God Morgon Egypten !!


Nu är det morgon i Egypten igen, men det är inte en vanlig lördagsmorgon, det är den första dagen utan diktatorn Hosni Mubarak. Till min oförställda glädje såg jag att en Schweizisk bank frös alla hans tillgångar, något som jag hoppas kommer att ske hos samtliga banker där den f.d. diktatorn stoppat undan det han stulit från det egyptiska folket.

Det finns skäl att anta att det är så pass mycket pengar att det skulle påverka den egyptiska statens budget om man fick tillgång till alla stulna slantar, enligt vissa bedömare så rör det sig om femhundra miljarder i svenska kronor, en högst avsevärd summa. Skulle man fördela dessa slantar på de åttiosju miljoner egyptier som inte flytt som skotträdda hundar så skulle det bli närmare sex tusen svenska kronor till var och en om jag har räknat rätt.

Nu tror jag inte att sorgen över förlorade pengar är det som dominerar uppvaknandet i Egypten, det är snarare glädjen över friheten och den demokrati som kommer att spira. Det finns många anledningar till att fundera på konsekvenserna för resten av Mellanöstern, för att detta kommer att få mycket stora konsekvenser inser nog alla. Arabvärldens ledande nation har skrämt iväg sin diktator och det kommer att följas av fler revolutioner. En revolution som startade i Tunisien där grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi, frid över hans minne, brände sig själv till döds då han inte längre orkade med den korruption som rådde där han försökte försörja sig själv och sin familj, och det polisvåld som ständigt var närvarande i hans stad Sidi Bouzid.

Jag undrar vad han själv skulle tycka om resultatet av hans makabra sätt att avsluta sitt liv. Om det fanns en himmel så skulle han sitta på en molnkant och se ner på oss andra och se tämligen nöjd ut, men tyvärr så finns det inte en sådan plats trots att bokens folk och andra troende anser det.

De 29 januari skrev jag en artikel med rubriken ”Grattis Palestina”, så här föll mina ord: ”Jag har inte vetat skriva det rakt ut, men nu är det dags. Det som nu händer i arabvärlden är något som jag har väntat länge på, och något som jag aldrig vågat hoppas på. Men nu sitter jag för tredje dygnet och tittar på Aljazeera på nätet och konstaterar att det faktiskt sker nu och dessutom framför mina ögon.”

Tunisierna och egyptierna har gjort det och fler kommer att följa i deras spår. Det kommer att få en mängd konsekvenser på både kort och lång sikt, de första har vi redan sett och följdverkningarna kan bli större än vad vi anar, och om dessa kommer jag antagligen att skriva en hel del framöver. (Se en del av mina foton på Panoramio)

it , , , , ab123456 ex123456 dn1234567 svd1234567 gp1234 svt1234


7 svar till “God Morgon Egypten !!”

 1. Dessa modiga Egyptiska ungdomar jag hoppas att de orkar hålla det egyptiska etablissemanget
  under press månaderna framöver så att detta inte rinner ut i sanden.

  Tänk om våra unga kunde samla sig och ryta till om ungdomsarbetslösheten!

  • Våra ungdomar är fullt upptaga med att lära sig skriva cv. Både de socialdemokratiska och borgerliga regeringarna är duktiga på sätta ungdomar, eller egentligen alla arbetslösa i pseudoprocesser för fylla upp sin tid med oväsentligheter för att de ska få arbetslöshetsersättning av olika slag.

 2. En aspekt som inte har ställts än så vitt jag vet är, hur påverkar det som har hänt i Tunisien och Egypten det politiska livet i Europa. De flesta kommentatorerna (och även bloggare) talar och skriver bara om effekterna i arabvärlden.

  • Det påverkar givetvis – hela världen. Europa är inte en isolerad Ö utan precis hela världen påverkas. I Kina så har den statliga censuren skruvats upp till max, Egypten nämns inte annat är en ledare (på engelska) i en regeringstrogen tidning, annars inte alls. USA skickar sina högsta militära befälhavare till Israel, Jordanien m.fl. för att diskutera den ”nationella säkerheten” med avseende på den kris detta skapat.

   Turkiets ställning stärks eftersom de redan har infört ”demokrati” tillsammans med religionen Islam, Egypten kommer sannolikt att använda Turkarna som råmodeller, eller i vart fall många delar av Turkiets lösning. Upproret kommer att leda till att fler diktaturer störtas, man ska ha klart för sig att arabvärlden består av MÄNGDER med ungdomar som inte kommer låta sig tvingas att stanna hemma i det egna landet för att de är ”araber”.

   Det kommer att få mängder av konsekvenser och vi kommer att märka åtskilligt av dessa här uppe i vår snöiga nord oxo. Framförallt blir det en nyordning och USA är den stora förloraren, plus Israel som plötsligt tvingas uppföra sig som en vettig stat. Jag tror att Mahmoud Abbas är en figur som genast borde bege sig till ett land där han skyfflat undan lite av de mutor han stoppat i egen ficka, och vad tror du själv kommer att ske med nästa Ship to Gaza?

   Det skulle inte förvåna mig om den konvojen skyddas av både turkiska och egyptiska krigsfartyg. Möjligen stoppar dessa bägge länder den för att undvika krig, men på sikt så är konflikten uppenbar om inte Israel ändrar sig politik mot palestinierna på ett dramatiskt sätt. Jag skrev Grattis Palestina, och jag har ett hundra procent rätt i det. Men det stannar givetvis inte där, man kan lika gärna skriva – grattis arabvärlden. Men det är svårt att överblicka alla tänkbara konsekvenser än, men det är en seger för mänskligheten det som nu skett i Tunisien och Egypten. Men du måste låta nyheterna sjunka in, de flesta är liksom du själv helt yrvakna.

   Jag SMS:ade till delar av min familj som befinner sig i Marocko. ”- Bli inte överraskade om det är ett jävla liv inatt, mubarak är sparkad!” :-)

   Såhär skrev jag avslutningsvis Christer: ”Det kommer att få en mängd konsekvenser på både kort och lång sikt, de första har vi redan sett och följdverkningarna kan bli större än vad vi anar, och om dessa kommer jag antagligen att skriva en hel del framöver.”

   Och vi är mängder av människor som kommer att skriva, tycka, tro, ”veta” svaret på alla frågor framöver… :-)

  • Jag tror att det kommer att påverka stora delar av världen på olika sätt. Se hur makteliten i en mängd olika länder av många olika skäl snabbt går in och kommenterar denna historiskt glädjande händelse och försöker ta iniativ till att det gynnar just deras vision ”hur det skall vara”.. Bildt var snabb som bara den tilll att garantera och ville gärna hjälpa egyperna nu… (snacka om Lorry och Farbror Bosse- Usch), Merkel likadant, Obama osv. Innan stödja och hålla Mubarak mfl. under armarna och nu hylla frihetskämparna. Hoppas egypterna genomskådar dessa ”hjälpare” och går sin egen demokratiska väg.

   Men detta visar och bevisar att många är på tårna och vill bevaka sina respektive perspektiv då denna händelse har potential att påverka inte bara det politiska livet i Europa utan också på många andra platser, varför inte i USA.

   Den demokrati och frihet som väst definierat nu innebär just bara frihet för de redan gynnade och rika att hugga för sig på ännu mer många många fattigas bekostnad. Vi kan ju bara betrakta utvecklingen i alliansens Sverige och reflektera över detta fakta. Många redan rika blir ännu rikare på alltfler fattigas bekostnad..
   Det behövs fredliga uppror på många platser inom väst och som borde följa egypernas beundransvärda exempel.

   • Det behövs fredliga uppror på många platser inom väst och som borde följa egypernas beundransvärda exempel.

    Hear hear!!

    Men varför ”fredliga” ?? :-P

 3. Grattis till det egyptiska folket stor framgång i sin strävan att störta diktatorn Mubarak
  Vi önskar det egyptiska folket ett gott nytt liv och hoppas att de förverkliga sina drömmar

  Det är en ny era för egyptierna men det kommer att bli en lång och svår väg från enväldig till demokratin
  Det korruption systern som Mubarak byggde under de senaste 30 åren kommer inte att försvinna med honom , Mubaraks byråkratin är för svårt att lösa över en natt

  Den som efterträder Mubarak kommer att ställas inför avåra uppgifter till exempel att sudda bort alla Mubaraks spår och rensa bort det gamla gardet
  De som har arbetat med Mubarak beräknas vara miljoner , Hur den nya regimen kommer att behandla de
  Jag hoppas att det inte blir som Irak där man stängde ut alla som tillhör al Baath partiet och förvandlade de till terrorister

  Det är många som frågar sig Var Hosni Mubarak befinner sig nu , Det är mycket vadslagning och många tror att han befinner sig i Arab Emiratet