Arbetslös? Då kan du skickas till Afghanistan!


Nu är det klart uttalat, den som inte själv kan hitta ett arbete riskerar att Arbetsförmedlingen hänvisar den sökande till Försvarsmakten vilket i praktiken betyder att arbetslöshet kan leda raka spåret till Afghanistan. Det är en innovativ metod att lösa problemet med arbetslöshet, och desto farligare uppdrag, ju mer påverkar det antalet arbetslösa.[column width=”49%” padding=”2%”]Vi är många som har påpekat att den här utvecklingen är på väg, vi har gått från ett värnpliktsförsvar där det krävdes att den enskilda soldaten själv skulle söka sig vidare till internationell tjänstgöring, nu räcker det med att man anses duga som soldat.

Aftonbladet: ”I dag avslöjar fackförbundstidningen ST Press att Försvarsmakten har inlett ett samarbete med arbetsförmedlingen om att rekrytera 4 000 till 6 000 personer om året, framför allt till militära tjänster. Två av de nya yrken man nu behöver folk till är soldat och sjöman. Den som anställs kommer förstås att bära vapen och som det står på Försvarsmaktens hemsida, ”genomföra ett antal insatser och övningar utomlands”. Från och med i höst kommer arbetsförmedlingen kunna anvisa den som är arbetslös att söka jobb som soldat eller sjöman, om den sökande uppfyller de kravs som ställs.”

Samtidigt minskar man förstås statusen på dem som är sysselsatt inom försvaret. Folk är inte dummare än att de förstår att folk i militärkläder uppenbarligen tillhör utanför-
skapet, det utanförskap som inte själva kan skaffa sig ett arbete av någon orsak. Så är det redan i många länder, t.ex. borgarnas stora förebild USA. Där har massor av arbetslösa ungdomar tvingats ta värvning och efter en kortare grundut-
bildning har de sänts iväg på uppdrag i Irak och Afghanistan, uppdrag som redan minskat den amerikanska arbetslösheten med tusentals personer.

Det faktum att de omkommer under tjänstgöring betyder givetvis att det genast öppnar för en ny arbetslös att sändas

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]Afghanistan

iväg, samtidigt som kommande kostnader för rehabilitering av skadade minskar, liksom behovet av annan samhällshjälp efter ett återinträde bland de arbetslösa vid hemkomsten.

Det handlar med andra ord om en ren win win-situation, något som säkerligen de flesta hade hyllat om det inte vore för den mänskliga sidan av saken. Offren för krigen i Afghanistan och Irak kan givetvis aldrig kompenseras, samtidigt finns det väl de som hävdar att det är bra att arbetslösa svenskar utbildas i konsten att använda vapen på ett effektivt sätt. Fast personligen undrar jag om det var så den borgerliga regeringen tänkte, för Säpo hurrar säkerligen inte i alla fall…

it , , , , , , , ab dn [/column]


22 svar till “Arbetslös? Då kan du skickas till Afghanistan!”

 1. Stackars arbetsslösa invandrare. De flesta av dem har flytt hit pga krig och elände, nu tvingas de ta till vapen och delta i krig.

 2. Äh, ingen vill ha ofrivilliga soldater. Försvarsmakten allra minst. Det är ganska talande att du inte nämner hur AF kommenterar ärendet, men du har en egen agenda och väljer över tiden att måla upp skräckbilder.

  ”Bengt Lyngbäck utgår dock i från att det inte kommer att innebära att personen blir av med sin a-kassa.
  – Nej, jag tror inte att vi kommer att ställa någon till svars för det.
  – Så smidiga måste vi kunna vara att vi inte kommer att tvinga någon att bära vapen.”

  • Den som lever får se. I andra länder som har samma system så fungerar det så, eftersom vi har samma slags regering så blir det likadant här. Dessutom är det inte Arbetsförmedlingen som stiftar lagar i Sverige, men det tror väl inte ens ni borgare?

  • Nonsens. Någon tjänar på detta och då spelar det inte så stor roll vem som blir eventuellt ofrivillig mottagare av kulor.

  • Det verkar som om arbetsförmedlingen inte vet vilket ben de ska stå på. Bengt Lyberg som du citerar från ABs artikel, sade precis tvärtom i ST Press ursprungsartikel:

   ”Bengt Lybäck, ansvarig för Arbetsförmedlingens kontakter med nationella företag, säger till ST Press att han spontant tänker att förmedlingen bör kunna anvisa människor till jobb där man bär vapen.
   – Det är min utgångspunkt, men jag kan inte säga vad som kommer att ske.”

   En av hans kolleger säger vidare:

   ”- Vi anvisar även veganer till jobb på McDonalds, jämför hon. Det är vi skyldiga att göra.”

   Jag förutsätter att detta kommer att rättas till. Det blir för absurt annars. Men faktum är att Arbetsförmedlingen just nu, tekniskt sett, måste anvisa folk till försvaret. Regeringen har gett direktiv att lagen måste följas. Folk på a-kassa måste söka alla jobb de är kvalificerade för, att vara soldat i Afghanistan är numera ett jobb. Det som är talande är att regeringen inte ännu har rättat till detta, trots att det är en uppenbar konsekvens av de rådande reglerna för a-kassan.

   • ”- Vi anvisar även veganer till jobb på McDonalds, jämför hon. Det är vi skyldiga att göra.”

    Veganer slipper ockupera och döda oskyldiga. Det är ju en viss skillnad från att steka hamburgare.

    • Med den kommentaren kan jag bara anta att du menar att svenska soldater i utlandstjänst skjuter civila på löpande band?! Detta är nog den absolut, med reservation för att inte läst samtliga kommentarer än, dummaste påståendet jag någonsin läst.

     Du måste vara vänsterpartist som anser, liksom Ohly, att svenska soldater ska tas ur Afghanistan omgående och skicka dit civila som kan bygga upp landets infrastruktur istället. Du kanske hade varit en sådan civilist, med ditt extraordinära civilkurage. Du kanske kan släppa laptopen och kasa dig ner framför muslimska fundamentalister, knarkbaroner och krigsherrar och börja bygga skolor så att afghanska flickor hade fått gå i skolan efter 12 års ålder?

     Eller kanske saker inte är så svart/vitt som du försöker måla upp? Det kanske är bättre att låta soldaterna i utlandstjänst göra det dom ska, så att civila kan skickas dit så småningom när landet väl är säkrat?!

     • Eller kanske saker inte är så svart/vitt som du försöker måla upp? Det kanske är bättre att låta soldaterna i utlandstjänst göra det dom ska, så att civila kan skickas dit så småningom när landet väl är säkrat?!

      Fast… Nu vill ju inte afghanerna ha en massa utländska trupper i landet, bör vi inte ta hem dessa då?

     • Är du verkligen så naiv att du tror att svenska soldater plus andra är i Afghanistan för att bygga flickskolor? Läser du aldrig om det som sker där i verkligheten?

      Svenska soldater finns i Afghanistan för att amerikanerna och deras europeiska svansar till små handlare i blod ska kunna lägga rabarber på landets enorma rikedomar.

      Röran och kaoset som fortfarande råder i Irak är ingen slump. Den är till för att avleda uppmärksamheten från en av historiens största rån hittills. Vi vet INTE vilka det är som tjänar pengar på Iraks olja meda landets befolkning går under av törst, damm och fattigdom.

      Och du, ju fler flickskolor utländska soldater bygger i Afghanistan, desto envisare blir afghanerna i sin vägran att skicka sina flickor till skolorna. Det är bara kontraproduktivt. Det är som med alla andra pekpinnar som väst kommer med, det som väst inte gillar blir plötsligt högsta prioritet för alla muslimer inklusive sådana som är ateister, kommunister, sofister, etc… Man litar inte på väst och det som väst ogillar måste bara vara bäst. Om du inte har förstått det så bjuder jag på det.

 3. Det finns ganska många jobb som man borde ha rätten att vägra och nu har vi fått några till:

  Provrökare av nya cigarretter…

  Demonstratör på kondomeria…

  Köra cykeltaxi i Stockholm…

  Militär i Afghanistan…

  Arbetslinjen till absurdum!

 4. Det står också i artikeln ”Bengt Lyngbäck menar också att problemet är hypotetiskt – eftersom den som inte vill eller vägrar bära vapen inte heller kommer att antas till Pliktverkets grundutbildning, som rekryteringen görs till.”

  Dvs, arbetsförmedlingen förmedlar en plats till en utbildning som inte vill ha personer som inte vill eller vägrar bära vapen. Det låter som världens enklaste grej att göra sig okvalificerad till tjänsten.

  Att arbetslösa ges möjlighet att få en tjänst inom försvaret är väl inte endast en dålig grej? Det är väl bra för de arbetslösa som är beredda att ta tjänsten?

  • På sikt blir det exakt likadant som i USA. Det enda alternativet blir att ta värvning. (Väldigt många drömmare ute idag?)

   • Man har gjort ett flertal enkäter i Afghaninstan, ofta nog på uppdrag av amerikanska massmedia. Vem som är egentlig uppdragsgivare är väl svårt att veta, men jag har läst att närmare 90% av afghanerna vill ha bort de utländska tropperna omedelbart. Man tog bland annat upp detta på 60 minutes för några månader sedan.

  • Jo men om du nu inte vill bära vapen så tackar du med andra ord nej till ett arbete som AF hänvisar till. Och då brukar väl A-kassan ryka om man nekar att ta anvisade arbeten.

   För se vad Bengt Lyngbäck säger – han utgår ifrån… och han tror inte…
   Det är inte samma sak som hur det i praktiken kommer se ut. Det var väl knappast meningen att cancersjuka kan mista sjukpenningen och tvingas arbete. Eller hur var det nu?

 5. Den jävel som hänvisar min son jobb i som leder raka vägen till Afghanistan skickar jag raka vägen till helvetet!

 6. Att några tusen amerikanska soldater dör i krigen har knappast någon direkt påverkan på USAs ekonomi. Men det finns ju andra skäl för USA att bedriva krig.

 7. Utvecklingen i Sverige kan ju snart liknas vid en rejäl bakfylla som aldrig tar slut….Makalöst att folk ens överväger att rösta för en politik som leder till sånt här.. Får man lov att kalla dem för total-idioter eller är det för lågt tro?!

 8. Borgarna vill pressa ner arbetslösheten genom att skicka arbetslösa och sjuka i döden i meningslösa kolonialkrig för USA/NATOs räkning. Dagligen tänker man att nu kan de ju inte komma på något tokigare förslag och varje morgon möts man av nya bottennapp. Måtte svenska folket kunna lyfta blicken från den egna plånboken och se det brutala klassamhälle som håller på att växa fram i Sverige.

  ”framåt tillsammans” heter det visst … ja, det är möjligt men mot vad är frågan ?