Den Store Satan

Idag skriver Göran Rosenberg om förväntningarna på Barack Obama och lite om de uppenbara skillnader som finns mellan hans politiska retorik och vad som sedan genomförts i praktiken.

Göran Rosenberg/DN: ”Vad Obama i sin retorik förebådade var ingenting mindre än en ny början för Amerika i världen, a new beginning. Han betonade de militära medlens begränsningar, framhöll vikten av ödmjukhet och återhållsamhet i maktutövningen, underströk behovet av en internationell rättsordning. Vad alltsammans skulle betyda i praktiken förblev oklart men att Obama signalerade stora förändringar i USA:s utrikes- och säkerhetspolitik föreföll uppenbart.

Men så har det inte blivit. Förvisso är den retoriska skillnaden jämfört med tidigare fortsatt stor och på symboliskt viktiga områden (Guantánamo, FN) har Obama lyckats förändra också praktiken, men i huvudsak har praktiken alltmer börjat skilja sig från retoriken. En del säger att detta bara är vad man kunde förvänta sig eftersom USA:s agerande i världen bestäms av mäktigare krafter än presidenten och att Obama snabbt har lärt sig vad han kan och inte kan. I så fall skäl nog att ställa frågan: Vad kan Obama?”

Jag har varit inne på temat åtskilliga gånger själv, främst på grund av diskrepansen mellan Obamas Kairotal och det som sedan skett i verkligheten, och det som inte skett. Det gamla talesättet ”Mycket snack och liten verkstad” är något som i högsta grad är tillämpbart på den amerikanska presidenten, det är något som undertecknad och många med mig snabbt kom underfund med. Visserligen förväntar man sig knappast stordåd av en amerikansk president, men säkerligen var det många som hade hoppats på åtminstone en liten förändring i politiken, men därav blev intet.

Det sägs att USA beskrivs som ”Den store satan” i Iran, i vart fall i vissa grupper. Jag skriver ”det sägs” eftersom jag inte vet vem det är som eventuellt säger så. Att tidningarna skriver det betyder inte nödvändigtvis att det är något som sägs allmänt i landet, vi har sett hur Memri och Site Institute tidigare förfalskat uttalanden från Irans politiker för att passa vissa syften. Jag håller det dock själv för troligt eftersom jag första gången hörde det under gisslandramat på den amerikanska ambassaden.

Nu sägs det att US Army Corps of Engineers är sysselsatta med att hjälpa diktatorn Hosni Mubarak att bygga en apartheid-
mur mot palestinierna, samtidigt som USA har bett regeringen i Jemen att berätta vilka områden som USA ska bomba, områden där det finns terrorister. Orsaken är att en konstig terrorist försökte tända på en bomb i sina kalsonger mitt i flygplanet, hade det varit hans verkliga avsikt att spränga planet så borde han väl gått på toaletten där han hade fått vara ifred?

De som lyssnade till Kairotalet hörde att retoriken var totalt förändrad jämfört med hur det lät på den förre presidentens tid, vi som får uppleva resultatet och inte bara retoriken vet att skillnaden är obefintlig. Om USA hade velat komma ifrån att bli betraktade som Den Store Satan i Mellanöstern så har man skändligen misslyckats, man har inte ens försökt.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn12 svd12 ab lasse anders annarkia k&å hampus rödam scaber fredrich kaj alliansfr t

  12 comments for “Den Store Satan

 1. 7 januari, 2010 at 12:06

  Vill påminna om att även Condi Rice höll ett fint litet tal i Egypten. Som också var ”försonande”. Men som palestinavän var inte Obamas tal helt fläckfritt. Snarare var det en spottloska mot palestinierna. Han predikade mot våld, men bara för palestinierna, detta bara några månader efter att palestinierna utsatts för massmord. Han predikade om förintelsen för palestinierna, något som de är helt oskyldiga till, och snarare som tredje part drabbats av.

  Eftersom jag nyligen varit i Egypten har jag även fått känna på den egyptiska statsmaktens intentioner där. Har i 8 dagar försökt komma in i Egypten. Allt som 1400 aktivister tänkt göra var att göra en fredsdemonstration i Gaza 8coh även komma in med lite nödhjälp). Men när vi kom till Egypten var allt avbokat. Bussar, möteslokaler, och vi fick inte åka till den egyptiska staden El-Arish. Så fort vi blev fler än 6 personer på en plats kom poliser och försökte mota bort oss. Men vi fick till ett par demonstrationer i Egypten, som delvis möttes med våld – dock klarade vi oss relativt bra med våra i huvudsak västerländska pass. Demonstrationerna var för det mesta riktade för människorna i Gaza, men det blev även demonstrationer mot den egyptiska regimen. Tillsammans med egyptiska aktivister ibland. Den 85-åriga förintesleöverlevaren Hedi Epstein påbörjade en hungerstejk där nere. Även Viva Palestina motarbetades av Egypten, och möttes med våld, men är nu insläppta i Egypten.

  Det retoriskt demokratiälskande USA bidrar med stora mängder pengar som Egypten sedan använder till att inte bara kontrollera gränsen mot Gaza utan även till att kontrollera och övervaka sin egen befolkning. Säkerhetspolisen är överallt.

  Det har dock varit några veckor med dålig publicitet för Egypten i arabvärlden, med muren, och motståndet mot GFM och Viva Palestina.

  • 8 januari, 2010 at 21:23

   Han predikade om förintelsen för palestinierna, något som de är helt oskyldiga till, och snarare som tredje part drabbats av.

   Som Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén vilken tycks anse att palestiners brist på kunskaper om förintelsen påverkar möjligheterna till fred i Mellanöstern. Att israeler inte känner till vad Nakban är betyder dock ingenting i sammanhanget…

  • boris
   9 januari, 2010 at 00:00

   BRA! Din insats och ditt mod är mycket beundransvärt!

 2. Marwan
  7 januari, 2010 at 13:17

  Obama liksom hans föregångare upptäckte snabbt att han kan inte förmå Israel att ändra kurs , det är omöjligt
  Det är ett normalt beteende av alla amerikanska presidenter , ingen har viljan eller förmåga att ändra på detta som i sin tur kommer att göra fredsprocessen ännu svårare i framtiden

  Obamas popularitet sjunker och detta gagnar Israel och Netanyahu , Israel vägrar att böja sig och det enda Obama har lyckats med är ett foto med Netanyahu och Abbas för att framställa sig som en stor fredsman
  Ett år i vita huset och det enda resultatet är den försämrade villkoren för de belägrade i Gaza

  Obama lovade en ny politik i mellanöster men han forsätter att föra samma politik som sina föregångare och detta genom att visa blind med sitt orubbliga stöd till Israel och dess politik med palestinierna och jag har själv inte förväntat mig något annat
  Obama har aldrig talat om kriget i Gaza eller lidandet av Gaza borna , Han har inte heller försökt lätta på blockaden

  Hans tystnad är ett stöd för Israel och dess dödliga politik , Obama var en idol för miljoner människor världen över men allt han sade var bara retorik

  • 8 januari, 2010 at 17:55

   Marwan skriver:
   Obama liksom hans föregångare upptäckte snabbt att han kan inte förmå Israel att ändra kurs , det är omöjligt
   Det är ett normalt beteende av alla amerikanska presidenter , ingen har viljan eller förmåga att ändra på detta som i sin tur kommer att göra fredsprocessen ännu svårare i framtiden

   Börjar man inte så smått undra om det kan vara en underrättelsetjänst som serverar sin regering lite snask om varenda amerikanske president att vid behov använda mot dessa, så att de blir tvungna att dansa efter denna regerings pipa?

   Som jag sagt tidigare: Kräver vi änglar till politiker så riskerar vi att till sist sitta med rena djävlar där, de som hotar journalisterna med krossade knäskålar om de skriver något negativt om dem!
   Ingen människa är helt fläckfri och när media får information om en eller annan och i grunden oväsentlig fläck blir människor så upprörda att de skriker i högan sky och den smutskastade sitter verkligt risigt till. Kunde folk skilja mellan oväsentligheter och väsentligheter skulle situationen i världen säkert vara betydligt bättre.

   • 8 januari, 2010 at 18:23

    Börjar man inte så smått undra om det kan vara världens bästa underrättelsetjänst som serverar sin regering lite snask om varenda amerikanske president att vid behov använda mot dessa, så att de blir tvungna att dansa efter denna regerings pipa?

    Intressant tanke, men jag gissar att alla underrättelsetjänster ägnar betydande energi åt att göra just så. Eller tror du att det finns hemlisar som inte SÄPO/Must känner till om Reinfeldt? Persson?

 3. Sara G
  7 januari, 2010 at 13:18

  Egypten är ett brutalt land. Jag reagerade upprört flera gånger när jag såg hur polisen behandlade fattiga försäljare
  med massivt våld vid minsta lilla förseelse. Det var ett oavbrutet inslag i gatubilden.
  Man tycker ändå att det borde finnas någon slags politisk solidaritet med de utsatta palestinierna, i stället för att sälja sig till USA och israel som man gjort.

  • Elvis
   7 januari, 2010 at 21:14

   elvis4president@hotmail.com eller jultomten?

   78.82.48.226 SE Sweden 16 Ostergotlands Lan Åtvidaberg 58.2000 16.0000 Telenor Business Solution AB Telenor Business Solution AB

 4. Togga
  7 januari, 2010 at 16:05

  Visst är USA den store satan i Iran. För en ruggans massa år sedan var jag där, bl a i Teheran, och på hotellet jag bodde där stod med stora bokstäver på väggen i lobbyn ”U$A=SATAN”

 5. Hans
  8 januari, 2010 at 00:23

  Göran Rosenberg skriver ”Förvisso är den retoriska skillnaden jämfört med tidigare fortsatt stor och på symboliskt viktiga områden (Guantánamo, FN) har Obama lyckats förändra också praktiken”.

  Men problemet med Guantánamo var inte att Usa höll fångar fängslade i ingenmansland på Kuba, utan problemet var att Usa håller fångar fängslade på obestämd tid utan rättegång. Och det har inte Obama gjort mycket åt utan den dagen fånglägret stängs på Guantánamo så kommer fångarna sitta utspridda i världen, men fortfarande vara fångar på obestämd tid och utan rättegång.

 6. Libanon
  8 januari, 2010 at 00:38

  Egypten är en diktator stat med en terror regering.
  Hörde nyss på arabisktv att chavez ska ta sig till området där George Galloway befinner sig, nära gaza gränsen med en massa medicin och andra föredenheter.

  Man hör mycket om att arabregeringar är korrupta och är i princip diktaturer. Men när fan ska det arabiska folket resa sig mot regimerna. 25 miljoner människor bor i Kairo, vad har terroristen Hussni Mubarak att sätta emot om bara en miljon människor demonstrerar. Hoppas på en stadskupp inom snar framttid i Egypten.

 7. Amer Al-bayya
  16 januari, 2010 at 23:39

Comments are closed.