Bra gjort av IOK!


Idag har IOK strukit Ara Abrahamian från deltagarlistan och därmed tagit ifrån honom hans bronsmedalj.


Det är givetvis ett korrekt beslut
även om det finns skäl att anta att själva grundorsaken kan ha varit ett felaktigt domslut. Att domare missar är vi vana vid från både fotboll och andra lagsporter, tänk om alla lag i allsvensk-
an skulle hoppa av prisutdelningen om en avgörande domarmiss missgynnat dem? Då skulle det inte bli något lag alls på prispallen.

Att det eventuellt är synd om Ara Abrahamian ändrar inte min inställning en millimeter. Han visste om att alla bedömningssporter utsätts för ett visst godtycke. Nu tycker jag egentligen inte att Olympiska Dopingspelen är speciellt mycket att skriva om, men jag läste några av läsarnas kommentarer på tidningarna och förfärades över att man kunde vara så partiska. Jag tycker att det är bra att de stryker honom, det är dessutom det bästa som kunde ske om man tänker på alla andra idrottare här hemma som kanske kommer till OS någon gång. Det är klart bra om man har förstått reglerna innan…

Ara Abrahamian

AB12 SvD1 HD1 PolSDS DN Dbl Motbilder om judisk radiostation Anna Wester om Gaza Thomas RJ om USA it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Olympiska Dopingspel, OS, Idrott, Sport, Sportfånar, Brottning, Ara Abrahamian[/tags]


82 svar till “Bra gjort av IOK!”

 1. Att IOK tog i från Ara Abrahamian medaljen var ju det bästa som kunde hända, annars hade det ju inte blivit någon riktig protest. Nu har han dömts på samma sätt som t ex Rosa Parks och Mahatma Gandhi, det enda som kunde ha varit bättre hade ju varit om han gjort samma sak med en guldmedalj.

 2. Ara är min hjälte. Fattar inte att du inte inser vad stort det var han gjorde, Jinge.

  Han hade verkligen förtjänat en guldmedalj. Man kan verkligen hoppas att det händer något radikalt i brottningsvärlden efter detta.

 3. Klart att han ska straffas för sin protest, annars hade man ju kunnat tro att den inte betytt något, nu får hela världen höra talas om domarskandalen i OS-brottningen. Helt rätt gjort!

  Han är i gott sällskap, Muhammad Ali, Tommie Smith och John Carlos är namn man kommer att tänka på.

  Ge honom bragdguldet istället!

 4. Någon skrev ”…men här representerade han inte bara sig själv, har representerade också konungariket Sverige. Dessutom var vår konung på plats vid prisutdelningen och fick nu sitta med skammen.”

  Har aldrig hört nåt så ogenomtänkt.

  Naturligtvis gör Ara helt rätt som LÄGGER (inte slänger) ifrån sig den smutsiga medaljen så ödmjukt det bara går. Det här handlar inte om hans medalj. Det handlar inte om honom personligen eller om Sverige, Italien, kungen eller fan själv. Det handlar kort och gott om rättvisa, sportslig anda och i slutändan rätt eller fel.

  Ara tar ställning för det som är rätt och protesterar ÖPPET vid bästa möjliga tillfälle mot det som är FEL. Så enkelt är det.

  Skandal, ja visst! Men den har ju redan varit. Det är ju den protesten är till för.

 5. Ni som tycker att han skulle ha protesterat på något annat sätt:
  Kan ni tala om för mig hur han skulle ha protesterat i så fall?

  Ni tror väl inte att någon utanför sveriges gränser ens hade reagerat om han bara hade berättat i media om situationen? Åtskilliga gånger har svenskar protesterat muntligen utan att övriga länder reagerat. Den här gången blev det rubriker över hela världen.

  …så återigen, vad skulle han ha gjort som kunde ge samma effekt?

 6. För övrigt är jag mer intresserad av vad SOK gör än vad IOK gör. IOK lär nog behöva många år på sig att vända sitt rykte till något positivt – men det vore av största vikt för vår svenska ungdomsverksamhet och alla svenska idrottsrepresentanter och ledare om SOK gick ut offentligt på ett mer kraftfullt sätt och stöttade Aras protest. Att 80% av svenskarna hyllar Ara (och 20% inte förstår vad det handlar om) räcker ju inte om inte SOK står rakryggade på rättvisans sida.

  Ara – å sin sida – lär bli folkhjälte för all framtid oavsett.

 7. Har en dotter som rycker i mig – så jag får dela upp mitt inlägg i protioner.

  Som lärare får jag ofta prata med elever om förebilder i olika sammanhang, på mentorstid och i samhällskunskap och på temadagar.

  Nu har jag ännu en otroligt positiv och viktig symbolhandling att ta med. Jag är så innerligt glad att Ara inte gjorde som vissa (lite ogenomtänkt) föreslår: bockade, struntade i prisutdelningen, accepterade fusket och åkte hem med mössan i handen. Vem hade brytt sig då?

  Aras protest är det bästa som hänt i detta OS och det viktigaste som hänst i sportvärlden på många år. På lång sikt.

  Kungen kan vara stolt.

 8. Ara döms hårdare än alla de fuskande jävlarna som proppar sig fulla med testo! IOK förtjänar nackskott hela bunten. Kanske kan kinas regering hjälpa till?

 9. Rätt eller fel av Ara? Jag tycker det intresanta är att IOKs attityd påminner om klassiska diktaturfasoner, dagens Kina eller Nazityskland, välj själva. Om man inte tycker som dom eller ställer upp på deras regler finns man uppenbarligen inte. Märkligt att dom pratar om att Ara brutit mot den olypiska andan och bringat OIK i vanära. Om inget fel begåtts skulle väl inte OIK hamna i vanära? OS har förminskats till en usel såpa a´la kanal 5. Jag stänger av, sorry SVT.

 10. Från boken ”Copyright finns inte V3.0” av Linus Walleij:

  ”Det finns alldeles för mycket respekt för myndigheter i samhället, det märker jag inte minst i mitt jobb. Det behövs mer civil olydnad, […]”
  Vet ni vem som har sagt dessa ord? Tänk, det är alltför uppenbart! (Dock kan du alltid söka på Google.)

 11. Helt allvarligt, hur många av er som skriver idrottar egentligen? Finns det inte inom idrottens själ att tacka motståndaren, hur jävligt det än varit? Jag anser att Ara skämde ut sig rejält när han inte bemödade att tacka motståndaren efter matchen, och inte ens vid prisceremonin. Det är likväl en skandal och säger mycket om vilken sorts person Ara är. Han tävlar i en sport som genom åren visat sig vara godtycklig i bedömningen som, liksom andra bedömningssporter. Jag förstår mycket väl att han tappar besinningen efter förlusten, det hade jag också gjort, men det är ju knappast italienarens fel att domarna fick för sig att döma bort honom. Som någon skrev ovan, en mycket snyggare protest hade varit att inte dyka upp på prisceremonin. Nu blev det bara pinsamt för Ara och dessutom vanärade han segraren och övriga medaljörer. För mig känns det som om han ville sola sig några extra minuter i mediasolens glans innan han nu går i pension.

 12. Näe Jinge – håller inte med.
  Ge Ara bragdguldet – civilkuraget har fått ett ansikte!

 13. Jag kan mycket väl förstå varför ARA blev förbannad. Men ändå så tycker jag att han gjorde fel. Blir man så förbannad så bör man helt avbryta tävlingen och inte sabba prisutdelningen. Det är barnsligt i överkant. Sedan ska man kanske nämna också att ARA alltid klagar på domarna när det går dåligt. Och det är känt utanför brottarmattan också!

 14. Aha! En brottare som tycker det är bättre att inte protestera. Ja, det är väl snyggare att bara tacka å ta emot. Det är ju något så oerhört fint att få vara med på en prisceremoni i OS att man kan tåla lite fusk och mygel.

  Menar du att ni brottare är med på detta? Absurt! Om Ara brukar klaga efter förluster är ovidkommande. Det här var ju så uppenbart mygel, så det viktiga är ju inte att det är Ara – utan att NÅGON gör NÅGOT och det så synligt som möjligt. På prisceremonin alltså!

  Jag skäms för alla människor som inte förstår hur viktigt det här är. Hoppas fler gör som Ara – så vi blir av med ”bocka-och-buga-för-etablissemanget-mentaliteten”.

  Alla på prispallen var för övrigt offer, precis som Ara. De kunde lika gärna bytt platser och medaljer tillsammans – som en gemensam protest.

 15. Moralist! Du jag har kollat på matchen och jag tycker inte att det var en bortdömning. Möjligen var det tveksamma domslut. Jag har tävlat i 6-7 år, visserligen bara på svensk nivå, men jag kan garantera att det bara är fantaster som anser att det var en solklar bortdömning. Inga brottare jag talat med är lika övertygade, tveksamt är vad de flesta säger. ARA är en världsbrottare av mycket mycket hög klass, men han är också en himla dålig förlorare, det är välkänt inom kretsen. Så kom inte med något skitsnack. Du vet inte vad du talar om.

 16. Märkligt! Alla brottare jag hört prata om detta är mer övertygade än mig – både om denna match och om brottningens problem över huvudtaget!

  Du missar ju hela poängen!! Finns det mygel och fusk inom brottningen? Finns det mygel och fisk i andra idrotter?

  I så fall är ju det här ett extremt ovanligt bra tillfälle att ställa dig upp rakryggad och protestera – inte för Aras skull, för sportens skull. Inte för brottningens skull – för all sports skull. I slutändan handlar det om detta.

  Du har nog hängt upp dig för mycket på Ara. Det handlar inte om honom. Han är en symbolisk figur som nu går att tacka för tillfället. Han offrade sin yrkesstolthet…men alla vinner vi mer!

 17. IOK:s argument för att skicka hem svensken utan medalj är väl underbygda. Han betedde sig som en barnrumpa och gjorde bort sig fullständigt.

  Om han hade vunnit guldet på ett tveksamt domslut så tvivlar jag på att han kastat bort medaljen. Inte hade vi hört något om korrumption heller.

  Men om det nu förekommer en massa mygel inom brottningen så är det dags att rannsaka sig och räta upp verksamheten. I annat fall måste IOK agera och se till att vi slipper den här brottningen på nästa OS.

 18. Helt rätt Ara!

  Alla som såg matchen och möjligtvis kan nåt om brottning såg att matchen var riggad! i lottningen gluttar domaren i påsen och italienarens mattflykt som verkligen var en mattflykt iom att halva hans kropp var utanför mattan. blir så jävla trött på folk som inte ens sett matchen utan bara läst om den på text tv(!??) kommentera hans agerande. vad skäms ni för? att en svensk idrottsman vågar säga ifrån och protestera mot ett felaktigt domslut? Om någon så borde Ara förstå sig på sporten, stöd honom istället eller vågar ni inte för det är fult att stå ut som svensk?

 19. Man kan ju fråga sig om han inte alltid tagit ut sin ilska för nederlag på domare? Enligt medierna har han det.

 20. Ara protesterade genom att lämna ifrån sig medaljen. IOK agerade genom att ta ifrån honom medaljen. Alla är nöjda och glada :-)

 21. ”Ara protesterade genom att lämna ifrån sig medaljen. IOK agerade genom att ta ifrån honom medaljen.”

  Du glömde själva skandalen…den som nu utreds…

  Medaljen är ju ointressant!

 22. Helt rätt att fråntaga honom medaljen och diskvalificera honom. Hans uppförande är en förolämning av OS och samtliga andra deltagare, som tränat och jobbat för att deltaga. När han hävdar att allt är uppgjort, och det bara är korruption, förolämpar han alla andra medaljvinnare. Bor i Mexiko, och bilderna av Ara´s uppförande, visas av samtliga TV-canaler, både är och i Amerikanska kanaler (och givetvis i övriga länder i värlend). Den image han ger av Sverige och Svenska idrottare är usel. Hoppas verkligen att Olympiska komitten, Svenska idrottsförbundet och alla övriga som ger ekonomiska bidrag till honom, omedelbart drar in dessa. Har ingen lust att betala skatt för att underhålla den här typen av ” representanter” för Sverige.

  Lars

 23. Lars!
  Du är ett lysande exempel på hur lite man förstår då media i utlandet väljer att enbart visa efterspelet till själva skandalen som du uppenbarligen missat helt. Ara gör ju egentligen svenskens (och idrottsmannens) image en jättetjänst som protesterar mot mygel. Trist om media i andra länder missar detta pga dålig research. Su kan ju hälsa dom andra som missat hela poängen!

  Hellre en idrottsman som spottar på OS än en Olympisk styrelse som spottar på en idrottsman.

  ;-)

 24. Nu kanske alla som spottat på Ara kniper igen och skäms! Sporten vann över myglet! STARKT ARA!

 25. @Moralist:

  1) Betyder det att hans beteende vid prisutdelningen är ursäktat?

  2) Fila vägrade att samarbeta i utredningen, har deras uppfattning någon betydelse?

  3) Har ”sporten” vunnit när de inte ens deltog och medverkade i utredningen?

 26. 1) Ja – beteendet är inte bara ursäktat, det var i allra högsta grad befogat – men även berömvärt, då få hade vågat gå emot etablissemanget. Synd att det tolkas så fel av många som bara ser beteendet och inte orsaken som det stora problemet.

  2) Nej – det bevisar bara deras fega hållning.

  3) Ja – det bevisar bara deras fega hållning, igen. Nästan skrattretande.

  Svaren på 2 och 3 bekräftar svaret på 1.
  Aras beteende var helt rätt. Ett mindre provokativt beteende hade inte fått någon konsekvens. Bara det att frågan diskuteras världen över är en vinst för sporten.