Al Qaida i Algeriet också?

En av de saker som irriterar militanta islamister i Algeriet är att partier förbjudits om de definierar sig genom t.ex. religion eller språk.

Det kan vara en av orsakerna bakom de allt vanligare terrordåden i landet. Att medlemmar i den gamla GSPC nu kallar sig för al Qaidas nordafrikanska gren behöver inte betyda annat än en bekräftelse på att namnet al Qaida numera får tjänstgöra som varumärke för både det ena och det andra. Dessutom i bägge riktningarna. En regering som har en inhemsk befrielse- eller demokratirörelse kan terrorstämpla den genom att kalla den för al Qaida, precis som den kan göra med all regeringskritisk verksamhet.

Givetvis kan det också vara så att GSPC nu är lierade med al Qaida, man kan till och med hävda att det är tämligen troligt. I så fall är det ytterligare ett bevis för att man nu skördar USA:s draksådd i regionen. USA sponsrade Usama Bin Laden och hans anhang så länge de slogs mot gamla Sovjetunionen. Inte för att gerillan i Afghanistan var så söt och rar, utan helt och enbart för att Sovjetunionen var en motvikt till USA:s strävan efter världsherravälde.

Att Afghanistan blev det land som fick ta stöten är självklart eftersom USA är nära lierat med både Pakistan och Saudiarabien. Den mest adekvata åtgärden efter 9/11 hade annars varit att bomba Saudiarabien eftersom terroristerna kom därifrån. I stället gav man sig på Afghanistan i ett krig som ännu inte är avslutat. Hur många svenska ungdomar som ska dö i USA:s ”Kriget mot Terrorismen” innan vi drar bort våra trupper från landet är oklart.

En annan faktor som irriterar mig är att terrorism nu blivit som ett självspelande piano. Den demonisering av muslimer som följer i spåren av detta har lett till oroligheter i Frankrike och terrorattacker i London. Fler än undertecknad ser idag att den stigmatisering som man utsätter de 99,9 procent av muslimerna som – inte – är några militanta islamister för, på sikt kommer att rekrytera ännu fler terrorister.

Det finns många anledningar att ständigt och jämt peka på de faktorer som ligger till grund för nyrekryteringen av unga människor som kan tänka sig att själva dö för att agera mot förtryck

av allehanda slag. Ett av de viktigaste motiven för terrorism är Israels etniska rensning, och ockupation av Palestina. Som lök på laxen kommer sedan USA:s angrepp på det helt oskyldiga Irak. Det enda man uppnått med detta är att man blev av med Saddam, men över en miljon irakier har hittills mist sina liv och det är en huvudorsak till varför terrorismen inte kommer att avklinga och upphöra.

Först den dagen man kan ställa politiska ledare inför rätta för vad de gör så har freden en chans. Enskilda länder ska inte, trots att de har vetorätt i FN:s säkerhetsråd, få förklara sig som varande immuna mot krigsförbrytardomstolen i Haag. Personer som Bush, Blair och Olmert ska givetvis ställas inför rätta och dömas för sina brott mot mänkligheten.

Hur sedan Dagens Nyheter kan påstå, som i sin faktaruta, att 200 000 döda förmodligen är fler antal döda än i Irakkriget är fullständigt obegripligt för mig. Men det vore förstås intressant att höra hur de motiverar den lögnen…

DN 1 2 SvD 1 AB 1

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Algeriet, al Qaida, Terrorism, Kriget mot terrorismen, USA, Bush, Olmert, Blair, Haag-domstolen, Politik[/tags]

  28 comments for “Al Qaida i Algeriet också?

  1. Pingback: Jinges länk

Comments are closed.