Så förmodligen tänker man nu införa fler åsiktslagar, som skall göra det möjligt att fälla personer utan bevis på brottsliga handlingar.

 4. Det är är mycket allvarligt. Vad de 2 Moderat mupparna försöker göra.
  Är att integrera Svensk försvarspolitik med Bush regimens ”war on terror”.
  Ett bluff koncept som används för att med militära medel exploatera, främst den Muslimska världen.

 5. Är det nån som vet om Per Ahlmark lever än? Har inte sett nåt från honom på flera månader. Han piggade alltid upp tillvaron. Satt man och åt i ett sällskap och alla var tysta så räckte det ju att bara dra senaste artikeln av honom så blev alla på glatt humör. Kanske ska poängtera att det var inte av dom ”sunda” åsikterna vi blev glada utav, utan snarare hur tragisk han var i allmänhet och att han överhuvudtaget kunde tas på allvar av någon. Lite av en högt uppsatt byfåne. Fast egentligen är det fel av mig att jämföra honom med byfånar. Det är ju att snacka skit om dom, och det är osolidariskt.

 6. Enligt folkpartiet så är vi ju redan med i Nato. Och det får mig att osökt gå in på Ingrid Segerstedt-Wiberg. Hon är folkpartist av den traditionella typen. Eller rättare sagt, hon var folkpartist. Hon begärde utträde när folkpartiet ville gå med i Nato. Hon är, trots att hon är född 1911, ett hot mot rikets säkerhet. Hon blev detta för att hon hjälpte sin pappa att smuggla ut hans, av staten, bandlysta tidning. Vi är väl snart redan där igen, om vi överhuvudtaget lämnade det stadiet sedan sist.

 7. Re: Mr G! Mona ser jag inte som en representant för ngt alternativ till nyliberal politik längre..(ännu) Vi får se. Maud Olofsson slog Timro klorna i för några år sedan och ”frälste” henne. Hon är numera mer nyliberal aä en råmoderat! Eftersom hon innan saknade både bildning och utbildning förutom historisk politisk kompass var hon ett lätt objekt för Timbrohögern..

  Mona Sahlin kan lätt hamna i motsvarande klor pga liknande skäl.. Så länge hoppas man på DN Debatt! Göran Persson hade också fri tillgång till DN debatt efter att ha startat sin flirt med Israel och strid med Andersson som var en gammal palestinavän..

 8. Ockupation av Irak? Jag trodde den upphörde efter det att Irak haft val och den irakiska administrationen bett de amerikanska styrkorna vara kvar i landet!

 9. Kabelbrott sker hela tiden. Jag har varit med om liknande terror-avbrott i Sverige, Brasilien och Nya Zeeland men konstigt nog INTE i London. Här ligger en hund begraven! Konspirationen tätnar! Tänker någon på barnen?!

 10. Leo;
  Nyliberalt att vilja höja A-kassan, återställa förmögenhetsskatten och höja fastihetsskatten ytterligare (ja, M har höjt den för min familj efter omdöpningen till avgift)? Vi har haft världens högsta skatter i Sverige under (s) regeringen. Om det är nyliberalt är jag en groda. Nyliberalism bygger på avskaffandet av sociala utgifter, det kommer som tur är aldrig att ske i Sverige.
  Fötterna på jorden.

 11. Ask och Bildt gör en öppning som är välbalancerad
  och väcker intresse utan att skapa mer hat och fler problem.

  Det är mycket bättre än att agera som politiska enögda propagandamaskiner som t. ex, Leo i denna splt.

  Detta leder förhoppningsvis lngre än attförtala sina politiska motståndare.

 12. Det är väl självklart att den handplockade irakiska regeringen ber USA att stanna kvar. Dom behöver allt stöd de kan få av väst, annars ryker deras ”jobb” i en handvändnig och många kan hamna i Abu Graib-fängelset, få ett nackskott
  eller sprängs i bitar.
  Är det något som amerikanarna är suveräna på är att välja landsförädare som samarbetsparteners.

 13. Att peka ut någon som mycket väl nyanserar sina argument och är påläst som enögd, tycker jag slår tillbaka på den som använder den sortens argumentationstekniken.
  Leo tänker fritt och det hedrar honom…

 14. ”Den internationella terrorismen utgör tveklöst en av vår tids största politiska utmaningar.”

  En av vår tids största?

  Snacka om att ha noll koll, eller så försöker de fortsätta skrämma folk som i USA.

 15. ”Omar”, det där var kul sagt! Själv trodde jag att Nordkorea blev demokratiskt när de började använda ordet demokrati i sitt namn.

  Så fel vi båda måste haft!

 16. Är det bara jag som fick ”preventiv användning av vissa tvångsmedel” på näthinnan?
  Vad innebär det?
  Enkel biljet till cuba?

 17. Lars A (#14):

  ”Det är mycket bättre än att agera som politiska enögda propagandamaskiner som t. ex, Leo i denna splt.

  Detta leder förhoppningsvis lngre än att förtala sina politiska motståndare.”

  Tyvärr ledde det inte långt alls, förtalet såg vi redan i meningen ovanför.