Tidningarnas Etnocentrism


Igår skrev jag om Dagens Nyheters stora hjälte, journalisten Erik Ohlsson, som med fara för eget liv begett sig till New Orleans för att skildra orkanen Gustavs härjningar.


Idag kan jag visa bilden
på Aftonbladets hjältar Magnus Sundholm och Pontus Höök. Det syns på bilden vilka umbäranden de får stå ut med för att kunna berätta för oss hemma i Sverige hur eländigt det är att vara på plats. De kniper ihop ögonen och vinden rufsar om deras hår.

new orleans

Medias rapportering har ett drag av falskhet över sig som inte vare sig kan förklaras eller förlåtas. Samma tidning rapporterar, på ledarplats, att 1000 människor har omkommit i Indien, Nepal och Bangladesh. Över en halv miljon människor saknar just nu mat och vatten och risken för smittsamma sjukdomar ökar för varje dag som går. Och de tusen döda kan mycket väl fördubblas innan läget blir under kontroll.

Men likafullt så är det Sundholm och Höök som i skrivande stund toppar Aftonbladets nyheter. Det verkar som om den enda bilden de har lyckats få hem är det självporträtt som toppar hemsidan. Den sortens nyhetsbe-
vakning beror på etnocentrism och den är definitivt inte värdig Sveriges största tidning. Jag har personligen inte hört om det ens finns något dödsoffer i New Orleans som med säkerhet kan härledas till Gustav. Det finns det

däremot i överflöd av i Indien och det är skamligt att det inte får större utrymme på webben. Hur många procent av tidningens läsare följer ledarsidan?

Men dagens bottenrekord alla kategorier står nog Svenska Dagbladet för. Jag vet att jag brukar berömma den tidningen för deras nyhetsbevakning, men idag har de nog missuppfattat det mesta av det som händer runtom i världen.

På förstasidan har de nästan uteslutande orkanen Gustav, och inne i tidningen har de nästan fyra hela sidor om ovädret. Sedan har de en liten TT-notis som berättar om vad som händer i Indien, Nepal och Bangladesh. Trots att folk håller på att svälta och törsta ihjäl, och sitter uppklättrade på hustak utan större chans till hjälp så blir det bara – en notis.

new orleans

Jösses så skämmigt !!

AB123 DN12 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Aftonbladet, DN, Etnocentrism, USA, New Orleans, Journalister, Journalistik, Indien, Bangladesh, Nepal, Politik[/tags]


18 svar till “Tidningarnas Etnocentrism”

  1. En liten notis, det är stiligt jobbat. Förstår de inte att de förlorar i anseende på det? Jag undrar om det är någon som försökt förklara varför de gör så, tror inte det.

  2. Jag bjuder på en förnumstig och grötmyndig predikan…

    Precis som uppfattningen att det är den kommersielle handlaren som sätter priser i våra butiker är falsk, så är ju uppfattningen att kommersiella tidningar gör nyhetsvärdering falsk.

    Det är ju konsumentens värdering av en vara som sätter dess pris, liksom det är läsarnas intresse som styr nyhetsvärdering. Om ICA sänker priset kraftigt på grönsaker men höjer kraftigt på godis kommer man få slut på grönsaker som är sålt med lägre marginal men ha kvar stora lager godis, som köps någon annanstans. ICA går med förlust när de trixar med hur folk värderar varorna.

    Skulle Aftonbladet dra på om Indien på New Orleans bekostnad skulle folk köpa Expressen istället. Värderingen ligger inte hos Aftonbladet, den ligger hos läsarna.

  3. @mIcko:

    Det ligger givetvis en del i det resonemanget, men det betyder, som jag har tolkat din kommentar korrekt, att jag egentligen som rubrik borde haft att det är Läsarnas Etnocentrism som orsakar detta?

    Men ett sådant resonemang köper inte jag. Den främsta orsaken till att man drar på om USA är landets lättillgänglighet och det enorma nyhetsutbud som ständigt finns därifrån. Hur många satellitkanaler distribueras t.ex. via dem? Har svenska tidningsreaktioner ett antal CNN-liknande indiska kanaler?

    Att miljontals människor far illa i Indien är visserligen svårare att uppbåda ett brett intresse för, men det ska givetvis inte styra nyhetsvärderingen. Media har skyldighet att försöka beskriva verkligheten som den är. Och medias underlåtenhet innebär att väldigt många människor tvivlar både på deras ärlighet och deras uppsåt.

    SvD:s notis visar tydligt vad det är som är viktigt och vad som inte är det.

    Det du säger egentligen är att det är ”marknaden” som styr. Om så är fallet så har förbanne mig media ansvar för att försöka ge en allsidig bild ändå. Idag på morgonen har P1 tjatat röven av sig om USA medans man har gett Indien bara några sekunder.

    Menar du att köparen skulle välja Expressen om Aftonbladet, i stället för som nu, har bara tre sidor om USA och en sida om Indien i.s.f. fyra sidor om USA?

    I helsike heller. Dessutom skulle blaskan undkomma kritiken, det hade bara skällts på DN och SvD!

  4. Jinge,

    Du har bra poänger och jag skulle vilja att media hade en mer idealistisk syn. Dessutom, som du säger, så mycket skulle de inte \

  5. Tre miljoner människor svälter i Somalia. Och jag menar inte att de har ont om mat. Det är ren svält och eländes elände.

    Förrigår letade jag efter någon svensk organisation som samlar in pengar till Somalia, men icke! Massor av människor fastar nu under Ramadan och en del av fastan är att betala en slant för nödlidande. Men ännu har man inte lycktats lyckats hitta någon organisationer som har förstått hur illa det är i Somalia. Är det för att somalierna är muslimer?

    Om somalierna själva samlar in pengar för sitt folk får de säpo och fan och hans moster på sig.

  6. @Samira: Om somalierna själva samlar in pengar för sitt folk får de säpo och fan och hans moster på sig.

    Det är sant. Det hade varit bättre om media uppmärksammat det i.s.f. att den eventuella vicepresidentens dotter, som är 17 år, är på smällen. Men det passar inte media… :-(

  7. Men! Nu försvann hela inlägget! Jag orkar inte skriva allt igen, men sammantaget:

    Det är framförallt billigare att få underlag från USA, UK etc. Det finns ju 1000-tals tidningsartiklar/tv-sändningar som redan paketerat ett ’kulturnära’ budskap. Historier om enskilda familjer, exakta siffror etc. Bara att klippa och klista till något halvunikt.

    Säg att man kan sälja lika mycket om man gjorde det mer balanserat. Som du säger är det inte orimligt. Men då har man ju gjort en förlust jämfört med att köra på med USA etc. Jag utgår från att det är dyrare att få fram 10-talet sidor från Indien utan att rippa IHT eller BBC rakt av.

    Sen att P1 och public service hänger på beror på att de bryr sig mest om att inte tappa sin ställning som nyhetsledande. De har ångest inför att bli irrelevanta och har begränsade resurser.

    Men jag vidhåller att medierna inte är mer etnocentriska än deras läsare. Medierna har egenintresse, och läsarna identifierar sig lättare med det ’kulturnära’. Det är inget argument, men jag tror man slagit fast det i undersökningar. Rätta mig gärna.

  8. Jag drog upp en sak för en kompis om den största händelsen 2001.
    Vad hände då som tog mest liv.
    Han trodde att det det tillfället som innefattade 2 skyskrapor och 2 flygplan.
    Men då drog jag upp jordbävningen i Gujarat.
    Över 20 000 personer dödades, 166 000 skadades och 1,1 miljoner hem förstördes. Det hade han inte hört talas om.
    Och vem i västvärlden kommer ihåg dom nu?
    Det var vad man gissade Indiens västa jordbävning genom tiderna.
    Jag tror att det går 10000 u-landsinvånare på varje amerikan i värde.

  9. Men inte bara det Jinge. Om du sätter in en hundring på en somalisk insamling mot svälten så skulle du med all sannolikhet hamna i nåt j..la register över folk som stödjer terror när du egentligen vill hjälpa ung tjej som svälter medan hon vårdar sina skjutna anhöriga… Det här är ohyggligt.

    Därför reagerar man så över var fokus ligger i media. En fet amerikan som får sin bensinslukande bil skrapad blir en stor nyhet men tjejen som svälter på gatan med sina skjutna anhöriga liggande bredvid sig är inget folk vill veta av tydligen…

    Så här vidrigt får det bara inte vara! Aldrig!

  10. @Jinge #5:
    Beror nog på att mIcko försökt skriva fnuttar kring ett citat. Det funkar inte!

  11. @mIcko: Men! Nu försvann hela inlägget! Jag orkar inte skriva allt igen, men sammantaget:

    Hur gjorde du då??

    Citattecken brukar inte Captchan gilla, men det verkar inte vara ngt större problem just nu, möjligen bör jag byta tillbaka till den gamla men jag VILL inte…

    Säg att man kan sälja lika mycket om man gjorde det mer balanserat. Som du säger är det inte orimligt. Men då har man ju gjort en förlust jämfört med att köra på med USA etc.

    Fast det är sorgligt att det ska vara så. Man kan lika gärna skaffa översättare som kan indiska och andra språk, dessa länder vore nog glada över att få lite uppmärksamhet i väst. Snart nog är det de som inte ger oss ngn uppmärksamhet…

    Sen att P1 och public service hänger på beror på att de bryr sig mest om att inte tappa sin ställning som nyhetsledande.

    Ja det är jag övertygad om.

    Men jag vidhåller att medierna inte är mer etnocentriska än deras läsare. Medierna har egenintresse, och läsarna identifierar sig lättare med det ‘kulturnära’.

    Så är det nog. Vilket enligt min uppfattning gör att media borde satsa mycket mer på att bevaka Indien, Somalia etc…

  12. Jinge, om jag inte minns fel finns det indiska tidningar som skriver på engelska. Som jag kommer i håg det var de någon form av elitens tidningar men de innehöll hyfsad information.
    Förhoppningsvis så kanske finns de kvar.

  13. Finns det inte på CNN så finns det inte.

    Folke Ryde´n berättade i en intervju att han ringde in en bussbomb som exploderade 100 meter i från honom när han var i Israel. På redaktionen i stockholm sa man \

  14. I Etiopien är 8 miljoner i risk att drabbas av svält pga svår torka. Såg det i en pytteliten notis i en lokal stadstidning.

  15. Största prioriteten hos kvällstidningarna är att visa att dom är på plats. Har du levt under en sten människa?