Piratpartister är Vilse i Pannkakan?

De senaste åren har vi fått se en ny sorts politiska rörelser, det handlar om politiska grupperingar vars gemensamma nämnare är en enda fråga, det är främlingsfientlighet eller fildelning som förenar dessa människor, och de växer sig breda på sin enda politiska fråga.


Om de främlingsfientliga
finns det inte mycket mer att säga, allt är redan sagt, men den grupp som kommit billigast undan är fram till nu den grupp som kallar sig Piratpartiet. Det som kännetecknar denna samling individer är den totala frånvaron av politisk analys. Det är förstås intressant, de sätter sig nämligen upp mot det kapitalistiska systemet och viftar med små vimplar som är märkta med orden ”Integritet” och ”Frihet på nätet”. Personligen är jag alltid svag för grupper som ifrågasätter kapitalismen, nästan oavsett vilken plattform de har.

Igår hörde jag en av deras sympatisörer säga i ett nyhetsprogram TV: ”- Banden kan fortsätta att tjäna pengar på sina konserter och försäljningen av souvenirer, de får ju i alla fall inte pengarna från skivförsäljningen.” Han menade att något som heter Copyright inte finns, samt att det inte är olagligt att kopiera nya filmer eller skivor och dela ut dessa till miljontals människor på nätet. I förlängningen av hans resonemang så anser han också att det är skivbolagen som stjäl dessa inkomster och att banden i alla fall måste dra in sina pengar på konserter.

Nu vet förstås de flesta att ett sådant resonemang haltar betänkligt, men det är en spridd uppfattning. De gånger jag själv skrivit om fildelning så dyker det alltid upp ett antal kommentarer som hävdar just det. Vad som är ännu märkligare är att en del människor som kallar sig ”socialister” nu har hävdat att de ska rösta på Piratpartiet i EU-valet på grund av att Stockholms Tingrätt har dömt personerna bakom The Pirate Bay till så hårda straff att det bevisar att det handlar om en rent politisk dom.

Det är en sak att kritisera Tingsrätten och regeringen, men att skicka en person till Bryssel, en

människa vars enda åsikter går ut på att veder-
börande ogillar copyright är väl magstarkt? Vad Piratpartiet vill göra med infrastruktur som vägar, järnvägar, kommunikationer och liknande vet vi inte. Vi vet inte heller något om deras inställning till exempelvis miljön, EU, Mellanösternkonflikten, skolväsendet, eller hälsa vård och omsorg. Kort sagt, deras inställning i andra samhällsfrågor är omöjlig att få ett grepp om, om de ens har någon.

Att de är kritiska till vissa delar av det kapital-
istiska samhällsystemet är väl bra, men samtidigt glorifierar de personer som satt i system att sko sig på andras arbete, som folket bakom The Pirate Bay. För oavsett vad man tycker om ”Gratis är gott” så är det en kriminell verksamhet. Att upphovsrätten behöver tidsbegränsas är vi nog många som anser, personligen har jag ingen bestämd uppfattning om hur många år det ska röra sig om, men siffran tio känns rund och bra.

Men att lägga min röst på en person som är antikapitalist bara när det gäller en enda sorts verksamhet skulle aldrig falla mig in.

Andra om: , , , , , , , , , , , , it AB1123 DN1234 SvD1234 Exp1 VFU Avlo Lasse Ove EV UV Kverulant Kaj RMK OV-Ö Tomas

[tags]Piratpartiet, The Pirate Bay, Samhällskritik, Kapitalism, Samhällsfrågor, Analys, Amatörer, Enfrågeparti, Populister, Gratis är Gott, Fildelning, Integritet, Politik[/tags]

  112 comments for “Piratpartister är Vilse i Pannkakan?

 1. Martin
  19 april, 2009 at 12:03

  Kalkyl,
  exakt. Men dessa fattiga krakar (kulturarbetarna) förväntas inte hosta upp 50 papp för att få möjligheten att tjäna pengar på sina uppfinningar/alster. De måste inte år efter år betala pengar för att fortsätta ha rätten till sitt arbete. De skall garanteras pengar även när deras arbete är inblandat i ickekommersiella sammanhang, som när jag delar med mig av en låt till en kamrat. Deras skydd varar längre än nått patent. Deras verk får vara nästan hur derivativa som helst och ändå anses vara unika!

  Allt detta har de för sig och hade redan innan alla lagändringar och ändå klagar de, patetiskt. Det går mycket mer arbete och resurser in i ett patent än i ett musikstycke. Speciellt då den mesta musik som släpps är derivativ.

  Så PP har en god poäng och slåss för en delmängd av friheten. Tittar man på partier med en mer övergripande politik, så finner man att samtliga till vänster om sossarna är emot exakt de inskränkningar i friheten som PP är emot. PP är till för de förvirrade stackare som försöker vara för frihet för individen och för kapitalism samtidigt.

 2. 19 april, 2009 at 12:13

  Jinge, här tycker jag att du blandar ihop äpplen och päron, även om jag håller med i den principiella kritiken mot Piratpartiets ideologiska drivkrafter.

  1. Man kan var för upphovsrätten men ändå förespråka fildelning. Det gör t. ex jag, men även Piratpartiet vill bevara upphovsrätten.

  2. Det är viktigt att skilja på den ideella och den kommersiella upphovsrätten. Den ideella bör stärkas, så att man får erkännande för sitt verk. Den kommersiella har missbrukats av bl. a. kulturindustrin, och personligen tror jag inte att den kommer att kunna bevaras i dagens moderna IT-samhälle om vi vill behålla demokrati och personlig integritet.

  3. Piraternas ideologiska felslut är att de är för fildelning men ÄNDÅ förespråkar en ”marknad” för kultur. Det håller inte ihop, logiskt och praktiskt. En marknad förutsätter en efterfrågan OCH begränsade tillgång på det som efterfrågas. På så sätt kan man säga att de borgerliga sympatisörer som motsätter sig piratverksamhet har förstått problemet mer i grunden än libertarianerna bland piraterna. Man kan inte både ha kvar kakan och äta den. Man kan inte förespråka fri fildelning och samtidigt inbilla sig att det finns en kapitalistisk marknad för kultur, om kulturen är fri. Det går inte ihop.

 3. Micke
  19 april, 2009 at 12:20

  Jag ska inte skriva något långt inlägg. Men med de nya ”rödgröna” hur mycket kommer egentligen vänsterpartiet påverka om de ändå inte kan övertyga (S)? Piratpartiet kommer garanterat att nå större effekt med vågmästarposition. Man röstar på det man tycker är viktigast, själv sätter jag på grund av den nuvarande riksstans ignorans, integriteten och rättssäkerheten först. Att de heller inte förstår den nya internetgenerationen är bara ett plus i kanten.

  Btw Jinge din senaste kommentar till Stefan var väldigt konstig. Vad skulle det ha med saken att göra att han skulle vara avundsjuk? Jag tror överhuvudtaget inte att det handlar om det. Man bör väl få betalat i och med att man uppskattas av människor, inte av att man blivit påtvingad att lyssna och köpa madonnas skivor, eller?
  Att skivbolagen erbjuder mindre än en tiondel till sina upphovsrättsmän är skevt. VÄLDIGT skevt.

 4. maert
  19 april, 2009 at 12:21

  ”I Riksdagen finns det två partier som är lika mycket motståndare mot en försämrad integritet som PP, det är (mp) och (v)”

  Men väl där kommer de snällt att be om att få sätta sig bakom S och hålla käft, som vanligt.

  Hade V någon gång tänkt sig att agera alternativ till socialliberalismen hade de fått en majoritet bakom sig,en folkrörelse, men de skickar ner några representanter till Bryssel som drunknar i €U-pengar och här hemma sitter de och sover ut tiden till nästa val.

  Jag tänkte som vanligt inte legitimera valcirkusen alls eftersom en röst på sju identiska partier med exakt samma politik i olika takt (en gång vart fjärde år dessutom), inte är demokrati. Men nu får PP min röst därför att de ställer sig mot dödansarpolitrukernas eftergivenhet åt den framalkande marknadsfascismen.

  Om några år kanske även PP håller käft när €U kört ner tillräckligt med gödsel i käften på dem, men tills dess kommer de nog att röra om i häxgrytorna….

 5. Soylent
  19 april, 2009 at 12:25

  ”Det är skönt att någon talar om hur verkligheten ser ut. Många tycker att det är så chick att säga att de ska rösta på PP trots att partiet inte har någon politik.”

  Politiker bara förstör. Att ständigt montera ner och montera upp samma lagar och regler skapar turbulens som i almänhet är mer skadlig en att välja det sämre av två alternativ och sedan låta det vara.

  Jag skulle rösta på ett parti som lovar att inte göra ett dugg mer än att sätta sig på tvären och motverka allting andra partier gör.

 6. 19 april, 2009 at 12:42

  Stefan, kommentar Nr: 30. Det första du skriver tänker jag inte ens kommentera för det är lågvatten märke och bidrar inte seriöst till debatten.

  Det andra om vad EU- håller på att bli är någonting som även vi i vänsterpartiet kritiserar. Det är därför vi ställer upp i parlamentsvalet för vara en kritiskt röst.

  Hur vi värnar de svaga räknade jag i ett tidigare inlägg men jag kan räkna upp de igen.

  Att värna om våra välfärdsjobb i kommun och landsting, vårt antirasistiska arbete, vårt arbete att minska klyftorna i samhället, Är vårt demokratipris i Emmaboda. Vårt arbete att alla ska ha tak över huvudet. Det är några punkter som vi gör för att värna de svaga i samhället.

 7. anonym
  19 april, 2009 at 12:56

  I will not be owned! I will not be scared into submission! V for Vendetta!!!

 8. 19 april, 2009 at 12:56

  Tack Jinge för en bra artikel. Jag känner lite som du att jag har svårt för enfrågepartier som i slutändan ”skäl” röster som skulle kunna vara till större nytta i ett demokrati. Och frågan som man driver, eller åtminstone frågan som PP syns och hörst mest om, är en fråga om att följa eller inte följa lagen. För mig är det tillräckligt för att rata ett sådant parti, om ens kalla det för ”parti”. Jag för många diskussioner med en vän (hej Magnus, om du läser detta :)) som är piratpartist och han kämpar beundransvärt för att få mig att förstå att det inte bara handlar om fildelning. Men ett parti som vinner medlemmar i frågor om lagbrott, kommer nog aldrig få min respekt.

  Antingen är det direkt olyckligt eller helt enkelt korkat av PP att hålla fast vid sitt namn. Jag säger hela tiden till min vän att så länge man har ett partinamn som direkt utger sig för att vara brottsliga (pirat) lär man få svårt att bli tagna på allvar. OCh de frågor de har som faktiskt jag också köper vad gäller privaträtt m.m, hamnar i skymundan och banaliseras. Om man vill bli tagna seriöst borde man alltså ASAP byta namn.

 9. Leo
  19 april, 2009 at 13:01

  För mig är fildelningsfrågan underordnad.

  Istället är det frågor som integritet, rättssäkerhet, källskydd, yttrandefrihet och mycket mer; grundläggande demokratiska rättigheter, som är viktiga.

 10. jesse
  19 april, 2009 at 13:09

  Mycket trevlig läsning här. =)

  Men en sak som inte har yppats än är hur vi barnfamiljer ska ställa oss i denna oreda?
  Jag och resten av Sveriges barnfamiljer är ju idag nervösa för vad våra barn och deras kompisar gör på nätet som vi inte vet om. Vi kan ju inte stå och kika över deras axel för att hålla koll på dom. Så jag tycker just nu den viktigaste frågan är Ipred-lagen, för regeringen har infört en lag som tillåter att dom får möjlighet/tillfälle att jaga mina barn och/eller deras kompisar. Sen kommer det bara fler och fler lagar. Jag måste värna om den kommande generationens rätt att ha ett fritt internet så vilket parti ska man då rösta på?
  Jag kan inte se att jag har nåt val. utan det blir PP som får min röst.
  Som inbiten sosse i alla år är det faktiskt inte enkelt att bara byta men vad ska man göra.

 11. 19 april, 2009 at 13:47

  Varför ska Jinge kommentera saker som inte stämmer om andra partier? Som exempelvis att Miljöpartiets program enbart skulle innefatta miljö (vilket är enormt större än fildelning). Eftersom jag känner en del av grunderna vet jag att det fanns långt fler frågor än så. Ett hållbart samhälle innefattar allt, inklusive infrastruktur, bistånd, socialhjälp, etc.

  Att påstå att socialdemokraterna enbart hade en enda fråga av samma magnitud som fildelning när de skapades är ju rena vansinnet. Man måste ha missat varenda historielektion i skolan och sedan sprungit runt med bindel runt ögonen och persilja i öronen för att påstå något sådant.

 12. Skymt
  19 april, 2009 at 14:06

  Klart att enfrågepartier får stöd nu.
  En frisk man har många önskningar, men en sjuk bara en. Det gäller även samhällen.

  Jag tycker det är tråkigt att du bollar bort de viktigare frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter, till förmån för gnäll om ekonomisk ersättning. Som dessutom är en icke-fråga för många musiker: Jamendo.com svämmar över med musik, lagligt och gratis tillgängligt för allmänheten.

  Där har vi en kulturskatt jag hellre bryr mig om, än alla blaha-frågor våra ”ledare” bollar runt idag.

  Först samhällsmaskineriet.
  Sen detaljerna.

 13. Lakarn
  19 april, 2009 at 15:26

  Men Jinge, poängen är att inget annat parti tar de här frågorna på allvar. Alltså röstar folk på det nya partiet som tar frågorna på allvar. Om du vill göra något åt det så lyfter du frågorna i (V) eller (S) eller någon annanstans, så kommer de partierna med stor sannolikhet få tillbaka rösterna.

  Att du ifrågasätter hur piratpartiet ska göra när det ska pratas äldrevård är ju faktiskt en del av hela problemet eftersom därmed implicit visar att du faktiskt inte tycker att de här frågorna är så himla viktiga. Men många unga lever hela sitt liv på internet, så de här frågorna är viktigare för dem än äldrevård, citytunnlar, skatter eller kärnkraft. Alltså kommer de rösta på partiet som bevakar deras intressen.

  De enklaste vore ju om de etablerade partierna faktiskt tog en ordentlig position i de här frågorna, men de verkar de inte våga. Troligtvis för att hela (S) sitter i kapitalismens knä och därmed inte vågar göra någon mediagigant upprörd.

  Du borde vara glad över att demokratin fungerar istället för att gnälla.

 14. Tiltan
  19 april, 2009 at 15:37

  Jag är Ny Pirat. Inte för att jag tycker (Idag) illegal Fildelning borde vara laglig. Men Vem konkurerar egentligen med Filmbolagen om priserna? Ingen…
  Dom sa att om folk slutar fildela så sänker dom priserna. Om nu internet trafiken sjunkigt med 40% så kan ju priserna sjunka med 40% med. Men nej fortfarande samma pris på alla filmer, skoj det med, det vore olagligt om det vore en annan bransch.

  För mig handlar det om allt annat. Sedan när har företag fått beställa lagar? Ska alla vara tvungna att köra en SAAB och lämna in den på service varje månade då med? Tydligen klarar dom ju inte sig själva annars.

  Skivbolagen behövs inte, men då ska man tvingas, att genom lagar, betala dom i alla fall.
  Och för övrigt, Varför ska Lagy Gaga eller Brad Pit ha 100 miljoner dollar om året. (inte fakta…)Svårmotiverat för mig. Brad pit gör väll inte ens sitt jobb, så fort det blir jobbigt kommer stuntmannen in.

  Själv jobbar jag 8 timmar om dagen, säkert mer än artisterna, och inte har jag ett eget jetplan, lyxbilar och lyxvilla.

  Sen är det ju detta med lagarna, Så fort man nämner ordet terrorist så är allt okej. FRA tex. Röstades igenom med motiveringen att det finns terrorister. Var?! Sen IPRED och nu flera lagar som kommer. Vi är inte långt ifrån att alla måste ha en Webcam i alla rum uppkopplad till SÄPO(eller liknande), allt i frågan om vår säkerhet. Tänk så kommer en terrorist in i ditt hus. Då är det ju bra om SÄPO redan vet. Sen att du lider av den webkameran är väll inte så farligt.
  Chip inopererat i kroppen är ju en klassiker med. Varför ska man behöva ett chip i handen med GPS och all sin information?

  Det handlar inte om fri fildelning för mig,
  Självklart ska man ha betalt för det man gör. Men det måste inte se ut som det gör idag. Och definitivt inte som det ser ut att bli i framtiden.

 15. jorma
  19 april, 2009 at 15:54

  Jag har i hela mitt liv röstat på Vänsterpartiet. Kommer att rösta på PP i valet, just för att visa att ett fritt internet just nu för mig är den viktigaste frågan. Oavsett om vänsterpartiet skulle föra samma politik så skulle en röst på dem inte visa det, en röst på miljöpartiet skulle tolkas som att det var deras miljöpolitik jag tyckte var viktig. Fritt fram för S och M att ignorera med andra ord. Och att mp och v skulle sälja ut sina åsikter i integritetsfrågorna på nätet i utbyte mot en regeringspost håller jag inte alls otroligt.

  För övrigt blev ju just mp exakt lika avfärdade för 10 år sedan. Enfrågeparti!

  Nopes, det blir pp för mig i år. TROTS att jag är extremt misstänksam mot Falkvinges nyliberala bakgrund.

 16. 19 april, 2009 at 17:18

  Jag kom precis hem och har nu läst 54 kommentarer. Jag orkar inte kommentera allt, men en sak fäste jag mig vid (förutom de 3-4 som gick direkt ut i den binära världsrymden…) Någon skrev att jag varit TPB-kramare förut, men nu ändrat mig. Det är i sak fel, den som är intresserad kan hitta massor av magsura inlägg här om den verksamheten. Jag tycker att det är grymt ohederligt att tjäna pengar på andras arbete, det strider mot all vett och moral. På den punkten så tycker jag att TPB är vedervärdiga. Men det hindrar INTE att jag tycker att det är bra att de finns, och att även fildelningen finns.

  Det är ett praktiskt sätt att tanka filer, och ingenting säger att det måste vara piratkopierade filer heller. Dessutom, och det är nog därifrån uppfattningen kommer, så trodde jag att TPB skulle klara sig. Jag har svårt att se att det de gjort skulle vara brottsligt. Det innebär ju att varenda sökmotor oxo är olaglig.

  Nu är jag dessutom rätt säker på att vi är på väg att förlora kampen om nätet, något som jag tidigare tänkt skriva om redan idag, nu orkar jag inte. (Överdos av frisk luft, typ..) Antagligen blir det imorgon istället, vi får se. Sedan såg jag ett antal kommentarer som var direkt riktade till mig, vi får se om jag kanske besvarar ngn av dessa senare ikväll. F.ö. var det många vettiga invändningar, men jag framhärdar; PP är ett enfrågeparti och när det gäller EU-valet så finns det minst två partier som ställer upp med snarlig målsättning. Skillnaden är att de även ser helheten och har en politik som inte trillar av pinn inför en fråga som Lissabonfördraget och huruvida vi ska ha en EU-armé.

  Men det spelar mindre roll tror jag. De som röstar på PP är sådana som i de flesta fall skulle ha röstat borgerligt annars, så det är bra att folkpartister och moderater snuvas på dessa röster, rösta på bara. Jag har däremot svårt att tänka mig att vare sig vänster- eller miljöpartister skulle snubbla så in i vassen så att de röstade på PP. Varför skulle de när dessa partier har en politik som är vettig, och inte BARA när det gäller den personliga integriteten.

 17. Mims
  19 april, 2009 at 17:18

  Men för i..! Varför frågar du hela tiden retoriskt om vad PP:s inställning är i en massa frågor? PP HAR ingen inställning i andra frågor än de som är listade i partiprogrammet. Inte heller är det ett mål att ett totalt partiprogram ska växa fram. Har du ens skummat partiprogrammet innan du kritiserar?

  ”ogillar copyright” stämmer förresten inte heller, PP har inte på agendan att avskaffa copyright. Gör om, gör rätt.

 18. Christer W
  19 april, 2009 at 17:23

  Hampus #70, det är inte vad som finns med från början utan hur det uppfattas vad som finns med från början av en bred allmänhet som är det avgörande. Initialt var det nog många som bara såg en en eller två frågor hos mp och s när det begav sig.
  Vi vet ju att även vissa val under 1900 har handlat om en enda avgörande fråga och att allt annat som har stått i programmen har varit av underordnad betydelse.
  Därför är piratpartiets huvudfråga varken sämre eller bättre än de etablerade partiernas vidlyftiga program, program som de sällan lever upp till.
  Rent reellt finns det ytterligare en fördel med piratpartiet som inte nämns överhuvudtaget här, vilket visar på bristande analytisk förmåga om man ska vara elak. Det är att piratpartiet kan vara det parti som stoppar sverigedemokraterna möjligheter att avancera in i riksdagen, genom att vara ett alternativ som inte tillhör det etablerade etablissemanget.

  • 19 april, 2009 at 17:26

   Nu surrar du: Det är att piratpartiet kan vara det parti som stoppar sverigedemokraterna möjligheter att avancera in i riksdagen, genom att vara ett alternativ som inte tillhör det etablerade etablissemanget.

   Jag tror att de presumtiva väljarna till dessa olika partier skiljer sig på flera avgörande punkter, och det på ett markant sätt. Inser du inte det själv? Hur är det med den analytiska förmågan? :P

   Tilläggas kan att jag tvivlar på att PP skulle få mer än 1 1/2 – 2% i ett riksdagsval. NU är de rykande aktuella, men knappast i september 2010.

 19. Christer W
  19 april, 2009 at 17:45

  Många av SD,s blivande väljare kan vara proteströster liksom PP,s väljare kan vara, vilket kan leda till att inget av dem kommer in i riksdagen.

  Valet 32 i tyskland ledde till att nazisterna blev stora och borgerligheten röstades bort, ett protestval. Borgerligheten i tyskland röstade inte på sossar eller kommunister eftersom det var otänkbart för dem, liksom det är för dem här i dag att rösta på s, mp och vp.

  När det gäller PP så är det många yngre som inte längre bryr sig i det gubbrace som du och jag har vår bakgrund i utan kan tänka sig att rösta på PP. De har helt enkelt inga nostalgiska traditioner att upprätthålla och bedömer saken helt ur sina erfarenhet och upplevelser.

 20. Simon
  19 april, 2009 at 18:16

  det här kanske kan bli något av dessa idér?

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2761363.svd

 21. Marcus R
  19 april, 2009 at 18:36

  Blondinbella och PP påminner annars en hel del om varandra.

  Jag tycker den här kommentaren sätter huvudet på spiken – båda lever på unga människors naivitet. Att PP (eller TPB för den delen) skulle vara någon vänsterns förkämpe är ju så skrattretande så det är löjligt – de har hittat en poppulistisk källa till pengar och utnyttjar den fullt ut.

  Förövrigt så tycker jag att mängden kommentarer som är pro-PP på det här bloginlägget bara bekräftar Jinges påstående om enfrågeparti, för inte fasiken blir det så här mycket gnäll när där är ett inlägg om EU, Palestina eller vad som helst annars från samma skara människor.

 22. Bosse
  19 april, 2009 at 18:50

  Nej jag kommer inte heller att proteströsta på något Piratparti, i EU-valet.

  Underhållningsbranschen består till stor del av en mängd insnöade och snart totalt akterseglade bolag och individer. Man kan skaka på huvudet över deras oförmåga att göra det enda vettiga de kan göra, nämligen att anpassa sig till läget, utveckla nya affärsmodeller och dra nytta av den nya teknik som obönhörligt kommer att slå ut de som inte tar den till sig. All kreativitet på det här området finns helt klart hos ”rebellerna”.

  Men att pga det här rösta på ett piratparti som jag egentligen inte har en aning om vad de står för mer än i denna enda fråga skulle aldrig falla mig in.

  Vad jag ska rösta på i EU-valet?
  Jag kommer nog inte att rösta öht. Ett högt valdeltagande i EU-valet legimiterar bara idén med denna överstatliga och detaljstyrande maktapparat. Den segern för systemet i sig vill jag inte bidra till.

 23. Jonas
  19 april, 2009 at 19:09

  Känner mig träffad som socialist som ämnar rösta på piratpartiet i EU-valet. Har inte läst samtliga kommentarer och ursäktar mig för om det jag skriver redan avhandlats.

  Som jag ser det så innebär ett val mer än enbart ett uttryck för vilket parti du sympatiserar mest med. Det finns andra vänsterpartier än Vänsterpartiet som jag kan tycka ligger närmare mina egna åsikter, men eftersom den stora brytpunkten i främst riksdagen men även kommunen och landstinget står mellan V och övriga partier, med mycket liten sannolikhet för mindre vänsterparitet är över huvud taget bli representerade, har samtliga av mina röster hittills gått till V.

  I frågan om EU-valet resonerar jag som följer: EU-parlamentet har mycket liten makt och är i första hand ett organ för att ministerrådet och kommissionen ska få ett hum om de politiska strömmningarna i Europa. Även om EUP skulle utgöras av enbart vänsterpolitiker skulle således EUs politik fortfarande kunna vara borgerlig, så länge medlemsstaternas nationella regeringar är borgerliga. Dock hade de vid ett sådant scenario troligtvis fruktat att vid nästkommande val förlora makten, och denna rädsla hade kunnat förskjuta den politiska dagordningen åt vänster.

  De område där EUs politik får mest förödande konsekvenser (EU påverkar ju inte skatte-, skol-, sjukvårds, eller omsorgspolitiken) är onekligen den bristande respekten för internet som kommunikationsnät. Man hävdar ju ofta att samma lagar ska gälla för internet som i ”verkliga livet”, men verkar då bortse från att internet är mitt sätt att skicka brev, mitt sätt att ringa, mitt sätt att prata med vänner och familj (inte bara via internet med delvis), mitt sätt att inhämta information. Internet utgör den enskillt viktigaste plattformen för mitt privatliv. Att övervaka någons privatliv ”i verkligheten” anses oerhört kränkande. Men att övervaka internet är tydligen på sin plats.

  För att i någon mån kunna påverka denna utveckling i motsatt rikting krävs en tydlig markering från folket. En ypperlig sådan markering hade varit ett piratpartistiskt eu-mandat. Jag vill här förtydliga att det inte är vilken politik detta enskilda mandat skulle utöva som är den stora poängen – i så fall hade jag gott kunnat rösta på v som har liknande åsikter – utan markeringen att integritetskränkingar på internet kan komma att straffa sig. Därför är det också helt oväsentligt vilka åsikter piratpartiet har om Västasien, miljön, skolpolitiken mm. Därför spelar det ingen roll om det saknas en politisk analys. Just att partiet inte går att placera på en politiskt höger/vänster-skala är fördelaktigt så till vida att alla partier har anledning att frukta att förlora väljare till PP.

  Därför anser jag att den röst i EU-valet som ger mest valuta för pengarna är en röst på PP.

 24. Arne,
  19 april, 2009 at 19:24

  7 Juni så kan vi Svenska folket Regeringens uppdragsgivare visa att man måste lyssna på sina uppdragsgivare, dvs INTE köra rätt över medborgarna mellan valen som fallet nu har varit med Lissabonfördraget då Regeringen ihop med Sossarna röstade igenom det största sveket i modern historia, FRA (Regeringen ihop med Sossarna), IPRED, ACTA och alla de som ytterligare är i görningen som IPRED2 och Telekompaketet.

  Du är ”galen” om du lägger en röst som visar/ger mandat för dessa demokratiövergrepp och den nu pågående STASI konvertering av Sverige som nu utförs av det politiska etablissemanget.

  Allt börjar och slutar med dina fri och rättigheter något som PP tar på allvar, så min röst går dit för de som nu sitter behöver bytas ut på alla plan och det snabbt medan vi fortfarande har möjlighet och kan, som jag ser det löper dom nu ”amok” och företräder tyvärr inte många av oss längre.

  Men räkna med ”ful spel” för etablissemanget kommer nog att lägga in en propaganda växel eller två för att förhindra att PP eller andra partier stör ”ordningen” för dom ser nog vartåt det lutar.

 25. Christer W
  19 april, 2009 at 19:29

  Å andra sidan Bosse, så ger partierna fullständigt attan i att du och andra inte röstar om röstskolket drabbar dem likvärdigt bara de får makten.
  Får de bara 40% av avgivna röster så är de nöjda, att det bara var 50% som röstade är blir då tämligen oväsentligt.

 26. Onkel Tom
  19 april, 2009 at 19:44

  ”Ett högt valdeltagande i EU-valet legitimerar bara idén med denna överstatliga och detaljstyrande maktapparat. Den segern för systemet i sig vill jag inte bidra till.”

  Instämmer. Frågan är ju dock vad annars man kan ta sig till i dessa tider?

 27. Fler
  19 april, 2009 at 20:49

  Hampus Eckerman: Jag gissar att det är mig du syftar på? Vad jag menade är att inget nystartat parti har svar på alla frågor när det bildas. Inte ens du kan vara så naiv att du tror att miljöpartiet och socialdemokraterna från dag 1 hade alla frågor utstakade eller nedskrivna?

  När miljöpartiet bildades visste övriga partier knappt vad ordet miljö innebär. Och många anser fortfarande att miljöpartiet är ett enfrågeparti med en massa miljömuppar som hatar bilar. Jag röstade själv på miljöpartiet i kommunalvalet förra gången.

  Och hur länge ansåg folk att det bara var bönder som röstade på centern? Ja, många anser fortfarande att centern är ett bondeparti. Jag röstade på centern i riksdagsvalet.

  Hur många som röstar på sossarna, vänstern, moderaterna och vad det nu må vara har en aning om allt partierna står för? Snarare är det väl så att det är väldigt få som kan rabbla upp vad sossarna tycker om infratruktur och miljö. Och hur många bryr sig egentligen?

  Jag har en känsla av att många röstar på måfå, av gammal vana eller på ren känsla.
  ”Jag röstar på sossarna för de bryr sig om arbetarklassen.”
  ”Aldrig i helvete att jag röstar på moderaterna eftersom de bara bryr sig om högavlönade direktörer.”
  ”Jar röstar på kd eftersom de värnar om kärenfamiljen.”
  Ungefär så.

  Och på så sätt blir ju också de ”etablerade” partierna i praktiken enfrågepartier.

 28. Stefan
  19 april, 2009 at 20:55

  Gunnar Hökmark (M): ”Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4940398.ab) säger att denna medlemstillströmning inte är likställt med antalet röster, där tror jag att man har lite fel, det kan bli många fler. Ty det kanske inte kan räknas som medlemmar enligt traditionella metoder, men röster kan det absolut bli. Under dygnet som gått så har många av mina vänner, vuxna sådana alltså, inte barn, tagit steget över till Piratpartiet. De häcklar mig för att jag förblir moderat.”

  Läs resten av det intressanta inlägget på Gunnars egen blogg:

  29 864 medlemmar i Piratpartiet nu !

 29. Fler
  19 april, 2009 at 20:59

  Ett litet tillägg: jag är uppvuxen i en typisk bruksort där alla röstar på vänsterpartiet eller socialdemokraterna. Den större grannorten, där tjänstemännen bor, röstar många på folkpartiet av moderaterna. Men väldigt få har överhuvud taget någon aning om vad partierna i detalj egentligen vill. Man röstar på samma parti av gammal vana eller vad grannarna och kompisarna röstar.

  Jag själv hade socialdemokratin i blodet och röstade på samma parti som mina föräldrar. Jag struntade i vad sossarna tyckte om infrastruktur eller miljö eller upphovsrätt. Alla andra röstade på sossarna och de brydde sig ju om arbetarklassen så därför fick de min röst. Men om ens det stämde hade jag ingen aning om. Jag röstade helt enkelt vad jag inbillade mig att sossarna stod för.

  Jag deltog till och med på två SSU-möten innan jag insåg att nästan ingen av medlemmarna hade en aning om vad sossarna stod för. För dem var det bara som vilken förening som helst.

  Jag har kompisar som varit med i Muf av en enda anledning: för att supa. Och knulla. För sups och knullas gjordes det ordentligt, även uppe i Muf-toppen. Vad Muf stod för sket de flesta i.

 30. blingbling
  19 april, 2009 at 21:03

  #78, Jinge:

  ”Tilläggas kan att jag tvivlar på att PP skulle få mer än 1 1/2 – 2% i ett riksdagsval. NU är de rykande aktuella, men knappast i september 2010.”

  Time will tell.

  Det här är iallafall det närmaste vi kommer den franska sedvänjan att tippa koskit utanför parlamentet, en otypiskt svensk disciplinerad missnöjesyttring :)

  Snart 30.000 medlemmar, nu får nog snart oxå centern ta och kamma sig, väl bekomme bäverkärring och Federley – the whiner.

 31. RobJoh
  19 april, 2009 at 21:10

  Jag som piratpartist håller med om att det finns hål i partiets agerande. Jag tror dock att det inte spelar någon som helst roll om jag röstar rött eller blått för Sveriges politik i de här frågorna. Piratpartiet är bra mycket mer än gratis är gott, vilket jag tror Jinge vet.

  Alliansen har visat att en röst på dem är en röst på övervakning.

  Sossarna står fullt bakom IPRED som ger företag polisiära rättigheter, att inte Jinge sågar sossarna för ett sånt svek emot arbetarrörelsen visar bara hur blind man kan vara.

  För mig som anser att de demokratiska spelreglerna är grymt mycket viktigare än om vi ska höja eller sänka skatten med 1% (vilket är skillnaden mellan blocken), så är piratpartiets hederlighet i sitt partiprogram precis vad jag tror på. Att som Jinge se det som en nackdel att vara ärlig med vad man jobbar för ser jag inte som en nackdel. När man läser Sossarnas, vänsterns eller för den delen miljöpartiets program vet man inte vad de är beredda att priotera bort.

  I framtiden om PP tar sig in i EU parlamentet och riksdagen kommer säkert partiets program växa, men för ögonblicket är det bara en sak som gäller: Försvara demokratin som sossarna och moderaterna vill montera ner.

 32. RobJoh
  19 april, 2009 at 21:20

  @Marcus
  ”Förövrigt så tycker jag att mängden kommentarer som är pro-PP på det här bloginlägget bara bekräftar Jinges påstående om enfrågeparti, för inte fasiken blir det så här mycket gnäll när där är ett inlägg om EU, Palestina eller vad som helst annars från samma skara människor.”

  Kan bero på att vårat parti har länkar till alla som bloggar om partiet från startsidan, alltså en bra början om man vill diskutera politik, särskillt en politik man tror på. Att vi inte är här och argumenterar om palestina kan bero på:
  1, Vi tror på palestinas rättigheter.
  2, vi är inte insatta i frågan.
  3, Vi hittade just nu till Jinges blogg för första gången. Med tanke på Jinges tro att TPB och uppenbarligen din tro att TPB tjänar massor av pengar på sin tracker, trots att inte åklagaren har lyckats visa de miljonerna ni tror att de har, kanske gör oss mer irreterde på er.

  För min del är det nummer 1.

  Att sossarna rasar och att en ung arg generation väljer PP och deras anarkistiska hållning till internet beror inte på att PP försöker tjäna pengar på politiken, det beror på att sossarna har total misslyckats både i opposition och i regeringsställning. Att dessutom många förslag från början kommer från sossarna gör att en röst på någon från det röda blocket är samma som en röst på alliansen. Särskilt sossarna övergav socialismen redan på 70-talet enligt min mening.

 33. Ögge
  19 april, 2009 at 21:30

  Jag håller helt med på vad Jonas #83(och många andra här inne) har som förklaring till att de tänker rösta PP:

  ”…krävs en tydlig markering från folket.”

  Det enda sättet för mig att visa för de gamla ”etablerade politikerna” (oavsett parti) vad jag tycker i just denna viktiga fråga är att rösta PP som en markering att de får börja tänka till och kanske omvärdera sin egen politik i denna fråga. Röstar jag på V som jag har gjort tidigare så visar jag ju inte att det är just detta som jag tycker är den överlägset mest angelägna frågan i nuläget -även om V´s politik i övrigt är att föredra så kommer min röst på V inte att kunna härledas till denna fråga utan drunkna i V´s totala politiska budskap. Så till EU-valet blir min röst PP, hoppas att frågan i och med detta tas upp av övriga partier till valet 2010 så kan jag rösta V igen… om inte blir det PP även då.

 34. Hans 2000
  19 april, 2009 at 21:47

  OBSERVERA Jinge, att denna ”kriminella verksamhet” som TPB ägnat sig åt, enligt Tingsrätten, faktiskt inte alls var kriminell 2005.

  Innan 2005 fanns det ingen i Sverige som kritiserade upphovsrättslagstiftningen. De EU-direktiv som förändrade vår lagstiftning då var också framlobbyade av IFPI och MPAA (främst).

  Det är med andra ord inte helt självklart att det är kriminellt. Den nya lagen har inte ens funnits i fem år, och det är uppenbart att befolkningen i Sverige inte accepterar denna nya lag.

  Då vi lever i en demokrati vore det väl alldeles på sin plats att folket säger sitt om denna lag som de inte vill ha, och därmed alltså röstar in Piratpartiet i EU-parlamentet.

  Eller anser du annorlunda?

 35. blingbling
  19 april, 2009 at 21:49

  #93, Ogge:

  ’Så till EU-valet blir min röst PP, hoppas att frågan i och med detta tas upp av övriga partier till valet 2010 så kan jag rösta V igen… om inte blir det PP även då.’

  … och då inte bara ’tar upp’ utan faktiskt är beredda att driva frågan till sin spets genom att fälla ett regeringssamarbete om sossarna spjärnar emot.

 36. Stefan
  19 april, 2009 at 22:16

  Val är att rösta på det som är aktuellt och viktigast. Persson vann på att köra maxtaxa för dagis vilket var viktigast för de osäkra väljarna just då. Nu är det integritet, frihet och valmöjlighet som är viktigast för mig. Och för att göra NÅGON skillnad så tror jag att en röst på PP kan göra denna lilla skillnad. Dock är jag tveksam till vilken skillnad PP kan göra egentligen.
  Staten och kapitalet har ju varit svårt att stoppa förr om man säger så. Det är ju tydligt att hela rättegången har varit full av hål, men trots det har advokaterna varit fulla av tillförsikt.

 37. nature
  20 april, 2009 at 00:02

  Har läst alla inlägg men förstår inte varför anställda i Sverige verkligen kan VETA att de bor en ett ”fritt land”, när de är tvungen att lyda chefen 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan 11 månader om året? Den enda skillnaden mot att leva under samma vidriga förhållanden i en diktatur, är väl närmast försumbar?

  Drömmen för staten, eller kapitalet, är väl att medborgarna skall behandlas som anställda utan tillämpning av LAS förstås. Minsta lilla som man andas illojalitet mot makten, så plockas man effektivt bort. Därför börjar en demokratisk utveckling på arbetsplatserna, och det var länge sedan det gick framåt där. Det är väl därför som domen mot TPB samt PP verkar betyda så mycket för många här: Internet är det enda stället som de kan få en liten, liten ide om frihet?

  Makthavarna vill att vi skall nöjas oss med att ”få vara med om att uppleva NÅGOT i sitt liv” en kort liten semester kanske? eller nåt sånt i den stilen. Istället för att LEVA livet hela tiden!

  Arbetsfri = verklig frihet!

 38. 20 april, 2009 at 01:48

  Kanon – det innebära att partiet, tillsammans med SD, kan bidra till att alliansen vinner även nästa val.

 39. uno
  20 april, 2009 at 07:59

  …jättevilse. Tiden går, och snart är Piratpartiet blott en tanke en gång. I stället borde debatten handla om demokrati, om människans basala rättigheter och om framtida mjligheter för öppenhet och medinflytande. Skitdebatt! Skitdom! Men stölden av andras verk är så jävla uppenbar, så jäkla onödig, så feg, att mediabolagen i stället borde betala lika mycket som Pirate Bay för att ha missat teknikutvecklingen att det jämnar ut sig. Inget snack om pengar på oinspelade CD-romskivor, inget snack om pengar för inspelningsprylar. Inte det minsta om typ Spotify! Och inte minsta snack om möjligheten för nya artister, nya musiker, ny musik från typ Afrika att visa sig på en internationell arena. Hela grejen luktar mycket illa, (viftar för att slippa skithuslukten från penganissarna). Dvs alla har rätt, eller ingen har fel. Sluuuta processa NU! Det skulle ni ha gjort för fem år sen, möjligen. Uno

 40. Anna
  20 april, 2009 at 13:30

  Håller helt med dig Jinge. Politik kräver ett helthetsperspektiv och en ideologisk utgångspunkt för att kunna hantera alla livsviktiga frågor som inte berör det snäva område Piratpartiet arbetar med. Jag tycker Veronica Svärd har skrivit bra om varför det är viktigt här xxx

 41. Mr Biz
  20 april, 2009 at 15:09

  Av domen mot TPB framgår att deras verksamhet kunnat fortgå under förutsättning av reklamintäkter från annonsörer.
  Det handlar i så fall om ett avtalat förhållande mellan uppdragsgivare och uppdragstagare där uppdragsgivaren, väl medveten efter åratals mediauppgifter, gjort en kalkylerad riskvärdering vid sin investering.
  I Sverige har man valt att kriminalisera köparen och legalisera säljaren av t ex sexuella tjänster men i fallet TPB valde man omvänt ansvar och bortser från att annonsköparnas stöd och medhjälp utgjort en absolut förutsättning för TPBs tjänster som därmed kriminaliserats.

  Det går inte att anklaga dem som försöker upprätthålla våra lagar och gör straffutmätning när själva lagstiftaren är inkonsekvent och böjer sig för marknadskrafternas utländska lobbygrupper vilket tidvis för oss in i ett juridiskt vakuum pga den ständigt pågående globaliseringen för marknadsanpassad lagstiftning.

  Det är våra politiker som är lagstiftare. Vi väljer själva de politiker vi vill ha och därmed vilka lagar som ska gälla. Vill vi tro.

  Tyvärr gäller inte de partipolitiska värderingsgrunder vi vant oss vid längre och våra valmöjligheter har begränsats till ett partipolitiskt monster med två huvuden.
  Det ena huvudet är blått med bruna och lila nyanser och det andra är rött med mörkare röda och gröna nyanser.

  De talar med samma språk men med olika dialekter och fokuserar på olika saker vid olika tillfällen men då båda huvudena sitter på samma politiska kropp kan inte det ena huvudet gå åt ett eget håll utan att det andra huvudet följer med.
  Monstrets kropp är uppbygd av globaliseringstanken och de 107000 nya författningarna i EU-direktiven samt med mediastöd som manipulerar våra sinnen och håller oss ständigt intellektuellt underkuvade. I monstrets bakficka sitter den gemensamma plånboken som banksystemen tömmer rakt ut i en världsomfattande ekonomisk katastrof.

  Dessa system kan inte ändras inifrån. De går inte att välja bort.
  Endast krig eller revolution kan förändra förutsättningarna men i detta årtusende behöver vi inte bemanna barrikaderna med ”brute force” — det räcker med intellektuell revolution, dvs med hjärnans makt genom att först erkänna vad våra åsikter är baserade på, ifrågasätta vad vi lyssnar till och –varför.

  Piratpartiet kan endast nå framgång genom att proklamera ”immateriell revolution” och systemera ett nytänkande politiskt program på alla plan om det tvåhövdade monstret ska besegras.

 42. Viktor
  20 april, 2009 at 15:23

  Det diskuteras mycket om att PP är ett enfråge-parti, och hur negativt det är.
  Jag frågar då er som klagar på detta; Håller du med om ALLT som valfritt etablerat parti står för?
  Vad spelar det för roll om man röstar på M eller C? Inom alliansen ska det ju röstas för samma saker ändå.
  Hur ska vi annars väcka en fråga vi tycker är extremt viktig? Ska vi nöja oss med att ”V är det etablerade parti som har bäst politik i den frågan”? Redan där säger ni ju själva att ni inte håller med om allt dom gör.
  Nej, ibland krävs det att denna typ av partier skapas, för att lyfta fram en fråga som, tydligen, är tillräckligt viktig för tillräckligt många människor. PP har ju själva målet att inte behövas, dvs, när man uppnått det man vill så är man onödig.

 43. Bosse
  20 april, 2009 at 23:11

  Har läst alla inlägg men förstår inte varför anställda i Sverige verkligen kan VETA att de bor en ett ”fritt land”, när de är tvungen att lyda chefen 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan 11 månader om året? Den enda skillnaden mot att leva under samma vidriga förhållanden i en diktatur, är väl närmast försumbar?

  nature, vad jag vet förekommer inte tvångsarbete i Sverige. Du är fri att säga upp dig och sluta arbeta, och slippa lyda chefen, närhelst du vill. På så vis lever vi helt klart i ett fritt land. Däremot kan du självklart inte begära att få lön för ett arbete du inte längre utför, arbetsgivaren betalar dig ju just för att du ska utföra ett visst arbete.

  Om du vill leva ditt ”fria”(=arbetsfria) liv kommer väl ingen att hindra dig så länge du klarar att försörja dig själv. Men du kan väl knappast begära att andra människor ska försörja dig genom sitt arbete för att du ska få vara arbetsfri. Någon måste ju, som du förstår, göra jobbet för att allt ska gå runt.

 44. nature
  21 april, 2009 at 09:30

  @Mr Biz
  Bra formulerat och intressant skrivet, Mr Biz! Antagligen, med visa smärre förbehåll, är essensen i din textanalys troligen sann också!

  @Bosse
  Bra att du antog utmaningen: Friheten är det ABSOLUT viktigaste i en människas liv; jag sitter här med SAMMA tankar som vår ekonomiska elit har; de fattar heller inte att kapitalismen kan vara så oerhört effektiv på att få miljontals och åter miljontals av människor att ljuga så effektivt för sig själva att de till och med är stolta över att tvingas sliter i sitt anletes svett, för att några få i toppen ska få sin frihet?

 45. Bosse
  21 april, 2009 at 10:10

  Med den riksdag vi har idag har vi fått:
  FRA-lagen
  Datalagringsdirektivet
  IPRED
  Snart även lagring av passagerardata inom EU i 10 år

  Nu spelar det nästan ingen roll vilka vi röstar på, bara vi får bort de etablerade partierna från makten, de är helt livsfarliga!

  Det kan låta oansvarigt, men genom dålig kännedom om vad folket vill har de etablerade partierna själva satt sig i denna sits.

 46. Alfons
  21 april, 2009 at 10:14

  Hvad vilja piratpartisterna?
  Hur se PP på pensionerna? Skolan, Äldreomsorgen? Vården? Försvarspolitiken? De allmänna kommunikationerna? Den allmänna ekonomiska politiken? Integreringspolitiken? Stöd till handikappade? Bostadspolitiken? Privat kontra samhällsägt? Miljöpolitiken? Skattepolitiken?
  Hur tänker sig PP finansiering av sjukvården, skolan, vården , omsorgen?
  För mig är det de viktigaste frågorna.

 47. Hakang
  21 april, 2009 at 12:02

  Det här citatet från PPs hemsida tycker jag säger att PP inte har nån syn alls på nåt annat än deras kärnfråga.

  ”Piratpartiet tar inte ställning höger/vänster-frågor, eller andra frågor som ligger utanför vårt principprogram. Vi är beredda att stödja såväl en socialdemokratisk som en borgerlig regering.”

  Är det förresten ingen som minns protesterna mot snabbköpens införande? De gick (bl.a.) ut på att det inte skulle funka eftersom det blev så lätt att snatta. Underförstått, om det är enkelt att snatta kommer ’alla’ att göra det, och man kan inte kriminalisera ’alla’.

  Jag ser klara paralleller. Fildelare är för mig inte så mycket mer än digitala snattare.

 48. 21 april, 2009 at 12:48

  @Jinge: Nu har väl iof piratpartiet sagt att dom skall rösta med ”gruppen” i de frågor som inte är hjärtefrågorna (om det inte har ändrats den senaste månaden dvs). Och gruppen blir troligen den liberala eller den gröna gruppen: http:/www.piratpartiet.se/eu

  Piratpartiet vill inte heller ta bort upphovsrätten !
  Dom vill begränsa den till mer rimliga regler om bla hur lång tid upphovsrätten skall gälla !
  Privat fildelning är dom för men inte kommersiell !

  @nature 97: Som ngn ovan också skrev.
  Du bor i ett fritt land i bemärkelsen att ingen hindrar dig från att sluta ditt jobb.
  Om du sen startar eget eller odlar potatis eller vad du gör för att försörja dig är din ensak. Vi har tom så generösa lagar så att du kan få bidrag fast du inte jobbar, även om det ställer en del krav på dig förstås !

  /K

 49. Mattias
  21 april, 2009 at 13:51

  ”De senaste åren har vi fått se en ny sorts politiska rörelser, det handlar om politiska grupperingar vars gemensamma nämnare är en enda fråga, det är främlingsfientlighet eller fildelning som förenar dessa människor, och de växer sig breda på sin enda politiska fråga.”

  Jag tror också att vi kommer få se en uppsving av de politiska enfrågepartierna i nästa val. Tyvärr kommer nog grupper som sverigedemokraterna att växa sig starkare. Politikerförakt och internets möjligheter att rekrytera folk bidrar till det.
  Jag är också litegrann mot att rösta på enfrågepartier.
  Mitt ideala demokratiska system skulle vara att man fick tre röster som man kunde lägga på lite olika partier. Då skulle man kunna lägga en röst på socialdemokraterna för en bred fördelningspolitik, en på centerpartiet, och kanske toppa med sverigedemokraterna om man vill. Man skulle kunna välja flera enfrågepartier som man tycker är viktiga och lyfta fram dem. Det är i min mening bättre än att bara rösta på ett urvattnat parti som socialdemokraterna som man ändå inte vet vilken politik de kommer föra.

  Och när det gäller frågan om man kan rösta på piratpartiet som socialist, så ptja… Jag är socialist, ganska starkt också, och jag kommer förmodligen att rösta på dem i EU-parlamentsvalet. Tycker du på allvar att Lars Ohly är en bra partiledare?

  Mattias

 50. nature
  21 april, 2009 at 15:34

  @Klas
  Valet att inte jobba, för att berika andra, finns väl i diktaturer också? Vad jag menar är att Svensson inte skulle märka så värst stor skillnad om han bodde i en diktatur, för han/hon skulle leva under samma ofrihet på sin arbetsplats, om nu arbetsplatsen låg i ett land med diktatur. Att ens våga tänka den tanken, är för många helt omöjlig!

  Dessa insikter får man gratis, efter att ha spenderat några år i arbetslivet. Känner många som arbetat utomlands i diktaturer, och som inte känt så värst stort skillnad faktiskt! Tänk att de har fått oss att tro på snacket om att friheten är att ha ett arbete, när det är på arbetat du är som ofriast?

Comments are closed.