Vem kan klandra palestinierna?


Idag rapporterar SvD att palestinierna skjutit granater och raketer mot Israel inifrån Gazaremsan. Själv undrar jag vilka mer än israelerna som kan klandra dem?


DN:
” Hamas gick med på vapenvila i november men har sagt att rörelsen kommer att svara på mord på palestinier.”

I praktiken har Hamas haft änglars tålamod med Israel. Efter den formidabla slakt som pågick mot palestinierna i Gaza samtidigt som världens uppmärksamhet var riktad mot Libanon förra året så har jag undrat hur lång tid det skulle ta. Om Israel och USA vill att palestinierna på Västbanken och i Gaza ska agera i enlighet med det vi kallar ”demokratiska principer” så kan man inte förneka dem rätten att rösta på det parti de vill.

Man degraderar ordet ”demokrati” genom att kalla Israel för mellanösterns enda demokrati. USA och Israels hegemonisträvanden kommer förr eller senare på allvar ta en ände med förskräckelse. Det kan bli nu, jag har länge frågat mig när intifada III kommer att starta.

SvD: ”Hamas väpnade gren förklarade enligt AFP att vapenvilan med den israeliska armén ”inte längre existerar”. Morgonens raket- och granatattacker var de första som regeringspartiet Hamas milisstyrkor sagt sig ha utfört sedan vapenvilan i Gaza trädde i kraft 26 november förra året. ”

Israel sköt ihjäl nio personer i Gaza igår, man hävdar själva att de flesta av dessa var ”illegala kombattanter” enligt välbekant mönster. Vad som är sanning kan vi givetvis inte veta, men man ska nog inte tro att sanningen kommer fram via israeliska myndigheter i alla fall.

Anna Wester, som arbetar åt Palestinagrupperna, berättar idag på sin blogg: ”I går meddelade israeliska myndigheter flera familjer i den palestinska staden Deir Al-Ghusoun norr om Tulkarem, att delar av deras mark skall konfiskeras för att ge plats för muren. I beskeden står att de skall infinna sig vid en av infarterna till staden på onsdag nästa vecka för att få besked exakt vilken mark som kommer att tas i beslag.”

I praktiken innebär det att Israel fortsätter att konfiskera palestinskt territorium. Nu är det ett hundratal familjer som blir av med sina mandelträd- och olivodlingar. När sådant sker dagligen så är det inte att undra på att de som utsätts börjar skjuta raketer på förövarna.

Källor: SvD DN Anna Wester om fortsatt konfiskering

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Konfiskering, Intifada, Raketbeskjutning, Mord, Gaza, Västbanken, Sionism, USA, Kriget mot Terrorismen, Genevekonventionen, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]


62 svar till “Vem kan klandra palestinierna?”

 1. Jag har letat men inte hittat något.
  Jag antar att ingen militär har ansetts gått över gränsen, för i jakten på ”terrorister” är väl det mesta tilllåtet. De som observerats beskrivs väl som misstag.
  Möjligen finns något åtal som lagts ner.

 2. Här Ida D kommer några exempel.

  PALESTINE MONITORIsraeli Soldier Sentenced
  Only to Four Months for the Deliberate Killing of an Innocent Palestinian: One of the harshest sentences given to an Israeli …
  http://www.palestinemonitor.org/new_web/feb_05_archive.htm – 47k –

  Israeli soldier convicted of killing British student | Israel and …An Israeli military tribunal today convicted a former soldier of the manslaughter of a British activist killed as he helped Palestinians to take cover …
  http://www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,1515593,00.html – 42k –

  Two Soldiers Sentenced In Live Burial Incident – New York TimesLEAD: Two Israeli soldiers who admitted beating and burying alive four Arabs were sentenced to jail terms that were stiffer than those requested by …
  query.nytimes.com/gst/fullpage.html?

 3. Var det någon som la märke till orden: ”Det finns inga riktigt oskyldiga i den här konflikten”?
  Någon har tagit på sig uppgiften att mildra israelkritiken…
  Det är ju ingens fel att två träter, sägs det ju –
  och så går resonemanget vidare.
  Det är säkert mer effektivt att medge vissa felsteg än att förneka dem helt och vråla: antisemit!
  Mycket bra taktik!

 4. Jodå Sara.. Och sedan fortsättningen: ”Det finns inga riktigt oskyldiga i den här konflikten – tyvärr. Poängen är att det därför är nödvändigt att få slut på den.”

  HADE det funnits oskyldiga i konflikten så hade det inte varit nödvändigt att få slut på den..

  :-I

  F.ö. anser jag att palestinierna ÄR oskyldiga..

 5. Hej Ida =)

  Human Rights watch skrev en utförlig rapport 2005, som heter, ”Promoting Impunity- The Israeli Military’s Failure to Investigate Wrongdoing”

  ”As Human Rights Watch documented in a report published in June 2005, the IDF has systematically failed to investigate cases in which its soldiers have used lethal force against Palestinian civilians, fostering a climate of impunity in the army and robbing victims of an effective remedy.”
  http://hrw.org/reports/2005/iopt0605/

 6. Det är vidrigt hur en del på vänsterkanten hyllar eller relativiserar självmordsbombare till frihetskämpar. I såna fall är de frihetskämpar som urskillningslöst mördar barn och gamla. Det är inget försvar för Israels agerande men bojkotten mot Hamas är helt rätt så länge det är en del av deras stadgar att Isarel ska utrotas.

 7. Det är ett konstigt resonemang du för, Jocke. Allt det du lägger på Hamas gör Israel utan att blinka, och i flerdubbel bemärkelse. Med de modernaste och effektivaste vapen man kan tänka sig.
  Med dessa vapen bombar och mördar Israel barn och gamla, i Gaza och på Västbanken, nästan dagligen – och totalt urskillningslöst.
  Men med USA i ryggen kan man tillåta sig vad som helst…

 8. Sedan den andra intifadan, som startade år 2000, har omkring 4000 palestinier och 1000 israeler dödats. 760 av dessa var palestinska barn.

 9. Det rättfärdigar på intet sätt de metoder vidriga organisationer som Hamas använder sig av. Jag anser att Israels ockupation är fel men så länge delar av palstinierna tror att det är en frihetskamp när terrorister går in på bussar, caféer, till och med bröllop och besinningslöst mördar alla där, barn som gammla, så får det mig att förakta hur människor som säger sig stå för värden som solidaritet och jämlikhet blir helt blinda och försvarar det! Om PLO eller Hamas anföll militära eller officiella mål skulle situationen vara väldigt annorlunda.

 10. Sara ”Jag antar att ingen militär har ansetts gått över gränsen, för i jakten på “terrorister” är väl det mesta tillåtet.”

  Ja de israeliska mordkommandon som agerar inne i Gaza och på Västbanken gör det givetvis med myndigheternas goda minne. Men mord är mord är mord…

  Det är inte underligt att palestinierna blir desperata. Kolla videon!

 11. Jocke-släpp hörnflaggan och kom in i matchen!

  Israeliska armén har mördat åtskilligt fler barn och gamla än vad Hamas har gjort.
  Tror du att självmordsbombarna föddes ur ett vakum, eller??

  Att det skulle vara mer ”vidrigt” att spränga sig ibland civila, än att beskjuta motsvarande civila med helikopter eller stridsvagn, är inget annat än huvudlöst trams!

 12. Tack, Jinge, alla ord blev till grus…
  Visserligen gav du mig en nästan sömnlös natt med dessa bilder på näthinnan – men det var det värt…
  Jocke är med säkerhet mer eftertänksam nu.