Är Google en fiende?


Under rubriken ”Surfarna snärjs i Googles nät” skriver DN idag en artikel om det, förmodligen helt legala, spioneri som Google ägnar sig åt.

DN: ”Internetföretagen går allt längre för att kartlägga surfarna. Längst har Google gått – och det finns planer på att kartlägga ännu mer. Den personliga integriteten riskerar att hamna i kläm. I Googles fall räcker det med att ha skaffat ett konto på Gmail, Googles e-posttjänst, för att sökningarna på nätet ska lagras. Den här kartläggningen ger en tydlig uppfattning om användarna, en profil som kan ge bättre och effektivare sökningar – men som också är högintressant för andra, som annonsörer.”

Jag tycker att det finns vissa poänger i Googles resonemang i artikeln. Men oavsett skälen till att man bygger ut tjänstens funktionalitet så borde man också bygga in ett menyval som gör att användaren kan välja bort att data sparas. Gör man inte det så kommer troligen andra lösningar att användas. Det kan vara att använda en proxy till exempel. En snabb sak att knåpa ihop för den som vill.

Om jag beställer en resa till USA i morgon, kan då amerikanska myndigheter ta reda på vad jag brukar söka efter på Google? Frågar jag Google så inser jag att de svarar nej, men är det i så fall sanningen jag får höra?

Men visst tycker jag att Google har blivit alldeles för dominant bland sökmotorerna. Det

kanske är läge för allmänheten att rösta med fötterna och välja en annan sökmotor i första hand? Och nej, annonserna från Google tar jag inte bort. Det är ett smart sätt att ta hand om en del av näringslivets pengar…

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Google, Integritet, Sökmotorer, Data, Reklam, Internet, Politik[/tags]


2 svar till “Är Google en fiende?”

  1. Tja, jag använder googles så lite som möjligt. Förresten har ni sett att på vattenfalls elmätare står det Powered by Echelon.

  2. Det är bara att logga ut, så lagras inte vad du söker. När man är inloggad så lagras sökord och vart man gick från Google. Man kan välja att lagra historik i Google, precis som i browsern, men det behövs alltså ett aktivt val. Det är enkelt att rensa sin cache i Google. Ärligt talat? FRA gör mig mer nervös.