Ankfabriken måste skyddas mot fågelinfluensa


Att kvällstidningarna ofta fabricerar så kallade ”Ankor” är känt av var och en som köpt och läst dem. Men ska en stort uppslagen nyhet dementeras så är det bäst att göra det efter att både löpsedlar och tidningar distribuerats ut till kolportörerna.

Säpo: ”I normalfallet kommenterar Säkerhetspolisen aldrig uppgifter om hot, eller hur vi bedriver vårt personskyddsarbete, men i detta fall finns det anledning att göra ett antal kommentarer.

Det som hänt är att en person frivilligt har sökt sig till sjukvården då han mår dåligt. I samtal med sjukvården har mannen lämnat sådana uppgifter att han nu är tvångsintagen för psykiatrisk vård.

Ingen person är anhållen. Ingen förundersökning pågår. Ingen husrannsakan har skett i mannens bostad. Ingen person har transporterats till Huddinge rättspsyk av poliser i svarta luvor med förstärkningsvapen.

Säkerhetspolisen bedömning är att detta inte är något ovanligt ärende. Varje år hanteras ett stort antal liknande ärenden.

Behövs åtgärder vidtas så vidtar Säkerhetspolisen dessa åtgärder.

Några övriga kommentarer till uppgifterna i Aftonbladet kan vi inte lämna, med hänsyn till mannens rätt till sekretess, och med anledning av att vi inte kan lämna ut uppgifter om vårt personskyddsarbete.”

Uppenbarligen består ankan i att personen inte är anhållen samt att polisen inte gjort husrannsakan eller använt svarta luvor. Mannen är flyttad till rättspsykiatriska kliniken helt inom sjukvårdslagstiftningen och den dramatiska beskrivning som Aftonbladet gav historien var enbart ämnad att sälja lösnummer.


Aftonbladets löpsedel på webben klockan 10.45

Lösnummer kommer man givetvis att sälja, men vad värre är, man tar ett jättekliv nedåt när det gäller läsarnas förtroende. Med tanke på att Aftonbladet visar sig vara ankodlare av format kanske man skulle konsultera Statens Veterinärmedicinska anstalt för att be om hjälp för att skydda sig mot H5N1 – Fågelinfluensan.

Källor: AB AB1 AB2 AB3 AB4 AB5 AB6 AB7 DN DN1 DN2 Min förra postning Svensson

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Aftonbladet, Ankfabrik, Anka, Jornalistik, Säpo, Fågelinfluensa, Kvällstidning, Mediekritik, Politik[/tags]


17 svar till “Ankfabriken måste skyddas mot fågelinfluensa”

 1. … men spännande var det :)

  Förmodligen simulerar killen sin psykiska ohälsa också bara för att bli sjukskriven, han var väl trött på att masa runt och lägga brev i fel lådor.

  Förmodligen är det såssarnas fel också.

 2. Är det någon som är förvånad? Och hur står det till med yrkesetiken hos Aftonbladets journalister? Fågelinfluensan är kanske redan ett faktum :-D

 3. Ja du, inte vet jag men är det inte dag, IGEN, att skapa en debatt, en ordentlig debatt om den 3:e stadsmakten?

  Visst, journalister är också människor och kan göra fel men fråga är om det satt det hela i system just pga bland annat ekonomiska syften?`

  Alla vet att 2 helsidor med fel dementeras med 4 rader på en sida ingen läser. Om någon ber att källan skall avslöjas gömmer sig journalisten bakom ”kan inte uppge källan”. Källan kan i själva verket vara påhittad den också och ingen chans finns att bevisa detta.
  Journalister är också människor och ljuger ibland precis som du och jag.

  Jag har barn, 2 stycken och de är på internet ofta. Besöker ibland sajter som är engelska. ”I will kill you” betyder ju som de flesta vet ”jag skall döda dig” och låter hemskt på Svenska. På Engelska har de i vissa sammanhang inte samma hårda betydelse att man verkligen vill döda någon.

  Själv skulle jag vara illa ute alla gånger jag velat ”strypa barnen” men det är ju bara ett talesätt. Jag vet flera ”hårda” ord min dotter ibland använder, hora exempelvis eftersom hon direkt översatt ”hooker” som ibland används skämtsamt i engelskan.

  Flummar jag nu bort från ämnet? Tycker inte det! Journalister som lever i ett moment 22 ( i can’t tell you and if i do i have to kill you ) vinner alltid oavsett vad det gör.

  Brevbäraren var en anka och vips skapar man en ny nyhet om saker kring det hela. Att sjukhuset bröt sekretessen – är ett exempel.

  Mina damer och herrar, det blir ALLTID två noll till journalisterna och tidningarna.

  Du snackar skit om mig och det skriver de om och de ringer till mig och frågar vad jag tycker om dug dagen efter. Summan blir att du och jag hängs ut, vi förlorar båda och tidningen och journalisten vinner … 2 – 0.

  100.000 bilar kör mellan Malmö och Lund varje dag. Oftast krockar ingen, fantastiskt eller hur? En dag krockar 2 bilar och de hamnar i tidningen! Vilket är mest fantastiskt av detta?

  Jag vet vad jag tycker … Vi behöver mer positiva nyheter, Kalle hjälper Elsa 97 över gatan och dylikt.

  Tänk om jag kunde gömma mig, då skulle jag bli journalist – Man kan granska utan att förvandska, men de tar ju längre tid och genererar inga sensationer – de ger balans! Någon mer som tycker att vi behöver det?

  Med vänliga hälsningar
  Eros

 4. Yttrandefrihet i all ära.

  Att däremot som Aftonbladet KONSEKVENT fabricera en massa dynga som detta borde väl OMÖJLIGT kunna vara lagligt.

  Media är i dag det största hotet mot demokratin. Att se hur de stora medierna håller varandra om ryggen är skrämmande. Hade någon politiker/myndighet mfl gjort en sådan här tabbe hade mediedrevet varit i full gång.

  mediernas jobb är att rapportera vad som händer. Iom detta har ma en enorm makt, i praktiken större makt än någon enskillt politiker. Därför borde samhället ställa minst lika hårda krav på medierna, vilket tyvärr inte gjörs.

 5. Hur kommer det sig att lögner inom mediavärlden benämnes ankor. Why not call a spade a spade? Åtala och döm de ansvariga på Aftonbladet. Lögnen är medveten, eftersom en kontroll med polisen direkt hade visat att de detaljer om hämtning av en person etc.som tidningen spridit var falska. Tidningsskandal!

 6. Ärligt talat, är inte journalister det största pack som finns? En samhällets cancersvulst? Maktgalna människor som helt har glömt bort deras ursprungliga uppdrag!

 7. ”Drog kondom med lustgas över huvudet – dog” -Aftonbladet

  Det säger sig självt att man måste ta allting de skriver med en nypa salt? Ja naturligtvis är journalisterna roten till allt ont och borde kastas i fängelse…

 8. Jag bojkottar sedan en tid aftonbladet. Jag är trött på att få ankor, fågelskit och meningslösa program som Idol upptryckt i fejan när det finns viktigare saker att engagera sig i.

 9. Fast om nu ingen har gripits och ingen husrannsakan ens gjorts så är det ju hög tid att ifrågasätta läkarnas brott av patient sekretessen.

 10. Till Eros #6. Om att lögnen får två helsidor och löpsedeln, medan rättelsen får 4 rader på ”osynlig” plats.
  Håller med. Jag anser att man ska införa skyldighet att ge rättelsen lika stor plats som felet. Att ena dagen basera ut en lögn enligt principen ”kolla aldrig en nyhet som är för bra för att vara sann för då spricker den” med krigstida storlekar på texten, för att sedan behöva skrika ut på samma sätt ”VI LJÖG” skulle nog innebära en viss självsanering.
  Tycker nog att Lars Leijonborg borde ingripa mot Journalisthögskolan och se till att de inför kurser i etik och samhällsansvar. Det verkar som om utbildningen numera handlar mera om hur man kränger ihop en säljande skröna.