Abbas bör utropa Palestina som egen stat!


Jag nämnde igår att den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat vill att palestinierna ska vända sig till FN:s säkerhetsråd för att ansöka om ett erkännande som en palestinsk stat. Carl Bildt svarade media att han inte ”tror att vi är där än”, och menar att tiden inte är mogen för ett sådant agerande.

Jag är personligen övertygad om att Carl Bildt har fel. Palestinierna kan knappast få det sämre än idag, oavsett vad de än gör så utsätts de för etnisk rensning och andra långt-
gående förföljelser. Bosättningarna fortsätter att byggas ut, Israel stjäl deras vatten och deras pengar och håller Gaza i blockad. Gazakriget ledde till att 1400 palestinier dödades varav de flesta var civila kvinnor och barn. Och de dödades på ett sätt som strider mot Genèvekonventionen, alla krigets lagar och Israels agerande kan omöjligen kallas för annat än ett – Brott mot mänskligheten.

Vad skulle vara värre än det? Västbanken är effektivt avspärrad, palestinier får inte färdas på de fina vägar som Israel byggt åt bosättarna, en situation som bevisar att Apartheid inte försvann med regimskiftet i Sydafrika. En palestinier på Väst-
banken kan inte färdas från sitt eget samhälle till grannbyn, ännu mindre kan vederbörande resa till Israel om hon/han behöver akut sjukvård. Tiotusentals israeliska soldater hindrar Västbankens befolkning från att röra sig som de vill. Ingenting kan bli sämre än vad det redan är.

Statsvetaren och bloggaren Ulf Bjereld tar upp saken och frågar sig om Sverige skulle kunna erkänna en sådan stat.

Ulf Bjereld: ”Under många år höll Sverige fast vid principen om att de tre villkor som folkrätten ställer upp för att en stat skall sägas existera måste vara uppfyllda: Ett territorium (det finns – Västbanken och Gaza), ett folk som bebor området (det finns – palestinierna) samt en myndighet som utövar effektiv kontroll över området (det finns inte, eftersom det ytterst är den israeliska ockupationsmakten som kontrollerar Västbanken och gränserna till Gaza)”

Men den sista regeln är inte huggen i sten. Ulf påpekar att bland andra Sverige har gjort avsteg från den principen förut, som t.ex. när det gällde Kroatien vars regering inte kontrollerade landets territorium, och senast förra året då man erkände Kosovo som hade en liknande situation.

Israel reagerade givetvis på Saeb Erakats förslag. Svaret från deras sida blev att – fredsprocessen omedelbart skulle avbrytas om palestinierna begärde att FN skulle erkänna deras anspråk. Jag måste bekänna att jag skrattade rått när man berättade det i Ekot. Sedan när har det funnits en fredsprocess? Nästa uttalande från Israels sida blev att Osloavtalet skulle sluta gälla om man framhärdade från palestinsk sida. Uppriktigt sagt så tänkte jag saker om de israeliska regeringsrepresen-
tanterna som jag inte kan skriva, än mindre säga. Sedan när har Osloavtalet spelat någon som helst roll?

Palestinierna har givetvis ingenting att förlora. De har dessutom fördelen av att FN redan avstyckat en del av deras gamla land till dem, något som FN får svårt backa ifrån. Visst kommer Israel att agera, men efter det folkmordsliknande Gazakriget så kan inte Israel ta till våld på samma sätt som tidigare. Palestinierna förmår inte komma framåt en millimeter så länge Israel motsätter sig allt utom fortsatt etnisk rensning.

Palestinierna har redan förlorat allt, nu bör de vända sig till Ban Ki-Moon och kräva att bli tagna på allvar, och att världens länder ska stå upp för deras rätt. Och vi är många som kommer att kräva av våra regeringar att de ska erkänna Palestina som en självständig stat.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn12 dagen svd123 ex ab1234 k&å annarkia skribenten anna bulten ilsemarie lasse loke rödam scraber anders t


32 svar till “Abbas bör utropa Palestina som egen stat!”

 1. OBS! Rapportera tveksamma annonser!

  (Jag raderar kommentarer om den sortens störningar, men åtgärdar dem i mån av möjlighet…)

 2. Det är nu vi behöver stöd från omvärlden , Israel självständighets deklaration 1948 var ensidig och trots detta har västvärlden erkänt Israel som stat och Sverige var bland dessa länder , vi hoppas att detta ska tvinga Israel att erkänna en framtida palestinsk stat

  En palestinsk stat skulle palestinierna får kontroll över alla de ockuperade områden utan att behöva förhandla om de röda linjerna som till exempel bosättningarna
  En sådan åtgärd kommer säkert att hamna hos domstolar både i Israel och västvärlden och kommer att bli svårt för domstolarna att motsätta sig en palestinsk stat efter många år förhandlingar och misslyckandet

  Väst makten skulle också få svårt att vägra erkänna en palestinsk stat inom 1976 gränser
  Om en självständig palestinsk stat av nationell intresse för USA som Barak Obama sagt då skulle det inte finnas någon anledning att förneka detta och det spelar ingen roll om man uppnår detta genom förhandlingar eller ensidig åtgärd

 3. Jag stödjer förslaget av hela mitt hjärta.
  Du anger skälen och jag vill tillägga att endast en stat har enligt folkrätten rätt att försvara sig.
  Utan stat är palestinierna ett rättslöst folk.

 4. ”Nästa uttalande från Israels sida blev att Osloavtalet skulle sluta gälla om man framhärdade från palestinsk sida”

  Det skulle räcka gott och väl för mig för att stödja utropandet av en palestinsk stat i så fall! Jag vill inget hellre än att det där jävla avtalet slutar gälla för alla framtid för skulle den tillämpas så är den en katastrof för palestinierna i alla fall.

 5. egen stat åt palestinierna.
  sluta köpa brusapparater från Israel på coop.
  utestäng terroristerna och krigsförbrytarna i Israel från världssamfundet.

  (Intressant att Boström med organfrågan får komma till tals på plats. Allt är inte så enkelt.)

 6. Låt oss hoppas och tro att vartenda hus och varenda lägenhet som israelerna bygger i bosättnigarna kommer att tillfalla palestinierna till slut. Det vore en liten avbetalning av det som israelerna stal ifrån palestinierna redan 1948 och som i dagens penningvärde räknas till mer än 200 miljarder dollar.

  • Ja, tvåstatslösningen är en återvändsgränd, en hägring som för alltid ska föra massorna bakom ljuset så Israel långsamt kan fullborda planen att för alltid överta hela den ockuperade Västbanken, det heliga landet!

   Det palestinska folket HAR RÄTT att återvända till sina hem. En stat för alla folk och Resolution 194 är den enda möjligheten! Återupprättelse till Folke Bernadotte som räddade 15.000 judar undan nazisternas koncentrationsläger för att istället bli mördad av sionisterna.

 7. Jag ser hellre en enda sekulär stat på hela territoriet än att börja dela upp det. Naturligtvis är det omöjligt så länge galenskaperna fortsätter… Men jag tycker inte det skall vara ett sådant fokus på etniciteter. Den bästa lösningen vore väl ändå att dom kunde komma överrens och styra tillsammans utan att se sig som splittrade folk, det borde ju gjorts från början, men det hela var ju en katastrof i bryggande från Balfourdeklarationen och vidare. Och nu börjas det igen: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3247699

 8. @ PalestinieR: Sverige la ned sin röst 1948 när dom skulle rösta om Israel skulle bli en stat.. enda gången detta har hänt mig vetligen…

  • Det är möjligt men Sverige erkände Israel senare och det var det jag menade , det kan Sverige göra likadant när det gäller den palestinska staten

 9. Carl Bildt svarade media att han inte ”tror att vi är där än”, och menar att tiden inte är mogen för ett sådant agerande.

  jaha och när är tiden inne då för en Palestinsk stat om inte idag vadå ska Palestinierna vänta i ytterligare 60år av förnedring fördrivning folkmord.
  säg som det är Calle Bildt du vågar inte sätta ner foten mot Israel

 10. Ett Palestina utan högteknologisk armé som kan slänga ut israelerna och hålla dom bakom säkra gränser kommer ju inte att hålla längra än en förmiddag. Så nu när förhandlingarna är avslutade blir förste steg mot tvåstatslösningen ett upphävande av vapenembargot – och där är vi inte än

 11. Israelerna klagar ständigt på att palestinska extremister vägrar erkänna staten Israel och dess existens. Hur går det då ihop med att de själva inte kan tänka sig att erkänna staten Palestina?

  Begriper då inte hur det ska kunna bli en hållbar fred med en sittande israelisk högerregering, situationen var hopplös redan innan Netanyahu & co tillträdde.

 12. Jag ser det här utspelet (för det är ett utspel och ingenting annat) som ett sätt för Abbas att bättra på sin image inför sin avgång. Abbas är och har varit en kollaboratör som gick ockupationsmaktens ärenden.

  Vill man stödja Palestina så kan man göra det på annat sätt än genom ett ogenomtänkt erkännande. För övrigt tror jag inte att 2-stats lösningen är en särskilt bra lösning, utan enbart skulle utgöra en avstamp för fortsatta fientligheter. Ett multietniskt och multireligiöst vare bättre och mera rättvist för alla parter.

  • Eftersom judar då blir en minoritet så kommer det aldrig att hända. Att erkänna Palestina är ett steg på vägen, ett steg som bör tas.

   Varför skulle man vänta?

   Till dess att Israel godtar det? :-)

 13. En sekulär och demokratisk stat som rymmer både israeler och palestinier. Något annat kommer aldrig att fungera i längden…

 14. Jag tycker vi palestinier blivit känsliga snorungar. Vi har blivit så klena och beter oss som om vi inte har något att säga.

  Det ska inte heta Israel.

  Det ska heta Palestina och det ska vara palestiniernas hem.

  Vill de bli palestinier så får de bli det, men de kan inte tvinga mig att bli Israel.

  Jag är en människa med integritet och jag kommer aldrig någonsin böjja på det. Jag ska återvända till Palestina.

  Jag väntar i hundra år om så krävs. Palestina. Deras makt är inte oändlig. De ska be om ursäkt till oss innan det är över och deras ledare ska bli fängslade.

  Inget annat.

 15. Det är helt galet att utropa en palestinsk stat. Ett taktiskt och naivt misstag. Att den av palestinierna ej valde Abbas skulle göra det vore dessutom inte legitimt. Som bäst slutar det i så fall som en pseudostat, som sämst som små bantustans som Israel kan dominera och samtidigt slippa bli anklagad för att göra palestinierna statslösa. Det skulle inte ge palestinierna någon kontroll över sina områden, men Israel skulle kunna få fler ursäkter att utnyttja. (Gaza anses ju av liberaler och väst inte ockuperat längre. Vilket inte är sant, men med hjälp av detta har Israel lyckats med flera PR-knep.)

  Dessutom kan man ju se hur Palestina inte skulle kunna fungera som stat. Splittringen av Palestina skulle bli manifest. Att det inte fungerar bra för palestinierna idag är en sak. Att utropa en stat vore att ge upp. Det skapar inga bra förutsättningar för det palestinska folket.

  • Det skapar inga bra förutsättningar för det palestinska folket.

   Och de har bättre förutsättningar nu menar du?

 16. Eftersom de inte skulle få en riktig stat, eftersom de skulle vara omringade av ett militärt överlägset Israel, så skulle det inte heller finnas något att sedan förhandla om. Deras olycka för evigt manifesterad. De skulle i så kallade fredsförhandlingar med Israel ha exakt ingenting att komma med.

  Till och med hoppet skulle försvinna.

  Förslaget är desperat (och förståeligt) och hopplöst naivt. Tvåstatslösningen är död. Skulle Gaza och Västbanken bli annat än bidragsberoende bantustans? Förslaget är dock i grunden rätt bra för Israel.

  • De skulle i så kallade fredsförhandlingar med Israel ha exakt ingenting att komma med. Till och med hoppet skulle försvinna.

   Till skillnad från idag menar du?

 17. Ja. De skulle ha mindre att komma med i förhandlingar. Det är precis vad jag menar. De skulle erkänna sin egen totala förlust. De skulle ge upp. Det är precis vad jag menar. Det skulle dessutom innebära att man i praktiken accepterar Bantustan-modellen och apartheiden, mao ge upp.

  Förvisso är det inte min sak utan palestiniernas egen sak att välja (och inte de icke valda Fayyad och Abbas sak att egenmäktigt välja ), men som anti-sionist, (och det är förvisso de flesta palestinier) är det svårt att se att den här typen av tvåstatslösning skulle vara human och palestina-vänlig. Liberala sionister jublar över den här sortens förslag. Det där dåliga samvetet skulle lindras.

  • Det är sant att det är palestinierna själva som ska ta ställning till om de ska prova den vägen. Men efter att ha studerat hur Israels regering beter sig och ständigt hotar med att avbryta icke existerande förhandlingar, eller frånträda ett Osloavtal som sedan länge är slängt i papperskorgen så innebär det ändå en möjlighet.

   Men vet du bättre metoder så tycker jag att du oxo ska redogöra för dem. Eftersom det är en del palestinier som läser denna blogg så tas säkerligen tips tacksamt emot.

   Men kom inte och tala om förhandlingar, det är sådant som Israels regering kommer dragandes med titt och tätt men jag vet inte ens när man faktiskt förhandlade senast.

   Låt då liberala sionister jubla, FN har en gång delat av det gamla Palestina i två delar, skulle FN verkligen kunna säga nej till den ursprungliga indelningen? Knappast. Att USA skulle lägga sitt veto, visst, men i Generalförsamlingen har de inget veto. Dessutom skulle ett mindre antal stater givetvis erkänna Palestina som stat, även om Jordanien, Egypten och Saudiarabien är amerikanska lydregimer.

   Men som sagt, jag är nog personligen mest spänd på vilka andra vägar som står till buds för palestinierna. Dem vill jag att du ska peka ut och berätta varför de är bättre än det som diskuteras här.

 18. Och du befäster ju du bara tesen att det är över. Palestinierna bör ge upp. Palestiniernas starkaste kort är kanske, något bisarrt, hemskt och oväntat, deras statslöshet. Att utropa en stat, som i praktiken inte kommer bli en riktig stat, skulle beröva palestinierna detta. Idag finns det väl cirka 12 miljoner statslösa människor. De flesta är palestinier. Många bor i flyktingläger (och är berövade rättigheter som statslösa) och i Libanon har antagligen palestinierna det som sämst. Undantaget Gaza. (Palestiniernas ärvda flyktingskap är ju ganska unikt.)

  På kort sikt skulle det säkerligen kännas bäst för många inblandade. Det är naturligtvis lätt för mig, med medborgarskap, att sitta framför en dator i ett rikt och fritt land och säga till palestinierna att hålla ut. I viss mån, skulle detta kunna gälla även för Ali Abunimah (palestinier bakom electronic intifada) som även han anser att en fiktiv stat är ingen stat att ha. De små enklaverna befästs i så fall som Palestina. Palestina döms till fattigdom. Idag är det fattigt, men inget är skrivet i sten.

  Israel har dock försämrat sina chanser de senaste åren. Likt alla desperata nationer ökar man förtycket när det går allt sämre. Allt fler människor stöder palestinierna. Allt fler solidaritetsaktioner sker med och för palestinierna. Israels propaganda blir allt mer Bagdad Bob-liknande vilket är ett bra tecken. Även om USA har blivit mer Israel-vänligt de senaste 10 åren, så ökar även många människors insikt om vad för stat Israel är. De har berövat palestinierna en stat. Israel har gjort palestinierna statslösa.

  Palestinierna må för närvarande ha det sämre än någonsin, men att den korrupta västbankseliten ska välja väg för palestinierna ser jag inte som något bra val – och bara för att det är sämre än någonsin anser jag inte att ett desperat sista nu eller-aldrig försök skulle vara bra. I det behöver man nog väga fördelar och nackdelar mer än bara det här. Det är upp till palestinierna. Inte upp till Abbas eller Fayyad (med två procent av rösterna i det senaste valet- men västvänlig). Eller mig. I det här fallet uttrycker jag bara min egen djupa övertygelse och åsikt.

  • På kort sikt skulle det säkerligen kännas bäst för många inblandade. Det är naturligtvis lätt för mig, med medborgarskap, att sitta framför en dator i ett rikt och fritt land och säga till palestinierna att hålla ut. I viss mån, skulle detta kunna gälla även för Ali Abunimah (palestinier bakom electronic intifada) som även han anser att en fiktiv stat är ingen stat att ha.”

   Man kan givetvis hitta företrädare för alla slags åsikter bland palestinierna, precis som bland svenskar. Och min tanke med bloggposten var bara att hänga på Ulfs utkast, som han i sin tur byggde på ett par palestinska utspel.

   I det behöver man nog väga fördelar och nackdelar mer än bara det här. Det är upp till palestinierna. Inte upp till Abbas eller Fayyad (med två procent av rösterna i det senaste valet- men västvänlig). Eller mig. I det här fallet uttrycker jag bara min egen djupa övertygelse och åsikt.”

   Så är det här oxo, men jag ser absolut ingenting som skulle kunna kallas för ljus i en tunnel. Den etniska rensningen accelererar precis som utbyggnaden av bosättningarna. För några år sedan bodde det 100 000 bosättare på Västbanken, idag bor det en halv miljon. Gaza är ett fängelse och godtycket från israelisk sida, och förföljelsen av palestinier ökar konstant. Bildt säger att tiden inte är mogen, men när faan ska tiden bli mogen då, och på vilket sätt? Är det någon av kvinna född som på fullt allvar tror att Israel plötsligen ska få en kollektiv lidnersk knäpp och börja bete sig anständigt?

   Israels målsättning är att bygga ut bosättningarna så totalt att varje tal om ett Palestina blir omöjligt. Man satsar på att bygga ett tankeförbud och kommer hela tiden att tangera olika konventioner, strunta i de mänskliga rättigheterna, samtidigt som man stöddas av nyttiga idioter som GhostBusters som hela tiden förklarar högt och ljudligt att de som kritiserar apartheidstaten i själva verket hatar judar.

   Någonstans måste gränsen dras, någon gång så måste man säga stopp, hit men inte längre. Det som i praktiken kommer att hända är förr eller senare att en tredje intifada startas, något som givetvis skulle tas som intäkt för att projektet är omöjligt och en slutlig lösning som innebär total annektering av Västbanken i första hand. USA, EU och många länder skulle inte säga halv sju ens.

   Det var därför jag frågade efter din lösning, ditt sätt att se på hur man ska fortsätta, men den frågan gick du inte iland med. För egen del så ser jag ingen lösning, palestinierna har valt, men palestiniernas val godtogs inte. Idag ylar tidningarna om Dawit Isaak och hans vistelse utan rannsakan eller dom i ett fängelse i Eritrea. Hur många tusen palestinier sitter internerade i israeliska fängelser utan vare sig rannsakan eller dom? Hur många av dessa är parlamentsledamöter från Hamas?

   Palestinierna har redan gjort allt, och jag tycker dessutom att HELA västvärlden har svikit dem. Börjar du surra om förhandlingar så kavlar jag upp skjortärmarna… :-) När Carl Bildt säger att tiden inte är mogen så har han rätt. Men faktum är att tiden aldrig kommer att bli mogen, aldrig någonsin. Palestinierna drivs närmare stupets kant för varje dag som går, förr eller senare återupptar man självmodsbomber och andra desperata åtgärder, den dagen är det försent, då asfalterar Israel Västbanken och kör iväg varenda palestinier. Väst kommer att fortsätta att titta på utan att göra ett skvatt. Man kommer att resonera som Israel, att de är terrorister.

   Jag tror därför att man ska fundera på att utropa en egen stat, det KAN faktiskt inte bli värre. Det finns inga förhandlingar, det blir inga förhandlingar, och har du ngn idé om hur och vad de skulle göra istället så kan du ju berätta det. Att bara jama med Carl Bildt imponerar inte på mig Uffe.

   • Jo, Jinge! Det kan bli värre. Uffe har mer än en poäng i det han skriver. Palestinierna kan inte kalla de små igenmurade enklaverna för stat. Det skulle lösa alla problem för Israel.

    Det finns ett område där israelerna inte kan slå palestinierna, och det är demografin. Det krävs ofantliga massakrer för att ens göra sig av med 5 procent av palestiniernas. Inte ens nedriga, samvteslösa och hederslösa hycklare till västvärlden kan så och se på folkmord på 12 miljoner människor.

    Hur än israelerna gör är palestinierna om ca 10 år många fler än judarna inte bara i Israel utan i hela världen. Och de vill ingen ha, som det ser ut idag. en stat måste de få och deras stat kommer att anläggas i Galilen i första hand, I Haifa och Jaffa, inte i Muqataa i Ramallah. Sanna mina ord.

    • XA, jag förstår inte riktigt vart du vill komma. Kanske beror det på bristande geografiska kunskaper?

     deras stat kommer att anläggas i Galilen i första hand, I Haifa och Jaffa, inte i Muqataa i Ramallah.

     Kan du bena ut vad det betyder?

     • Ja, jag kan bena ut vad det betyder. En del stirrar sig blinda på fakta som finns idag, men andra håller alltid ett öga på historien. Denna sjuka rasistiska stat som heter Israel är inte det sista som stått på Palestinas mark. Vet du hur många nationer har avlöst varandra över denna lilla kustremsa som heter Palestina?

      Isreal är inte mäktigare idag än Rom var för 2000 år sen. Rom var inte dåtidens lilla Israel, nej, den var minst dåtidens USA. Var är Rom idag? Rom gick under för en evighet sen. Men Palestina fanns och finns kvar. Det är inte palestinierna som kommer att besegra Israel, utan det är Israel som fräts sönder av mängden hat och växande skuld inom dess gränser. Inget folk har någonstin i historien klarat sig med denna börda av blod, förtryck och stölder. Det enda palestinierna behöver göra är att vänta :-D :-D

 19. Vad har Israel gjort hittills ?
  Israel har annekterat Östra Jerusalem ensidigt och utan att förhandla
  Israel har byggt barriären ensidigt och utan att förhandla
  Israel har byggt bosättningarna ensidigt och utan att förhandla

  Israelerna hotar att vidta åtgärder i fall palestinierna ensidigt utropar en palestinsk stat som om allt Israel gjorde har inte varit ensidig
  Vad ska Israel göra mer än det den gjorde

  Israel existens som stat bygger på FN,s resolutionen 181 som innebär två stater och inte en , delningsplan säger att ett erkännande av Israel bör endast ges när palestinierna upprättar en suverän palestinskt stat och tillämpning av resolutionen om flyktingar

 20. Nej, Jinge, jag vill inte att du ska kavla upp skjortärmarna. Vi är ju i varje fall enade om vem som är den riktiga skurken. (Och för alla troll där ute: jag menar inte ”Juden”.) Men när det gäller just förhandlingar är det ju precis det som Västbankseliten gör, vill göra och tvingas göra vid utropandet av en stat. Och lycka till i de förhandlingarna när det inte finns något kvar för palestinierna att förhandla om.

 21. Alla härinne har valid points.

  Vi måste settle med Israelerna nu. När världen ser att vi trycker på förhandlinglar (får igång fredsprocessen) medan Israelerna jobbar emot den, så kommer världsopinionen oavsett vad Israel har för maktapparet i USA att ändras. Vi måste vänta ut världen i dens förändring. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen.

  Jag är i linje med Uffe, och tyvärr Jinge så är Israelerna för starka idag. Vi ska KRÄVA mer, missförstå inte, men vi ska inte förstöra våra chanser att nå ut till världen. Vi är på väg att få leverage och vi ska inte sabba detta nu bara för desperationen har slagit Abbas o co.

  Det finns inga genvägar i livet, genvägar är bara för de som vinner på lotteriet – ta det från en student..