Hjorthagen, kungens inhägnade jaktmark


Idag berättar Dagens Nyheter om Norra Djurgårdsstadens expansion. De påstår i texten att de första stockholmarna flyttar in i Hjorthagen i september, något som antagligen retar alla stockholmare som redan bor där. Jag vet inte hur många det är, men minst 5-6000 bor redan på kungens gamla jaktmarker.

DN: ”I september flyttar de första stockholmarna in i Norra Djurgårdsstaden. Om tio år har den gamla skärgårdsön Hjorthagen fått 12.000 nya invånare.

Men en riskfaktor i bygget av den nya prestigestadsdelen är att marken kan vara mer förorenad än staden har trott.

De första 682 lägenheterna – knappt hälften hyresrätter – ligger längst in i Husarviken. Förutom de sju våningar höga bostadshusen byggs två förskolor och en gång- och cykelbro över viken.”

Att det finns gamla föroreningar nere vid gasverket är nog tämligen klart, men det finns nya föroreningar också, ordentliga föroreningar. Jag har för mig att det är Fortum som driver värmekraftverket som man felaktigt påstår eldas med olivkärnor enligt texten på bilden. Givetvis har man säkert bränt upp ett par olivkärnor, men mest eldar man med kol och olja. Vad som faller ner från de två jätteskorstenar som ger Hjorthagen en rätt speciell skyline vet jag inte, men det är skadligt för allt levande, det vet jag.

DN: ”Gasklockorna i plåt ska byggas om till drygt 500 bostäder och en konsthall, bostadshuset blir 47 våningar högt. En skola och en idrottshall bör också vara inflyttningsklara till hösten 2015.

Tio år senare ska hela Norra Djurgårdsstaden stå klar, på ett område stort som halva Södermalm. Den sista etappen – 3 000 lägenheter – är Loudden där oljecisternerna fortfarande finns kvar.

– Staden arbetar med att hitta en lösning för oljehanteringen. Det är inte klart än, men vi har löst många stora frågor i projektet, vi har nyligen stängt gasverket och vi bygger Norra länken. Det ska gå att lösa oljefrågan också, säger Staffan Lorentz.”

Jag hade hoppats att miljörörelsen skulle ha aktiverat sig inför besluten om Hjorthagens utbyggnad, men de låg lågt. Att man sedan bygger en skyskrapa på fyrtiosju våningar är skandal, fast jag medger motvilligt att jag gärna skulle bo högt upp i ett sådant hus om jag hade haft råd att köpa en lägenhet där. Att ha utsikt över hela Stockholms skärgård från balkongen skulle inte vara helt fel.

it Andra om: , , , , , dn svd ab


2 svar till “Hjorthagen, kungens inhägnade jaktmark”

  1. Jag tycker det är för mycket Stockholm i medierna? Man kanske blir miljöskadad av att bo där? Den verkliga problematiken är ju dräneringen av lycksökare från landsbygden. Det blir ju bara gamlingar kvar på landsbygden!

    • Helt sant. Både att man blir miljöskadad och avfolkningen… Se bara på stadsborna som samlas för att skydda ett ’gammalt ruttet träd’ som ska fällas samtidigt som man inte ens värnar om folket på landet, vilka faktiskt är en grundbult för att leva, alltså de som arbetar med beståndsdelarna för vår föda… Att stadsborna sedan inte inser fördelarna med livet på landet i form av högre livskvalitet etc befästs ytterligare av kapitalhetsen rajrajs gäng piskar upp. Fler skyskrapor i Säffle!

      Visstja, betr rubricerade ämne, intressant vinkling från DN. Återigen får vi bekräftat på vilken kompetensnivå media befinner sig idag. Det gamla uttrycket ’Det är synd om människan’ blir allt sannare… (oopps för mycket punkter, terroristfiltret…;-))