Piratpartiets tvivelaktiga företrädare


Dagens Nyheter har idag en artikel som berör politisk populism. Den berör en artikel i tidningen Journalisten skriven av Andreas Ekström, en man som anser att piratpartiets företrädare är
– tvivelaktiga.

Ekström/Journalisten: ”Piratpartiet söker nästa år mandat för Europaparlamentet och 2010 för Sveriges riksdag. Det är onekligen intressant. Piratpartiet ska alltså kunna ta ansvar för äldrevården, järnvägs-
byggen, pensionssystemet, lönebildningen, miljöfrågorna och vårt utbildningsväsen. Nu tänker Piratpartiet förstås inte ta sådant ansvar. Piratpartiet söker sitt mandat med en enda fråga på sitt program: Den att gratis är gott.

Personligen så antar jag att knappast någon inbillar sig att Piratpartiet vare sig 2009 eller i framtiden skulle få en ställning som gör att de representeras vare sig i EU-parlamentet eller i Sveriges riksdag. Man skulle givetvis också kunna omformulera den slogan som Ekström påstår att de har på sitt program till – Copyright finns inte. Även om uttalandet i sig är rätt så klatschigt så finns det knappast någon som på fullt allvar menar att man i alla sammanhang, och på alla sätt, ska ha rätt att stjäla upphovsrättsligt skyddat arbete.

Om piratpartiets företrädare är tvivelaktiga eller ej kan jag inte bedöma, men när man kokar ner frågan de har på sin agenda så försvinner den helt, det blir ingenting kvar av den. Det som krävs av musik- och filmindustrin är att man tillsammans med internetleverantörerna kan enas om en metod att ersätta upphovsmännen för deras arbete. I förlängningen kan man givetvis diskutera hur många år de ska kunna få ersättning, men den första och viktigaste frågan kvarstår – hur ersättningen ska fås att fungera.

Själv har jag en idé om att internetleverantörerna ska ha två olika typer av abonnemang. Ett utan nedladdning och utan kontakt med musik- och filmindustrins nätverk, samt en annan abonnemangstyp med full access och som i det fallet kostar kunden en förutbestämd summa varje månad, en summa som sedan kan fördelas till rättighetsinnehavarna utifrån hur mycket var och en av dessa tillgängliggjort via nätet.

Ett förslag i den riktningen tar säkert tid att både utreda och sjösätta, men ingenstans under resans gång så anser jag att Piratpartiets eventuella företrädare ska ha makt att lägga sig i frågor som rör vanliga människors väl och ve. Har de den sortens ambitioner så behöver de givetvis skaffa sig en politik på dessa områden och innan så sker behöver man inte orda vidare om dem.

Dagens Nyheter menar i sin ledarartikel idag att enfrågepartierna som Sverigedemokraterna och Piratpartiet måste få sina agendor genomlysta ordentligt, det är sant och det är också något som börjat ske inom den s.k. bloggosfären. Anders Svensson skrev för ett par dagar sedan: ”Så den som är vänster och motståndare till Ipred1, FRA-lagen, Datalagringslagen, piratjägarlagen o.s.v. kan och ska inte rösta på Piratpartiet då det är ett i grunden borgerligt parti. Det är klart att partiet har en ideologi, en borgerlig ideologi.”

Svårare än så är det inte, de har en borgerlig politisk agenda och de har inte heller pekat på någon metod för att ersätta dem som har upphovsrätt till film och musik. Att hävda att Copyright inte finns är möjligen lite småkul, men det är inte ett resultat av någon påtaglig tankemässig ansträngning. För att bli tagna på allvar så måste de först lista ut hur de vill ersätta dem som är upphovet till de mer eller mindre konstnärliga verk som industrin frambringar, inte bara hur de ska komma över dem utan kostnad.

Ekström/Journalisten DN HD SvD Svensson it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Piratpartiet, Fildelning, FRA-lagen, FRA, IPRED-lagen, Integritet, DDR, Spionlagen, Östtyskland, Bodströmsamhället, Högerregeringen, Moderaterna, Opinion, Politik, Upphovsrätt, Copyright[/tags]


23 svar till “Piratpartiets tvivelaktiga företrädare”

  1. Jag hade lyckan att kunna vara med på Medborgarplatsen när PP drog igång kampen mot FRA-lagen tidigare i år – Falkvinge hade nog rätt när han sa att det var ett historiskt ögonblick. Jag är inte så mycket inläst på PP:s ståndpunkter i alla frågor, men nog är det så att deras tänkande företrädare tänker längre än bara nedladdning av nöjesindustrins produkter. ”Kunskap” eller ”information” är en av samhällets viktigaste utvecklingsfaktorer.
    Om små grupper (läs kapitalägarna) kan monopolisera kunskapen kan vi säga ajöss både till utveckling och demokrati. Med sin linje bidrar faktiskt PP till att produktivkrafter och produktionsförhållanden görs mer i överensstämmelse med varandra, till hela samhällets fördel. Som parti tillhör de samhällets överbyggnad, och de hjälper till att puffa den framåt mot mer tidsenliga former. Att många medlemmar i PP är unga och inte riktigt förstår räckvidden av vad de gör är en annan sak, men det skulle ju marxisterna kunna tala om för dem i stället för att slå dem i skallen? Jag kan väl inte tänka mig att någon PP-ungdom med hänvisning till nedladdning skulle kräva SÄMRE åldringsvård?? De har väl också äldre släktingar i allmänhet?

  2. ”men när man kokar ner frågan de har på sin agenda så försvinner den helt, det blir ingenting kvar av den. Det som krävs av musik- och filmindustrin är att man tillsammans med internetleverantörerna kan enas om en metod att ersätta upphovsmännen för deras arbete.”

    Fast i ärlighetens namn Jinge så handlar ju Piratpartiet inte om det du skriver – fildelning.

    Det handlar om att få upp grundläggande demokratiska frågor på agendan i riksdagen och i EU-parlamentet igen – rättssäkerhet, integritet, källskydd.

    Därför behövs PP.

  3. @Jinge: Läs boken ”Copyright finns inte” – där finns en hel del väldigt intressant bakgrundshistoria samt förslga på hur upphovsrättsinnehavare kan finansiera sina alster :)
    http://www.df.lth.se/~triad/book/

    Inte för att jag tror på ideen fullt ut som sådant, men PP skulle jag nog kunan rösta på i protest iaf – bättre dom är Sd i riksdagen åtminstonde – även om dom bara kommer sitta en mandatperiod innan de etablerade partierna fattar vad som hänt och skärper sig :)

    /K

    • Om du verkligen läst den boken så ser du att mitt namn nämns ett antal gånger. Visste du inte det så har du förmodligen slarvläst den.

  4. Dagens Nyheter borde få sin agenda genomlyst.

    DN:s ägare Bonniers borde också få sin agenda genomlyst, speciellt under vilka upphovsrättsliga förhållanden den gamle Albert Bonnier en gång byggde upp Bonniers förlag.

  5. Det slog mig nyss (sent, kantänka) att man nog inte längre bör räkna den svenska socialdemokratin till vänstern. Det blir liksom lättare att tänka om man också inom sig placerar våra sossar där de helst vill vara, nämligen i högerfållan. Var sak på sin plats, liksom. Att sen partiets väljare vill ha en vänsterpolitik, det komplicerar i och för sig bilden, men … det är ju trots allt partiledningen som bestämmer politiken, inte väljarna.

    Sossarna hör alltså inte längre till vänstern. Och miljöpartiet är ett uttalat borgerligt parti. Vad gör egentligen Vänsterpartiet i den kretsen? Överlever en ensam katt bland så många hermeliner?

    Svårast att utstå i dagsläget är som jag ser det tystnade från S-V-Mp. Den känns som en kompakt och förfärande likgiltighet inför den Moderata framfarten.

    Hoppas att det vänder snart … att S-V-Mp på ett eller annat sätt får mål i munnarna sina. Och – framför allt – att de har någonting vettigt att säga när de väl bestämt sig för att delta i samhällsdebatten.

    • Det slog mig nyss (sent, kantänka) att man nog inte längre bör räkna den svenska socialdemokratin till vänstern. Det blir liksom lättare att tänka om man också inom sig placerar våra sossar där de helst vill vara, nämligen i högerfållan. Var sak på sin plats, liksom. Att sen partiets väljare vill ha en vänsterpolitik, det komplicerar i och för sig bilden, men …

      Sossarna hör alltså inte längre till vänstern. Och miljöpartiet är ett uttalat borgerligt parti. Vad gör egentligen Vänsterpartiet i den kretsen? Överlever en ensam katt bland så många hermeliner?

      Det är det vi får se. Som pragmatiker tycker jag nog ändå att man ska försöka. Det kan ju knappast bli sämre än med en renodlad högerregering som nu. Men visst finns det kritik inom (v), och det rejäl kritik. Men partiledningen får inte vara för pragmatisk, då sumpar man en massa medlemmar och dessutom ännu fler väljare. Men jag tror att man är medveten om det, men försöker man inte kan man inte säga – Vi har i alla fall försökt…

  6. Hej, ditt förslag med två abonnemangsformer kommer inte att fungera. Det kommer inte att gå att ta betalt för digitala kopior från privatpersoner i framtiden. Det är helt klart. Det enda som är lite oklart i dagsläget är hur lång tid det kommer att ta för alla att inse det till fullo.

  7. ”Det finns alldeles för mycket respekt för myndigheter i samhället, det märker jag inte minst i mitt jobb. Det behövs mer civil olydnad, det är ingen större skada om man i databaserna diskuterar hur man ska lura en telefonväxel att bara debitera 23 öre istället för 13:23. Inte heller är det särskilt allvarligt att förmedla hur man gör dynamit och krut.”
    (Jan-Inge Flücht, socialinspektör, sysop för den legendariska BBS:en Tungelstamonitorn och handfast förkämpe för yttrandefriheten.)

  8. Kommunikation på internet innebär kopiering.

    För att kunna hålla efter copyright behöver du kontrollera all (eller i alla fall nästan all) kopiering.

    Dvs. för att kunna hålla efter copyright behövr du kontrollera all kommunikation på internet.

    Alla e-mail måste läsas igenom efter upphovsrättsskkyddade verk, samtliga podcastar genomlyssnas, all IP-telefoni, och så vidare.

    Därav kommer att piratpartiet vill avkriminalisera den privata, ickekommersiella fildelningen. Är det det du menar med ”Copyright finns inte”, Jinge?

    Jag är uppriktigt sagt förvånad, jag hade trott att du av alla människor skulle anstränga dig för att försöka förstå vad piratpartiet faktiskt står för i stället för att bara lyssna på tredje part.

    Allt gott.

    /Petter

  9. Alla som inte är socialister är borgare. Är det så du kategoriserar, Jinge?

    Är det inte möjligt för ett parti som inte tar ställning i fördelningspolitiska frågor att vara varken socialistiskt eller borgerligt?

    Vad man har sett hittills är ju de partier som i störst utsträckning haft samma åsikter som Piratpartiet varit v och mp.

    Är det så att alla partier som inte föds ur arbetarklassen är ”borgerliga”. Måste man verkligen knyta ett parti till en viss samhällsklass när det bara sysslar med ett avgränsat område av tvärpolitiska frågor?

  10. Jinge, tycker du att det är nåt parti i riksdagen som respekterar medborgarnas fri och rättigheter?

    Eller tar du skydd bakom devisen att dom inskränkningar som nu riksdag/regering gör, och fler är på väg, är för att skydda medborgarna mot kriminella och terrorister?

    Smaka på detta citat av en av Amerikas förfäder, Benjamin Franklin, ta en allvarlig funderare på vad han kan ha menat med detta citat:

    ”They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”

    Dom flesta skulle behöva en snabbkurs i Amerikansk historia för att veta vad riktig frihet är för nåt, för alla tror att dom är fria, men det finns fängelser som faktiskt är osynliga. Dessa fängelsers uppbyggnad börjar med införandet av ”politisk korrekthet” och går sedan över i mer eller mindre censur av vad som är godtyckligt att yttra och inte!

    Både PP och Junilistan behövs av ovanstående skäl..

  11. ”Om du verkligen läst den boken så ser du att mitt namn nämns ett antal gånger. Visste du inte det så har du förmodligen slarvläst den.”

    Kul! Du har varit datanörd länge! :-)

  12. ”Inte heller är det särskilt allvarligt att förmedla hur man gör dynamit och krut.”
    Amen till det, Jinge, amen till det.. Finns få saker som verkar lika förbjudet som praktisk kunskap i kemi och teknik. (Som skulle kunna användas till nåt som är minsta farligt) Det enda som anses värre är väl att uttrycka direkt stöd för terrorism eller utföra den..

    Vad gäller PP, är jag kluven.. Kan inte direkt påstå att jag är särskilt imponerad av deras politiska program, eller ens dom själva, såg dom tala under FRA-demonstrationen här i Götet.. Röriga typer minst sagt, mycket rörigt ”resonemang” som flöt ut åt alla håll..

    Så PP verkar vara lite av ett enfrågaparti som inte har yttrat sig för fem öre vad gäller ekonomi, utrikes och/eller socialpolitik. DOCK är den enda dom koncentrerar på – rättsäkerhet, att slippa statens jävla tentakler i hemmets vrå.. MYCKET viktig idag.

    Dom påminner mig lite om MP, som på tiden det begav sig var praktiskt taget ensamma om miljöfrågan.. Sen tog andra partier efter och MP borde gått i graven då resten av deras politik visade sig vara förvirrad och borgerlig.. Jag hoppas att PP kan åstadkomma nåt liknande, få upp rättsäkerheten på agendan igen, men när/om det lyckas.. Så skulle jag verkligen inte fälla några tårar om PP gick i graven.

  13. Det är inte bara förnamnet som du delar med Guillou utan också samma förvridna verklighetsuppfattning (bredbandsskatt, totalt avskaffad upphovsrätt).

  14. Visst är PP ett borgerligt parti. Dessutom är de flesta av dreas ledande personligheter kriminella.

  15. Det finns problem med en sån abonnemangslösning vad jag kan se:

    a) Att den skulle behöva övervaka all kommunikation från abonnenterna för att ta reda på vad som fildelas, om inte tillståndet bara gäller för viss mjukvara.

    b) Att den inte löser den centrala frågan om vad som ska hända med de som fildelar illegalt.

    Därför tror jag istället på digitala bibliotek och legalisering av icke-kommersiellt tillgängliggörande.

    Notera f ö att vare sig DN:s eller din snabbsammanfattning av pp:s linje stämmer: de vill inte avskaffa upphovsrätten, långt ifrån.

  16. Kan Matte precisera den åsikten om att PP ledande personligheter är kriminella? Eller är det bara ett argument taget ur luften?

    Folk verkar totalt ha missuppfattat vad PP står för, dom flesta tror att dom står för gratis filmer och musik över internet, men detta handlar om mycket viktigare saker än det, det handlar i slutändan om censurerande och integritethämmande lagar och i förlängningen byråkratisk och teknokratisk missbruk av politisk makt mot medborgarna..

    Aldous Huxley presenterar just detta faktum i sin film och tillika bok ”Brave New World”

    ”Through the most efficient scientific and psychological engineering, people are genetically designed to be passive and therefore consistently useful to the ruling class.”

    ”The nonfiction work ”Brave New World Revisited, first published in 1958, is a fascinating work in which Huxley uses his tremendous knowledge of human relations to compare the modern-day world with his prophetic fantasy envisioned in ”Brave New World, including the threats to humanity, such as overpopulation, propaganda, and chemical persuasion.”

    NON-fiction? Om det inte är en fiktiv bok, vad är det då?

  17. Den som använder minnet kommer också minnas att man möttes av ett vitt fönster med den svarta texten ”AVSKAFFA UPPHOVSRÄTTEN” när man gick in på just piratpartiets hemsida. Att hävda något annat är bara löjligt. Att de sedan plötsligt råkade inse att detta smått naiva påhitt kunde få fart på riktigt men att man då bör ha lite bättre ståndpunkter och kanske fler, och lite mer genomtänkta, är en annan femma. Men så var det, och att många av deras anhängare på något sätt plötsligt ändrat sig lika drastiskt i frågan får nog valresultatet utvisa istället.