Ofrånkomlig kvällstidningsvinkel?


Givetvis så presterar Aftonbladet en vinkel på hemsidan som ska dra extra läsare, sjuksköterskan som förlorade 2000 kronor på att vidareutbilda sig.

Är uppgiften korrekt så är det givetvis stötande. Men jag tycker att hela strejken är illa planerad utifrån det faktum att LO redan är klara med vårdbiträden och undersköterskors avtal. Vårdförbundet har grovt felkalkylerat möjligheterna att få upp lönerna för sina egna sjuksköterskor och andra kategorier av sina medlemmar. För vad skulle hända om arbetsgivarsidan gick med på de, i det här fallet högst berättigade krav, som de har? Då skulle de LO-anslutna stå där med mycket lång näsa.

Därför kommer Vårdförbundet att förlora sina strejkkassor och dessutom medlemmarnas förtroende. Det är utomordentligt tragiskt eftersom vårdpersonalen har ett stort stöd ifrån den allmänna opinionen. Får Vård-
förbundets medlemmar igenom kraven så kommer många LO-anslutna se sig om efter nya arbeten, får de inte igenom kraven så gör många av Vårdförbundets medlemmar det.

Vårdstrejken kanske inte är farlig för allmänheten på kort sikt, det lyckas man nog förhindra från parternas sida, men hur blir det på längre sikt? Där ser det ut som de anställda inom vården är förlorare, och därmed så är alla förlorare. De yngsta förmågorna flyr medans de kan. Illa skött, illa tänkt och illa genomfört.

Jinge

AB1 DN SvD

Andra om: , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Sjuksköterskor, Vårdförbundet, Strejk, Facken, Löner, Politik[/tags]


11 svar till “Ofrånkomlig kvällstidningsvinkel?”

 1. Nu är det googleannonser om fakta, ekonomi arbetsmarknad och skatter, det och de traditionella annonserna för israelresor. Hur hänger det ihop?

 2. Googleannonser Mats!

  Det fungerar så att Google Adsense läser av hemsidan med jämna mellanrum, nämns då t.ex. ”Israel”, vilket det ofta görs på denna blogg, så kommer det diverse annonser för resor och annat därifrån. Just nu är det två annonser för saker som anknyter dit, plus annat som antagligen triggas utifrån bloggningen om försvaret och denna om strejken.

  Jag utgår ifrån att besökarna här är stora nog att själva bedöma om de är intresserade av ngn av dessa annonser, och fram till idag så har jag fått in pengar som täcker kostnaden för mitt webbhotell, det tycker jag personligen är bra. Nu är det oxo en annons om en bok om andra världskriget så AdSense är snabbt på att anpassa sig.

  Jag har inte själv ngn koll på vilken reklam det är som betalar sig bäst, jag får in mina dagliga cent utan att kolla sådant. Tillräckligt många för att jag ska låta annonserna vara kvar. Sedan är det förstås lite humor i att vissa annonser reklamerar för sådant JAG inte skulle rekommendera… :-) Jag tröstar mig dock med att dessa annonsörer på det sättet är med och sponsrar bloggen…

  :-)

 3. Det stämmer att arbetsgivaren ”blåser” bort all den tidigare erfarenhet vi, som har vidareutbildat oss, har skaffat genom åren. Jag har varit anställd på samma sjukhus som sjuksköterskan i artikeln. Jag läste vidare från undersköterska (med 7 års erfarenhet) till sjuksköterska. Fick höra precis samma sak, jag var ju ”ny” i professionen. Min lön var lika hög/låg som när jag var undersköterska. Så vad är det för idé att utbilda sig och lägga till kompetens till den man redan har, om det inte visar sig i lönekuvertet? Är det likadant för alla andra som vidareutbildar sig? Det tror jag inte.

 4. ’Pekunia non olet’ som Vespasianus sade.

  Eller kanske ’Pengar in – principer ut’…

 5. @Håkan:

  Nejdå. Men ska man spärra ut vissa annonser så får man ägna MYCKET tid åt saken, mer än vad du anar.

 6. Varför svartmåla strejken utifrån någon sorts taktisk analys? Den behövs, lönerna är orimliga, strejkkassorna är fyllda då det inte varit strejk på många år och det är bra med kampvilja. Det vet alla att man kompromisserar så småningom när avtal skrivs, men sjuksköterskorna behöver stöd då deras verklighet helt enkelt kräver än bättre lön och helst även en bättre arbetsmiljö!

 7. Anna! Jag stöder strejken, men de fackliga företrädarna i vårdförbundet tycks ha tänkt med fel kroppsdel. Man KAN inte undgå att konstatera att syrrorna kommer att förlora då avtalet för undersköterskor/vårdbiträden redan är klara.

  Jag konstaterar att FRÅNVARON av taktisk analys gör syrrorna till losers år 2008.

 8. du tror inte du skule kunna berätta lite mer för mig om hur detta med google adsense funkar?

  går det på alla bloggar å får man betalt per sidvisning eller för varje klick någon gör på en annons?

  vet att det är en jobbig fråga men det vore jättesnällt om du bara kunde svara med ett par rader, helst i min blogg eftersom jag kanske inte hittar hit igen eller här.

  /Hiro

 9. Det hjälper knappast heller att landstinget snarare tjänar pengar på strejkandet eftersom utgifterna minskar samtidigt som intäkterna fortsätter strömma till…

  Sjuksköterskorna strejkar mot en osårbar monopolist. Det finns inte en chans för dem att vinna, tyvärr. Strejkvapnet är bara riktigt effektivt på en marknad (eller i efterliknande offentliga system) där den utsatta organisationen faktiskt förlorar på strejken, medan socialdemokraterna har utformat den offentliga vården så att dess arbetsgivare är onaturligt starka och arbetstagarna nästintill maktlösa.

  De pratar dock mycket hellre om varför de låga lönerna EGENTLIGEN (*host*) beror på att det är kvinnodominerade yrken och den könsmaktsstrukturella manskulturen är det RIKTIGA (*host*) skälet till de låga lönerna…

  Visst har kvinnor ofta lite lägre löner än männen (det finns yrken där det motsatta gäller) men de kvinnodominerade yrken som är mest eftersatta finns också inom just den offentliga sektorn…

  Personligen tror jag att både patienter och arbetstagare skulle få det bättre om vi gick över till en modell med offentligt finansierad privat producerad vård. Förlorarna skulle vara de politiker som älskar att styra och ställa i alla möjliga verksamheter (oavsett deras förståelse för sagda verksamhet) samt ett antal administrativa byråkrater som får sitt uppehälle från en ineffektiv rundlagd koloss.

  Det är iaf mina 2 ören.