Obamas olika fyrverkerierNär Barack Obama, fredspris-
tagaren ni vet, i sin valkampanj lovade att stänga Guantanamo och dra bort de amerikanska trupperna successivt från Irak så blev han knappast trodd. Idag vet vi att Guantanamo är kvar, dessutom har man flyttat hundratals av fångarna till Bagrambasen i Afghanistan. Där släpps inte några osnutna Röda korsare eller någon från Human Rights Watch över bron.

Att dödandet fortsätter vet vi, idag har betydligt fler än de tjugo som DN rapporterar om dödats. Igår dödades tio skolbarn i Afghanistan av amerikanska bomber.

DN: ”Minst 20 personer har dödats och omkring 100 skadats vid två självmordsattacker i staden Ramadi västra Irak på onsdagsmorgonen svensk tid. Det uppger poliskällor för Sky News. Reuters, som citerar den statliga irakiska televisionen, uppger att guvernören för Anbarprovinsen, Qassim Mohammed, och flera personer ur provinsrådet liksom vice polischefen ska befinna sig bland dödsoffren.”

Barack Obama vill förstås värja sig mot att bli betraktad som en krigspresident som sin föregångare, men det är oundvikligt. Snart tvingas USA skicka in reguljära trupper i Pakistan, och som vi sett så försöker vissa länder tvinga USA att angripa Iran. De iranska ledarna hävdar att det är amerikanska agenter som stödjer oppositionen i Iran, och det är i så fall helt i linje med USA:s normala beteende. Så har det varit överallt där USA intervenerat, se bara på Latinamerika och Afrika.

Ska jag drista mig till att komma med en förutsägelse om nästa år så kan jag utan att riskera någonting säga att – det blir blodigt. Det finns absolut ingenting som tyder på att år 2010 blir det år där trenden vänder mot färre dödade i krig, där färre civila offer krävs i krigshandlingar, eller där man kan säga att demokratin på jorden har stärkts.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , dn svd ex ab Läs oxo: anna anders annarkia k&å loke hampus rödam scraber mats sjökapten t

  6 comments for “Obamas olika fyrverkerier

 1. boris
  30 december, 2009 at 19:56

  Det florerar en AP-artikel från idag på diverse sidor om att åtta afghanska skolbarn i åldrarna 12-14 i söndags (27. December) blev avrättade av amerikanska soldater i Kunarrovinsen i östra Afghanistan. Vittnen berättar att barnen förts ur sina hem och blivit avrättade genom arkebusering. Detta har satt igång våldsamma upplop på många platser i Afghanistan. En ung flicka (ca 10 år gammal?) har uppenbarligen skjutits ihjäl idag av Natosoldater i Kabul under protesterna.

  Här är en AP-feed med artikeln:

  http://license.icopyright.net/user/viewContent.act?clipid=429259472&mode=cnc&tag=3.5721%3Ficx_id%3D20091230-pf1onfile-V7424

  • Christer W
   30 december, 2009 at 21:06

   Den Engelska (och i senare skede även US,s) taktiken från 1941 gick ut på att genom bombning förstöra 6 miljoner hem och döda 900 000m civila enligt rapport från flygvapenchefen till Churchill. För att få största effektivitet användes brandbomber.
   För övrigt upphörde undantagstillståndet i Kenya för 50 år sedan, den kenyanska befrielserörelsen Mau-Mau var sin tids talibaner.

  • Veritas
   31 december, 2009 at 02:23

   De du säger ovan är ju inte alls vad som står i AP-artikeln. Tycker att denna typ av oärlig demonisering av USAs styrkor bara underminerar din egen trovärdighet. Det är mycket möjligt att det rör sig om ett mycket beklagligt misstag av de amerikanska styrkorna men lokalbefolkningen och talibanerna är betydligt grymmare och hänsynslösare än vi i väst. Det kan mycket väl också vara iscensatt av talibanerna för att lägga skuld på USA och väst. Jag kan med stor säkerhet försäkra dig att dessa barn inte arkebuesrats av amerikanska soldater.

   • boris
    31 december, 2009 at 04:15

    Nej det stämmer, jag hörde ryktet på Al-Jazeera. Operationen i Kunar där åtta skolbarn blev dödade utfördes enligt flera källor av amerikanska ”specialstyrkor” utanför NATOs/ISAFs befäl. Inget flyg var inblandat utan endast marksoldater (enligt NATO: http://news.yahoo.com/s/ap/20091229/ap_on_re_as/as_afghanistan). Det ryktas återigen om att säkerhetsföretagen ligger bakom massakern, Xe/Blackwater etc. Dessa går uppenbarligen under beteckningen ”specialstyrkor/special forces”

   • boris
    31 december, 2009 at 19:05

    Detaljerna som framkommer nu är värre än vad jag antydde i mitt förra inlägg. Du bör kolla fakta innan du drar slutsatser om vad som driver mig att skriva om en massaker av försvarslösa skolbarn. ”Oärlig demonisering” var ett illa valt uttryck av dig. Du bör läsa den här artikeln:

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/Afghanistan/article6971638.ece

 2. Martin Forsman
  31 december, 2009 at 14:10

  Blackwater/Xe är NATOS motsvarighet till de tyska Sonderkommando enheterna under 2a Världskriget. Sonderkommando enheterna hade till uppgift att ’städa upp’ bakom fronten vilket b l a innebar avrättningar av civila och motståndsgrupper. Detta för att avlasta den reguljära armén samt för att göra det möjligt för densamma att avsäga sig ansvaret för dessa vidriga brott. Sannolikt används nu Xe/Blackwater av samma anledning av NATO i Irak och Afghanistan.

Comments are closed.