Andreas Carlgren och jägarlobbyn

Jag tillhör dem som sett varg i verkligheten, något som antagligen är ovanligt för folk som bor i 08-området. Nu var det inte här jag såg vargen, men som bekant så kan vi nollåttor röra oss utanför det närmaste reviret också.

Idag skriver Eva Franchell om vargen, och den man som jag brukar kalla miljöministerattrappen, Andreas Carlgren. Han har annonserat att det ska bli vargjakt även i vinter, detta utan att ens avvakta EU-kommissionens synpunkter i ärendet. Han har utsatts dels för direktiv från partistyrelsen och partiledningen, och dels har han utsatts för hårdhänt lobbyism från jägarförbundet.

AB: ”Sannolikt hade Andreas Carlgren fått mycket större acceptans för sitt projekt om han samordnat det bättre, om han planterat in valparna direkt efter jakten. Nu är det inte långt till januari och i värsta fall nästa jakt. Hoppet står till EU-kommissionen som på sitt möte i slutet av november kan ha svensk vargjakt på dagordningen. Om kommissionen kommer fram till att licensjakten bryter mot art- och habitatdirektivet kan hela det Carlgrenska projektet stoppas. En miljöminister kan inte tillfredsställa alla. Han främsta uppgift är alltid att försvara de hotade arterna.”

Franchell skriver att en miljöministers främsta uppgift är att försvara hotade arter, det vet alla utom just miljöministern. Han har glatt röstat för både vargjakt och dessutom valjakt, ett annat djur som vi har all anledning att försvara. Hos de egna inom Centerpartiet så är man tveksam inför ministerns arbete, han har ju dessutom gett upp kärnkraftsmotståndet och elaka tungor säger att dessa tillkortakommanden var ett villkor för att han skulle få bli minister.

Jägarlobbyn har som bekant byggt en skjutbana i källaren på Riksdagshuset, man erbjuder dessutom alla riksdagsledamöter utbildning till jägarexamen och dessutom skjutträning för att klara skytteprovet. Utöver detta har det sagts mig att man erbjuder riksdagsledamöterna deltagande i något av de jaktlag som på hösten ska skjuta älg, en bra metod för att lobba för just jakt på det djur som likt jägarna gillar älgkött.

Att både riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar därmed utsätter sig för otillbörlig påverkan tycks inte bekymra dem som nappar på Jägarförbundets erbjudanden. Femtio kilo älgkött i frysen lockar mer, eller hur många kilo nu var och en i jaktlaget får från de gemensamt fällda djuren. Vår kung, Carl XVI Gustaf, sade för något år sedan att vargarna i skogen bara är intresserade av att fortplanta sig, något som uppenbarligen inte bara gäller våra fyrbenta vänner.

Annars så är idén om att placera vargvalpar i befintliga varglyor inte så dum, i bästa fall så kan det lösa problemen med inavel, dessutom öppnas ju möjligheten att importera valpar från utländska djurparker om man vill ha ännu mer spridning av genuppsättningen. Spanska, Ryska, Polska och Italienska vargar kan bidra till att generna på sikt blir bättre, bara inte Sverigedemokraterna börjar bråka om fyrbenta invandrare nu också…

it , , , , , , , , ab1 ex svd dn

  6 comments for “Andreas Carlgren och jägarlobbyn

 1. Gun Ek
  17 november, 2010 at 13:19

  Vadå för inavel? Det finns ingen inavel, har det nu visat sig. De här vargarna som misshandlades till döds (ja, jag föredrar att kalla det för vad det i verkligheten var) de uppvisade INGA tecken på det som du nu också påstår. Men det är väl så hör man en lögn tillräckligt länge så blir det en vedertagen sanning.

  Är man miljöminister borde man fö ägna sig åt VERKLIGA miljöproblem och inte hitta på en massa dylika.

  • 17 november, 2010 at 13:54

   Läs på lite Gun! Svenska varpar får i snitt fyra valpar per kull, genetiskt friska vargar få sex valpar. Orsak: Inavel. Se TV-filmen Vargen – hatad, älskad, buggad, Svensk naturfilm från 2006 av Henrik Ekman och Ulf Jonasson. Vad är den omstridda vargen för varelse? Hur lever den sitt liv? Den buggade hannen Ulrik hjälper oss att få svar på frågorna. Du kan oxo läsa http://jinge.se/natur/henrik-ekman-vargen-den-jagade-jagaren.htm, Henrik Ekmans bok. Det råder ingen som helst tvekan om att vargen lider av inavel.

   Jag tycker att du ska läsa på lite innan du kastar ur dig en massa strunt. Det är sant att det ännu inte är ett större problem, men vi skulle behöva få hit många vargar från Finland och Ryssland för att genuppsättningen skulle bli så bra att vår gullfot inte hotades längre.

 2. Anders Sjölander
  17 november, 2010 at 13:34

  Har du tagit den vackra bilden på vargen själv?

  • 17 november, 2010 at 14:55

   Tack. Ja, 5 april 2010 på Skansen…

 3. Torgny
  17 november, 2010 at 13:52

  ”bara är intresserade av att fortplanta sig”?

  Det är väl Kungens enda egentliga uppgift?

  • 17 november, 2010 at 14:03

   Det är iofs en aspekt, med tanke på hans handel och vandel så antar jag att vi troligen har en annan kronprinsessa eller kronprins, men det är väl en utvikning. Och då talar jag inte om Lena Skoog eller Christina Lindberg, några av de utvikningsflickor han haft ihop det med… :-P

Comments are closed.