Det finns ingen tydlig partiledarkandidat inom socialdemokratin, dessutom så mörkas processen med att få fram kandidaterna på ett sätt som gör att enskilda socialdemokrater känner att de kommer att ställas inför fullbordat faktum vid den kommande kongressen, och att man inte kommer att hinna med att diskutera kandidaterna lokalt.
Senast var det i radioprogrammet P1-morgon som en aktiv socialdemokrat nu på morgonen uttryckte sin tveksamhet över det system som nu råder inom partiet. Man måste ha en öppen diskussion där för- och nackdelar blir genomlysta, och inte bara ställas inför ett fullbordat faktum på kongressen, sade han, som jag tolkar hans utsaga.
Riktigt den sortens problem har inte Vänsterpartiet, där finns det hyfsat tydliga kandidater, men somliga vill inte ställa upp med mindre än att Ohly öppet förklarar att han inte har för avsikt att fortsätta som partiledare. Men egentligen är det ett symptom på samma sak som händer inom (S). Man vill inte medverka till att det blir en öppen strid om partiledarposten, ett skäl till att man lägger på locket inom (S) och att man knyter händerna i byxfickorna inom (V).
I veckan så träffade jag ett antal gamla kamrater inom (V), folk som från och till har varit aktiva varav några har haft förtroendeuppdrag lokalt i partiet och inom kommunen. Det var intressant, framförallt sett utifrån hur deras syn på partiet hade förändrats. Två av dem kommer inte betala medlemsavgiften i år om det inte blir en extrakongress enligt vad de själva sade. Å andra sidan kan jag konstatera att jag inte hade sett dem speciellt ofta på partimöten de gånger jag deltagit heller. Bägge dessa herrar hävdade att det handlade om bristen på förnyelse och en stelbent partiledning. – Ingen är beredd att ta ansvar för valfiaskot, som en av dem uttryckte saken.
Nu ska man nog vara försiktig med att dra slutsatser av enskilda medlemmars uttalanden, men eftersom de dagligen läser min hemsida så vet jag att de sedan flera år tillbaka är kritiska till partiets framtoning och ledning.
Men ett resultat av våra diskussioner landade i antagandet att Miljöpartiet kommer att få ett antal nya väljare i valet 2014, samt att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna skulle få de uppgivnas röster i händelse av att de masade sig upp från sofflocket. Nu skulle givetvis inte mina gamla kamrater rösta på ett rasistparti, men ”såssar” eller sofflocket lät som farbara alternativ. Vad det blir i verkligheten skyddar ju valhemligheten gubevars…
it Allmänpolitik, Extrakongress, Politik, Socialdemokraterna, Transparens, Vänsterpartiet ab1234 ex12 dn123 svd123 svt
10 svar till “Sverigedemokraterna jublar 2014?”
Tyvärr så har du rätt Jinge. Det går helt fel för V om man inte ordbar med en extrakongress och där byter partiledning, så det blir nog så att vi åker ur riksdagen 2014 eftersom både MP och S byter redan i år, att byta ett år före valet räcker inte. Frågan är om tåget inte redan har gått.
Valet:
M: 60%
S: 15%
MP: 15%
SD: 10%
Är mitt tips. (Resten marginaliserade)
SVT säljs till Murdoch.
Sjukvården helprivatiseras via privata frivilliga försäkringar.
Skatten för anställda sänks med 25%.
Pensioner/sjukers sänks med minst 20%.
LKAB säljs till Kina.
Totalcensur på internet.
SAS läggs ner.(Ingen vill köpa)
Vattenfall säljs till Kina.
Totalstopp på flyktinginvandring,Sv trotsar EU.
100.000 man i armen varav 80.000 i Libyen mm.
Pessimist? Jag?
Jag tror på 14-15% för SD…
OK,det köper jag. Dra av 5% på M då. Inte för det spelar någon roll.
Inget är så svårt att sia om som just framtiden… Så jag avstår från att tippa valutgången.
När det gäller sossarna så hade de väl hoppats kunna köra på i de gamla utnötta hjulspåren. Dvs att valberedningen redovisar vem det skall bli och så väljs denne med acklamation av den extra partikongressen. Men jag hoppas för allas skull att inte valberedningen lyckas ena sig kring ett förslag, då får ju Berit Andnor inför kongressen bara tala om hur de har arbetat, vilka de har talat med och vad dessa sagt och så får de demokratiskt valda ombuden rösta fritt ! Vilket säkert leder till att kanske 6-7 personer får röster och man väljer den som får flest röster, även om denne inte har någon absolut majoritet. (Sedan måste förstås även “förlorarna” acceptera den valde. Eller byta parti …) En mycket modernare, ärligare och bättre ordning än den hittillsvarande.
Vänsterpartiet “måste” givetvis också ha en extra partikongress. Det skrala valresultatet samt det faktum att partiledaren öppet ifrågasätts av andra medlemmar borde vara skäl nog ! Finns inget skäl att vänsterpartiet ska vara ännu mer “betongparti” än sossarna !! Jag förstår visserligen att partierna inte vill skylta utåt med motsättningar om partiledareposten, men alla vet ju ändå att dessa motsättningar finns, så vad har man egentligen att förlora?
Jodå, fast VP borde fixa extrakongress så kanske de slipper åka ur!
Låt mig först slå fast att jag var en av dem i vp som ville ha två kongresser under en mandat period. Det är många som ropar på och efterlyser en extrakongress som en lösning på vp.s problem. Jag anser att det löser inte problemen om inte strukturerna förändras. Hela valprocessen måste bli öppnare, ingen valberedning som jobbar i det dolda. Sossarnas är ju rena skräckexemplet på hur varken medlemmar eller allmänhet har något inflytande på vem som kan bli deras nästa statsminister, det förutsätts att folk ska köpa grisen i säcken för att folk inte vet sitt bästa. Det sista har s och vp gemensamt i sin syn på fotfolket och allmänheten.
Det andra som bevara odemokratiska strukturer är att när det gäller ombud till kongresserna så begränsas antalet så många lokalföreningar inte kan sända något ombud utan de ska representeras av någon annan lokalföreningen.i Det leder till att små kommuner med en enda lite lokalförening ofta stängs ut pga de andra ska ha platserna pga sin storlek.
sant!
sant!
Jag tror också att partierna är på väh att skapa problem åt sig själva, men sossarna försvinner inte i alla fall, men det riskerar vänsterpartiet att göra, men jag tror inte att sd går framåt, det kommer fler rasistskandaler nämligen.