Glöm inte Åland 17 – en FREDSÖVNING!


Detta inlägg ingår i rapporteringen från Stockholms välbesökta och mycket uppskattade fredsseminarium 2-3 september 2017, vilket arrangerades av Stockholmsavdelningen av Folket i Bild – Kulturfront.

Jag poublicerar det igen efter precis ett år. Som en påminnelse om en tyvärr unik satsning.

En fredsövning i en värld full av krigsövningar.

Pelle Sunvisson, ordförande i Folket i Bild – Kulturfront höll sista föredraget under lördagen 3/9, den första mötesdagen. Han är lärare och är även aktivt i OFOG och Svenska Freds- och skiljedomstolsföreningen. Pelle Sunvisson är initiativtagare till fredsövningen Åland 17.
Pelle Sunvisson 170902FiB/K:s ordförande Pelle Sunvisson var en av talarna under fredsseminariet i Stockholm under helgen. Foto Eva Wernlid

Åland 17 har tilldragit sig stort intresse med 44 miljoner träffar på Google (10/9) och flera artiklar i media:
ETC
Svenska Yle
Russia Today
Radio Åland

Denna övning föregicks av ett pressmeddelande i slutet av augusti – Pressmeddelande Åland 17
Svenska och ryska fredsröster samlas får inte tystas
I takt med att spänningen stiger runt Östersjön ökar trycket på regionens fredsröster. I Sverige anklagas dem som ifrågasätter rustningen och närmandet till Nato för att vara förrädare och nyttiga idioter. I Ryssland stämplas kritiker av militariseringen, krigen och krigsförberedelserna som utländska agenter.
I den första fredsövningen av sitt slag kommer tolv ryska och tolv svenska fredsivrare att öva med det uttalade målet att inte låta sig tystas. Metoden är hämtad från de krigsövningar som har utvecklats under åtminstone ett par tusen år och med nästintill obegränsade resurser.
En rad fiktiva händelser leder till öppet krig. För varje händelse tvingas deltagarna reagera. Till en början antagligen individuellt och okoordinerat. I slutet av övningen förhoppningsvis med alltmer stöd från varandra. Övningen hålls på det demilitariserade Åland 8-10/9.

Bland de svenska deltagarna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt. De ryska deltagarna är bland andra konstnärerna Masha Biryukova och Oleg Samoilov, aktivisterna Leda Garina och Alisa Sidorenko samt forskaren Peter Levich.

”Samtidigt som militärmakterna på båda sidor tränar krig möts vi nu folk till folk och tränar fred. Låt inte civilbefolkningen bli lidande för dåliga ledare” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter, en av deltagarna.

”Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på vapenskramlet. Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse” säger Pelle Sunvisson, initiativtagare till fredsövningen.

”När spänningarna stiger blir folk-till-folk-kontakter viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram mot att få träffa modiga ryska fredsaktivister och gemensamt diskutera hur vi bygger den tusenåriga freden. När allt fler i såväl öst som väst pratar om upprustning måste några börja prata om nedrustning”, säger den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt.

Intresset för övningen har på förhand varit stort. För att mediekontakterna inte ska störa övningen hänvisas intresserade journalister till vår särskilda presstid.

* Mer informations finns på siten Åland 17

Några artiklar om Åland 17.

Här en samling av vad som rapporterats i media om Åland 17 de senaste dagarna:

Ålands radio och TV

Svenska Yle

Huvudstadsbladet

ARTV

TV4

Ålands radio och TV II

Ålands radio och TV III

Ålandstidningen

På finska.

Kotimaa-Ilta Sanomat 1

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005360372.html

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005361553.html

https://yle.fi/uutiset/3-9824618 (strange translation…)

På ryska.

http://m.activatica.org/blogs/view/id/3898/title/mirnye-ucheniya-kak-shvedskie-i-rossiyskie-aktivisty-uchilis-miru

https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/organizator_lagerya_mira_na_alandakh_pochemu_rossiiskie_vlasti_stali_by_podderzhivat_aktivistov_za_mir/9824748

http://inosmi.ru/social/20170628/239692052.html

Programmet för Stockholms fredsseminarium

Lördag 2 september 14:00–18:00, i Nockebysalen 2 trappor.

14:00-14:40 Maj Britt Theorin – Norden som fredsaktör
14:40-15:40 Jan Öberg – Fredsarbete 1989 – 2029.
15:40-16:00 paus
16:00-16:40 Pål Steigan – Nato och det förändrade världsläget efter 1990. (Nato og endringene i verdenssituasjonen etter 1990.)
16:40-17:20 Pelle Sunvisson – Åland 17 – en fredsövning
17:20-18:00 Diskussion

Söndag 3 september 10:00-13:00 i Brommasalen 2 trappor.

10:00-10:30 Jan Myrdal – Folken tumlar inte ut i krig; de knuffas ut
10:30-11:00 Ola Tunander – Ubåtshotet – Den djupa staten på grunt vatten
11:00-11:30 Stefan Lindgren – Ryssland och Nato

11:30-11:45 Paus
11:45-12:15 Tine Spang-Olsen – Danmark i NATO – Danmark ud af NATO
12:15-12:45 Henrik Hjelle – Norge och Natos krig, arbetet mot Nato
12:45-13:00 Staffan Ekbom– Varför mobilisera mot Aurora 17

Moderator: Agnes Käll

BAKGRUND
Ska USA få styra svensk säkerhetspolitik?

Sedan mer än 50 år har Sverige drivit kamp mot kärnvapen nationellt och internationellt. Sedan 1963 gäller riksdagens beslut att Sverige inte ska ha kärnvapen.

Förenta Staterna har genom sin försvarsminister James Mattis och sin chargé d’affaires David Lindwall satt press på Sveriges regering med krav på att Sverige inte ska ratificera det FN-avtal om kärnvapenförbud som vårt land antagit tillsammans med 121 övriga länder.

USAs fräcka inblandning angående hur vi ska behandla FN-konventionen om kärnvapenförbud är en kränkning av vårt lands värdighet. Enligt Förenta Staternas talespersoner kan ett förbud mot kärnvapen störa vårt lands samarbete med Nato. Det bekräftar att värdlandsavtalet öppnar för kärnvapen och innebär en stor risk för vårt lands säkerhet.

Fredsmötet dominerades av USAs fräcka inblandning i svensk säkerhetspolitik. Sverige måste fortsätta sin politik för nedrustning och förbud mot kärnvapen. Sittande regering och Sveriges riksdag måste ratificera FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Sverige är och ska förbli ett alliansfritt land, ej medlem i Nato.

Arrangör: Folket i Bild/Kulturfront-Stockholmsavdelningen
Vi tar tacksamt emot bidrag/stöd till vårt plusgirokonto 51653-4.
Skriv Fredsseminarium vid betalningen.

FIB logga

Information om tidningen och föreningen Folket i Bild/Kulturfront.
* Folket i Bild/Kulturfront är en av de få tidningarna som inte tar emot mot presstöd. Tidningen lever på prenumeranter (knappt 2000), lösnummerförsäljning och ideellt arbete. Dock finns sedan ett par år en särskild fond för att kunna avlöna skribenter av inrikes reportage. Det vill inte vara någon”vänstertidning”, och vill nå ut brett.
* En startprenumeration på 4 nummer kostar bara 100 kr!!! (Postgiro 704588-3). Lösnummerpris är 49 kr.
* Tidningen har kommit ut sedan 1972, ägs av föreningen med samma namn och har tagit över efter en tidigare tidning med samma namn.
* § 1 i stadgarna säger ”Föreningens uppgift är att agera till försvar för yttrande- och tryckfrihet, främja en folkets kultur och stödja de antiimperialistiska krafterna.”
* ”Tidningen tar inte partipolitisk ställning. Kring parollerna kan människor ur olika partier och grupper enas. Varje medarbetare redovisar sina egna åsikter och tidningen bör inte innehålla osignerade artiklar.”
* En hemsida med flera artiklar varje vecka och ofta intressant debatt. Hemsidan

intressant.se intressant.se Värdlandsavtal, , , , , fred , ,


Ett svar till “Glöm inte Åland 17 – en FREDSÖVNING!”