Förvarsministern dåligt påläst om Afghanistan?


Nu öppnar försvarsminister Karin Enström (M) för att Sverige kan bli kvar i Afghanistan efter 2014 då våra soldater senast skulle ha åkt hem. Det visar att försvarsministern är illa påläst, något som påminner om tidigare moderata försvarsministrar.[column width=”47%” padding=”6%”]SVT: ”År 2014 avslutas den svenska militära insatsen i Afghanistan. Men nu öppnar försvarsministern för att Sverige kan bli kvar med militär i landet.

Drygt 500 svenska soldater finns idag i Afghanistan som en del av den internationella styrkan ISAF. Sedan tidigare finns beslut på att successivt överlämna säkerhetsansvaret till den Afghanska polisen och militären. I mitten av 2014 ska insatsen vara helt civil.

Men det finns en överhängande risk att Sverige behåller militär personal i området även efter 2014. Det säger försvarsminister Karin Enström (M), till Sydsvenskan.”

Karin Enström öppnar således för möjligheten att Sverige ska fortsätta ockupationen av Afghanistan, för det handlar inte om något slags bistånd som man felaktigt försöker göra gällande. Vi borde givetvis ge Svenska Afghanistankommittén de resurser som de anser sig kunna använda, ska vi ha soldater i landet så anser jag att minst tio procent av soldaterna ska ha släktingar i Sveriges Riksdag, men det finns knappast någon riksdagsledamot som skulle satsa sina egna barn i detta krig, men andras liv riskerar man utan att tveka.

SVT: ”Så risken är överhängande att Sverige blir kvar med en större militär insats även efter 2014? – Allt beror på vad som händer på marken. Nuvarande insats ska avslutas, men från sommaren 2014 är vi beredda att bidra även med militära stödjande insatser, om afghanerna själva vill det.”
[/column]
[column width=”47%” padding=”0″]Karin Enström

Karin Enström gör mig lite orolig med det utta-
landet. ”Om afghanerna vill det” är en utomordentligt konstig formulering med tanke på att det var George W Bush som gav sin marionett, Hamid Karzai, order om att vända sig till FN och begära hjälp.

Med andra ord så verkar försvarsministern antingen förvirrad och/eller felinformerad. Afghanerna vill inte ha svenska soldater i landet, ändå talar hon som om att de får det om de vill det, rimligtvis borde MUST, försvarsstaben eller utrikesdepartementet kunna ge henne besked på den punkten. Dessutom håller USA på att avveckla, och eftersom andra länder redan är på god väl så slutar det väl med att Sverige blir den enda nation som retar upp talibaner och andra extremister framöver.
[/column][end_columns]

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ekot gp12 ab123 dn1234 svd1234


7 svar till “Förvarsministern dåligt påläst om Afghanistan?”

  1. ”Om afghanerna vill det”

    Något suspekt. Precis VILKA menar hon med afghanerna?

  2. Det där har nog varit i säck innan det kom i påse. Vad H Clinton och K Enström kom överens om är inte så svårt att gissa.

  3. I just detta fall väljer jag endå att misstänka att Enström är mer påläst än hon vill göra gällande och målar upp ett ’worst case’ scenario för att sen när det är dags kunna plocka hem billiga poäng hos väljarna genom att ’ta hem’ våra soldater strax innan valet. Fult – Ja, Smart – Ja.

  4. SD gick ju med på att ha kvar soldaterna till 2014 tvärtemot deras valmanifest, det var ju dom som avgjorde frågan, kommer de vika sig nästa gång med?

  5. Det här handlar enbart om krav som USA anser sig kunna ställa på Sverige som lojal NATO-partner och som Carl Bildt mfl med glatt hjärta säger ja till. USA ska minska sin Afghanistaninsats, då måste övriga NATO-partners öka sin eftersom det inte handlar om att ge upp kontrollen över landet. Hillary Clinton var inte här på en artighetsvisit, det blir mer och mer uppenbart.