[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag ska irländarna välja om de ska säga ja eller nej till Lissabonfördraget. Men deras vilja växer i skogen, Aftonbladet berättar vad det är som styr, och hur det går till.
Katrine Kielos/AB: ”Den irländska tillväxten beräknas i år bli minus tolv procent. Och för att kunna rädda sina banker har landet fått en check utskriven av den europeiska centralbanken på 54 miljarder euro. Den talar sitt tydliga, om än föga poetiska, språk. Irland har insett att man behöver Europa. Den ekonomiska chocken gör att väljarna inser behovet av samarbete och EU är den dominerande samarbetsorganisationen för vår världsdel. En samarbetsorganisation i behov av att förnya sitt fördrag.”
Egentligen borde man skratta när Irland får 553 miljarder svenska kronor i finansiellt stöd av Europas skattebetalare. Visst är det synt om irländarna för att de drabbats hårt av den finansiella krisen, men det blir väldigt tydligt att hjälpen har en koppling till hur irländarna röstar.
Det blir givetvis omöjligt för irländarna att rösta nej, något som EU-topparna givetvis är till fullo medvetna om. Den nyliberala ångvälten kör över ytterligare en nation, en i raden. Kunde jag lita på att Norge skulle stå kvar utanför EU så fick jag väl köpa mig en lusekofta och stillsamt dra iväg.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
Dagbladet.no berättar att Tony Blair hoppas på ett Irländskt ja. Då kommer han att satsa på att bli EU-president.
[/column]
intressant Andra om: Irland, EU, Lissabonfördraget, Folkomröstning, Politik dn12 svd12 ex ab1234 dbl t
24 svar till “Tony Blair EU-president”
Hoppet är väl det sista som överger människan. Men visst skulle man bli förvånad om det inte blir ett ja.
Fast det är egentligen märkligt, det är ju samma ekonomiska krafter som ligger bakom krisen, som också styr EU. Så att rösta ja är ju lite som att driva ut Djävulen med Belsebubs hjälp.
Dagbladet.no säger att Tony Blair satsar på att bli EU-president om fördraget går igenom..
46% för ett ja och över 33% för nej men nej-sidan har börjat vinna in och Irländarna vägrar låta sig skrämmas, speciellt som stenrike grundaren för Ryanair som pumpar in miljoner i sin ja-kampanj, kallar dem för ”loosers”…
Effekten av €Us massiva propagandakampanj kan därför få motsatt effekt. Många representater för alla andra länder i EU som inte fick rösta (b.la Frankrike och Holland som också röstade nej när de fick chansen) finns på plats för att hjälpa fram nej-sidan. 13% har inte bestämt sig men det är dessa som med största sannolikhet kommer att rösta nej, så hoppet är inte ute än.
Och Centralkommittén har redan före valet tillkännagivit att EU:s första generalsekreterare blir Tony Blair, han fick 99.999998% av de hemliga rösterna.
Konstigt att han inte fick 140-150 procent precis som i vissa bananrepubliker!
Tony Blair, ansvarig för mord på över 1 000 000 araber vill bli EU:s president. Vart är världen på väg egentligen? Först ljuga ihop en massa sagor om massförstörelsevapen, sedan stjäla landet. Och nu vill den tok-kristna israelkramaren bli president i EU.
Jing, säg till när du drar så får du sällskap!
TILL!!
Men först måste jag nog på systembolaget och handla ut något som söver och lindrar…
Blair som EU-president, ja det vore ta-mig-faan helt sanslöst!
Coola ner er! Tänk på att detta är starten på Folkrepubliken Sverige. Eller tom Folkrepubliken Europa.
Nu skojar du väl. Önsketänkande.
Much ado about nothing.
Inte för att lissabonfördraget ens i den nya lite omarbetade formen är exemplariskt, men domedagstongångarna har jag mkt svårt att köpa!
Och väldigt mycket kan bli bra mycket bättre – men MER demokrati och insyn. Bland annat får parlamentet som består av valda ledamöter mer makt. (Just nu har kommisionen som är en intern angelägenhet i princip lite för mkt makt och alldeles för lite insyn !)
Även om också en del makt flyttas över.
Eftersom EU består av så många olika länder så är det dock svårt att enas och det den ena anser är dåligt, tycker nästa är bra.
Det skall också påpekas att rådets ordförande (”president”) saknar makt – även han/hon förstås i praktiken kan uttala sig och leda rådet och därigenom påverka
Tyvärr blir fördraget otroligt urvattnat och byråkratiskt med alla undantag, övergångsregler, veton osv
Så nej Irländarna, eller vi säljer inte vår frihet ! Vi är redan med i EU – lissabonfördraget kom från början till för att öka demokrati, insyn och förenkla arbetet – men som sagt 1000 kompromisser senare vet jag inte hur det blir med det i praktiken.
De som just nu tjänar på att fördröja lissabonfördraget är USA som inte är gynnade av ett starkare enat Europa.
Jag tycker dock att EU har för mycket att säga till om i många olika frågor, speciellt detaljfrågor som borde vara upp till individen och inte staten, men det har mkt lite med lissabonfördraget att göra.
/K
Jinge kanske kunde ordna ett upprop för alla som vill emigrera till folkhemmet Norge? Jag tyar fan inte längre snart…
:-)
Nånstans i de södra delarna, där klimatet är acceptabelt?
Utsira blir bra i så fall. De är självförsörjande på all el och gas samt exporterar överskottsel till fastlandet.
Klimatet verkar ok, kolla här och glöm inte att klicka på ”Gi en anbefaling”. :-)
http://www.h-avis.no/section/video/1225&id=823
Fan, den bilden gjorde mig sjukligt sugen på Guinness…
Tony Blair är en krigsförbrytare som måste fångas in och ställas inför rätta!!
Är det verkligen givet att dom kommer att rösta ja ? Mitt intryck av irländarna är hittills gott.
Och på vilket sätt skulle det ge ett nej då :)
Jag tycker det är konstigt att så många är så negativa till lissabonfördraget- visst finns det underliga skrivningar, som i alla juridiska papper och fördrag, men syftet är ett öppnader, mer demokratiskt EU – varför vill man inte ha det !?
Alternativet är att fortsätta som idag med institutioner utan insyn och lobbystyrda ledamöter i kommissionen – eller förhandla ett nytt fördrag som alla inblandade tycker är bättre – dvs ytterligare 10-15 år utan mer demokrati osv – redan detta fördrag har som sagt kompromissats och manglats otaliga ggr :(
nej, jag tycker det är bättre att få igenom detta och sedan ta tag i och börja tala om bristerna och komplettera det så att det blir bättre på enskilda punkter – så EU kommer lite framåt iaf !
Och Norge tror jag inte kan stå utanför så mkt längre till. Jag tror att Usa, som stormakt, är på fallrepet, och att oljepeaken har varit eller kommer inträffa inom kort. Och isf har norrmännen besparingar + den ev industri dom bygger upp nu kvar att leva på – men den nya industrin behöver handels- och samarbetspartners – och EU ligger närmast om inte Usa kan vara lika mkt storebror i fortsättningen…
/K
Det tycker du? Men det beror sannolikt på att du är betydligt mer okritisk än andra. Vissa vill nämligen inte ha en EU-president, EU-utrikesminister och att all lagstiftning sker i Bryssel. Vi har gamla traditioner när det gäller demokrati, förr kunde man t.o.m välja kung vid Mora sten. Att Mora sten nu finns i Bryssel och att hundratals miljoner människor har rätt att stifta svenska lagar känns inte hekt bekvämt i alla lägen, framförallt inte när det är nyliberala krafter som styr.
Jo…. nog är det så…. Irländarna säljer sin frihet…. Och även vår om det blir ett ja…
Jag spyr vid blotta tanken på Blair!!
”Och Norge tror jag inte kan stå utanför så mkt längre till. … den nya industrin behöver handels- och samarbetspartners – och EU ligger närmast om inte Usa kan vara lika mkt storebror i fortsättningen”
Det just den attityden som är så obehaglig med EU, George Bush attityden antigen är du med eller så är du fienden och skall bekämpas. Man har skrämt in länderna och efterhand försvagat EFTA-länderna som blivit allt svagare, om t.ex. Sverige som ett av de mest utvecklade och moderna industriländerna och med inte oväsentliga naturresurser varit kvar hade i EFTA hade det blivit mycket svårare för EU att sätta tumskruvarna på de europeiska länder som velat behålla sin nationella suveränitet.
Förstå inte varför inte EU kan ha ekonomiskt samarbete med sina grannar som ger ömsesidiga fördelar och inte ställa det så att de tvingas att ansluta sig. Nu har det förstås hittils inte varit ett problem för de moderna västeuropeiska länderna som stått utanför, de har med EFTA medlemskap sitt EES avtal och kan hadla fritt med EU länder.
Norge har redan sin största handel med de europeiska länderna, USA utgör 4 – 5 % av deras import/export, ungefär som vi har.
”Jag tror att Usa, som stormakt, är på fallrepet, …”
USA:s fall har förutspåtts länge. Den frenetiska anslutningen av fattiga östländer är inte minst något som USA önskat. Man slår där tvås flugor i en smäll, dels skärmar man av dessa allt mer från Ryssland och gör EU otympligare. Man är ju också varma anhängare av en anslutning av Turkiet, samma sak där dels håller man den store turken borta från allianser österut och gör EU otympligare än en supertanker, att man försöker limma på några bogpropellrar med den nya konstitutionen hjälper inte kolossens manöverförmåga speciellt mycket. Om nu inte USA fullständigt imploderar finns där inget som talar för att EU-kollossen på lerfötter, det åldrande äldreboendet Europa, skulle bli någon verklig global spelare som utmanar USA. Det krävs yngre och vitalare utmanare för något sådant.
Det gick som väntat. Eller ännu sämre, det blev storseger för ja-sidan.
Undrar just om dessa personer känner stolthet över sitt verk? Att pressa fram ett ja med hjälp av piska och morot. Kanske gör de det, de är väl förhärdade. Men irländarna och vi andra lär bittert få ångra detta val, den nyliberala superstaten har kommit ännu närmare.
Nyliberalt ?
EU ?
Pffft !
Högerkonservativt menar du !!!?
Inte f-n råder mkt liberala värderingar just nu iaf – ngt som vi, genom valen, måste ändra på . . .
Sen huruvida man är högerliberal eller vänsterliberal -jag föredrar mittenalternativet – socialliberal :)
/K
Fan vad du är surrig!