Är det internätet som spökar?


Idag tar Aftonbladet upp bredbandsleverantörerna ur ett antal aspekter. Bland annat påpekar man att det är ytterst sällan som t.ex. ADSL-kunder får den hastighet de har beställt.

Det är förvisso sant, men jag undrar om ADSL kommer att finnas om tio år? Det talas mycket om ny teknik som gör att alla framöver kommer att kunna erbjudas radio-LAN, och det oavsett var man befinner sig i Sverige. Tekniken finns men kostnaden för utbyggnad är hög. Idag är det väl mest de som har släpbara datorer som nyttjar mobiltelefonbandets möjligheter, och det med en medioker hastighet. En granne skaffade abonnemang hos ett bolag som lovade 7,2 Mbit men han har enbart på ett par ställen kommit upp till 2,5 då han kollat hastigheten med http://bredbandskollen.se Hemma i lägenheten har han mellan 1-2 Mbit. Internet

Tekniken går förstås framåt, om ett antal år så kan man säkerligen surfa i hundra megabit med sin dator via radio-LAN.

Det jag helst skulle vilja ha är förstås fiberoptisk förbindelse. Jag vet att det på vissa ställen pågår test med Gigabitförbindelse, det är något som jag skulle gilla starkt. Det sorgliga är förstås att man då upptäcker att det inte alltid är det egna internätet som spökar utan de sidor som man besöker ofta. Vissa stora sajter, som t.ex. nättidningarna, har hyfsad serverkapacitet, men så finns det andra som snålat in på bandbredden till den grad att det känns som paketen transporteras i sirap.

Och hastigheten är en stressfaktor av stort format. När man t.ex. uppdaterar en blogg, något som för min del sker flera gånger dagligen, så upplevs en chokning av nätet som en ren plåga. Har man då ett arbete som innebär att man använder nätet så blir man snart ett fall för personalhälsovården. Jag är nämligen övertygad om att slöa nät påverkar människans hälsa negativt.

Själv betalar jag för 24 Mbit men kommer sällan upp i mer än 13-14 beroende på avståndet till telestationen. Jag skulle kunna ta 24 mbit från ComHem som är min kabelTV-leverantör men skälet till att jag inte gör det är, ComHem. En mig närstående familj flyttade för snart en månad sedan. De har bredband och IP-telefoni via ComHem. De har ännu ej vare sig IP-telefoni eller bredband. Det de fått för pengarna är istället ett antal lustiga förklaringar, förklaringar som de inte ens kommenterar eftersom de har tämligen goda kunskaper om datateknik.

De som arbetar på supportavdelningarna vet ibland ingenting om datorkommunikation. Det som gäller är att rösta med fötterna. Hör med grannarna vad de har och om de är nöjda. Är flera stycken nöjda som har samma leverantör så kan det vara idé att byta. Betänk bara Murphys lag, då DU blir kund också så brakar hela systemet ihop…

AB123 http://Bredbandskollen.se

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]Adsl, Aftonbladet, Arbetsmiljö, Bredband, ComHem, Fiber, Hjärtat, Internet, Internetleverantörer, Internätet, Radio-LAN, Stress, Support[/tags]


10 svar till “Är det internätet som spökar?”

  1. Alla kan inte få snabba förbindelser via radio. Det finns nämligen inte kapacitet i den redan nu mycket trånga etern. Etern skall endast användas för de som verkligen behöver rörlig förbindelse.
    För fast anslutning blir det optisk fiber som gäller framöver. Optisk fiber har enorm överföringskapacitet.
    Själv får jag 17,5 Mbit/s hem och 2,4 Mbit/s bort på min 670m långa ADSL-förbindelse.

  2. Fördelen med adsl är att infrastrukturen i form av koppartråd redan finns på plats, vilket gör det billigt att investera i. Fast för Stockholms innerstad är det ingen bra lösning eftersom portarna i telestationerna inte räcker till.

    Optisk fiber är klart bäst, men det lär dröja ett bra tag innan de flesta kan få det. Hursomhelst utvecklas ju adsl-tekniken. Bredbandsbolaget har nu lanserat det som de kallar ”Turbo-dsl” som bygger på vdsl 2-tekniken. Själv har jag comhem med 21 Mbit/s hem och 7 Mbit/s

  3. Jag funderar på att byta till ADSL-Telia för att slippa de amerikaägda Com Hem. Uslare kundbemötande får man leta efter…

  4. Det är inte operatörerna som luras, det är konsumenterna själva som lurar sig. Om du köper 24 mbit bredband så kan du få det om du bor inne i telestationen. Ju längre avstånd ifrån desto sämre bandbredd. Det är samma med nästan allt du köper, om det sedan är en trådlös router (försök få upp den i 54 mbit om du kan), blåtand eller vad det nu är. Det som står gäller om du har medvind, solen i ryggen , nerförbacke och kötbullar på spisen

  5. Jag har Bredbandsbolagets ADSL. Företagets försäljare ringer mig med jämna mellanrumoch är oftast obeskrivligt flåshurtiga: ”du Björn, jag har ett riktigt bra förslag”. Jag är inte ”du och Björn” med dem. Och de har ofta svårt att förstå att jag inte vill ha med dem att göra fastän jag säger uttryckligen att jag inte köper något per telefon. Oartiga och på flugna. Yuck.
    Igår kväll ringde det igen. Jag svarade, men fick bara en upptagetton. Samma nr ringde igen – jo det var en tjej från bredbandsbolaget som ville kränga ”en förmånligt paket med bredband och IP telefoni”. Innan jag hann svara nej bröts uppkopplingen igen… Hon ringde inte fler gånger.

    OCH DE VILL ATT JAG SKA KÖPA DERAS TELEFONITJÄNSTER? DE SOM INTE KLARAR AV ATT KOPPLA SINA EGNA LINOR?
    Patetiskt…

  6. Den man behöver vara medveten om som konsument är att du alltid kommer att ha större osäkerheter om du kör någon sorts trådlös uppkoppling än om du kör med fast lina. Som Ken säger, det kommer att vara mer trångt i luften (som du delar med andra) än på en egen lina. Problemet kommer dock att bli mindre ju mer operatörerna bygger ut sina nät.

    Annars ser det ljust ut inför framtiden, 3G/HSDPA ger riktigt goda hastigheter (klart tillräckligt för ”normal surf”), och i takt med att backbonen byggs ut så kommer det nog att finnas kapacitet så det räcker och blir över. Minns ni hur det var för 10-15 år sedan? Jinge, drev inte du en BBS en gång i tiden?

  7. Jag startade min BBS 1983 tror jag det var. Den andra privata BBS:en i landet, den första lades ner efter en vecka så jag är ”pionjär” :-)

    Det är TJUGOFEM år sedan om jag får be… :)

    Den var igång på ett 300/300 modem men bytte upp sig vartefter. På 90-talet hade jag sex ingående telefonlinor i ett gruppnummer (växel) och körde systemet på en Novellserver med X antal arbetsstationer. Då med betydligt häftigare modem…

    Som kuriosa kan jag nämna att jag köpte min första hårddisk någon gång i mitten av 80-talet. Det var en tower med en 20 MB fullhöjdare. Jag betalade 28.000.- för den…

  8. Japp, jag känner till historien. Själv är jag betydligt ”yngre i gamet” och började med 9k6- och 14k4-modem. Men även sedan dess har utvecklingen gått rasande fort.

    Idag är det ju inga problem att strömma ljud med hög kvalitet över nätet, och vi närmar oss punkten där nästan alla kan strömma film/tv också (ex Joost…). Jag får snart 100Mbit/s DL för endast 300 kronor i månaden, jämför det med Televerkets taxa på 1 kr och 32 öre per minut för rikssamtal till obskyra BBS:er.

    Så. Vad kommer att ske tex 2015? Vad är kvar att erövra när det gäller kommunikationsteknik?

  9. När jag började köra UseNet med ”fast” uppkoppling, vet inte riktigt när det var men iaf långt före ”Internet” så trodde jag nästan att det var toppen. Började surfa på nätet då det fanns 25-30 svenska sidor.

    M.a.o. tror jag att det har kommit väldigt långt om 10 år.

    T.e.x. är jag rätt säker på att nyheter inom radio-LAN kommer att medge Gigabiteöverföring, iaf 2020.

    Men det går ändå för långsamt för en otålig…

  10. Det största problemet är kanske att internetleverantörerna oftast inte behöver hålla några som helst löften om man hårddrar avtalstexterna.

    Folk i gemen (99% av aftonbladets läsare) förstår ändå inte skillnaden mellan prestandan i bredbandsuttaget och prestandan mellan punkt A och punkt Ö på internet. Jag står ibland i en kassa som körs i terminalläge mot en server i en annan stad. Det går vanligtvis alldeles utmärkt men då och då höjs blodtrycket sådär plötsligt som det nästan bara kan bli med datorer inblandade. Varken uppkopplingen eller datorn äro de skyldiga.