Elbolagens utsugning


Att vi alla blev lurade rejält när politikerna hävdade att elpriserna skulle sjunka när elmarknaden konkurrensutsattes vet vi idag, idag vet vi hur det gick. Många tvingas flytta ifrån sina hus eftersom de inte har möjlighet att betala sju-åtta tusen i elräkning varje månad.

AB: ”Eldirektörernas förmögenheter ökar när elpriserna chockhöjs. Här är direktörerna som bygger förmögenheter på dina elräkningar. På tio år säkrade Vattenfalls vd Lars G Josefsson 145 miljoner kronor i lön, bonus och pension. Och bara under 2009 håvade Eons vd in över tio miljoner i lön och bonus. Samtidigt som många kunder går på knä gör elkoncernerna miljardvinster. Vattenfall ökade vinsten för tredje kvartalet 2010 med 65,4 procent. Det statliga bolagets nya vd Øystein Løseths mål är att öka vinsten ännu mer. Hans lön är ännu så länge hemlig, men offentliggörs i samband med att koncernen släpper sin nya årsredovisning i februari.”

Nu skulle ju Maud Olofsson och resten av regeringen kunna sätta ner foten och stoppa detta missbruk direkt, men det gör de inte om kommer inte att göra heller. Därför att i den borgerliga världsbilden så är statligt ägd elproduktion en styggelse. Allt ska helst vara privatägt så att ägarna kan tjäna säckvis med pengar, när de sitter i TV-studion och ser bekymrade ut så beror det helt och enbart på att deras skådespelartalang hjälper dem.

Reinfeldt var bekymrad, sade han i radio häromdagen, men han är definitivt inte bekymrad. Det enda som besvärar honom i nuläget är att den politiska oppositionen tycks vara överens om att man inte ska tillåta regeringen att sälja ut Vattenfall och delar av de andra statligt ägda företagen. Elbörsen i Norge har nämligen fyllt sin uppgift, den har tiofaldigat priset på elkraft. För sanningen är att idag kostar en kilowattimme fem öre att framställa och en kärnkraftstimme tjugo öre.

Räkna samman 2010 års elräkningar och dividera med det antalet kilowattimmar du förbrukat så ser du hur mycket pengar som industrin stulit av dig med hjälp av regeringen.

it , , , , , , , ab1234 dn123 svd12 ex


13 svar till “Elbolagens utsugning”

 1. Har sagt det tidigare sagt att det var under Mats Hult (S) som Stockholms Stad sålde ut Fortum. Oavsett vad man tycker om avregleringar och utförsäljningar eller man är för detta eller bara vill göra BRA affärer, så var försäljningen av kassakossan Fortum en katastrofaffär, med tanke på vilka vinster som Fortum gör idag.

 2. Vad har Maud Olofsson gjort åt saken, för att inte tala om hennes statssekreterare Alterå. Ingenting och den senare är nu på väg till Afrika. Kanske lika bra. Tänker regeringen verkligen göra något – nej, inget tydet på det i dagsläget. Vill regeringen göra något? Vad kan riksdagen göra – kanske ett utalande från näringsutskottet i en riksdagsskrivelse till regeringen. Har man inte gjort något på 10 år, varför ska man då göra något nu?

  På finansdepartementet räknar man in utdelningen från Vattenfall (och bolagsskatetr från de andra energibolagens vinster) – praktiskt att inte behöva gå över skattelagstiftningen (energiskatter). Det driver ju ändå på allmänhetens iver att spara ännu mer på energin. Och miljöpartiet tycker att energin inte kan bli till räckligt dyr – så bara höj priset och vinsterna. Utmärkt att det också går några skeppslaster vinstmedel med finnlandsbåtarna österut i den nordiska förbrödringen på energimarkanden.

 3. Borgarnas ideologier förstör effektivt vårt före detta välfärdsland, Sverige.
  Sossarna började med detta redan på 80-talet.

 4. För drygt tre månader sedan så bytta jag elbolag, detta då jag under en längre tid varit missnöjd med Energibolaget (jävligt snorkig personal) och den biligaste Elleverantören för mig var Skellefteå Kraft at the time. Inte visste jag då att vintern skulle bli så sträng. Efter detta sade upp avtalet med Energibolaget (tre månaders uppsägning …) samtidigt fixade jag ett år fast Elpris hos Skellefteå. Inte visste jag att Elpriset skulle skjuta i höjden så som de har gjort.

  I dag betalar jag 0,53 kr/KWh (plus moms då). Går jag in på pricerunner i dag så är det billigaste jag kan finna 112,25 kr/KWh.

  Så här har vi en vinnare: -)

 5. Skrota Nordpol och inför en vettig sak istället för detta elände till fusk. Elbolagen säljer den el de köper till det högsta pris de betalar för några få Kwh. Köper det oljeeldat så blir det dyrt för det blir samma pris på all el då. Vad kallas detta? Bedrägeri och skojeri i samma pris…

 6. SVERIGE idag är bara så ruttet med tanke på hur mycket man kan få husera med sina ego trippade damsuga folk på pengar värderingar , trasa sönder allt och alla för att ego typerna själva ska få sina enorma miljardvinster,bonusar,hemliga löner och tillägg samt allt annat som reglerar allt för ego tripparnas fördel!!!
  Hur kommer det sig att politikerna ACCEPTERAR detta??? Jo för det är egentligen det är så här de vill ha det, fritt fram på marknaden kosta vad det vill och att det sedan även kostar vår allas välfärd och förtroendet på politikerna spelar visst ingen roll, att människor trasas sönder och slavas ekonomiskt bekommer visst inte våra politiker eller direktörerna alls??? Vad för samhälle är vi ??Var finns ANSVARET????För allas VÄL???? BALANS??

 7. Bra skrivet. Det är vad många av oss tycker. Jag skulle önska att vi svenska medborgare protesterade
  lite mera likt demontrationerna utomlands.Varför inte försöka att få igång en demonstration utanför
  rikstadshuset där många förmodligen ansluter sig.
  Jag och många med mig är trötta på att ständigt bli lurad, och försörja dessa egoister som redan har det bra.
  Finns det någon duktig som vet hur man börjar?

  • Skriv ett upprop. Högst 400 ord så ska jag publicera det åt dig och meddela alla tidningar.

   Demo vid Riksdagshuset om ett par veckor i samband med att det är ngn debatt…