ALLT GÅR NU SÅ FRUKTANSVÄRT FORT. SAUDIARABIEN FASTNADE I SIN EGEN FÄLLA.


Ibland får jag långa kommentarer och ibland gör jag om sådant till bloggartikel. Som nu. Detta är skrivet av Bráge Norin, från Skogås Tankesmedja utanför Boden. Hans senaste inlägg kom i morse.

OLJEPRISET RASAR.
Under sommaren 2014 – 110 dollar per fat. Under hösten 2015 – 50 dollar per fat. Saudierna startade ett globalt oljekrig och oljepriset störtdök.
Obama oljebad
SAUDIARABIEN BLEV RASANDE EFTER USA:s INSTÄLLDA KRIG MOT ÄRKEFIENDEN IRAN.
Oljekranarna öppnades på vid gavel i kungadömet. Hämnden var ljuv. USA skulle få lära sig en smärtsam läxa. Alla länder som hade tjänat pengar på olja tack vare det höga marknadspriset skadades mycket illa. Alla oljeproducerande länder drabbades, men för länder med höga produktionskostnader innebar prisfallet på oljan en katastrof. Flera länder i Sydamerika och Afrika drabbades extra hårt – bland annat Venezuela, Angola och Nigeria.

För Saudiarabien kändes beslutet tryggt. Det var bara att sälja mera olja så skulle det lägre oljepriset inte spela någon roll. Saudiarabien är det enda land i världen där denna teknik fungerar. Saudiarabien är jordens enda ”swing-stat” vad gäller olja. Under november 2015 fortsatte prisfallet på olja. Strax före jul handlades olja för drygt 36 dollar per fat.

DEN SAUDISKA CHOCKEN NUMMER ETT
Skifferolja-producenterna i USA kunde överraskande snabbt sänka sina kostnader i takt med fallet av oljepriset. Saudiarabiens huvudmål med att släppa oljan fri misslyckades. USA fogade sig inte i kungadömets planerade krig mot ärkefienden Iran. Alla saudiska framtidsdrömmar om att bli Mellanösterns oinskränkta härskare grusades.

DEN SAUDISKA CHOCKEN NUMMER TVÅ
Kina gör som dom vill. Kina köpte Iransk olja i en takt som lindrade effekterna för Iran av det våldsamma prisfallet på olja. Saudiarabien misslyckades med att skada Irans ekonomi svårt. Detta var ännu en stor missräkning för kungahuset.
Putin och Xin Jinping original
DEN SAUDISKA CHOCKEN NUMMER TRE
Även Ryssland skulle drabbas svårt av det saudiska oljekriget – men det sket sig. Kina och Ryssland sluter sig samman. Kina blev snabbt Ryssland största importör av olja. Kina och Ryssland är enäggstvillingar inom energiområdet. Ryssland helt sanslösa tillgångar av fossila bränslen är en viktig faktor i skapandet av en trippelallians som snart kommer att förändra världen – Kina, Ryssland och Indien. Saudiarabiens oljekrig fungerade som en katalysator för skapandet av en allians i öster som knappast någon hade räknat med. Det kinesiska draken, den ryska björnen och den indiska tigern slöt sig samman.

DEN SAUDISKA CHOCKEN NUMMER FYRA
Efterfrågan på olja minskar. USA klarade av att minska sin oljeimport tack vare sina tillgångar av skifferolja. Kina köper mer och mer av sin olja från Ryssland. Saudierna drabbades till slut av svåra underskott i sina statsfinanser. Oljepriskriget blev ett stort nederlag för Saudiarabien. Vilken överraskande slut.

MITT FRAMFÖR NÄSAN RASAR VÄRLDEN IHOP – ALLT MEDAN VI DANSAR VIDARE
Egentligen är vi människor lustiga. Vi har kul ända fram till skutan sjunker. Det är bra. Vi klarar inte av att hänga med i det globala skeendet. Var vänliga och tro mig – dollarn kollapsar mitt framför näsan.
God Morgon Öst – god natt väst.
, , , , , , , ,

Ab 3/1 Pål Steigan
Aktuella artikeln om JemenPål Steigan 12/10 Counterpunch Blogginlägg 24/7 Pål Steigan 20/8
National Globalresearch 12/5 DN 14/5 Pål Steigan 19/8 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Iran protesterar