Är inte läsarna värda att höra sanningen?

Det är med stigande förvåning jag tar del av medias rapportering om det fototillfälle som Abbas, Bush, Olmert och Rice ska ha på tisdag i Annapolis.

Många länder lär vara inbjudna och Israel ska släppa 431 av de drygt 10 000 som sitter fängslade i Israel, varav cirka hälften sitter inspärrade utan vare sig rannsakan eller dom. En rimlig åtgärd hade varit att världssamfundet berättade för Israel vad FN:s mänskliga rättigheter innebär, vad Genèvekonventionen stadgar och sedan trummade ihop en avsevärd FN-ledd styrka som befäste 1967 års gräns samtidigt som de befriade fångarna.

Istället rider Israel vidare på västvärldens skuldkänslor efter Förintelsen och världens politiker väljer att undvika konfrontation på grund av att israels vapenbroder och ekonomiska garant heter – USA.

DN: ”Före konferensen planerar George W Bush att ha separata möten med Olmert och Abbas i Vita huset på måndag. På kvällen är alla gästerna inbjuda till en middag där Bush ska hålla ett kortare tal.

– Den här konferensen kommer att signalera internationellt stöd för premiärminister Olmert och president Abbas modiga ansträngningar, och kommer att fungera som startskott för förhandlingar med sikte på att etablera en israelisk och en palestinsk stat, sade McCormack.”

Palestiniernas representant, Mahmoud Abbas, har inget mandat att förhandla om vare sig det ena eller andra. Han betraktas av en majoritet av palestinierna som en förrädare. Orsaken är givetvis att han tagit emot vapen, pengar och utbildning av Fatahs milis för att de på ett bättre sätt ska klara att hålla Hamas på mattan. Nu lyckades inte det i Gaza och risken är uppenbar att det kommer att bli accelererande interna strider även på Västbanken.

Jag tycker att det är märkligt att inte tidningarna öppet berättar för sina läsare om de faktiska förhållanden som råder. ”Fredsmötet”

i Annapolis är inget fredsmöte, det är ett skådespel. Möjligen tror George W Bush att hans och republikanernas ställning ska stärkas om det amerikanska folket får intrycket att han inte bara är en krigspresident utan även en fredsdito. Samtidigt kan man ju fundera på varför varje amerikansk president lägger in Mellanöstern i sitt schema när det börjar närma sig slutet av ämbetsperioden.

Nej förresten, jag undrar inte varför, jag förstår varför.

DN DN1 SvD SvD1 Dagen

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Politik, Utrikespolitik, Spinn, Annapolis, Mellanösternkonflikten[/tags]

  13 comments for “Är inte läsarna värda att höra sanningen?

  1. Pingback: Mats

Comments are closed.