Ibland undrar jag över tidningarnas behandling av dessa orkaner som med jämna mellanrum seglar in mot USA:s kust från Atlanten.
DN: ”Orkanen ”Gustav” är på väg mot kusten utanför New Orleans. Stadens borgmästare Ray Nagin har beordrat alla invånare att lämna staden. Den som inte lyder uppmaningen får skylla sig själv. Men poliser, nationalgardister, enstaka ”vägrare”, och journalister, finns kvar i stan. Däribland DN:s Erik Ohlsson.” Vi kan alla lita på att Erik Ohlsson håller i hatten så gott han kan. En av medias hjältar som riskerar livet för att rapportera på plats för DN:s läsare om det hemska och det otäcka. DN sviker inte sitt uppdrag med att rapportera om eländet som drabbar dem i New Orleans, det känns tryggt. Själva kan vi surfa på nätet och förfäras, eller läsa om det i SvD som jag gjorde i morse. Nej jag säger inte att tidningarna ska låta bli att rapportera, det är självklart, men någonstans i detta rapporterande så övergår det till en konkurrens mellan de olika tidningarna. Det gäller att få flest nätläsare, lösnummerköpare, eller som för televisionen |
Jag känner dubbelt inför detta. Samtidigt så är min egen nyfikenhet på eländet så stor så jag bara borde vara tacksam. Men jag kan inte låta bli att slås av det faktum att om denna katastrof drabbat en annan världsdel än USA så hade det blivit en liten notis i högerspalten. ”Tusentals döda i Bangladesh” hade rubriken varit, tio centimeter text och absolut ingenting på sidan ett. Möjligen hade tidningarnas kulturredaktioner fått ta hand om uppföljningen om hur folk återgår till vardagen ett år efter katastrofen. Andra om: Gustav, Orkan, Mediekritik, USA, Väst, Nyhetsvärdering, Storm, Väder, Natur, Växthuseffekten, Miljö, Journalistik, Politik [tags]Gustav, Orkan, Mediekritik, USA, Väst, Nyhetsvärdering, Storm, Väder, Natur, Växthuseffekten, Miljö, Journalistik, Politik[/tags] |
13 svar till “Naturkatastrof eller Mediejippo?”
Ja det måste vara svårt för dig som gillar stormar!
@Anders:
Frågan är om jag inte är lite avis oxo.. :P
Jeg tror neppe dette er en jippo. Du så sikkert talen til borgermester Ray Nagin i New Orleans. De evakuerer ikke tusenvis av mennesker på bakgrunn av media.
Nå ser det jeg uansett ut for at orkanen går utenom New Orleans.
@Roar:
Nej Roar, jag tror INTE att orkanen är på låtsas… :-)
Men jag anser att TIDNINGARNA behandlar orkanen som ett jippo. En värre orkan i Bangladesh skulle inte alls få så mycket uppmärksamhet. Så är det för att USA ligger i västvärlden. En sorts massmedial etnocentricitet med andra ord..
Jag håller med, 100 personer har redan dött i Karibien av Gustav, men de nämns i fotnötter precis som du säger.
Har tänkt samma sak, i synnerhet efter att ha hört borgmästarens tal: ”Var rädda, var oroliga”. Det är otroligt opedagogiskt att UPPMANA folk att vara rädda i mina ögon. Jag antar att han, precis som Bush och de andra, tänker mest på ”det får inte bli ett nytt Katrina”…
Mediejippo!
De skiter i bangladesh för att de inte bryr sig!
Gustavs härjningar på Haiti, Dominikanska republiken och på Kuba har bara blivit till några få rader. Det är som om bara en liten del av världen räknas, resten är marginell och oväsentlig.
Media ger oss en sned omvärldsuppfattning så det är inte att undra på att fattigdomen bara ökar och ökar för större delen av jordens befolkning.
När det gäller media så räcker det med att undvika Dagens Nyheter så kan man nog känna sig hyfsat informerad.
Men Jinge, det pågår faktiskt en mycket större katastrof just nu, inte i Bangladesh men i Indiska delstaten Bihar. En damm har brustig i Nepal. Miljoner människor på flykt. Hur många döda vet vi inte än. Nej, det står inget i SVD, men googla Kosi river får du se…
Anon:
Hur tusan kan du kalla Blogge Bloggelito för högerbloggare?
Han kanske identifierar sig som liberal, men han är fan i mig bland det bästa i branchen :-)
@Lars J:
Jag vet. Över en miljon hemlösa/på flykt… :-(
Nu har det konstaterats över 500 dödsoffer på Haiti, fast det är ju inget roligt för s.k. journalister att åka dit.