Vårdförbundets taktiska misstag?


Igår var jag på Södersjukhuset och kollade upp hjärtat. Det var ett planerat besök och den bioanalytiska tekniker som skötte undersökningen var inte ens med i facket.

Ett troligt resultat av vår sittande höger-
regerings reformer på skatteområdet, man säger att reformerna inte är anti-fackliga men skulle min mor vara i livet så skulle hon krävt att de moderata statsråden tvättade munnen med såpa efter sådana uttalanden, om ni förstår vad jag menar.

DN: ”Det finns inget egenvärde med en strejk, sade Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund. Men hon lade till att strejken till slut blev oundviklig, eftersom ”arbetsgivaren Sveriges Kommuner och landsting inte tar sitt ansvar för vårt värde”.

Frågan är dock om Anna-Karin Eklund verkligen menar vad hon säger. För tre veckor sedan ville Vårdförbundets styrelse säga ja till medlarnas slutbud, som även arbetsgivarna gav klartecken till. Man ”såg möjligheter” i förslaget till ett nytt avtal.

Men sedan inträffade något ovanligt på svensk arbetsmarknad. Vårdförbundets styrelse blev överkörd av förbundets kongress, som samlats till en extrastämma för att ta ställning till avtalet. En klar majoritet ansåg inte att medlarbudet var acceptabelt.”

En taktisk svårighet i den här konflikten är att sjukvårdsbiträden och undersköterskor redan har sina nya avtal färdigförhandlade och godkända. I det allmänna surret innan vårdkonflikten så uppfattade inte jag detta. I praktiken betyder det att vårdförbundet inte kommer att få igenom sina krav, samt – inte helt oviktigt, deras strejkkassa kommer att tömmas om konflikten blir långvarig.

Möjligen hade man haft bättre förutsättningar om alla fack förhandlade samtidigt, men när man inte gör det och den, relativt sett, mest

högavlönade gruppen går ut sist så kommer man givetvis att stöta på större motstånd än nödvändigt. En framgång för sjuksyrrorna skulle innebära att resten av personalen blir alltmer missnöjd.

Med andra ord så har detta mynt två sidor vilket nu är bevisat.

Och visst har sjukvårdspersonalen argument? Om tio år så kommer de som bor i landet att behöva alltmer sjukvård, detta samtidigt som man kommer att drabbas av stora personal-
avgångar. Sjukvården måste på alla sätt öka sin attraktionskraft för de ungdomar som idag fortfarande går i skolan, och det enda säkra sättet är att göra dessa yrken mer välavlönade. Mellanvägar finns inte.

Jinge

AB DN123 SvD1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

[tags]Vårdstrejken, Sjukvård, Sjuksköterskor, Vårdpersonal, Facket, Högerregeringen, Strejk, Politik[/tags]


7 svar till “Vårdförbundets taktiska misstag?”

  1. Helt rätt det du säger mot slutet. Det visar bara att folk – och då speciellt politiker – saknar framförhållande.
    Det var som när de stängde ena polisskolan utan att tänka på att äldre poliser faktiskt går i pension.

  2. Problemet är ju att det finns ungefär 10 sökande per plats på sjuksköterskeprogrammet i sverige. (i göteborg, tillexempel, fanns det 1314 sökande på 90 platser)

    Är verkligen problemet för få sökande?

  3. Min syrra är sjuksköterska i Danmark…hon tjänar 58500/månad DEK(jag har sett lönebeskedet)…hon är vad man kallar ”översjuksköterska”…altså en sköterska med erfarenhet och lite extra kurs, inte ens i närheten av läkare, en senior sköterska helt enkelt, som kan sitt arbete pga extra kompetens. Undrar vad en svensk läkare tjänar? Eller sjökapten…eller pilot……inte f’n kommer dom ens i närheten av 60 papp/månad.

    Vad jag vill här därför påpeka att dom strejkar i Danmark också, hahaha. Livet är bra ironiskt. Hajjar ni; i Danmark pågår det en sjuksköterskastrejk as we speak…ock dom tjänar 3 gånger så mycket…

    I rest my case…Sverige är bäst

    A

  4. En grej som hjälpt och hjälper de danska sjuksköterskorna är att de kan skicka vidare patienter till privata alternativ. På så sätt blir strejken dels betydligt mindre potentiellt samhällsfarlig (d.v.s. det går att ta i hårt utan att tredje part blir onödigt lidande) och dels mycket mera effektiv eftersom de privata alternativen fungerar som en hävstång för dem som jobbar inom dansk offentlig sektor.

    Här i Sverige har landsting och kommun ett monopol och beter sig gentemot personalen därefter…

  5. I de flesta landsting i Sverige styrs av Sossarna
    alltså sosse förhandlar med sosse,därav taskiga löner för de flesta,tur att de fått skattesänkningar på runt 1000 lappen per mån.

  6. Hur skulle de vara om alla fick vara med från början och inte som i dag få veta löneresultatet efter att avtalen är skrivna!

    1000?!…
    Men har du då räknat bort a-kasse höjning, bilförsäkringshöjning, avdrag för fackavgift i deklarationen…