Svenska Afghanistanveteraner utan ersättning från FK

Ibland överträffar verkligheten dikten, det gäller bland annat de svenska soldater som skadades av en vägbomb i Afghanistan, Dagens Nyheter (TT) berättar idag:

DN/TT: ”För drygt ett halvår sedan exploderade bomben under deras terrängbil i Afghanistan. Den afghanske tolken dog och samtliga fyra svenskar i bilen skadades svårt. De svenska soldaternas kamp fortsätter – men nu mot Försäkringskassa. – Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten. Han sitter fortfarande i rullstol efter att ha ådragit sig öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning samt frakturer på nyckelben och revben. Någon ersättning har ännu inte betalats ut för de två första veckorna efter hemkomsten.”

Orsaken till Försäkringskassans vägran är att de skadade inte anmälde sig själva som arbetslösa, hur skulle de nu skulle ha gjort det, i minst ett fall så var den skadade soldaten – medvetslös. Och även om han inte varit det så var han definitivt inkapabel med tanke på hans mycket allvarliga skador. Han hade två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.

Soldaterna Kero och Ström borde senast dagen efter ankomsten inställt sig på arbetsförmedlingen. Jag finner ord för vad jag tycker om detta, men jag kan rimligen inte använda dessa ord på bloggen. Det reser dessutom ett antal frågetecken som försvarsledningen och försvarsministern borde besvara. Är det meningen att skadade soldater ska behöva slåss mot myndigheter efter att de krigat och skadats svårt i Afghanistan?

Vad tycker Sten Tolgfors om det? Vi ska givetvis inte delta i det amerikanska Kriget mot Terrorismen, våra soldater ska inte heller ledas av amerikanska generaler. Men då vi i praktiken gör det så ska svenska myndigheter ställa upp på dem som skadas och såras.

i Tags: , , , , , , , dn12 svd1 ab1 ex1 t

  24 comments for “Svenska Afghanistanveteraner utan ersättning från FK

Comments are closed.