När är vi där då Carl Bildt?


I helgen berättade den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat att palestinierna tänker vända sig till FN:s säkerhetsråd för att ansöka om ett erkännande av en palestinsk stat.

AB: ”Det svenska EU-ordförandeskapet säger nu att det är ”för tidigt” att erkänna en palestinsk stat. Utspelet kommer sedan den palestinska ledningen aviserat att den förbereder sig på att ansöka om erkännande som självständig stat hos FN:s säkerhetsråd. I söndags sade den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat att ledningen planerar att vända sig till säkerhetsrådet och ansöka om ”en självständig palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad och med gränser från juni 1967.” – Jag tror inte vi är där ännu, säger utrikesminister Carl Bildt vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel.”

För någon vecka sedan såg hörde jag en av Mahmoud Abbas eventuella efterträdare säga att man möjligen skulle återuppta det väpnade motståndet mot apartheidstaten Israel eftersom de oavbrutet fortsätter med sin etniska rensning och bygger ut bosättningarna. Dessutom menade han att man numera aktivt ökat rivandet av palestinska hus i Jerusalem för att på det sättet göra staden till en helt judisk stad.

Palestinierna är trängda från alla håll. Israel har stött bildandet av Hamas, något som skedde för att man på det sättet ville skapa splittring mellan palestinierna, med lyckat resultat som bekant. Man har bombat Gazas infrastruktur och dräpt 1400 palestinier, mest kvinnor och barn. Då Richard Goldstones utredning kom fram till att Israel brutit mot Genèvekonventionen och krigets alla lagar så förklarade man den judiske israelvännen vara – antisemit.

På den vägen fortsätter utvecklingen dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Här i Sverige företräds Israels intressen av ett antal självutnämnda GhostBusters som SKMA, där olika extremistiska ”liberaler” försöker mangla ner all kritik mot den pågående etniska rensningen genom att beskylla dem som kritiserar deras drömland för att vara judehatare. Carl Bildt är fullständigt medveten om den pågående etniska rensningen och Israels ambitioner att driva bort palestinierna, men Carl Bildts kommentar blir ”– Jag tror inte vi är där än”.

Man kan ju fråga sig hur många palestinska gravar som krävs innan vi är där. Man kan givetvis också ställa följdfrågan om vad som händer om både Fatah och Hamas väljer att göra så mycket motstånd som de bara kan. Att göra väpnat motstånd mot en ockupation är faktiskt tillåtet enligt Genèvekonventionen, är det vad världen väntar på innan vi kan stödja palestiniernas berättigade krav på en egen stat? Hur många kubikmeter israeliskt och palestinskt blod ska få flyta innan FN, EU och USA sätter ner foten?

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , hd svd12 dn123 ab123 ex pol t


13 svar till “När är vi där då Carl Bildt?”

 1. Calle gör palestinierna en tjänst utan att veta om det. Det sista palestinierna behöver just nu är ett utropande av en stat som fortfarande är ockuperat. Allt palestinskt motstånd skulle då klassas som en stats agression utan någon hänsyn till att den så kallade staten inte på någotvis kan jämföras med det hänsynslösa ockupationsmakten Israel.

  Frågan om ockupationen skulle då behandlas som vilken gränstvist som helst mellan två jämbördiga stater, vilket skulla få katastrofala konsekvenser.

  Palestinierna måste behålla rättaten att göra motstånd mot okupationen. Förr eller senare kommer den dagen då 15000 raketer slår ner i Israels huvudstad Tel Aviv samtidigt eller inom loppet av någon timme. Först då kan israelerna på allvar tänka sig att sätta sig vid förhandlingsbordet för att förhandlar och inte för att leka smarta mot ett utarmat och krossat folk.

  • Det sista palestinierna behöver just nu är ett utropande av en stat som fortfarande är ockuperat. Allt palestinskt motstånd skulle då klassas som en stats agression utan någon hänsyn till att den så kallade staten inte på någotvis kan jämföras med det hänsynslösa ockupationsmakten Israel.

   Nu är Erakats idé snarare en produkt avsedd att få ett antal tidningsartiklar om ämnet i världen, och det lyckades han med. Men även om det vore fullt allvar så tror jag inte på det scenario du skissar upp. Självklart ska ockupationstrupperna ut ut varje land, oavsett vilket land det är. Palestinierna har all rätt att agera mot ockupanterna, även med vapen i hand. Det skulle inte förändras även om inte USA lade sitt veto mot ett sådant förslag.

   • Erekat tillhör en viss politisk klass som har egna ambitioner och dessa sammanfaller tyvärr inte alltid med det palestinska folkets intressen. Erekat och hans vänner måste skydda sin egen tillvaro och trolla fram ett existensberittgande. Israels svek mot honom och alla som idag ingår i PA är inte mer än dödsattest för dem själva och allt de presenterar. Palestinierna och även progressiva araber vill inget annat än att PA upplöses och israelerna börjar finansiera sin egen ockupation själva, först då kan palestinierna börjar organisera motståndet, dvs. efter det att de har slängt ut general Dayton och hans styrkor ut ur VB.

 2. Är det majestätplural som vår eminente utrikesminister använder sig av i det här fallet?
  ”Jag tror inte vi är där ännu!”
  Må fan ta honom!
  Vi har varit där, fast i utkanten i över sextio år nu! Det är dags att arvet efter Folke Benadotte ges till palestinierna! NU!
  Men vi vet alla att Calle Bildt går USA:s ärende, så inte blir det en självständig palestinsk stat inom en rimlig framtid.

 3. Enda lösningen på problemet och fred i mellanöstern är att ta ned det uppblåsta israel från sina höga hästar!
  Bojkotta deras varor. Attackera dem med ord. De handlar i berått mod och vet att de begår grova brott men de gör det ändå. En stat som handlar så är inte värt att kallas demokratiskt.
  Rädda Jerusalem!

 4. Denna plan är det sista utväg , det råder för närvarande dödsläge
  Detta är mer trovärdig alternativ än att kapitulera för Israel och USA,s påtryckningar att inleda förhandlingar utan lösning
  Detta skulle vara en verklig test av det internationella samfundet , Om säkerhetsrådet inte godkänner åtgärden då finns det andra alternativ med bland annat motstånd
  16 års förhandlingar med Israel och 7 avtal utan resultat och det minsta palestinierna kan göra är att utropa en självständig palestinsk stat

  Israel har hotat att vidta ensidiga åtgärder , regeringens tjänstemän sa om palestinierna deklarerar en självständig palestinsk stat utan ett förhandlat avtal då kommer Israel att annektera hela västbanken , stoppa leveransen av skatteintäkter , sätta mer militära vägspärrar
  Israel miljöminister säger att Israel måste återuppta fredsprocessen med våld och om Abbas vill inte det då måste vi hitta en tredje part för utöva påtryckningar

 5. För många identiteter och mailadresser på samma IP-nummer. F.ö. kan du använda ditt eget namn eftersom du är bloggare själv. / Jinge

 6. Du är ett troll, och du åker in i spamfiltret om du inte mailar mig från den mailadress du uppger nu. / Jinge

 7. Jag tycker att Palestinerna borde utropa en egen stat nu direkt även om de inte har full kontroll över sitt territorium. Det gjorde både Kroatien och Kosovo och de lyckades bli erkända. FN har redan delat upp landet enligt 67 års stilleståndslinje så det är bara att köra på. Vad skulle kunna bli sämre än idag??