Gott Nytt År!


Så är det dags att byta bladen i Filofaxen igen, även detta år sker det utan något egentligt hopp om förbättring av vare sig yttrandefrihet eller demokrati för oss i Sverige. Högerregeringen har lyckats i sina föresatser att gynna de rikare på de sämre bemedlades bekostnad, dessutom får de nu draghjälp av den ekonomiska krisen. Högerns spindoktorer har sagt åt Borg och Reinfeldt att, i preventivt syfte, komma med lite populistiskt gnäll på direktörer och banker, något som de givetvis gärna gör för att förringa sina egna misslyckanden.


Själv har jag konstaterat
att jag aldrig förut, som de senaste dagarna, sett så många idiotkom-
mentarer i min egen blogg. Jag har raderat minst tio om dagen och av dessa har säkert tre-fyra hamnat direkt i spamfiltret. Jag har varit förundrad över detta och idag hittade jag orsaken på Hampus blogg Motbilder.

Hampus citerar Times: ”Utrikesministeriet har berodrat diplomatlärlingar att spåra hemsidor och chatrum så att nätverk av amerikanska och europeiska grupper med hundratusentals judiska aktivister kan placera stödjande meddelanden. Under den senaste veckan har nära 5000 medlemmar av World Union of Jewish Students (WUJS) laddat ned den speciella “Megahpone” programvaran som varnar dem när antiisraeliska chatrum eller internetröstningar tillåter dem att posta motsatta synpunkter. Ett studentteam i Jerusalem kammar igenom nätet i grupp av olika språk för att markera siter så att de som anslutit sig kan påverka opinionsmätningar eller en debatts väg.”

Jag har undrat varifrån alla dessa troll kommer. Visst, för ovanlighetens skull så är folk mycket intresserade av att läsa om palestiniernas situation, men proportionerna har varit ovanliga. Alla har lätt att identifiera sig med förintelseoffrens offer, instängda i sitt fängelse så utsätts de för skoningslös bombning och mängder av oskyldiga dör och blir lemlästade. Jag är övertygad om att sionistlobbyn misslyckas i sitt uppsåt när det gäller att demonisera Gazaborna, att bli varse att ur detta illdåd kommer inget gott att komma.

När det gäller min egen nyårskväll så kommer den inte att se ut som på bilden. Jag kommer sitta själv hemma med en ny bok, Palestinas Frihetskamp av Per Gahrton. Den kommer att sysselsätta mig ett par dagar in på det nya året också, inshallah. Det är nämligen en bok som väger lika mycket som min kattsambo. Gahrton skriver om det folkmord vi nu bevittnar – redan hösten 2007. Det har länge varit

klart att Israel ska bomba, så den som tror att detta handlar om några Qasamraketer kan känna sig lurad.

Vi som följt MÖ-konflikten vet att ingenting är vad det synes vara, det finns en tanke bakom allt, precis som med ”Internetmegafonen”.

Nu tillhör jag inte dem som avger en massa mer eller mindre oseriösa nyårslöften, men om jag skulle göra det så vore en bra sak om jag under 2009 kunde ägna lite energi åt mediekoncentrationen i landet. Svensson skriver om den idag, och något säger mig att det kommer att bli en viktig fråga under det kommande året. Vi är på väg mot en allt större tystnad i Sverige, en tystnad som tryfferas av en allt glättigare mediesituation. Vissa tidningar har blivit rena propagandablad och andra i sin tur väljer att skriva om dokusåpor, gud och silikon.

Nej, nu är kaffet klart i bryggaren, kisse har fått ett extra fat med grädde, husse har lagt fram filten i soffan och en god bok är uppslagen.

Gott nytt år på Er!

AB1 DN1 SvD1 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Nyår, 2009, Böcker, Per Gahrton, Palestina, Mellanöstern, Sionistlobbyn, Pepparkakor, Kaffe, Nyårsafton, Politik[/tags]


19 svar till “Gott Nytt År!”

 1. Gott Nytt År!

  Ditt underifrånperspektiv ger mig hopp om mänskligheten.Ser fram emot ett nytt år fyllt av din vakande blick gentemot ”herrar”av alla de sorter.

 2. Gott Nytt År! Det var spännande att få avsluta året med en redig storm i Norr. Där borde jag ha varit :-)

 3. Gott Nytt År Jinge!

  Vi är några hemma som sitter fullständigt bedrövade. Vi har varit ute på promenad för att inte krevera efter ett långrandigt tal av Abbas som inte sa oss någonting.

  Massakern har varit planerad och önskvard även av Abbas, Mubarak och de två Abdullorna. Det vet varenda arabisk unge idag.

  Svensk Media talar om omvärldens tystnad samtidigt missar man att demonstrationstågen har gått från Venezuella till Japan, från Mauritanien till Bangladesh och från Indonesien till Norge! Önsketänkande?

  Min högaktning till det kurdiska folket. Trots att man länge trodde att kurderna har gått förlorade till imperialismen visade de igår och idag att det var tvärtom. Kurdiska styret och Talbani har fördömt skarpt men det som väckte samhörighetskänslan med det kurdiska folket är de enorma demonstrationerna i samtliga turkiska städer med kurdisk majoritet!

  Israel förblir en varböld i den delen av världen!

  • Vi är några hemma som sitter fullständigt bedrövade. Vi har varit ute på promenad för att inte krevera efter ett långrandigt tal av Abbas som inte sa oss någonting.

   Hade Abbas levt i England/USA/Sverige eller i något annat västland så hade han ställts inför krigsrätt och sedan arkebuserats. Han är en quisling och överlöpare, det är helt ofattbart att han ännu lever. Palestinier förefaller, i vart fall ifrån svenskt håll, vara tämligen hetlevrade. Det måste således bero på att han hela tiden omger sig mer en mur av olika sorters livvakter, utbildade och utrustade av USIsrael.

   Gott nytt själv! (Läs Gahrtons bok!!)

  • Gott nytt år Pappa (Jinge), och alla Israel-motståndare!

   Detsamma Joakim! Hälsa Petra, Klara, My och Göran och hans kottar oxo!

   (Nu kommer sionisterna bråka på mig och säga att jag indoktrinerar mina barn oxo, men du ska ju fylla 40 om några år… :-)

 4. Gott Nytt Jinge! Jag läser vad du skriver varje dag även om jag inte alltid skriver något. Fortsätt bloggandet är du snäll!

 5. Gott Nytt År jinge.

  Jag trodde att du var på blondinbellas-vilda-fest
  Det står att Alla var där och ville gratulera, tänk att man inte kan lita på vad Expressen skriver.

 6. Inshallah, många fina år, Jinge :o)

  Jag bojkottar omvärldens tystnad men du ingår inte i den här gruppen. Tack för varje bokstav du graverade in om Palestina under 2008 …

 7. Gott nytt år, Jinge – och alla som stöder palestinierna i kampen om ett eget land efter 1967 års gränser!

 8. Gott nytt år Jinge och alla andra!

  Friska tag mot fascismen, så grejar vi nog 2009 också!