Mona Sahlin och Thomas Östros presenterar nu sin ”skuggbudget”. Meningen är förstås att väljarna ska bli imponerade och rösta på socialdemokratin i det val som kommer om 872 dagar. DN/Debatt: ”Arbetsgivarna ska få styra över 17 000 nya utbildningsplatser. Socialdemokraterna vill avsätta ytterligare en miljard kronor till det nya forskningsprogrammet för näringslivet. För att företagen ska nyanställa unga människor vill vi ge lönekostnadsavdrag med 50 procent. Och vi vill satsa en och en halv miljard kronor på att skapa 17 000 platser i yrkesutbildning anpassad för vuxna. Därtill vill vi investera 100 miljoner kronor i minskad kol- och oljeanvändning i industrin. Det skriver den socialdemokratiska oppositionsledaren Mona Sahlin och partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.” Jaha, det är arbetsköparna som ska få styra utbildningen av sjutton tusen människor? Jaha, arbetsköparna ska få en miljard att forska för? Jaha, arbetsköparna ska få göra ett femtioprocentigt avdrag på lönekostnaden? Det låter som om det Socialdemokratiska Arbetarpartiet håller på att omforma sig själva till de ”nya Socialdemokraterna”, på känt moderatmanér. Frågan är om de nya väljarna är lika många som de hoppas? Jag tror personligen att högeralliansen kommer att vinna även nästa val. När sossarna låter höra av sig, vilket endast sker i diverse debattartiklar, så talar de hela tiden om hur de tänker stödja företagare. Välfärdsfrågorna tycks vara helt bortblåsta inom partiet och nu tävlar man med högerpartierna om att vara mest höger. Det skiljer sig inte en millimeter från den politik som fördes av Göran Persson. Ett bevis gott som något att den social- |
Men Sverigedemokraterna hurrar förstås… Andra om: Socialdemokraterna, Valmagnet, Valfläsk, Thomas Östros, Rådslag, Mona Sahlin, Argument, Val 2010, Politik, Opinion, Arbetsköparna, Företagarvänliga, Reformer, Välfärden, Solidaritet [tags]Socialdemokraterna, Valmagnet, Valfläsk, Thomas Östros, Rådslag, Mona Sahlin, Argument, Val 2010, Politik, Opinion, Arbetsköparna, Företagarvänliga, Reformer, Välfärden, Solidaritet[/tags] |
25 svar till “Socialdemokraterna bäddar för Sverigedemokraterna”
Är så besviken på sossarna att jag nästan gråter. Här har vi en trött, nyliberal och visionslös socialdemokrati som driver unken högerpolitik i tron att detta folk vill ha. Det var ett GIGANTISKT MISSTAG att välja Sahlin som ordförande. Hon är en skam för arbetarrörelsen fast hon aldrig haft ett riktigt jobb!
Inte så konstigt att det finns politikerförakt när alla politiker/partier ser exakt likadana ut och gör exakt likadana grejer.
Förväntar mig inga mirakel efter en sosseseger 2010, med undantag av vänsterns programfrågor som är ett litet ljus i mörkret.
Om företagare vore monster från Mars som försökte förstöra vår jord, då skulle jag förstå kritiken mot ”företagarvänlig politik”. Men företagare är människor precis som alla andra. Vi tjänar ingenting på att måla upp en konflikt mellan företagare och arbetare.
Men för de allra flesta är det uppenbart att vad som är bra för våra företag, också är bra för resten av folket. Var ska vi annars jobba, om inte på företag? Det är ju faktiskt så att billigare anställningar inte i huvudsak ger pengar ner i fickan på företagare, utan i första hand leder det till fler anställda. Men man ser ju det man vill se…
Ja, luften har gått ur Socialdemokraterna helt. För övrigt så känns det inte att det är de politiska partierna som för politiken utan de enbart följer den strategiska dagordningen som serveras av monopoliserad media och diverse tankesmedjor (varav de allra flesta är borgerliga och det är också de som får mest utrymme i monopoliserad borgerlig media). Trist som tusan…
Synd att sverigedemokraterna är rasister.
SD är ett rent fascistparti, det vet alla som bemödat sig att lyssna på idioterna!
Robert sa:
Jag håller med! Det är helt klart ett av de största felen inom Svensk politik. Folk brukar peka åt USA och skratta åt deras två-partisystem men i grund och botten har vi det likadant – höger och lite mer höger.
Det borde vara lagstadgat att partierna ska hålla sig inom vissa ramar – S borde vara något steg åt vänster, M borde vara något steg åt höger, etc.
När nästan alla partierna lutar åt det håll som är mest populistiskt så faller demokratin i bitar.
Jag förstår inte alltid det här vurmandet för företag och näringsliv som ska samarbeta med offentlig sektor. Detta leder ju ibland till påhittade kreditfakturor inom byggsektorn och lockpengar för att föra över vård till privata företag.
Vänstern är dock väldigt dålig på att föra fram sån kritik, utan man är för rak. I tidningarna står det bara att man vill slösa med skattepengar. Tänk om man mer kunde arbeta mot det utbredda myglet som finns i samarbetet mellan offentlig sektor och privat sektor. Det finns skitmycket pengar att spara där som man kan satsa på offentlig sektor utan att ev. höja skatten.
S har tappat greppet och nån profil överhuvudtaget utan man bara efterapar borgarna.
Jag har länge propagerat för ett fullständigt personvalsystem. Ett system där väljaren kan rangordna kandidaterna själv och då också välja bort de eller de de inte vill.
Helt enkelt, vill inte sosseväljare ha Sahlin som så ska de givetvis kunna sätta henne långt nere på listan eller till och med stryka henne.
Likaväl ska väljaren kunna lyfta upp någon som står långt nere på lista genom att ge denne hög rangordning, väljarna ska kunna påverka vem de vill ha till statsminister.
Dessutom anser jag att ALLA som kan tänka sig sitta i en regering ska finnas med på valsedel, ingen ska komma från tomma inte och bli minister. Valet handlar ju om vilken regering vi ska ha och då ska väl inte folk behöva köpa grisen i säcken.
Jag anser även att mängden tjänstemän ska minska och att de folkvalda ska bli fler, politiker går att rösta bort men inte tjänstemän.
Robert skriver ”När nästan alla partierna lutar åt det håll som är mest populistiskt så faller demokratin i bitar.” Jag läser detta som att populistiskt betyder det som är mest populärt vid en viss tidpunkt eller om man vill den åsikt som omfattas av flest väljare vid en viss tidpunkt.
Men det är ju just det som är en viktig del i politiken att majoriteten skall få sin vilja genomförd oavsett hur den vilja ser ut … eller ?.
Om man tolkar populism så så är det ju en grundbult i demokratin öch en garanti för att den består.
Så frågan är om populismen inte är en förutsättning för demokratin, för vad skulle hända om politiska partier inte flöt med de åsiktsriktningar som vore populära?. :)
KAS
Blev det inga sosseannonser från Google då du bloggade om Sahlin?
Nej tyvärr Charlie.. :-)
Då hade jag själv klickat på en och lett brett när de på det sättet sponsrade min blogg… :-)
Jag blir upprörd när jag läser om Sossarnas förslag. De vill dra in hela nationen i bidragsberoende. Staten skall hålla på att larva runt med företagarna också. Alla skall vara beroende av Sossarna!
Sen det där med arbetslösheten?!?
Ställ inte olika grupperingar mot varandra utan behandla HELA arbetslösheten! Sen råder det definitivt ingen arbetskraftsbrist! Vi kan ju inte gå från massarbetslöshet till brist på några månader ?!?
Jävla kollektiv!
Det blir Sverigedemokraterna i nästa val!
#10 KAS – Det var jag som skrev det där, inte Robert. :)
Vad jag menar är att när alla partier (eller iaf de stora) börjar luta åt samma håll så vet man inte vart man har dem och jag tycker att det är odemokratiskt.
Vp vet man ungefär alltid vart man har dem (åt vänsterkanten) och samma sak med Sd (åt fanders) – men ta t ex Mp som exempel. Folk som röstade på dem i valet förväntade sig troligtivs inte att de skulle börja röra sig åt höger.
Samma sak med S – folk som röstar på S förväntar sig en viss typ av politik. Om nu S rör sig mot (eller stannar kvar, beroende på hur man ser det) högersidan så blir där ett tomrum på vänsterkanten som saknar ett parti som kan företräda de individer som vill rösta inom de ramarna.
Ofta är det dessutom människor som inte är så pass vänster att de kan tänka sig rösta på Vp, men inte tillräckligt höger för att rösta på M – så de fortsätter troligtvis att rösta på S, som inte skiljer sig nämnvärt från M.
Och där tycker jag att den demokratiska processen faller ihop.
Markus om så det bara funnes 18 partier som sade sig tycka lika så vore det demokrati likt tusan, i alla fall så länge det är fritt fram för vem som helst att skapa egna partier, troligen är det lättare att starta nytt än att göra om gamla som vår vän Jinge försöker med socialdemokraterna. Att få fason på dom är försent, partiledaren springer på bilderbergergruppens möten och tycker sedan att det är ok om barn dör när USA bombar fram demokrati i främmande länder.
KAS
#15 KAS – Mjo, förvisso sant, men det är väldigt svårt att bilda ett nytt parti som kan åstadkomma något.
Dessutom vet du ju hur det är – många människor röstar alltid på samma parti år ut och år in utan att inse att partiet har förändrats, eller för att föräldrarna röstade på det partiet.
#15 KAS – Fast nu ångrade jag mig lite. ;)
Om du har 18 partier som alla bara hade en fråga och det var ifall vi skulle ha en kung eller inte – och alla sa ”Visst, vi ska ha en kung” – på vilket sätt skulle det vara demokrati egentligen?
Bara för att man kan rösta betyder inte att det är demokrati.
Inte förräns där är olika valmöjligheter att rösta på så är det demokrati.
Än är det ju dock inte så illa att alla partier tycker exakt lika…
Alf: Skulle SD vara ett fascistiskt parti? Sverigedemokraterna är ett demokratiskt och parlamentariskt parti som står för en marknadsekonomi. Fascismen däremot har sina rötter i radikal radikalism.
Ser inte riktigt likheten, eller är allting som Du inte tycker är bra fascism?
Tim!
Vad är radikal radikalism?
Hur kan Sverigedemokraterna vara ett parlamentariskt parti (vad det nu är) utan att vara med i parlamentet?
Radikal radikalism betyder korstlutning i pallet. Eldslåga som skrämmer i väg hästarna och då finns ingen och inget kvar i arma stallet.
Det var ursvagt av (s) att välja Mona. Det blir (mp) istället i nästa val.
Samtidigt har vi ett riktigt vänsterparti i riksdagen… som folk inte vågar rösta på, trots att det tycks mig vara det enda alternativet om man vill ha ett rättvisare samhälle nu för tiden.
Dessutom är SD så fackföreningsfientliga att dom får blåsvart moderater att verka vara mysiga arbetarvänner av högsta klass.
Valet av parti i nästa val är svårigheten självt…
Riksdagen: förmodligen (v).
Kommunen: förmodligen (s).
Regionen: förmodligen (v).
Men jag vet inte. Kan bli trottarna också.
laser, det kanske är så att folk inte sätter likhetstecken mellan ”vänster” och ”rättvisa”..?
Gruv.arb, moderaterna har alltid gillat arbetare. Det är när arbetarna börjar organisera sig som de blir farliga på allvar!