En ny tid är här, Barack Obamas tid


Det blir så sakta alltmer tydligt framför våra ögon, en mardröm fast mitt på ljusa dagen, en ny tid är här – Barack Obamas tid, den stora lögnens tid.

När den amerikanska presidenten talade inför folket så höjdes ett jubel mot skyn, han sade sådant som de ville höra, ett av världens mest krigströtta folk. Kriget i Irak skulle avvecklas och Guantanamo, USA:s koncentrationsläger på Kuba, skulle stängas. Många tvivlade, men tillräckligt många trodde på honom för att han skulle nå världens mäktigaste ämbete med tjänstebostad på Pennsylvania Avenue.

Dagens Eko: ”Afghanistans regering har gått med på att ta över ansvaret för Bagramfängelset norr om Kabul. När det sker avslutar det ett för USA besvärande kapitel om hantering av fångar. Vid sidan av Guantánamo Bay och Abu Ghraib i Irak har Bagram blivit symbol för USA:s omänskliga behandling av fångar under president George Bush tid vid makten. Från hösten 2001 har USA använt en gammal hangar på Bagramflygplatsen som fängelse. Fångarna har utsatts för tortyr, och det är sedan tidigare känt att amerikanska soldater slog ihjäl två fångar 2002.”

Det var nämligen till den amerikanska Bagrambasen i Afghanistan som de flesta av fångarna på Guantanamo flyttades. Där har nämligen inga internationella hjälporganisa-
tioner tillträde eller ens den minsta inblick i verksamheten, och på sikt är det ännu mer illavarslande för dessa fångar än den tvångsvisa vistelsen på Guantanamo. USA har snabbt byggt ett helt nytt fängelse på platsen men det är givetvis inte möjligt att driva detta koncentrationsläger själva eftersom fångarna torteras precis som vanligt, eller till och med behandlas ännu mer omänskligt än på Guantanamo.

Därför lämnar Barack Obama över fängelset till Afghanistan, ett land vars president blev president på grund av valfusk, ett land vars regering är en marionettregering åt just USA, ett land som inte har kontroll över sitt eget territorium, ett land som på inget sätt respekterar FN:s mänskliga rättigheter och vars verkliga makthavare bor just på Pennsylvania Avenue.

Dagens Eko: ”Och USA säger att innan ansvaret överlämnas till afghanistanska myndigheter ska USA försäkra sig om att fångarna behandlas humant.”

Vore det inte så sorgligt så skulle man skratta, inte ens Franz Kafka eller Alfred Hitchcock hade kunnat hitta på ett lika infernaliskt manus till en bok eller en film men världsmedborgarna förväntas svälja detta med hull och hår för att manusförfattaren heter Barack Obama. Vad det leder till på sikt vet jag inte, men det leder definitivt inte till fred på jorden.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , ab svd1 dn12 annarkia lennart scaber uv skp rödam t


3 svar till “En ny tid är här, Barack Obamas tid”

  1. Ibland är du riktigt otäck Jinge. Du ser saker innan andra har sett dem, tyvärr så har du oftast rätt. Men varför använder du inte hårdare ord om Obama, jag vet flera stycken som skulle passa.

    • Jag har iofs historiska politiker att jämföra med, men skriver man deras namn så får man en diskussion om det isf det som Ekot berättar.

  2. Det är hemskt att se hur USA fortsätter på sin brutala bana, trodde aldrig seriöst på någon förändring men man hade ju hoppats någonstans där inne att något ändå skulle ske. Världen är en sjuk plats…