Annie Lööf, festerna och leendet


Jag snappar upp en tråd som Aftonbladet presenterar på sin ledarsida idag, den handlar om en närings-
minister som inte gör jobbet, och ingen vet om det beror på bristande kompetens eller bristande för-
måga.

Ingvar Persson/AB: ”Det är ingen tillfällighet att Stefan Löfven valt att inleda sin partiledarbana med att tala om näringspolitik. Han har sett behoven.

Annie Lööf, näringsministern som tog jobbet för att hinna med sitt partiledarskap, talar i dag till partivännerna i Västerås. På en halv-
timme ska hon berätta om ”Framtidens Sverige”.

I kväll blir det middag med dans.

Frågan är om den framtid centerledaren tänker sig inkluderar en stark svensk industri?

I så fall är det nog dags att näringsministern lyssnar till de sam-
stämmiga kraven på politiska åtgärder. Och att hon börjar betrakta näringsministerjobbet som ett heltidsarbete för att skapa bättre förutsättningar för svensk industri.”

Jag tycker att Ingvar Persson missar ett par saker när det gäller näringsministern och hennes festande. Till att börja med så har näringsministern aldrig haft ett eget arbete, hur ska hon då kunna fylla ut den roll som hon har som näringsminister? Oavsett bransch så har hon ingen som helst erfarenhet, hon gick direkt från skolbänken till Rosenbad, och det utan att passera ”Gå”. Det kan tyckas vara en absurditet, men det ger en tydlig bild av center-
partiet av idag år 2012.

Det är rätt självklart i det läget att en danskväll med partivännerna står högt på agendan när Läkemedelsindustrin agerar precis så som nyliberaler som Annie Lööf anser att företagen bör agera. Men det rimmar förstås illa med hennes roll som näringsminister, i den ska hon värna Sverige och dess industri och ingenting annat. Men det är väl som jag skrev igår:

Jinge.se: “…den nya partiledaren är en yngre kvinna, en nyliberal som hyllar Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher så har centerns kärväljare mycket svårt att identifiera sig med henne. Hon har aldrig haft ett riktigt arbete, hon tillhör ”Stureplanscentern” och upplevs som en karriärist ut i fingerspetsarna. Dessutom har hon ovanan att hånle mot sina debattmotståndare när hon är i TV, något som jag tror att folk i allmänhet retar sig ordentligt på.”

Personligen så tror jag att många äldre centerpartister har svårt för en partiledare som hånler mot sina debattmotståndare oavsett vilka de är. Jonas Sjöstedt eller Jimmie Åkesson, hånleendet sitter där det brukar. Om det beror på djup inre osäkerhet eller någon slags överlägsenhetskänsla låter jag vara osagt, men att partiledarbytet i (C) inte har gett några opinionsmässiga fördelar förvånar mig inte. Jag är dessutom övertygad om att när man samlat ihop ett antal nya undersökningar så kommer man se att trenden pekar nedåt. För oavsett var tittarnas sympatier ligger så ogillar man folk som sätter sig själva på höga hästar. Och om man i det läget inte heller förmår prestera så kommer man snabbt att hamna ute i kylan.

En olustig detalj i sammanhanget om Astra Zeneca, Reinfeldt och Björklund har liksom den nye S-ledaren Löfven kommenterat nedläggningen av forskningen i Södertälje, men inte näringsministern…

it Andra om: , , , , ab1 e24 svt sr1 ex dn1 svd


9 svar till “Annie Lööf, festerna och leendet”

  1. Jag tror ärligt talat inte att Lööf betraktar Astra Zeneca, etc, som en fråga som ligger på hennes bord. Möjligen kommer någon att tala om det för henne nu, när saken uppmärksammas. Men det är nog inget drömläge att försöka visa vad hon går för eller så.

    Tongångarna kunde skönjas redan på Maud Olofssons tid. Industrier och stora företag är liksom inte intressanta. Borgerlig näringspolitik handlar inte om dem utan om sådana företag som storstadspolitiker kommer i kontakt med: restauranger, frisörer, hunddagis, hemstädningsfirmor, personliga fitness-instruktörer, med mera. Det är deras bild av företagar-Sverige.

    1.200 sparkade Astra Zeneca-anställda = 100 st genomsnittligt stora RUT-tjänstföretag som nu kan startas och blomstra. I många nyliberala kretsar tänker man så där, och skäms inte för det alls.

  2. Jag tror att Lööf kommer få det svårt. Jag tvivlar på att centerväljarna klarar en ung tjej som dessutom är nyliberal, det är så långt från partiets mittfåra att man kommer resa frågan om nyval snart igen. Dessutom så tycker jag att det ser illa ut att grina upp sig föraktfullt åt meningsmotståndare, det verkar omoget!

  3. Ska företag I Annie Lööfs värld ha välutbildade, fackligt anslutna anställda med kollektivantal? Med att tvångsinföra LOV i ovilliga kommuner kan man få nystartade företag utan besvärande krav på utbildning eller avtalsvillkor. Och tänk vad många företag det kan bli om var och en inom välfärdssektorn tvingas starta ett enmansföretag.

    Men det är verkligen tråkigt med Astra Senecas nedläggning, tragiskt för de anställda och deras familjer och oroande för vår framtid. Framtiden ligger väl knappast i att vi går ut och vallar varandras hundar, som man ibland kan tro är centerns framtidsvision.

  4. Jag är väl en av de som inte fattar hur mitt eget parti tänker. En liten tjej, säkert duktig, men att gå direkt från universitetet till att bli heltidspolitiker utan att ha haft ett enda riktigt arbete, det är fanimig skandal. Det kommer aldrig gå bra, och här hos mig så undrar centerfolket över vad som är på gång…

    • Jag tror att partiet tänkte så här: ”Wham! Blam! Hon kommer bara att behöva visa sig. Folk kommer att ramla omkull. Pow! Wow!”

      När Lööf valdes rådde det ingen tvekan – många centerpartister var direkt förälskade i henne. Vilket är lätt att förstå. Hon får alla tidigare centerledare att kännas som 100 år bakåt i tiden. Hon är ”Förnyelse 2.0”. Men…

      Som bekant är förälskelser kortvariga. Som partiledare får Lööf nu nästan mer att bevisa just för att partikamraterna trott så hårt på en Wham!-effekt.

  5. Har vi nån industri kvar i det här landet över huvud taget? Centern bryr sig ju varken om bönder eller industri. U-landet Sverige, dit kan man skicka sina hundar på hunddagis. Eller drömmer de inom borgerligheten om att göra hela Sverige till en rikemännens villaförort med skattefrihet, utan egen produktion och samhällsservice öht förutom den innevånarna kan betala själv. Sverige blir en retreatort för riskkapitalister och storföretagsägare. Grattis Sverige.

  6. Staten borde nu försöka ta över läkemedelsforskningen. Allt för viktig industri för att vara i privata händer…

  7. Politiker utan erfarenhet och jobbreferenser skall absolut INTE blanda sig i och försöka styra en utveckling de varken förstår, kan påverka eller kanske inte ens bryr sig om. Ibland undrar man med tanke på de vettlösa beslut som fattas. Bara en sådan sak att 3:12 reglerna finns är en konkurrensnackdel för mindre företag.

    Kvalificerade personer till beslutande poster.