Miljoner blev lurade av – Facebook


För en vecka sedan så varnade jag för att köpa aktier i Facebook, dvs. redan innan börsintroduktionen hade skett. Jag redogjorde dessutom kort för – varför man skulle akta sig för aktien och skrev:

Jinge.se 17/5: ”När man talar om ”hype” så tror jag att man ska ha fullständigt klart för sig att Facebook = Hype. Facebook är en genomförd idé men det substantiella värdet är egentligen bara ett par hyfsade programmerare och den maskinpark som de eventuellt äger själva. Aktievärdet handlar idag om en förväntad annonsför-
säljning och dessutom om en obrottslig trohet från användarnas sida. Orsaken till att man börsnoterar nu är förstås att ägartrojkan är medvetna om detta och att nästa plattform som kommer bli ännu mer populär kommer att sänka Facebookaktien ner till ett rent skräpvärde. De vill helt enkelt casha in.”

Visst är det skojigt att få rätt, samtidigt så är det inte lika skojigt att statliga pensionsfonder har köpt in sig i Facebook för gigantiska summor, man sysslar med andra ord med att elda upp pensionsspararnas pengar. Och nu visar det sig att de tre banker som hjälpt till att introducera Facebook medvetet har lurat kunderna på massor av miljarder – dollar.

SVT: ”Uppgifter: Hemlighetsmakeri kring börsintroduktionen De tre banker som tog hand om Facebooks börsintroduktion uppges ha sänkt förväntningarna på framtida inkomster bara dagarna innan introduktionen – utan att meddela andra än ”sina egna” institutioner och klienter, rapporterar Reuters.

Morgan Stanleys analytiker Scott Devitt var en av dem som meddelade sina egna klienter att man sänkte förväntningarna – och enligt Reuters kom detta som en chock för de av klienterna som tänkt investera i det sociala nätverket. Det var bland annat uppgifter om att många användare flyttade över sin Facebook-kommunikation till mobilen som ändrade förväntningarna. På mobilen har bolaget nämligen ännu inte hittat någon särskild intäktsmodell (man visar annonser på datorversionen av sajten, men inte i mobilen).”

Enligt amerikansk lag så är man skyldiga att meddela sådant som kan påverka värderingen och/eller aktiekursen innan man introducerar en ny aktie, Morgan Stanley gjorde inte det utan beslöt sig om att vara tysta som möss om den information de hade själva. Introduktionspriset var trettioåtta dollar för aktien, den har redan varit nere på trettioen dollar och ligger idag på trettiotvå. Men då ska man ha klart för sig att Morgan Stanley har stödköpt aktien för enorma summor, allt för att värdet inte ska krascha helt.

Vad som händer den dag som dessa slantar ska tas hem igen bävar väl Wall Stret för, men det är just den sortens manipulationer som är så vanliga när det gäller aktieaffärer. Nu har man lyckats, man har ”pratat upp” värdet på en aktie vars substantiella värde är högst en tiondel av börsvärdet, och man har säkerligen inte blivit fattiglappar på att låta bli att berätta det man visste. Fonder och privata investerare får ta smällen, för sådan är kapitalismen.

Hur många miljarder svenska pensionspengar som har eldats upp vet väl ingen, men det är många många miljarder…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , svt1 ekot dn123 gp123 ab123456 svd1234


8 svar till “Miljoner blev lurade av – Facebook”

  1. Om du menar AP-fonder när du skriver ”statliga pensionsfonder” har ännu ingen AP-fond, varje fall i större utsträckning, köpt några Facebook-aktier. Däremot kommer dom att göra det, då Facebook( än så länge) är indextung.

    Man bör också ha klart för sig att AP-fonderna är buffertfonder, avsedda att utjämna tillfälliga svängningar i pensionen (eg inkomstskatterna) och således har marginell betydelse på vad som faktiskt betalas ut i pension.

    Men du har rätt gällande aktien, ingen seriös aktiesparare kan rekommendera aktien, annat än som lottsedel.

  2. Återigen besannas ’Pengar förstör’. Lixom hur manipulativ resp lättlurad mänskligheten är, åtminstone en del, ganska många…

  3. Lagar emot ”insider trading” är i princip en lag emot aktiehandel…

    Det förbjuder det vi brukar kalla ”the smart money”, vi vet vilka det är och det är inte du eller jag. :) Lagen kommer ju bara i användning om någon som du eller jag skulle vilja skaffa ett ”level playing field”. :)

  4. Har för mig att Google-aktien går ganska bra och de har ju ungefär samma affärside som facebook, så din analys är visserligen korrekt för facebook men stämmer inte för google.

    /Ant

    OT: Vore gött med en funktion som skickar mail om någon svarar på kommentaren.

    • Surr.. Google har en påtagligt högre omsättning i form av AdSense som fungerar och genererar mångmiljardinkomster för Google. De är inte jämförbara ens samma år..

      • Helt riktigt. Det är ju dock inte helt uteslutet att Facebook skapar någon slags ny inkomstmöjlighet, det behövs inte många kronor(dollar) per registrerad användare för generera en god omsättning. Ingen aning vad det skulle vara. Som sagt, en lottsedel…

    • Här är det viktigt att jämföra storlekar. Google värderas till fem gånger sin årsomsättning. Facebook värderades vid börsintroduktionen till mer än 25 (!) gånger senaste årets intäkter.

      En så knashög värdering är helt och hållet baserad på skyhöga förväntningar på att företaget ska rekordöka sina intäkter på rekordtid. Och då handlar detta alltså om ett företag vars intäkter faktiskt sjunkit det senaste kvartalet, trots en ökning av antalet användare.

  5. Problemet är att det inte bara var Jinge som varnade, utan att skepsisen varit utbredd även i finansvärlden. Det har höjts hur många varnande fingrar som helst och lik förbaskat släpptes aktien med stämpeln ”Övervärderad!” på sig.

    Redan det faktum att en stor emission omgärdas av stark skepsis kring värderingen brukar vara en garanti för att värdet kommer att störtdyka.

    Det finns en viss sorts svindleriverksamhet där man lurar godtrogna pensionärer att satsa hela sitt livs sparkapital på att ”investera” i diverse högtflygande affärsidéer. Man brukar anordna så kallade investerarträffar som har karaktären av väckelsemöten där ofta någon märkvärdig, och därför försåtligt svårförklarad, manick påstås kunna frälsa mänskligheten. Det blir naturligtvis aldrig något av manicken utan syftet med verksamheten är att vigga kapital av människor som inte förväntar sig återbäring under sin egen återstående livstid.

    Undrar om inte Facebook och liknande IT-företeelser är någon slags global variant av denna verksamhet.