Är inte läsarna värda att höra sanningen?


Det är med stigande förvåning jag tar del av medias rapportering om det fototillfälle som Abbas, Bush, Olmert och Rice ska ha på tisdag i Annapolis.

Många länder lär vara inbjudna och Israel ska släppa 431 av de drygt 10 000 som sitter fängslade i Israel, varav cirka hälften sitter inspärrade utan vare sig rannsakan eller dom. En rimlig åtgärd hade varit att världssamfundet berättade för Israel vad FN:s mänskliga rättigheter innebär, vad Genèvekonventionen stadgar och sedan trummade ihop en avsevärd FN-ledd styrka som befäste 1967 års gräns samtidigt som de befriade fångarna.

Istället rider Israel vidare på västvärldens skuldkänslor efter Förintelsen och världens politiker väljer att undvika konfrontation på grund av att israels vapenbroder och ekonomiska garant heter – USA.

DN: ”Före konferensen planerar George W Bush att ha separata möten med Olmert och Abbas i Vita huset på måndag. På kvällen är alla gästerna inbjuda till en middag där Bush ska hålla ett kortare tal.

– Den här konferensen kommer att signalera internationellt stöd för premiärminister Olmert och president Abbas modiga ansträngningar, och kommer att fungera som startskott för förhandlingar med sikte på att etablera en israelisk och en palestinsk stat, sade McCormack.”

Palestiniernas representant, Mahmoud Abbas, har inget mandat att förhandla om vare sig det ena eller andra. Han betraktas av en majoritet av palestinierna som en förrädare. Orsaken är givetvis att han tagit emot vapen, pengar och utbildning av Fatahs milis för att de på ett bättre sätt ska klara att hålla Hamas på mattan. Nu lyckades inte det i Gaza och risken är uppenbar att det kommer att bli accelererande interna strider även på Västbanken.

Jag tycker att det är märkligt att inte tidningarna öppet berättar för sina läsare om de faktiska förhållanden som råder. ”Fredsmötet”

i Annapolis är inget fredsmöte, det är ett skådespel. Möjligen tror George W Bush att hans och republikanernas ställning ska stärkas om det amerikanska folket får intrycket att han inte bara är en krigspresident utan även en fredsdito. Samtidigt kan man ju fundera på varför varje amerikansk president lägger in Mellanöstern i sitt schema när det börjar närma sig slutet av ämbetsperioden.

Nej förresten, jag undrar inte varför, jag förstår varför.

DN DN1 SvD SvD1 Dagen

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Politik, Utrikespolitik, Spinn, Annapolis, Mellanösternkonflikten[/tags]


13 svar till “Är inte läsarna värda att höra sanningen?”

 1. Svenskan är i så fall bättre än DN. Dagens Nyheter får inte skriva artiklar som är negativa för Israel. Jag undrar förstås varför DN:s läsare förnekas möjlighet till sann information?

 2. Börjar bli lite av tradition att amerikanska presidenter skall göra ett fredsinitiativ i palestinafrågan innan de avgår. Lagom mycket mediecirkus och regimen i landet tilldelat av den himmelske fastighetsmäklaren spelar med. Med mer 60 års facit finns det ingen real anledning att tro att den judiska staten på minsta sätt kommer att ge upp vad den himmelske fastighetsmäklaren lovat dem.

 3. Så klart det är ett skådespel. Palestinska ledare har förkastat alla förslag de fått om en 2 statslösning. Det kommer dröja innan palestinierna får sin egen stat om inte ledarskapet får stopp på terrorn (men vänta nu…det är ju Hamas som är ledarskapet, tungt läge)

 4. Kufen, ditt namn passar. Hamas har med våld sett till att Fatah lämnat ifrån sig myndighetsorganen till den valda regeringen. Allt annat vore ju fantastiskt, att låta ett parti behålla makten över myndigheter, organ och förvaltning trots att det röstats bort från makten.

 5. Till Kufen
  Jag undrar om du är en demokrat eller om du förstår de demokratiska principer
  Hamas vann folkets fria val och därför Hamas är folkets ligitime förträdare
  Principen är den som vinner folkets majoritetens förtroende har också rätt att förträda folket
  Alfatah är inte en befrielse organisation utan en Mafia organisation
  Abbas är korruptionens huvudman en riktig Mafia ledare som samarbetar med Israel och USA för att behålla makten

 6. Palestinier,

  Abbas vann också ett fritt val, presidentvalet, och därför Abbas är folkets legitima förträdare lika mycket som Hamas….

 7. Abbas vann valet i ett spektakel som inkluderade en tredjedel av det palestinska folkt. Inta HELA det palesinska folket.

  Kufen: Du är ytterst fel informerad. Den som knuffades från taket, knuffades därför att han hade skägg! Man trodde att han var Hamas på grund av skägget. Så han tillhörde Fatah och knuffades av sina egna!

  Hamas är inte mer intresserade av diktat än av folkstyre, Hamas är folket, dvs. folkstyre.
  Bry dig inte om palestiniernas ledarskapsproblem för det flyttar fokus från grundproblemet: Ockupationen! Palestinierna kommer förr eller senare att lösa problemet med ledarskap. Det som är viktigt nu är att fukosera på Israels brott! Jag behöver inte räkna upp dem igen för Jinge har gjort det femtielva gånger!

 8. Till Yitzhak
  Abbas vann valet som president och inte som premiärminister . Presidenten ämbete är symbolisk och han har inte rätt att lägga sig i vad regeringen gör och bestämmer och så gör ni i Israel
  Abbas är makt hungrig och han har det första och det sista ordet
  Abbas agerar som de diktatorer i arabvärlden och han är avskydd av sitt folk
  Ni försvarar honom pga han slicker arslet på israelerna
  Till Kufen
  I Israel väljer man politiker som är Facister . mördare , krigsförbrytare och har mycket blod i sina händer , varför kräver ni inte att de ska försvinna
  Hur är det med de ortodoxa judar som vill genomföra Tora lagen och varför kasta ni inte ut de
  Hamas är en legitim regering varken ni vill eller inte

 9. Exakt, Kufen, Fatah har gjort fel i att attackera demonstranter och tyvärr verkar en del i Hamas ha gjort det också. Det är naturligtvis aldrig positivt.

  Annars tror inte ens israelerna att Hamas vill införa Sharia, utom möjligtvis de mest tokiga israeliska fundamentalister. Den biten har du nog tagit ur luften.

  Och palestiniernas största fiende är givetvis Israel.

 10. The fundamental questions for peace negotiators planning to meet at Annapolis are: Will Israel end its occupation and return control of Palestinian land and lives to Palestinian sovereignty? If not, who will make it? Anything short of this will fail.

  Said by Nadia Hijab
  Institue for Palestine Studies

  Man kan inte annat än bara hålla med.