Ibland hatar jag datorer


Redan tidigt i morse insåg jag att detta skulle bli en dag som jag till stor del skulle ägna åt min ägandes dator, en Dell utrustad med en AMD 64 AhtlonX2 och tre operativsystem.

Vista 64, XP 32 och Ubuntu Linux 64. Egentligen skulle en del av dagen tillbringas på annan plats, men genast när jag såg ut genom fönstret insåg jag att de ambitionerna kom till korta. Visst, jag har lämpliga kläder, men hur kul är det att ge sig ut när det är en grad varmt, blåser och småregnar?

I stället skulle jag ta itu med ett par andra småsaker. Min Vista, som jag ännu inte slängt ut, har ibland en tendens till att chokas till den grad att den enda återstående metoden är att dra ut strömsladden. Det var precis vad som hände igår när jag skulle stänga ner datorn för natten. Jag klickade på stängningsknappen på Outlook och sedan hängde sig datorn. Jag startade aktivitetshanteraren som givetvis– hängde sig. Jag var innerligt glad för att jag har slutat inom kriminalvården sedan några år…

Idag på morgonen har jag ordnat Vistaproblemet så att det operativsystemet åter går att köra, sedan tog jag itu med ett antal uppdateringar av Ubuntu 7.10 som jag länge skjutit upp. Jag stötte genast på patrull kan jag berätta. Ubuntun hängde sig och det tog mig närmare två timmar innan jag fick den partitionen att starta som den skulle. Dock med ett icke oväsentligt undantag, startprogram-
varan som gör det möjligt att välja att starta från Ubuntu, XP eller Vista tackade för sig.

Under diverse felsökningar så hittade jag en artikel om Vista hos IDG.

IDG: ”…analytiker har studerat Windows Vista och kommit fram till att Microsoft måste göra om operativsystemet från grunden om det skall ha en chans framöver.

Gartner pekar på att koden som Vista bygger på är ett lapptäcke av gamla och nya versioner och så komplext att det är nästintill omöjligt att snabbt ändra på funktionaliteten. Vidare är koden inte optimerad, Vista har blivit för krävande för att kunna användas på äldre system och moderna budgetdatorer.”

I ärlighetens namn så behöver man inte vara särskilt begåvad som analytiker för att inse att Vista är ett av historiens värsta stolpskott. Nu

skulle det bli slut på blåskärm för all tid och evighet hette det från Microsofts talesmän. Jodå, det stämmer i ett avseende. Det blir inte längre en blå skärm när allt kraschar, nu blir det ingenting. Det bara hänger sig och förblir hängt. Man behöver inte arbeta på ett av kriminalvårdens häkten för att bli sur för sådant.

En lustig detalj i sammanhanget var att Firefox också tappade koncepterna helt. Det envisades hela tiden med att vilja installera Googles verktygsfält, och eftersom jag redan hade det installerat så nekade jag programmet att utföra operationen. När Firefox insisterade även efter ett par omstarter så föll jag till föga, okejdå svarade jag och fick – Yahoos verktygsfält medans Googles försvann.

Sådant gör mig galen och det är tur att min kattsambo inte förstår vad jag sade till datorn, hade hon gjort det hade hon gömt sig flera dagar framåt. Och nu, nu fungerar i alla fall Vista men Ubuntu har en bit kvar innan det är körbart. Dessvärre så kommer många av de drivrutiner och tillägg jag installerat att gå förlorade men det löser sig nog.

Men en sak är fullkomligt klar. Den dagen det kommer en dator med hårdvarulås, ett lås som förhindrar installation av någon av Microsofts produkter, då kommer jag att stå och rycka i butikens dörr den dagen första leveransen kommer. Och så läste jag i tidningen att bloggare riskerar att få hjärtinfarkt, ja en sak är då säker, orsaken är inte bloggen utan Bill Gates och hans gelikar…

Jinge

IDG/Vista / Bloggare/Infarkt

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Microsoft, Micro$oft, Vista, Ubuntu, Linux, XP, Bloggare, Hjärtinfarkt, Bloggosfären, Operativsystem, Datorer, PC, Blåskärm, Elände, Dell[/tags]


18 svar till “Ibland hatar jag datorer”

  1. Avinstallera vista så fort du kan och kör bara XP.
    Vista är 2000-talets Windows ME.
    På jobbet vill de uppgradera alla datorer med Vista; jag hade tur och har kvar XP och det ska jag försöka behålla så länge jag kan. ;)

  2. Det behövs inte Urban. Det är inte M$ som knåpat ihop Ubuntu. En ominstallation, ifs tråkigt, men problemen är lösta redan. En timmes knappande…

  3. ”Vista 64, XP 32 och Ubuntu Linux 64.” i samma maskin är lite som att stänga in Hu Jintao, Dalai Lama och Mona Sahlin i en lekstuga och hoppas på lugn och ro i tillvaron och sen skylla på Göran Persson om det inte funkar. :)

    Var det inte du som gillade fulväder Jinge?

  4. Akta dig för Vista! Man bör vänta minst några år till med Vista.
    Jag byggde nyligen ihop en ny liten snål (25W) 12V-driven dator för att ha som server och reservdator och där blev det vanlig Windows XP. Den gamla stora datorn skall få sin Windows 2000 utbytt mot XP snart när servicepack 3 på svenska kommer. Microsoft tänker sluta sälja XP redan sista Juni i sommar!

  5. 64 bitars är stendött! Det finns inte tillräckligt med program…

    Vista kräver ju mer hårdvara och det har jag inte lust att köpa. Sen är ännu inte alla program Vista kompatibla och frågan är om de någonsin blir det?

    Ubuntu är bra men tyvärr har Microsoft monopol på användargränsnittet och vilka program folk känner till…

    Har lagt av med Linux och gett upp alltihop. Ägnar tiden åt att göra Themes till ex Comodo firewall.

    Jag har väl tagit pension från the ”bleeding edge development”

    Jag kommer sluta mina dagar som ”themes-Knug”…

  6. Mina problem med Firefox försvann iom att jag uppgraderade till version 3 beta 5. Sköter minneshanteringen klart bättre.

  7. Fick en rootkit trojan häromdagen. Mitt antivirus hittade det men den larmade var 5:e minut. Till slut ledsnade jag och tog min WinPE bootskiva och röck ur skiten.

    Man måste ha lite i verktygslådan…

  8. Just flygsimulatorn är det enda spel jag gillar. Dessvärre har jag en gammal, har inte ens testat att få igång den på den här burken.

    Vilken version av MS FS är ute nu?

  9. Att välja svenska versioner av program eller operativsystem är ju bara ytterligare ett sätt att skapa problem. Allt kommer senare på svenska, supporten är sämre och allt skall översättas till svenska och det blir felaktigheter där också, dessutom är det ju många program som ändå inte finns på svenska.

    Annars är jag mycket positivt inställd till Microsoft Vista, det vad verkligen det som behövdes för att Linux skulle få ett brett genomslag. Det talas mycket om Ubuntu, men det finns ju så många andra distributioner att välja på att det alltid finns något som passar.

  10. I dagens läge tycker inte jag att det är några problem alls med svenska versioner av program. Det var det däremot förr. När det gäller uppdateringar till svenska versioner kommer de normalt ut samtidigt med den engelska, med undantag av Windows förstås, där det är 21 dagars fördröjning. Inget större problem. Jag har inga problem att använda engelska versioner, men svenska är ändå normalspråket för mig och känns därmed mycket bättre.

  11. Jinge: Byt till ”vanlig” Ubuntu 32 bit. Mycket större utbud av program samt bättre integration i stort. 64 bit ger mycket liten prestandaökning (bara några få %).

  12. Mja, jag har kört 32 oxo men eftersom 64 finns så… Grejen är att jag huvudsakligen kör bildbehandling, ordbehandling, FTP, surfar och ibland testar bloggar lokalt så är det inga problem med andra program direkt. Dessutom finns ju det mesta mellan himmel och jord så ännu har jag aldrig saknat något, jo det ska vara att kunna köra Photoshop isf Gimp. Men förr eller senare lär jag mig väl hur jag ska göra ramar även med Gimp… :-)