Guantanamo – mer Wikileaks


Idag börjar Aftonbladet berätta om dokument som de har tillgång till rörande Guantanamo. De har tillsammans med andra utländska tidningar granskat dokumenten och börjar en ny artikelserie idag.

AB: ”Aftonbladet kan med början i dag avslöja innehållet i dokumenten, som gjorts tillgängliga av Wikileaks. I en månad har Aftonbladet som enda svenska tidning tillsammans med stora mediahus runtom i världen — från brittiska Daily Telegraph till amerikanska Washington Post — via Wikileaks haft tillgång till och granskat dokumenten. Sedan fånglägret i den amerikanska flottbasen Guantanamo öppnade i januari 2002 har 779 fångar suttit instängda. 600 har släppts, medan sju fångar har dött. I dag sitter 172 fångar kvar. De hemligstämplade dokumenten om 759 fångar är samtliga skrivna under George W Bushs tid som president. Varje dokument är en genomgång för att avgöra om fången bör hållas kvar eller släppas från Guantanamo.”

Tidningen berättar bland annat att de 213 afghaner som USA hållit fängslade ofta själva var bönder och bybor som hade tvångsrekryterats till talibanernas armé. Tre av afghanerna var fjorton år gamla när de fördes till Guantanamo och en senildement 89-åring var äldst. Man grep också journalister, bland annat satt en kameraman från al-Jazeera i fånglägret i sex år för att man ville ha informationer om hur kanalen arbetade i Tjetjenien, Kosovo och Afghanistan.

AB: ”Den lag som Bush införde 2006 om rätten att ställa fångarna inför militärrättegångar, snarare än civila domstolar, finns dock fortfarande kvar. Lagen innebär bland annat att bevisning under toryr kan godkännas, att hemlig bevisning tillåts utan att den tilltalade kan ta del av bevisningen och att den tilltalade inte kan åberopa Genèvekonventionen i domstol.”

En stor andel av fångarna är psykiskt sjuka, men det finns inga uppgifter i journalerna om den tortyr som de utsatts för. Det framgår också att hundratals fångar såldes till amerikanerna av den pakistanska underrättelsetjänsten, de hade inte alls något med vare sig talibaner eller terrorism att göra.

it Andra om: , , , , , , , ab1 ex dn svd1 sr


Ett svar till “Guantanamo – mer Wikileaks”

  1. Guantanamo är en av många skamliga verksamheter som USA pysslar och har pysslat med.

    Jag demonstrerade iaf på Götaplatsen igår mot FK och allt,men har dock livet i behåll.

    Inga krypskyttar på taken.

    Men snart kommer rollatorerna försedda med Kalaschnikovs sakta vankande… ;)