Är det möjligt att skapa en kärnvapenfri zon i Norden?

Det sker nu förhoppningsvis en oerhört viktig diskussion i många länder i världen om landet ska skriva på FN:s kärnvapenkonvention eller inte. En majoritet av världens länder ställde sig bakom den i FN:s generalförsamling, men få länder har skrivit på den definitivt. Kärnvapenstaterna ställer inte upp, möjligen med undantag av Nordkorea. Det finns tydliga indikationer på att Sverige utsatts för påtryckningar från USA att inte skriva på.Sveriges oberoende under attack

Jag återpublicerar nu en debatt om ”Norden som kärnvapenfri zon.” Den berör också den internationella debatten.

Nedan återges länkar till videoupptagningar av Franz Smidek från av mötet om ”Kärnvapen och Norden” – är det möjligt att skapa en kärnvapenfri zon i Norden?” efter en kort ingress.
Kärnvapen stor
BAKGRUND
Hösten 2010 presenterade Johan Linander och Annie Lööf (c) en riksdagsmotion om en kärnvapenfri zon i Norden

Utrikesutskottets majoritet fastslog att kärnvapen är ett av de största hoten mot internationell fred och säkerhet” men avslog ändå motionen

Efter regeringens ja till en FN-resolution i generalförsamlingen om ett globalt förbud mot kärnvapen har zonfrågan fått ny aktualitet

Måndag den 6 februari 2017 arrangerades ett möte på ABF Stockholm om kärnvapen med bland annat Pierre Schori, fd FN-ambassadör och Gunnar Westberg, Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK). Moderator var Hans Lindqvist, fd EU-parlamentariker (c)

LÄNKAR:

Kommentar av Pierre Schori
LÄNGD: ca 27 min

Kommentar av Gunnar Westerberg
LÄNGD: ca 17 min

Debatt & frågor
LÄNGD: ca 40 min

ARRANGÖRER
ABF Stockholm, Föreningen Nej till Nato, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Stockholmskretsen, Kvinnor för fred och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Stockholm

Hjälp oss sprida information och kunskap om vad kärnvapen innebär för Sverige – innan det är försent! Ett stort tack på förhand!

PS kolla gärna även: “IT IS TWO AND A HALF MINUTES TO MIDNIGHT”
Bulletin of the Atomic Scientist, http://thebulletin.org/

  8 comments for “Är det möjligt att skapa en kärnvapenfri zon i Norden?

 1. stig-olof bragmo
  14 februari, 2017 at 09:10

  annie lööf en stort supporter till hillary clinton
  clinton blev ju som tur var inte vald men hon var ju med och störta kadaffy.starta isis i syrien.och sade ju att hon inte tvekade att använda kärnvapen som svar på cyberattacker från ryssland.
  nej till nato känns viktigt för sverige

 2. bigbang
  14 februari, 2017 at 21:10

  Är kärnvapnen i Kalinigrad och Leningrad förhandlingsbara?

 3. ralf
  14 februari, 2018 at 00:19

  Antagligen lika lite som kärnvapen inom usa? Tänk lite längre nästa gång. rysslaNd ligger inte i norden!

 4. Beobachter
  14 februari, 2018 at 10:12

  Men Östersjön ligger i norden, och den kommer inte att bli kärnvapenfri, oberoende av våra ”beslut”. Jag tycker att vi ska ha seriösa förhandlingar med ryssarna om att vi avstår från medlemsskap i Nato om de drar sina kärnvapen bakom Ural. Skämt åsido, man kan föra fram sina kärnvapen på en timme, eller avfyra dem bakom Ural, och Ryssland satsar precis som USA på framgångsrik konventionell tekniskt överlägsen krigföring, möjligen med inslag av små taktiska kärnvapen.

  Sverige har fattat sitt beslut, vi är obeväpnade. De andra oroas av vårt militära tomrum, de är rädda att det ska fyllas av motståndaren. Den senaste ickefrågan tjänar bara till legalistisk fördröjningskamp mot Nato-anslutning, och kommer att bli resultatlös. Vår ensidiga avväpning är anledning till Natoanslutning, ”förbud mot kärnvapen” är en papperslapp, precis som ”fred i vår tid”.

  Vi står inte inför militär konfrontation mellan Nato och Ryssland, vi står inför Rysslands disintegration, som åskådare. Den militära konfrontationen finns i Asien; Pakistan mot Indien, Kina mot grannarna och USA i sydkinesiska sjön, Nordkoreas befästa fattighus mot utpressade bidragsgivare.

 5. nls
  14 februari, 2018 at 11:32

  Utförda atomsprängningar på vårt klot efter tidslinjen.
  Följ denna tidklocka som redovisar de kärnvapentest som över tid har utförts i världen indelat efter nationstillhörighet. ”1945-1998” by ISAO HASHIMOTO – YouTube.

 6. Beobachter
  14 februari, 2018 at 14:59

  USA har nog inga kärnvapen i norden. De har lager av konventionella vapen i Norge, men knappast kärnvapen. En enda världsmakt hotar med kärnvapen i norden. Ryssland. Men eftersom det inte finns något hat mellan folkgrupperna, inga territoriella vinster att göra som inte kan omintetgöras av radioaktiv kontamination, föreligger inte krigsrisk i Europa. Ingen har någon plan på att ta någon annans territorium. Däremot är Ryssland och dess självklara vasaller Vitryssland och Ukraina lite granna stadda i sammanbrott, av inrikes historiska skäl.

  • Galet
   14 februari, 2018 at 20:31

   USA har kärnvapen i Tyskland och Norge är ett Natoland som har kärnvapendoktrin (liksom polen, balterna vid norden/östernsjön).

Comments are closed.