Handelsminister Ewa Björlings lögner


Idag avslöjar tidningen Dagens Industri den häpnadsväckande uppgiften att Bofors tillåtits sälja pansarvärnsrobotar till Abdullah bin Abdul Aziz i Saudiarabien.

AB: ”Saab Bofors säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien. Detta uppger Dagens Industri i dag. Trots att handelsminister Ewa Björling (M) vid upprepade tillfällen förnekat att Sverige säljer stridsvapen till landet. Bofors vd vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna i Dagens Industri som säger sig fått uppgifterna om försäljningen från flera av varandra oberoende källor. Kontraktet var klart redan 2007 men kunden har varit hemlig tills nu. Så sent som i juli förnekade handelsminister Ewa Björling vid upprepade tillfällen i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien.”

Saudiarabien är ett land med en häpnadsväckande kvin-
nosyn. Kvinnor fåt t.ex. inte köra bil och det jag personligen undrar mest över är landets inblandning i terroristattacken mot World Trade Center. Ingen kan förneka att alla utom två av terroristerna var saudier, och många har påpekat att någon eller några av prinsarna var inblandade i finansieringen av terror-
dåden, eller om det var träningslägren i Afghanistan.

Att handelsminister Ewa Björling ljuger om saken i radio förvånar knappast. Att vi säljer pansarvärnsrobotar till landet är ett brott mot våra egna vapenexportregler.

it , , , , , , ab svd svt dn ex


14 svar till “Handelsminister Ewa Björlings lögner”

 1. Sverige har avtal med Saudiarabien om försvarssamarbete. Detta samarbete ska fortgå även om de röd-gröna får bestämma efter valet. Saudiarabien är ju, som vi fått veta av våra pro-USA medier, ingen skurkstat. ;-)

 2. Varför ska Israel alltid komma i bilden, Sverige säljer och köper vapen till Israel varför inte till andra länder då????

  • ???

   Var har Israel kommit in i bilden?

   Klockan är bara kvart över nio på morgonen och du ser redan skära elefanter? Sök hjälp!

 3. Det sjuka i sammanhanget är ju att Alliansen gick till val på att minska antalet myndigheter och alltså bryter ett vallöfte när man startar en för just vapenexport. Detta kuppades igenom nästan helt utan debatt eftersom det försvann i mediebruset då det var någon annan skandal som tog allt fokus just när regeringskansliet såg till att publicera frågan. Jag är övertygad om att det finns mer skit än Saudiarabien för den som verkligen gräver och vill se hur våra skattepengar används till att sälja vapen.

  Ewa Björling saknar fullständigt moral och var tidigare i år nere i Libyen för att sälja svenska övervakningssystem till Khadaffi så att han ska kunna se om någon försöker fly landet sjövägen. Står man upp för individen och mänskliga rättigheter gör man helt enkelt inte affärer på det sättet.

  Moderaterna verkar tyvärr helt sakna gräns i humanitära frågor och det enda som räknas är att tjäna pengar – skit samma hur och vem som drabbas. Det är ett genomgående drag i moderaternas politik.

 4. Jag vet att saudiern använde sina vapen en gång under mina levnadsår och det när de kväste upproret i grannaladet Jemen nyligen. Varför man köper så mycket vapen vet jag inte. Det har inte ens fallit dem in at bekämpa somaliska pirater eller har någon sm helst koll på det som sker i Röda havet.

  Ändå lurar väsvärlden de att köpa och köpa och köpa sådant som de inte använder och sådant som ofta aldrig levereras. Många menar att amerikanerna låter saudierna betala tiotals och hundratals miljarder dollar för vapen som aldrig levereras.

  Den senaste vapenaffären som Obamaadministrationen offentliggjorde nu i veckan handlar om 60 miljarer dollar eller 450 miljarder svenska kronor.

  Vad är det Abdullah betalar för? Att han får sitta kvar på sin tron, att han har fria händer att slakta den egna oppositionen och kanske snart delta i slakten av Iran.

 5. Du menar att moderaten Ewa Börjesson ljög redan på den tiden? Jo, det kan man ju tänka sig iofs, det är väl närmast ett villkor för att få vara med i moderatregeringen.

  Förrexten Henrik, arbetar du fortfarande åt ”säkerhetstjänsten” som du påstått?

  Henrik Hansson/Globaljuggler: ”Den låga aktiviteten på bloggen har sin förklaring. Sedan en tid tillbaka är jag politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson på Näringsdepartementet. Mitt politiska ansvarsområde kommer att vara IT-frågor. Eftersom jag numera arbetar för regeringen känns det inte längre befogat att blogga.”

  Har inte FRA/Säpo/Must någon användning av dina tjänster längre? Eller är ditt kommenterande en del av ditt jobb?

 6. I ett land deltar vi i en brutal ockupation med svepskälen att det är för kvinnornas frihet, emot religiösa fanatiker, för demokrati.

  Samtidigt stödjer vi en diktatur med vapen, en diktatur som förtrycker kvinnor och som styrs av religiösa fanatiker. Samma fanatiker som var med att bygga upp fanatikerna i det land vi är med och ockuperar.

  När kommer vi få se svenska soldater dödas med vapen vi själva producerar?

  • Det är där skon klämmer. Där har vi kärnan till arabers och muslimers fientlighet mot Väst. Man snackar mänskliga rättigheter och tolererar brott mot samma rättigheter av sådana man ser som sina allierade. Man talar yttrandefrihet och blundar när symboler för yttrandefriheten ute i världen trampas ihjäl av Saudi och Israel. Man talar om religionsfrihet när man själv står för ett religiöst hat som mänsklighetens aldrig skådat maken till. Man talar demokrati och menar sig själa med det, inte andra, man menar välfärd för det egna landet men suger gärna ut andra folkslag. Man äter sig feta och betalar för att ta maten ur händerna på de fattiga i de producerande länderna, man talar bsitånd och låter fattiga betala ofattbara priser för allt från mat till medicin till annat. Man värnar de egna medborgarnas liv och medverkar i dödandet av andra och detta dödande har egentligen aldrig stannat av. Den har bara flyttat från ett ställe till annat.

   Och ja, här kan vi stå och undra i evighet: varför hatar de oss?

   • Jadu, man kan fråga sig själv vem man hatar mest. Fienden eller den som säger sig vara din vän för att sedan sätta dolken i din rygg?

    Detta är inget annat än en dolkstöt i ryggen på moderata muslimer världen över.

    Samtidigt hetsar högern mer och mer emot muslimer världen över av rädsla för att de skall tvingas skörda den draksådd de själva sått.

 7. Först beväpna talibanerna mot Sovjet
  Sen Saddam mot Iran
  Och nu S Arabien
  M a o snart bye bye de också.

 8. USA,s kongress väntas godkänna det största enskilda amerikans vapen försäljning någonsin till Saudiarabien
  Den styrande kungafamilj har köpt vapen på 60 miljarder dollar , Vapnen köptes för rädsla för Iran som har blivit en stor makt i regionen

  Saudiarabien är allierad med USA och är mycket vänlig mot Israel , den saudiska familjen vill öppna sina flygplatser till Israels attackflygplan för att attackera Iran men när nyheterna blivit kända så förnekade saudierna detta
  Israelerna har inte protesterat mot att USA säljer så mycket avancerat vapensystem till Saudiarabien pga de samarbetar mot Iran

  Sverige säljer vapen till Saudiarabien i samförstånd med USA och välsignelse från Israel
  Målet är att stoppa hotet från Iran och för att förhindrar Irans missiler att nå Israel

  Saudiarabien använder sin vapen mot sitt eget folk och mot sina grannar som till exempel Jemen där väldigt många civila har dödats av saudisk flygräder