Al Qaida i Algeriet också?


En av de saker som irriterar militanta islamister i Algeriet är att partier förbjudits om de definierar sig genom t.ex. religion eller språk.

Det kan vara en av orsakerna bakom de allt vanligare terrordåden i landet. Att medlemmar i den gamla GSPC nu kallar sig för al Qaidas nordafrikanska gren behöver inte betyda annat än en bekräftelse på att namnet al Qaida numera får tjänstgöra som varumärke för både det ena och det andra. Dessutom i bägge riktningarna. En regering som har en inhemsk befrielse- eller demokratirörelse kan terrorstämpla den genom att kalla den för al Qaida, precis som den kan göra med all regeringskritisk verksamhet.

Givetvis kan det också vara så att GSPC nu är lierade med al Qaida, man kan till och med hävda att det är tämligen troligt. I så fall är det ytterligare ett bevis för att man nu skördar USA:s draksådd i regionen. USA sponsrade Usama Bin Laden och hans anhang så länge de slogs mot gamla Sovjetunionen. Inte för att gerillan i Afghanistan var så söt och rar, utan helt och enbart för att Sovjetunionen var en motvikt till USA:s strävan efter världsherravälde.

Att Afghanistan blev det land som fick ta stöten är självklart eftersom USA är nära lierat med både Pakistan och Saudiarabien. Den mest adekvata åtgärden efter 9/11 hade annars varit att bomba Saudiarabien eftersom terroristerna kom därifrån. I stället gav man sig på Afghanistan i ett krig som ännu inte är avslutat. Hur många svenska ungdomar som ska dö i USA:s ”Kriget mot Terrorismen” innan vi drar bort våra trupper från landet är oklart.

En annan faktor som irriterar mig är att terrorism nu blivit som ett självspelande piano. Den demonisering av muslimer som följer i spåren av detta har lett till oroligheter i Frankrike och terrorattacker i London. Fler än undertecknad ser idag att den stigmatisering som man utsätter de 99,9 procent av muslimerna som – inte – är några militanta islamister för, på sikt kommer att rekrytera ännu fler terrorister.

Det finns många anledningar att ständigt och jämt peka på de faktorer som ligger till grund för nyrekryteringen av unga människor som kan tänka sig att själva dö för att agera mot förtryck

av allehanda slag. Ett av de viktigaste motiven för terrorism är Israels etniska rensning, och ockupation av Palestina. Som lök på laxen kommer sedan USA:s angrepp på det helt oskyldiga Irak. Det enda man uppnått med detta är att man blev av med Saddam, men över en miljon irakier har hittills mist sina liv och det är en huvudorsak till varför terrorismen inte kommer att avklinga och upphöra.

Först den dagen man kan ställa politiska ledare inför rätta för vad de gör så har freden en chans. Enskilda länder ska inte, trots att de har vetorätt i FN:s säkerhetsråd, få förklara sig som varande immuna mot krigsförbrytardomstolen i Haag. Personer som Bush, Blair och Olmert ska givetvis ställas inför rätta och dömas för sina brott mot mänkligheten.

Hur sedan Dagens Nyheter kan påstå, som i sin faktaruta, att 200 000 döda förmodligen är fler antal döda än i Irakkriget är fullständigt obegripligt för mig. Men det vore förstås intressant att höra hur de motiverar den lögnen…

DN 1 2 SvD 1 AB 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Algeriet, al Qaida, Terrorism, Kriget mot terrorismen, USA, Bush, Olmert, Blair, Haag-domstolen, Politik[/tags]


28 svar till “Al Qaida i Algeriet också?”

 1. Kan inte se att där står ”Fakta” innan den biten i artikeln, även om den texten du har klippt in står till höger om brödtexten. Dock så är källan TT vilket i mina ögon gör det ganska värdelöst. Kan inte DN skriva sina egna faktarutor eller har de inte kunskapen till det?

  När väl tidningar brukar ha en faktaruta någonstans så är deras källförteckning i regel värdelös. Sydsvenskan är ett bra exempel på det; när deras kulturmupp skrev om filmen 300 så hade de en faktaruta (där stog t om ”Fakta”) om Sparta nedanför utan någon som helst källförteckning. Media överlag borde få en fet känga i rumpan.

  Finns där förövrigt några vettiga siffror på hur många som dött i Irak sedan invasionen?
  http://www.iraqbodycount.org/ listar 85000 ca medans i Oktober så skrev bl a Foxnews om en rapport som säger 650000 http://www.foxnews.com/story/0,2933,219638,00.html
  DN skrev om samma rapport här http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=579804 så man kan ju undra vad de går på när de skriver att 200000 i Algeriet är fler.

 2. På de finska nyheterna menade man att det faktum att attacken ägde rum just den elfte (som 9/11, Madrid osv) tydligt pekar på att det var al-Qaida. Hmmmm. Analytiskt så det knakar.

 3. Var det inte USA som ville ha militärbaser i Algeriet är det någon som vet vad det blev av det?

  Många regimer i världen som är kända för att ha begått brott men sitter fortfarande i makten är självklart redo att ställa sig i kön för att delta i kriget mot terror för att överleva och sitta kvar i makten. Titta bara på Qaddafi…etc

  I bland får jag en obehag känsla när det gäller vissa bombningar som den i Algeriet och vem som ligger bakom. Med fakta i dag vet vi hur man villigt startade ett krig mot Irak under hela tiden man visste att man ljög och hittade på. Ett krig är trots allt enormt och man drog sig inte för att hitta på saker för att få bomba sönder Irak. Vi bombaderas av lögner och felinformation dag ut och dag in och manipuleras att tro de ena efter det andra. Men vem kan säga med 100% att inte samma krafter som tutade i oss kriget mot Irak och de som idag vill vara med i kriget mot terrorn är det ligger bakom bombningar i tillexempel Algeriet som vi såg? På fullt allvar så litar jag inte ett dugg på detta krig och allt som sägs om det. I ett program från Australien talade man med tidigare politiker från Indonesien där de öppet sade att militären tjänar miljoner och åter miljoner på att ha ostabilitet och säga sig vara en allierad med USA i kriget mot terror. Självklart sker detta i andra länder också.

 4. Nadja

  Amerikanerna bildade AFRICOM som skulle bli någon sorts paraplyorganisation för Afrika där man skulle sprida sina baser. Men det enda landet som nappade var Liberia. Alla andra var totalt ointresserade.

 5. Marcus R, vad säger du om den här sajten?

  Number Of Iraqis Slaughtered In U.S. War On Iraq 1,130,689
  Number of U.S. Military Personnel Sacrificed (Officially acknowledged) In U.S. War And Occupation Of Iraq 3,888
  Cost of U.S. War and Occupation of Iraq
  $476,203,242,719
  http://www.informationclearinghouse.info/

  Eller den här:
  Michael Moores hemsida:
  http://www.michaelmoore.com
  U.S. MILITARY DEATHS (IRAQ): 3889
  U.S. MILITARY WOUNDED (IRAQ): 28629
  IRAQI CIVILIAN DEATHS (MIN): 71259
  ’EXCESS’ IRAQI DEATHS: 655000

  Jag antar att det är oerhört svårt att räkna fram det exakta antalet dödade irakier på grund av att man inte ens brytt sig om att räkna dem. Antalet kan därför inte bli annat än approximativt…

 6. Tack Rawia! Man undrar hur utvecklingen kommer att ha blivit om ca 10 år. Är FN borta och Blackwater har tagit över : (

  Sara tack för Olle S ledarartikel om Algeriet. Han har helt rätt i:

  ”Spåren leder också bakåt, till Algeriet 1991–92. Åren då demokratiska val suddades ut av stat och militär. Då skapades den nya terrorismen.”

  Om som jag skrev tidigare många regimer som begått brott emot sitt eget folk och fortfarande gör det får amnesti från väst bara för att man viftar med vi är med er i terror kriget. Att de själva är grunden till terror eller att de själva begår terror brott är som osynlig fakta i politiska debatter.

  Jag är hemskt låg i dag. Var fasiken är vi på väg med detta krig?

 7. #5 Sara G – Hemska siffror. Undrar vad som hade hänt ifall Saddam dött naturligt. Ifall där hade blivit inbördeskrig och strider om vem som skulle leda efteråt eller om någon av hans bröder hade tagit över.

 8. #9 Infokrigaren – Castro och Kim Jong-il då? Finns en drös med diktatorer som USA/CIA inte tillsatt eller sponsrar.
  Pinochet och Saddam var inga höjdare men håll dig till fakta.

 9. Marcus, det finns ingen ursäkt för amerikanarnas olagliga oljekrig och ockupation i Aghanistan och Irak, som både kostar orimligt många liv och absurt mycket pengar, genom att räkna upp diktatorer som USA INTE har stött.
  Bush borde istället ta itu med fattigdomen och rashetsen i sitt eget land där miljoner lever under fattigdomsgränsen. Man har inte ens tagit sig råd att bygga upp efter stormen Katarina för två år sedan, utan människorna där får leva på U-landsnivå i sunkiga baracker och husvagnar under usal sanitära förhållanden. (Att doktor Phil och de s.k extreme-house-makeoverprogrammen har byggt upp en handfull bostäder hjälper inte till mycket mer än att skapa reklam för dem själva.)

 10. Marcus R, läs på lite när det gäller Castro.
  Undersök vem/vilka han vände sig till först när Baptista åkte ut.
  Men Baptista och maffian ansåg tydligen vara bättre för cubanerna och demokratin.

 11. Att Kuba är en nagel i ögat på svenska nyliberaler är inget nytt. För det går lite för bra, enligt statistiken för Castros Kuba, så man gör vad man kan för att störa och ljuga ihop stories.
  De tre Luf:arnas bravad är symptomatisk.

 12. Att en del kallas för diktatorer av USA borde man ta som en hedersbetygelse! Ett kvalitetsmärke!

 13. Christer W,

  Det finns två sorters diktatorer:

  1- Sådana som USA och Väst har nytta av och därför stöttar med alla möjliga och omöjliga medel.

  2- Sådana som USA och Väst inte har nytta av och därför försöker störta med alla möjliga och omöjliga medel!

 14. Bara några veckor efter mitt besök i Kuba var jag i Mexico. Där märkte jag själv se hur en ”demokrati” behandlade sina invånare. De protesterande i Oaxaca besköts av polisen, fler dog där än i Burma som jag var i senare.

  Inga protester från liberalt håll i Mexico.

 15. #11 Sara G – Jag försökte inte rättfärdiga USAs handlande utan jag var emot att Infokrigaren skrev ”alla”.

  #12 Christer W – Castro har säkert varit bra för Kuba på sitt sätt, men per definition är han fortfarande diktator.

 16. ”Ljuset” skriver från Backa, Västmanas område, totalt vansinnigt, lämnade han nyligen 10 kommentarer till oss. Igor var det 18 i rad..!

  Önskar värkligen klicka på någon knapp för att stänga av honom. Orkar inte mer…!

 17. ”Ljuset” är numera helt bortplockat på denna blogg så nu är det mörkret som gäller för vederbörande. I mitt spamfilter är mörkret nämligen kompakt.

  Rawia påpekade för mig det konstiga med dennes kommentarer så jag började kolla.

  Filter är bra ibland!

 18. Jinge, vad ska man köpa/skaffa den där filter..? …:o) Eller om det finns förklarningen i någon av dina artiklar säg till…

  Nu räknar vi över 30 kommentarer från ”ljuset”..!

 19. Nej, jag vill inte kasta ljuset på ”ljuset” och gå från ämnet ovan… Men jag orkar inte mer med attacker av mest aggresiva rasister, islamhatare, olaga bosättare o nu är det även ”ljuset”…liksom topp på isberget!

  Jag orkar inte mer…
  Världen är full av terrorism men det är bara en sida som fick bära den här stämpel.

 20. Ja men modererar du inte kommentarerna??

  Ta bort skiten. Släpp inte fram det!!

  Sedan kan du skaffa en riktig blogg isf blogspot.com

 21. Ida D.

  Nu är Jinge i gång igen! Han haaatar blogspot.

  Men uppriktigt sagt har jag fått det ofantligt mycket bättre med WordPress. Hade jag inte skaffat WordPress så hade jag suttit med terroriserande kommentatorer än idag. Nu är det annorlunda och du kommer att bli glad över WordPress alla kvalitéer! Skaffa det! :)

 22. Hur kom ni in på Ljuset förresten? Av någon anledning åkta hans kommentarer i spamfiltret av sig själva.

  Jag tror nämligen inte för fem öre på hans muslimska hemsida. Den är bara en konstruktion, ett bete där han tror att han kan fånga stora fiskar.

 23. Jinge, vi publicerade inte hans kommentarer! inte en enda! men det är över 40 inlägg just nu i e-post inbox!
  Vi håller på att byta till .SE, och vi köpte domän för länge sen, men har inte hunnit tills nu. WordPress är verkligen bättre.

  Rawia!
  ”Ljuset” kom till mig från en israelisk blogg, där satte jag mig i dialog med en islmofob, ”Son of the Sun” hos Anna V.
  … Sen rasade ”ljuset” in på alla artiklar där skrev vi om islam & muslimer. Han trodde att vi ska vara dumma o publicera hans sk**t.

  Målet är att visa muslimer som aggressiva, vansinniga o halvgalna…!
  Det fattade jag på direkten… Hampus också
  :o) ..Även Fazeela från FFF, som är totalt ny i branchen..! :o)