Ett herrelöst USA

Nu berättar media att Barack Obama sagt att USA:s trupper ska lämna Irak, man ska lämna kvar 50 000 man för att träna Iraks armé att själva ta han om sin egen säkerhet. Det beskedet kommer efter att över en miljon irakier dött till följd av den blockad som USA startade, och sedan ett krig som berodde på imaginära massförstörelsevapen.

AB: ”Barack Obama håller sitt löfte om att dra tillbaka USA:s väpnade trupper från Irak. Efter sista augusti blir bara en mindre styrka på 50 000 kvar i landet under en övergångsperiod. Det meddelade Obama i ett tal i dag. Den amerikanska presidenten håller tal på ett nationellt möte för funktionshindrade krigsveteraner. Där kom det besked många väntat på; att den stora merparten av trupperna i Irak kommer att kallas hem. – Vårt uppdrag i Irak förändras från att vara militärt ledd av våra soldater, till att bli civil ledd av diplomater, säger Obama.”

Man börjar dra sig tillbaka efter att Iraks regering nu beslutat att amerikanska företag ska ta hand om merparten av kontrakten på den olja som utvinns. Man lämnar en nation som havererat som nation, ett land där våldet ökar och olika grupper strider om den politiska och religiösa makten. Ska man tala om ett förött land så är Irak ett lämpligt exempel, en förödd och havererad nation som inte längre är en fungerande stat.

Jag irriterar mig på ett beteende som går ut på att krossa en stat på grund av påhittade orsaker. Många tusen har dött i kriget och mängder av irakier har mist en eller fler av sina anhöriga. Nu får Obama det att låta som att man har gjort framsteg och att man nu kan lämna över. Man har bombat sönder landet och nu börjar den internationella valutafonden tala om att USA behöver ekonomisk hjälp, precis som en del andra stater.

Väljer en nations ledning att använda merparten av sina skattepengar på att döda oskyldiga människor så ska de givetvis inte ha någon hjälp. Tar man på sig rollen som något slags sagoberättande världspolis så ska man spärras in om man är politiker. De som behöver hjälp är de länder som utsatts för dessa sagor med följande övergrepp.

i , , , , , , , ab dn12svd12 ex t

  6 comments for “Ett herrelöst USA

 1. john olsson
  3 augusti, 2010 at 09:33

  Alla krig är irriterande. Men bara sitta och tittat på medans en diktator, som nu USA tog bort från Irak, massmördar sina egna medborgare är ett brott mot mänskligheten.

  • 3 augusti, 2010 at 09:43

   Nu har ju USA lyckats mörda hundra gånger så många, medge att det är en udda metod att rädda irakier !?

  • Marcus R
   4 augusti, 2010 at 14:36

   ”Alla krig är irriterande. Men bara sitta och tittat på medans en diktator, som nu USA tog bort från Irak, massmördar sina egna medborgare är ett brott mot mänskligheten.”

   Av alla diktatorer i världen finns där en hel drös som är så mycket värre än vad Saddam var. Irak under hans styre var ett av de mer sekulariserade länderna i Mellanöstern.
   Om målet är att få bort diktatorer så finns där gott om länder som hade kunnat behöva militär intervention; men de länderna har förstås inte de naturresurserna som Irak har…

 2. N
  3 augusti, 2010 at 10:28

  I stora delar av Irak kan man inte ens föda friska normala barn längre. Missbildningarna är så många och så horribla att läkare råder hela städer med dess regioner, Falluja, exempelvis, att avstå från att föda barn över huvud taget. Man har inte dödat hundratusentals, man har även mördat kommande generationer. Saddam Husseins fasansfulla brott verkar rätt så milda i jämförelse.

 3. 3 augusti, 2010 at 11:01

  Jo att lägga beslag på oljan och sedan erbjuda monetär assitans i form av IMF (Internation Monetary Fund) med medföljande nyliberala krav på omställningar i ekonomin, är ingen ny sak.

  Tack

  /Theo

 4. åggepågge
  5 augusti, 2010 at 14:21

  Jomenvisst,
  Det kallocainska nyspråket från Ondskans Imperium är intressant. ” att dra sig tillbaka” innebär according to the american way of life att lämna kvar 50 000 soldater. Klarar den borgerliga pressen av att utreda och förklara ? Vad säger Fredrik Malm ? SLIC (Swedish Liberal Information Centre ) får ju trots allt amerikanska pengar för att förklara deras utrikespolitik ! Har någon telefonnumret till Usama ?

Comments are closed.