Tragedin på Kolmården

Denna händelse gör mig så upprörd att jag mår fysiskt illa. De flesta vet redan, en djurvårdare som uppenbarligen var inne i varghägnet på Kolmården blev så illa biten att hon avled av skadorna. Jag förstår inte hur det har gått till eller varför det hände, möjligen kommer det bli klarare framåt kvällsnyheterna idag.

Tidningarna beskrev det först som att det var en besökare i djurparken som var in och träffade de tama vargarna, men så var det inte enligt de senaste rapporterna. Men hon var ensam inne bland vargarna, och uppenbarligen var det inte de vargar som besökande publik får träffa, de som är uppväxta hemma hos vargskötarna med hjälp av nappflaska.

Det borde givetvis djurskötaren ifråga ha varit medveten om, men de närmaste omständigheterna kommer väl visa sig framåt kvällen. Men utan tvekan är det en dubbel katastrof, dels så har en människa förlorat sitt liv, och ett antal anhöriga, vänner, kamrater och i värsta fall ett eller flera barn har drabbats. Och dels så drabbas vargen av detta.

Vargdebatten går hög mellan varven, det är en hårt polariserad diskussion där en grupp hävdar att varg i naturen är en fara för alla barn som ska gå till skolan. Alla vet att det är lögn, jag har mött en vild varg i naturen med min dåvarande sambo. Vargen fick syn på oss på omkring tjugo meters håll och den gillade inte synen, den tvärvände och skrittade iväg åt det håll den kom ifrån. Så gör alla vargar eftersom den fått lära sig vilken varelse det är som står överst i näringskedjan.

Vargar är läraktiga, men människor är minst lika listiga. Kategorin varghatande älgjägare utnyttjar människans respekt för rovdjur genom att berätta sagor om rädda barn, folk som inte kan bo kvar på landsbygden etcetera. I själva verket handlar det om att de ogillar att vargen förser sig av samma mat som de själva är ute efter, älgkött. På det sättet så får jaktlagen i Värmland och Dalarna en älg färre under jakten än vad de annars skulle ha fått.

Att en djurvårdare får sätta livet till beror på arbetsgivaren, Kolmårdens djurpark, det är i vart fall vad jag tror så här i ett inledande nyhetsflöde. Är det på det sättet så är det ett slag mot en enskild person och dennes familj, det svåraste slaget av alla. Men det är också ett slag mot vår svenska rovdjursstam, för hur det nu än är så kommer det inträffade att utnyttjas av folk som anser att vargen ska bort. En dubbel tragedi.

Jag kommer troligen att uppdatera detta lite senare, när mer fakta har framkommit..

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab12 gp sr dn123 svd123

  39 comments for “Tragedin på Kolmården

  1. Pingback: Inga

Comments are closed.