Riskkapitalbolag bör förbjudas äga vårdbolag


Idag har Aftonbladet ett antal artiklar om riskkapitalbolagen, och på hemsidan har de satt en samlings-
rubrik för dessa artiklar med ”Folkets krav: Sätt stopp för riskkapitalism”.

Det är förstås de senaste skandalerna runt Carema som lagt grunden för medias skriverier, och givetvis också mina egna. Senast igår skrev jag om äldrevården och det högst påtagliga faktum att högerpartierna håller på att avveckla ansvaret för äldrevård, eller i alla fall flytta det från politikerna till olika företag som man kan peka på när något går snett.

Själv har jag i nuläget behov av medicin och kontroller av mitt hjärta, men i idag räcker det med att träffa en kardiolog var sjätte månad. I moderaternas Vårdval Stockholm så kan jag dock inte välja att träffa en landstings-
anställd hjärtläkare annat än om jag skulle bli sämre helt akut, så mycket sämre att jag skulle behöva ambulans. Men det passar givetvis inte Filippa Reinfeldt att berätta att ordet vårdval är missledande eftersom det innebär ett tvång att välja privat vård för hjärtpatienter, och sannolikt också för alla andra specialiteter inom vården.

Jag har fram tills idag gått hos Aleris här i Handen, men när Anders Romelsjö berättade i en kommentar här att Aleris använder skatteparadiset Guernsey för sitt fiffel med skattepengar så ångrar jag inte att jag faktiskt – samma dag – hade bett att få mina journalhandlingar för att byta till en annan privat hjärtmottagning, en mottagning som inte skickar pengarna till ett skatteparadis. För några dagar sedan upptäckte jag för övrigt att Aleris har ett kontor, eller om det är en chefsbostad, på Tysta Gatan på Östermalm. (bilden) Det är en av stadens mest fashionabla adresser, men de har ju råd.

Ett annat avgörande skäl att avstå från Aleris tjänster är förstås de omfattande bedrägerier som företaget sysslat med. Man har debiterat landstinget mångmiljonbelopp för undersökningar som man aldrig har gjort och tvingades därför betala tillbaka miljoner till Landstinget. Men trots detta så har bedrägerierna fortsatt, det kan bara beskrivas med ett ord – Vidrigt.

Själv så träffar jag inte läkaren mer än två gånger om året, men jag borde rätteligen skriva läkarna. För i praktiken har jag träffat olika läkare varenda gång de senaste fem åren, sammanlagt sex olika har jag för mig. Även om de är kunniga och kompetenta så är det förstås illa att inte Aleris kan behålla sina medarbetare, man undrar förstås varför det är så, lurar företaget dem på lönen möjligtvis? (forts under reklamen..)

Att Investor AB äger Aleris idag fläckar ner namnet Wallenberg, när då regeringen utser Marcus Wallenberg till ordförande för LKAB så inser var och en att man har för avsikt att sälja ut en av landets främsta tillgångar. Jag vet inte hur många miljarder som årligen ramlar in i statens kassakista, men det är uppenbarligen fel kista tycker Anders Borg & Co. Själv undrar jag vad våra toppolitiker får ut av det hela? Jag är övertygad om att de har fått ett kapitalkonto på Guernsey, för utan feta mutor skulle man inte handskas så illa med det svenska folkets egendom.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 svt sr ex dn1 svd1


26 svar till “Riskkapitalbolag bör förbjudas äga vårdbolag”

 1. Precis, privatiseringen av vården och omsorgen har på intet vis löst ett av grundproblemen: personalbristen. Det har inte plötsligt materialiserats en massa färdigutbildade läkare och sjuksköterskor ute på marknaden.

  Vilket säger en hel del om kvaliteten på debatten kring den här frågan hittills. Förespråkarna har kunnat påstå att exempelvis ”tillgängligheten ökat” utan att behöva förklara hur detta kunnat gå till. Än mindre bevisa det. Att ökad tillgänglighet på ett ställe skett till priset av minskad tillgänglighet någon annanstans har man naturligtvis inte velat kännas vid.

  Oavsett om vården om omsorgen drivs av Aleris, Attendo, Carema eller sketna gamla kommunen måste de lösa resursproblemen på samma sätt. Det är stafettläkare hit och personaluthyrningsföretag dit. Det finns inga genvägar som bara privatägda bolag skulle ha några slags magiska nycklar till.

 2. Jag skulle vilja säga att riskkapitalbolag inte skall gödas av skattepengar alls! Varken i vården eller annan verksamhet som finansieras av skattepengar!

  Därför att lockelsen att kapa åt sig ohemula,säkra, vinster blir för stor. Samtidigt verkar kontrollmöjligheterna från ”staten” inte direkt vara prioriterade då detta styrs ”politiskt”.

  Gissa vad utredningen om privat vs offentlig äldrevård kommer fram till om ett par år?

  Solen skiner gratis i alla fall…

 3. Jag fattar inte varför inte landstiget polisanmälde Aleris förra gången? Försöker man lura till sig pengar så är det ju bedrägeri, och eftersom de betalade tillbaka miljoner till landstinget så har de i praktiken erkänt. f.ö. så borde man kalla det ”Vårdtvång Stockholm” isf vårdval.

  • Jag fattar inte varför inte landstiget polisanmälde Aleris förra gången?

   Ja det är konstigt. Man kanske borde fråga FIlippa Reinfeldt..

 4. Hela diskussionen är missriktad och enkelspårig. Nu säger Stockholms stad upp avtalet med Carema och alla skriker om vilka svin Carema är som driver ett bolag i vinstsyfte.

  Men ingen kritiserar Stockholms stad. Har ni inte hört talas om lagen om offentlig upphandling? Stockholms stad förhandlar med ett stort antal privatägda vårdbolag såsom Carmea, Attendo Care, Aleris och många andra. De visar en kostnadskalkyl för Stockholms stad om vad det kan tänkas att hela kalaset kan gå på. I nio av tio fall går avtalet till det bolag som kan driva vården för minsta möjliga kostnad. Så har då inte Stockholms stad ett ansvar när det tittar på dessa kalkyler? Är det inte Stockholms stads ansvar att ifrågasätta dessa kalkyler eftersom det är väldigt låga. Är det inte sunt förnuft från Stockholms stad att fråga vårdbolagen om det verkligen är rimligt att tillhandahålla en bra vård till en sådan liten kostnad ?

  Ofta händer det skandaler inom vården och alltid är det vårdbolaget som är boven i dramat. Jag har aldrig sett att någon säger att landets olika kommuner som säljer ut vård för minsta möjliga kostnad har ett ansvar. Men det är så kommunerna slipper undan sitt ansvar. Man köper den billigaste vården man kan hitta och om det sen händer något så kan kommunen lugnt luta sig tillbaka och säga att det är det privata vårdbolagets ansvar att se till att vården fungerar.

  Pinsamt av Stockholms stad att inte ta ansvar i frågan när det är de som säljer ut vården till lägsta möjliga kostnad. Man kan inte bedriva vård för en spottstyver..

  • Självklart har köparen en del av ansvaret, men utföraren ska ge vårdtagarna den vård som var överenskommen.

   Är du lobbyist?

   • Robban, man måste väl börja någonstans? Varför inte vid roten, och gräva fram revor och utskott och ta bort alla ruttna grenar.
    Carema no-Care ska inte ha någonting med vård och omsorg att göra, Det är ett cyniskt riskkapitalbolag som med hjälp av skattepengar tar hem enorma vinster.
    Det handlar om inget annat än ren stöld av skattemedel och genererar bara en groteskt vanvård av våra äldre vid livets slut. Stackrarna!
    Shame on you mister Reinfeld och Mister Borg! Och shame on you ms Filippa Reinfeld, som med benäget bistånd och stöd för regeringen underlättat utförsäljningen av Stockholms sjukhus och vårdcentralerer, och som ger oss vanliga och fattiga inget annat än en urusel vård, eller snarare ingen vård alls.
    Just nu brinner det på alla landets redaktionsbord.
    Och det kommer att fortsätta brinna när journalister tar upp vad som händer på de sjukhus och vårdcentral där Carem enväldigt regerar.
    Nya moderutterna styrs av empatistörda, förljugna och erbarmligt fantasilösa individer som borde gå i terapi innan de helt förstör livet för alla. Utom för den lilla grupp gynnande av skitrika som helt geschwint kan få vård på Sofiahemmet eller liknande inrättningar för de välbärgade.,
    Det är synd om svenskarna!

  • Jag håller med om att beställarna/kommunerna ofta kommer undan sitt ansvar alldeles för lätt. Men i sådana här fall är frågan: skulle det ha varit någon skillnad om upphandlingen gått till på något annat sätt? Hade verkligen inte vårdbolaget pressat ur mesta möjliga vinst ur verksamheten ändå?

   Det här är principiellt viktiga frågor. Om vanskötseln skulle bero på allmän besparingshysteri finns det ju, åtminstone i teorin, en enkel bot mot det: mer pengar. Men om orsaken är ägarnas vinstgirighet räcker inga pengar i världen.

   • Beställaren är också skyldig att se till att han får vad han har beställt och betalat för. Nu kan jag tänka mig att det är svårt att exakt specificera vad för vård man beställt men med tanke på att man får offerter så måste det finnas något att räkna på.
    Att säkerställa att man får vad man ska kostar också kontroller och resurser. Ingenting är gratis.
    Är man nu villig att säga upp avtalen så måste det finnas en grund för det, dvs att man inte får vad man betalar för alt en normal uppsägningstid

    • Kommuncheferna verkar vara förda bakom ljuset, eller som mellancheferna mutade kanske med
     att få bli delägare – med hjälp av de dubbla eller tredubblöner de erhållit för att hålla budgeten.

     • Sara, jag vill inte ge mig in i sådana spekulationer.
      De leverantörer som utför dessa tjänster skall absolut inte slippa undan granskning, men just nu kommer beställarna lite för billigt undan.
      Till syvende och sist är det faktiskt dom som har ansvaret över hur skattepengarna används.
      En personlig reflektion är att om nu dessa privata vinstdrivande företag lyckas ta hem massor av vinst och ändå utföra (nåja) jobbet billigare än de offentliga gjort borde inte då det offentliga kunna göra bättre till samma kostnad och men vinst?

      • Kommunerna har väl verkligen inte kommit undan. Snarare så fokuserar ju frmförallt Allianzen på de mycket dåliga och löst formulerade avtalen när man försöker skjuta skuldfrågan från sina älskade privata företag till kommunerna. Jag säger inte att kommunerna är utan skuld, tvärtom borde alla kommunledningar gå kurser i hur man skriver avtal, men det är vårdgivarna som har huvudansvaret för att leverera en god vård oavsett hur dåligt skrivna avtalen mellan dem och kommunerna är.

      • Det är uppenbart att en hel del mellanchefer, som jobbar inom vården, har fått både en eller flera månadslöner som tack för att de hållit (döds)budgeten.
       Korrumptionen och girigheten växer i landet där bara pengar, inte människovärdet, räknas.
       Jag tycker att vanvården av våra äldre är så upprörande att jag saknar ord.
       När min mamma låg för döden 1994 så fick hon den bästa tänkbara omsorg. Jag var hos henne under de två sista veckorna och är så tacksam över att inte bara hon utan de närmaste fick all tänkbar stöd från den lilla fjällkommunen.
       Jag minns den tiden med stor glädje, trots förlusten och sorgen.
       I dag är sådant för dyrt!!!

       • För övrigt, Hazze, så läste du AB:s lista som djävulen läser bibeln, eller vad det heter.
        Dina slutsatser tillfredställer bara dig själv och dina likar…

        • Hazze, Hakelius, även om han skriver bra och stundom är riktig rolig, tillhör det övre skiktet.

         En fråga bara: Hur tror du att man har fått gamla och senila att sanningsenligt berätta om hur bra de har det på hemmet?

         Det är väldigt många röster som går bort där. Verkligen svårt att tolka underlaget.
         Och vi vet inte hur undersökningen egentligen går till.
         Jag är också mycket osäker på hur alla dessa opinionsundersökningar som stöder
         allianzen går till.
         Jag vill att
         det framgår med resultatet.
         För,det går utmärkt att ljuga med statistik, det vet vi…
         Jag tror inte alls på reinfeldts advokater…

 5. Riskkapitalbolag är som rovdjur och så gott som alla är registrerade utomlands , deras ägare , förvaltningen och finans är alltid hemlig

  Det som är fruktansvärd är att kommunerna säljer och köper gamla människor som om de vore boskap , det är nånting fel i det svenska samhället , äldre omsorgen ska vara offentlig tjänst och inte i händerna av privat bolag som drivs i vinstsyfte , Sverige är ett rikt lands men våra gamla behandlas så illa

  Våra gamla behöver bättre vård , de har tjänat oss mycket väl redan och de borde aldrig spelas som brickor som handlar om pengar . Allmänheten har rätt till fullständig insyn i detta bolag
  Jag tycker att man bör bli av med dessa parasit bolag , Jag har också en fråga vad skulle hända de gamla i fall dessa bolag går i konkurs

  • Dagens ledare i AB innehåller det mest skandalösa i hela den här Caremaaffären.
   Att hemliga ”donationer” hjälpt M till valvinst!
   Hoppas att journalisterna nappar ordentligt på beter och utreder varenda jävla krona.

   http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article13940210.ab

   ”Har Carema sponsrat M?
   ”Skandalomsusade vårdkoncernen Attendo ägdes tidigare av miljardären och greven Gustaf Douglas, ledamot av Moderaternas partistyrelse.

   Inför valet 2006 drev Gustaf Douglas den så kallade Rosenbadsfonden som samlade in privata donationer till Moderaterna. Uppdraget i partistyrelsen fick han som tack för hjälpen.

   Rosenbadsfonden och andra insamlingar var en av förutsättningarna för att ge Moderaterna resurser att vinna valet.

   De senaste åren har närmare 90 miljoner kronor samlats in. Alltihop från hemliga bidragsgivare.

   Under samma period har vårdkoncernen Carema gått från en vinst på under 100 miljoner till över 600 miljoner…”

   • ”Skandalomsusade vårdkoncernen Attendo ägdes tidigare av miljardären och greven Gustaf Douglas, ledamot av Moderaternas partistyrelse.

    Det var väl åt dem som Jonas Morian arbetade åt som presstalesman…

 6. Det pratas så mycket om att avregleringarna genomförts för att skapa valmöjlighet för ”brukarna”, som vi så vackert förvandlats till. I många mindre kommuner blir effekten av avregleringen att det inte finns ”marknad” för mer än en aktör på orten. Jag känner en gammal dam som bara har ett enda vårdbolag att välja på där hon bor – i hennes fall Attendo Care, och det vill hon inte ha! Hon vill ha vård i kommunal regi, men det går inte att få.

  Vad är det som händer i Sverige? Vi är ”bäst i världen” på att ha en stor koncentration av privata, utländska riskkapitalbolag inom äldrevården. Jag förstår ingenting!

 7. Den där listan där stämmer inte, Hazze! Vanvården av äldre inom Carema har länge tigits ihjäl med stöd av lojala och mer eller mindre mutade mellanchefer. Ingen anställd vågade kritisera, eftersom man var rädd om jobbet i massarbetslöshetens Sverige.

 8. Avkräv de skyldiga…
  1. Politikerna som på ett oansvarigt avreglerat och privatiserat verksamheter som inte bör drivas i vinstsyfte. >>>Kräv att vinst inte skall tillåtas!

  2. De otroligt giriga och oansvariga ägarna (PE bolagen) som ”förvaltar” dina och mina pensionspengar. >>>Kräv att PE bolagen betalar skatt och öppet redovisar avtalen/nettoavkastningar till pensionsfonderna!

  3. De otroligt giriga och bonusladdade ledningarna men också styrelserna för de privata vårdbolagen som ytterst beslutar om omänskliga åtgärder. >>>Kräv stenhårda kvalitetskrav med hot om vite och personligt betalningsansvar om dessa inte efterlevs!

  Man skäms för att ha röstat borgerligt. Tyvärr är S knappast bättre. En granskning av sk senior advisers som arbetar nära och får lön/bonus från riskkapitalbolagen skulle antagligen vara skrämmande läsning. Sammanblandningen mellan riskkapital/Wallenberg/finans och politiker (från alla etablerade partier med möjligt undantag för V) har gått snabbt och alldeles för långt!