Hur länge har vi snö vintertid?


Så länge jag minns så har vi vuxna alltid lätt resignerat hävdat: ”– men snön är i alla fall kul för barnen!”. Ett uttalande som i sin enkelhet visar att vi själva inte alltid är helt förtjusta.


SvD:
”WMO, som är ett FN-organ, passade på att offentliggöra den årliga analysen av globala medeltemperaturer vid klimatkonferensen på Bali, vilket knappast var någon slump.

Klart är att det senaste decenniet är det varmaste som uppmätts. Medeltemperaturen under 2007 var 0,41°C varmare än medelvärdet mellan 1961-1990 på 14° C.”

Eftersom vi ska ta frågan om klimathotet på allvar så är det också dags att förstå att snön kan komma att bli en bristvara i Sverige om ett antal år. Övre norrland kan säkerligen räkna med snö, men här i södra delarna av landet så kommer säkerligen snöfria vintrar bli vanligare än vintrar med skidföre. De som gläds mest åt det är väl ICA-handlarna som då han åka i sina supersportbilar året runt.

Idag handlar annars frågan om att överenskommelsen på Bali kommer att bli så urvattnad att vi världsmedborgare inte kan annan än gäspa. För precis som vanligt ställer USA sig utanför, inte bara verkar landet bli alltmer negativt till FN, nu har de dessutom bildat en sammanslutning med de mest miljöförstörande länderna som i första hand ska skydda medlemsländernas ekonomi, allt i syfte att själva kunna obstruera mot internationella miljökrav.

Samtidigt berättar Aftonbladet att national-
ekonomen Björn Carlén hävdar att Sveriges klimatpolitik inte ger en märkbar effekt på miljön globalt sett. Sverige skulle kunna begränsa utsläppen på ett än mer radikalt sätt, då skulle man spara mellan fem och elva miljarder på ett år, hävdar han.

En annan effekt är väl att masarna får börja planera för ett Dalarna utan Vasaloppet. Ska man fortsätta med den sortens evenemang så lär man få flytta tävlingen till treriksröset längt uppe i norr. Det jag personligen undrar mest över är hur vi ska bete oss för att förmå världssamfundet att göra något konkret. Ska enskilda länder, låt vara med ett par stormakter i täten, tillåtas dominera utifrån sin egen politiska agenda? Eller för att en enskild president och hans familj är storägare inom oljeindustrin?

SvD 1 2 AB 1 2 DN

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Miljö, Växthuseffekten, Klimathotet, Bali, Koldioxidutsläpp, Bush, Vasaloppet, Politik, Olja[/tags]


12 svar till “Hur länge har vi snö vintertid?”

  1. Problemet i Mälardalen är kanske att vi får något som varken är hackat eller malet. Snöfritt och någon plusgrad är OK även om det är lite mörkt och dystert. Snö som faller och sedan ligger några månader medan termometern hålls några grader under nollan är också OK. Men det här jäkla otyget med snö som ligger någon dag varefter termometern åker upp och allt töar, varpå vi omedelbart får ett tempfall igen så att skiten fryser och det blir isgator överallt i veckor – nej fy tusan. Värsta sortens benbrytarväder.

  2. Som varande bilismen fiende är jag glad så fort det blir ishalka eller vilket väder som helst som kan försvåra för den ständigt mer och mer krävande, ansvarslösa, miljöförliga, egoistiska, tanklösa samt totalt onödiga bilismen. Hurra för snö och ishalka. Ställ bilen och cykla istället, det gör jag!

  3. Har någon frågat sig varför politiker & papegojmedia koncentrerat sig så mycket på vad man egentligen skulle kalla skithuseffekten? Kärnkraftsindustrin som varit på nedgående innan gynnas starkt och finansierar helt och hållet frontfigurer som Al Gore medans andra mer seriösa forskare pekar på att visst, mänsklig aktivitet har effekt på miljön men inte avgörande. Variationer i förhållandet mellan solen och jorden är en faktor som påverkat klimatet både upp och ned i historisk tid liksom den gör nu:
    http://www.seed.slb.com/en/scictr/watch/climate_change/causes_other.htm

    Så småningom kommer hysteriken lägga sig som den ”globala fågelinfluensaepidemin” som aldrig blev av….

  4. Är ju visserligen inte alltid så trevligt att halka med cykeln heller, men jag håller med dig. Man ska vara litet fientlig mot bilismen, inte bara avståndstagande.

  5. Vasaloppet rör så mycket pengar att det överlever. Skidtunneln i Torsby är bara en förövning. Med en tunnel kan man ju köra öppet sår hela året.
    Björn Nilsson: Problemet i Mälardalen på sistone har snarare varit för mycket både hackat och malet. Annars liknar vädret mest en gammaldags Skånevinter.
    Nature: Jag cyklar året runt. Då ser man hur väglaget förändras, hur det kan vara väldigt förrädiskt. I bättre väglag kan jag inte nog hålla med dig: Cykla Mera Numera. Förena nytta (motion) med nöje (pendla), minimera utsläpp (något beroende på middagen) och roa sig med att svära över alla cyklister tror att trafikregler inte gäller dem (gratisnöje).
    Men ställ inte bilen och börja cykla nu. Du kan komma att behöva en total dental make-over. En arbetskamrat berättade häromdagen hur en person kraschade rejält. Det var på dagen, hade frusit dagen innan, men varit plusgrader sedan under natten. Personen cyklade genom en bred vattenpöl, svängde och körde omkull. Det var is under vattnet. Bula stor som växande horn i pannan, sönderslaget ansikte, upprispade ben.
    Ishalka försvårar mer för cyklister än för bilister. De kan sätta på dubbar som tar pga bilens vikt. Jag har haft dubbar men de fungerar inte på glansis. Jag är inte tung nog för det. Dubbdäcken är väl de enda som anser det. Min läkare, mina barn, mitt ex, mina föräldrar, min våg, ja till och med min cykel anser att jag väger för mycket, men inte dubbdäcken.
    Jag tror inte på dubbdäcken!

  6. Om ni inte alla tycker som Aewheros, så besök gärna Sickla – framför allt övergångstället från Fridells, i riktning mot parkvägen som leder till Sickla stormarknad. Kastar du dig inte ut över det obevakade övergångsstället, får du stå i tid och evighet.
    Här pressenterar sig nog den svenska bilismen sinn sanna och äkta misantropiska själ! Försöker man ta sig över (vilket man måste för eller senare) så accelererar 9 av 10 bilister för att markera att de aldrig, aldrig tänker stanna! Vad ska vi göra åt detta? Själv så reagerar min reptilhjärna med att uppmana de tvärnitande bilisterna att kliva ur sin bil och möta mej, genom att med en handens knytnäve ideligen slå den mot den andra handens handflata. De är naturligtvis inte någon bra lösning, men det hjälpa bilisterna i viss mån i deras träning att bli en smula ödmjukare! Inget har hitintills vågat lämna bilen! Är den svenska mannen en tömt, som på sin höjd vågar ropa och hytta med näven när de sitter i sina patetiska stadsgippar!

    Stön! Stakars svenska kvinnor, säger jag bara!

  7. Ännu bättre är det att ta bort korna, dessa idisslande koldioxidproducerade köttfärsprodukter är ju en fara för allmänheten.
    I bland blir jag förundrad över hur kortsiktigt det tänks, att lägga ner stålverk. Till vilken nytta om det byggs något nytt någon annanstans. Det vi bör fråga oss är snarare var ska de ligga för att ha minsta åverkan och kortaste transportvägar för råvaror och slutprodukt.
    För att relatera till en gammal anekdot; det är två fartyg som möts på atlanten och signalerar till varandra, från Hamburg kol till Baltimore, Från Baltimore kol till Hamburg.

  8. #7 Christer – Hur många skulle bli arbetslösa då? Var det där ett seriöst förslag eller skojade du bara?

  9. Christer har kanske något emot den RIKTIGA ARBETARKLASSEN, vad vet jag – och inte bryr att de är t.ex gruvarbetare och andra arbetare som genererar flest stålar genom sitt slit – till rika delägare som själva är mindre benägna till rejält arbete, medlemmar ur den s.k DEN NYA ARBETARKLASSEN. Typer som nu är fullt upptagna med att räkna ut hur de ska få största möjliga vinst ur den miljökatastrof som med stormsteg närmar sig.
    Till exempel att bygga så många kärnkraftverk man bara kan. Kärnkraftverk som inte hinner att bli färdiga före Apokalypsen är över oss.

  10. Naturliga orsaker bakom global uppvärmning
    Ny forskning från Göteborgs universitet och Griffith University i Australien visar att den globala uppvärmningen kan ha naturliga orsaker. Genom att studera partiklar och kemiska föreningar i torvmarker visar professorerna Lars Franzén och Roger Cropp att klimatet varierar i en tusenårscykel, och att det verkar kunna styras genom inflödet av kosmiskt stoft.

    Tusenårscykeln, som i sin tur verkar styras av variationer i solens aktivitet, kan tydligt ses genom historiens gång. Bronsåldern, romartiden och vikingatiden är exempel på varma tider, medan de kalla perioderna sammanfaller med de så kallade Dark Ages.

    Och nu vill Gore och klimatmalthusmaffian avsiktligt sänka tempen och skapa artificiell dark ages?

    Om man nu mot förmodan skulle kunna fine tuna jordens temperatur och klimat kan man fråga sig hur man kommit fram till vilken temperatur som är den optimala och bästa tänkbara.

    Jan-Olov Liljenzin, professor emeritus i kärnkemi från Chalmers, kritiserar artikeln ”Koldioxidhalten accelererar” i Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift nr 11 2007 sid 7. Jan-Olov Liljenzin menar att halten koldioxid i atmosfären varit betydligt högre än idag – senast på 1940-talet.

    Det finns en ganska lång serie av refereegranskade artikar som behandlar historiska CO2-halter i atmosfären mätt med standardiserade kemiska metoder. Där visas att halterna i atmosfären varit betydligt högre än i den vi ser idag – senast på 1940-talet. Problemet är att en del kända klimatforskare tydligen har en mycket bristfällig utbildning i kemi och matematik (se kommentarer om detta i ref 1 och 2) eller är starkt troende mht sin hypotes.

    Som gammal van och härdad referee känner jag en viss besvikelse över den dåliga vetenskapliga kvaliteten hos de publikationer från våra klimatforskare som jag råkat studera närmare.