Piratpartister är Vilse i Pannkakan?


De senaste åren har vi fått se en ny sorts politiska rörelser, det handlar om politiska grupperingar vars gemensamma nämnare är en enda fråga, det är främlingsfientlighet eller fildelning som förenar dessa människor, och de växer sig breda på sin enda politiska fråga.


Om de främlingsfientliga
finns det inte mycket mer att säga, allt är redan sagt, men den grupp som kommit billigast undan är fram till nu den grupp som kallar sig Piratpartiet. Det som kännetecknar denna samling individer är den totala frånvaron av politisk analys. Det är förstås intressant, de sätter sig nämligen upp mot det kapitalistiska systemet och viftar med små vimplar som är märkta med orden ”Integritet” och ”Frihet på nätet”. Personligen är jag alltid svag för grupper som ifrågasätter kapitalismen, nästan oavsett vilken plattform de har.

Igår hörde jag en av deras sympatisörer säga i ett nyhetsprogram TV: ”- Banden kan fortsätta att tjäna pengar på sina konserter och försäljningen av souvenirer, de får ju i alla fall inte pengarna från skivförsäljningen.” Han menade att något som heter Copyright inte finns, samt att det inte är olagligt att kopiera nya filmer eller skivor och dela ut dessa till miljontals människor på nätet. I förlängningen av hans resonemang så anser han också att det är skivbolagen som stjäl dessa inkomster och att banden i alla fall måste dra in sina pengar på konserter.

Nu vet förstås de flesta att ett sådant resonemang haltar betänkligt, men det är en spridd uppfattning. De gånger jag själv skrivit om fildelning så dyker det alltid upp ett antal kommentarer som hävdar just det. Vad som är ännu märkligare är att en del människor som kallar sig ”socialister” nu har hävdat att de ska rösta på Piratpartiet i EU-valet på grund av att Stockholms Tingrätt har dömt personerna bakom The Pirate Bay till så hårda straff att det bevisar att det handlar om en rent politisk dom.

Det är en sak att kritisera Tingsrätten och regeringen, men att skicka en person till Bryssel, en

människa vars enda åsikter går ut på att veder-
börande ogillar copyright är väl magstarkt? Vad Piratpartiet vill göra med infrastruktur som vägar, järnvägar, kommunikationer och liknande vet vi inte. Vi vet inte heller något om deras inställning till exempelvis miljön, EU, Mellanösternkonflikten, skolväsendet, eller hälsa vård och omsorg. Kort sagt, deras inställning i andra samhällsfrågor är omöjlig att få ett grepp om, om de ens har någon.

Att de är kritiska till vissa delar av det kapital-
istiska samhällsystemet är väl bra, men samtidigt glorifierar de personer som satt i system att sko sig på andras arbete, som folket bakom The Pirate Bay. För oavsett vad man tycker om ”Gratis är gott” så är det en kriminell verksamhet. Att upphovsrätten behöver tidsbegränsas är vi nog många som anser, personligen har jag ingen bestämd uppfattning om hur många år det ska röra sig om, men siffran tio känns rund och bra.

Men att lägga min röst på en person som är antikapitalist bara när det gäller en enda sorts verksamhet skulle aldrig falla mig in.

Andra om: , , , , , , , , , , , , it AB1123 DN1234 SvD1234 Exp1 VFU Avlo Lasse Ove EV UV Kverulant Kaj RMK OV-Ö Tomas

[tags]Piratpartiet, The Pirate Bay, Samhällskritik, Kapitalism, Samhällsfrågor, Analys, Amatörer, Enfrågeparti, Populister, Gratis är Gott, Fildelning, Integritet, Politik[/tags]


112 svar till “Piratpartister är Vilse i Pannkakan?”

 1. @bosse och klas mfl:
  Det krävs faktiskt en hel del tid för att bli en lycklig (och ofri) samt framgångsrik slav i det kapitalistiska Sverige, dvs anställd! Bäst utdelning får dem som har gått universitet i Linköping! Det visar aftonbladets sammanställning över Sveriges 25 framgångsrikaste; men jag tror i och får sig att det var deras kunskaper om hur de skatteplanerade som bidrog nog till detta. Hela sju av dessa 25 hade läste industriell ekonomi!

  Själv arbetar jag bara för mej och min familjs välbefinnande! Arbete för mej är att göra något för min egen skull, eller för andras behov! Tillfredsställelsen (bland annat att kunna fixa saker själv) är min lön! Tänk så många människor som vantrivs samt blir sjuka av sitt arbete, men ändå stannar de kvar på sina jobb? Det är ju ett slöseri med resurser det! Räknar man hur effektivt insamlandet av kunskap och ställer det emot tid slår egenföretagandet alla universitetsstudier. Siktar du emmelertid på att bli en slav i systemet, är utbildningar värda mycket mer än faktiska kunskaper!

 2. @Alfons:
  Så du menar på allvar att det är helt ok med ett samhälle med Stasi, KGB och liknande faktorer? Att du inte ska våga säga din åsikt, att allt du gör granskas av andra för att kolla att du inte gör något anti etablissemanget?

  Detta är varför man ska rösta på Piratpartiet. Jag vill ha ett Sverige och EU som faktiskt bryr sig om dess medborgare och inte anser oss vara ”boskap” som ska dirigeras.

  Utan att vara fri och lära dig fritt så betyder det inte mycket att du får gå i skolan, tänk dig en skola full med propaganda, inga fria kanaler.

  Eller vi kanske ska införa förflyttning av vissa områden som stör de mer ”civiliserade” områdena, eftersom ingen vet om det (informationsbegränsning) så är det inte heller någon som kan klaga.

  Varför ska vi införa en great-wall-of-china för svenska medborgare, jag trodde vi var smarta och fria till att bilda vår egen uppgattning i vårt demokratiska och fria samhälle?

  Förslag på senare tid i Sverige och EU:
  * Registrering och loggning av bloggare.
  * Varningar som leder till avstängning från Internet (dvs. även telefoni, TV och annan kommunikation för många) utan bevis.
  * Övervakning av all digital och analog trafik, oavsett källskydd eller annan tystnadsplikt.
  * Fängelse för fildelning av material bestämt av upphovsindustrin.
  * Privata företag med rättigheter uppställda till polisen.
  * Europeiska myndigheter som ska kontrellera att alla beter sig på Internet.
  * Diverse terrorlagar som kränker de mänskliga rättigheterna vi har idag.
  Detta är bara en liten del av en väldigt lång lista som jag aldrig vill se som ens förslag.