Det viner runt fönstren


Jag har många gånger påpekat att jag är en ovädersfantast, jag trivs när det är ett riktigt busväder och är ofta avundsjuk på dem som bor i landsdelar som ofta drabbas av stormar. Jo jag vet, den lyxen kan man kosta på sig om man bor i 08-området och inte minns när ström och värme försvann senast.

Igår pratade jag med en gammal kompis om detta, han hävdade att fenomenet är extra vanligt bland oss som är uppväxta mitt inne i Stockholm vilket betyder att naturen hålls på rejält avstånd, och jag tror att tanken är korrekt. Själv ställer jag fönstret delvis på glänt när det blåser som det gör just nu. Än så länge är ”Emil” tämligen väluppfostrad och blir det inte värre än så här så är det långt kvar till samma slags skador som Dagmar orsakade här i Haninge.

Men tjusningen, vindens vinande kan jag uppleva just nu även om de mer dra-
matiska vindbyarna lyser med sin frånvaro. Visst, ville jag uppleva hur vinden ruskade om träden så kunde jag i min barndom gå till Tegnérlunden eller ännu hellre Observatorielunden även om det inte hade varit speciellt naturnära.

Hade jag istället växt upp i mitt lilla röda drömtorp så hade jag antagligen varit måttligt road. Varenda gång det blåste upp så måste jag kontrollera att kedjan på motorsågen var slipad, och om jag hade bränsle hemma för ett antal träd som kunde tänkas blåsa ner. Bara att ta sig till stora vägen kan vara ett elände om man först måste åka småvägar någon kilometer. Dessutom kan man fråga sig hur man tittar på Ishockey under veckolånga strömavbrott?

Idag på förmiddagen så ska Emil komma upp i maxvind här i Haninge och SMHI skriver 10 m/s. Kombinationen regn och stark vind är dock en begränsande faktor, lusten att vara ute avtar i takt med att den kroppsnära fukten stiger, men om regnet försvinner så kanske det blir en promenad..

Som vanligt när det blåser lite så ställs tågen in, jag kan inte undgå att häpna över hur Trafikverket agerar. Tågen ska givetvis gå oavsett om det snöar, regnar, blåser eller är värmebölja. Men sådant tycks inte gälla längre nu när ”marknadskrafterna” har fått överta kommunikationerna i Sverige. Entreprenörerna kan ställa in när tågen har lite motvind, det är förvånande. De ansvariga har adress Rosenbad, vi borde kanske sätta dem på ett lämpligt tåg med enkel biljett?

it Andra om: , , , , , , , , , , ab ex sr gp dn svd


4 svar till “Det viner runt fönstren”

 1. Som uppväxt i norrländska skogsmarker minns jag visserligen el- och teleavbrott, dock aldrig långvariga. Att tåg, bussar eller postgång ställdes in p. g. a. snö, våta löv eller motvind hände bara inte.
  Kan möjligen ha att göra med att inga ”marknadskrafter” på den tiden lekte affär med grundläggande samhällsfunktioner.
  Vinden ven över ön med samma namn.

 2. […] Jag nämnde i min tidigare artikel idag att marknadskrafterna nu stänger ner tågtrafiken om det blåser, regnar, snöar och när höstlöven faller. Tågen fungerar inte då säger de många bolag som har hand om tågtrafiken. Förut när det bara var SJ som körde tåg så hände sådant ytterst sällan, och ja, jag är gammal nog för att minnas det. Jag är till och med gammal nog för att vara pensionär. Idag är det alldeles uppenbart att pensionärerna har fått det sämre, och det gäller även de sjuka och arbetslösa. […]

 3. Håller med dig omm att det är lite mysigt när det är oväder ute, helst ska man vara inne, men är man ute tycker jag också att det kan vara mysigt. Det kommer nästan fram en superhjälte inom en som vill fixa o rädda sakerna på balkonger etc.
  Minns när det för några år sedan var snöoväder och alla tåg ställdes in o strömmen hade gått när jag kom hem. Var nästan mysigt att gå längs med helt nedsläckta gator och tända ljus inomhus.

  • Ja det har sina poänger. Jag väljer just nu att ha fönster aningen på glänt så det piper och visslar. Egentligen borde man lägga sig i soffan och dra en filt över sig, men det är ÄNNU bättre när det ösregnar!