Torpdrömmar hos oss storstadsbor





Vi är antagligen rätt så många som har börjat inse hur lite vi kommer att få i pension. För egen del har den förväntade pensionen sakta sjunkit ända sedan den borgerliga regeringen tillträdde i slutet av 2006, för att idag ha sjunkit med närmare tjugo procent.

Jag vet inte om det är arbetslinjen som har tagit allt, men jag har i alla fall placerat mina pensionspengar i fonder som har betraktats som säkra, så det mesta av förlusten kommer sig säkert av den förmögenhets-
transferering som regeringen ägnat sig åt på heltid sedan den tillträdde.

Det, parat med den ekonomiska kris som vi alla kan se idag både i EU och i USA gör att torpdrömmen har blivit till en vakendröm. Ett torp långt ifrån storstaden, ett ställe där man kan odla sin potatis och andra grönsaker i kom-
bination med ett antal fruktträd, det hade varit en bra investering om man ser lite tillbaka på vad man kunde ha gjort. Det skulle inte göra något om man samtidigt hade fiskerätt i en sjö i närheten och några hektar stående ved, s.k. skog.

Vi är i rask takt på väg mot en depression, en ekonomi där vår regering satsat det mesta på dem som har arbete, och ingenting på sjuka och pensionärer eftersom man säger sig vilja stimulera folk att arbeta långt efter pensionsåldern. Att den förda politiken leder till att det blir svårare och svårare att få jobb struntar man i, man individualiserar istället frågan och pekar på medborgarnas eget ansvar. Att regeringen skulle ta ansvar är inte till att tänka på.(texten fortsätter under annonsen)


För några dagar sedan pratade jag med en f.d. arbetskamrat som blev pensionär förra hösten. Hon berättade att hon numera spelar på Lotto, något som hon hoppas på ska ge henne möjlighet att förverkliga sin torpdröm. Hon var lyckligt ovetande om att enbart 49 procent av pengarna som satsas på den sortens nöjen går tillbaka till dem som spelar, merparten går till Anders Borg som delar ut slantarna till dem som har arbete, bra lön och som inte är pensionärer.

Om uppgiften räckte till för att krossa hennes drömmar vet jag inte, få räknar med tur i spel, och har vi haft sådan otur med regeringar, varför skulle vi då ha tur i spel? Sedan kan man ju fråga sig om sådana 08-or som undertecknad verkligen skulle gå iland med att odla potatis, men det är ju en helt annan fråga. Min lilla kattsambo skulle i alla fall tycka att det var livet på en pinne, att titta på höns och kycklingar skulle antagligen få det att vattnas i munnen mer än en gång varje dag.

it Andra om: , , , , e24,123456 ab123 svd1234 dn1234 ekot


26 svar till “Torpdrömmar hos oss storstadsbor”

  1. Läste just att risken att du blir överkörd när du hämtar ut storvinsten är större än chansen att du vinner den.

  2. Det är illa nog för dem som snart går i pension och har arbetat heltid större delen av sitt liv. Men, hur kommer de nu unga och inte fullt så unga, som aldrig haft och kanske heller inte kommer att få något stadigvarande jobb utan tvingas fnatta runt mellan olika former av kortids- deltids- och projektanställningar, att klara sig vid pensionering? Om det öht finns någon form av pension vid den tiden, förutom för dem som fått del av landets lednings överföringar från fattiga till rika?!

    • Hur man hanterar sin framtida pension har lite att göra med hur systemet ser ut när man är yngre. Dagens unga är förhoppningsvis mer medvetna om att pensions-systemet kanske inte ens finns när de blir gamla så de sparar förhoppningsvis privat; något som faktiskt alla borde göra.
      Vi i Sverige är så vana vid att staten ska ta hand om oss att vi har alldeles för låg buffert ifall det händer något; de flesta borde ha en eller två månadslöner på banken för oförutsedda utgifter.

      Att man fnattar runt mellan olika anställnings-former har ju inte riktigt bara med tvånga att göra heller – du hittar inte många unga människor idag som vill stanna kvar på samma arbetsplats i mer än 10 år. Det är inte som förr då man valde ett yrke och stannade där livet ut.

      • den generella välfärden har ju monterats ned i expressfart av alliansen
        för att finansiera jobbskatteavdrag som främst gynnat högavlönade …

  3. Pensionssystemet är gjort för att gynna staten och inte pensionärerna , I December går jag pension och jag kommer att förlora 29% av min nuvarande inkomst och detta motsvara 5096 kr i månaden , Det är klart att man blir orolig för framtiden

    Jag bor i en villa sedan 32 år och nu tänker jag sälja det pga att min pension kommer inte att räcka till , det är bedrövligt
    Det är möjligt att min pension blir ännu mindre fram till December

    • Jag hade kontakt med en tjej på Twitter som heter Nadia, jag förklarade för henne att de som är unga idag borde inte ta något för givet. Hittar du nåt ställe med två torpstugor så säg till, jag lagar maten och du plockar svampen.. :-)

  4. Revolutionära tankar spirar. Eller kanske en liten reduktion borde äga rum …. Det är ett tag sedan det gjordes i Sverige men de senaste årens gigantiska förmögenhetsomflyttningar gör det kanske aktuellt för att uppnå någon form av rättvisa. Vi lever i en demokrati så röstar vi bara rätt behöver det inte vara konstigare än så.

  5. ”och har vi haft sådan otur med regeringar, varför skulle vi då ha tur i spel?”

    Ja, det kan man ju med fog fråga sig. Sedan 1920 har vi haft S-ledda regeringar i 77 år (borgerliga regeringar i 14 år)… Ja, vi har verkligen haft otur!

      • Fast det där är väl bara spekulationer Jinge? Vad gjorde Persson för pensionärerna egentligen? Vad gjorde S med AP-fonderna?

        Jag tror det är mycket snack och lite hockey från alla politiska partier och ingen har egentligen någon koll på vad som måste göras när det gäller pensionerna, varken vänstern eller högern.

        Problemet är ju att för majoriteten av väljare så är pensionen något som ”kommer i framtiden” så varför bry sig nu? Dessutom tror jag att Grekland kris skrämmer många politiker och ingen vill hamna i ett sådant träsk med skyhöga pensioner som kostar för mycket.

        På tal om politiker så ville ju Ohly öka skatterna på aktier i senaste val-propagandan. Det är bara ännu ett bevis på hela ”V borde moderniseras” debatten som varit i tidigare trådar, med tanke på att större delen av Sveriges arbetare (både grovjobb och akademiker) har aktier på ett eller annat sätt (fonder är också aktier). Det snacket skrämde nog bort en hel del av de smartare pensionärerna iaf.

  6. Som pensionär så kan man ju bo i princip var som helst. Vad sägs om en liten billig stuga i Finspång?

    Ja det är ju inte någon världsmetropol, det kan man ju inte säga…

  7. Jag bor sedan två år ensam (min sambo gick bort då)i en liten röd stuga med lummig trädgård och med min katt några mil från Uppsala, med både potatisland, grönsaksland och fruktträd (satte tre nya senast i våras)och fiskerätt i grannsjön.Det är ändå knappt att min alltmer sjunkande pension räcker till driftkostnader, mat och reperationer utan att behöva ta till sparat kapital.

    Bengt Nilsson, klassisk socialdemokrat

  8. Nu ska man inte heller glömma alla devalveringar av svenska kronan. Relativt våra grannländer har de svesnka pensionererna det betydligt sämre.
    Det finns en anledningen till att tyskar och danskar köper ”billiga torp” i Sverige.

  9. Folk har blivit så insnöade på om det är rätt att svänga höger eller vänster att ingen ens ser att vägen tar slut nu..

    You’re all screwed ;)

  10. Appropå pension och jobbskatteavdrag. Många tycks vara så nöjda med jobbskatteavdraget, ja kanske mest då de som verkligen tjänat på det (knappast låginkomsttagare).
    Syftet med jobbskatteavdraget är ju att lönekraven skall hållas nere (det har läkt ut från regeringshåll att det faktiskt är tanken bakom), om detta då blir effekten hur går det då med våran framtida pension? Löneökning är ju pensionsgrundande, jobbskatteavdraget är det ju inte och påverkar ju inte våran framtida pension!

  11. Slå ihjäl torpdrömmarna hos dina kamrater! Framtiden är välorganiserade urbana miljöer som upptar minimal odlingbar areal. Bor alla i liten stuga på landet svälter vi ihjäl allihopa.

    Lär de sig bara lite finurliga odlingtekniker så kan de spaljera upp ett äppleträd på balkongen till sin lilla lägenhet. Tomatplantor i fönstren ger en härlig doft till lägenheten och är man lite duktig så får man en och annan tomat, du vet en sån där som inte skördas grön och besprutas med 2-kloretylfosfonsyra för att bli röda, en sån där gammaldags som har smak om ni minns dem? :)

    Själv önskade jag att jag och mina grannar kunde få förvandla det svarta, platta tjärpappstaket på vår betongkåk till ett grönskande paradis.

    • Fast det är klart, en sådan omstrukturering av samhället sker inte under 40-talisters levnad. Då är det en riktigt bra idé för en pensionär att flytta ut på landet.

      Tjejen bor i en liten by i norrland. Där finns det äldreboende och ålderdomshem i kommunal regi som håller mycket god standard, där de boende tas om hand som människor och inte först och främst är vinstbärare åt en kapitalist. Det finns såklart inga vinstfabriker i äldrevården där, för småbyn är inte lönsam. Alla barn garanteras en bra förskola och en bra skolgång i gemensam regi, fördelen med att vara en olönsam by på vischan är att girigbukarna håller sina smutsiga fingrar borta. Problemet är dock butiken, men byns invånare gick ihop och ordnade så att butiken som stängde åter kom igång. Under tiden butiken var stängd tog pizzerian in de viktigaste förnödenheter som främst de äldre behövde kunna få tillgång till. För de äldre finns en park de får sköta om som de vill (ingen annan sköter den vildvuxna lägdan) och en alldeles ny boulebana bredvid bersån.

      Billigt blir det också om man inte är kräsen.