Vem kan klandra palestinierna?


Idag rapporterar SvD att palestinierna skjutit granater och raketer mot Israel inifrån Gazaremsan. Själv undrar jag vilka mer än israelerna som kan klandra dem?


DN:
” Hamas gick med på vapenvila i november men har sagt att rörelsen kommer att svara på mord på palestinier.”

I praktiken har Hamas haft änglars tålamod med Israel. Efter den formidabla slakt som pågick mot palestinierna i Gaza samtidigt som världens uppmärksamhet var riktad mot Libanon förra året så har jag undrat hur lång tid det skulle ta. Om Israel och USA vill att palestinierna på Västbanken och i Gaza ska agera i enlighet med det vi kallar ”demokratiska principer” så kan man inte förneka dem rätten att rösta på det parti de vill.

Man degraderar ordet ”demokrati” genom att kalla Israel för mellanösterns enda demokrati. USA och Israels hegemonisträvanden kommer förr eller senare på allvar ta en ände med förskräckelse. Det kan bli nu, jag har länge frågat mig när intifada III kommer att starta.

SvD: ”Hamas väpnade gren förklarade enligt AFP att vapenvilan med den israeliska armén ”inte längre existerar”. Morgonens raket- och granatattacker var de första som regeringspartiet Hamas milisstyrkor sagt sig ha utfört sedan vapenvilan i Gaza trädde i kraft 26 november förra året. ”

Israel sköt ihjäl nio personer i Gaza igår, man hävdar själva att de flesta av dessa var ”illegala kombattanter” enligt välbekant mönster. Vad som är sanning kan vi givetvis inte veta, men man ska nog inte tro att sanningen kommer fram via israeliska myndigheter i alla fall.

Anna Wester, som arbetar åt Palestinagrupperna, berättar idag på sin blogg: ”I går meddelade israeliska myndigheter flera familjer i den palestinska staden Deir Al-Ghusoun norr om Tulkarem, att delar av deras mark skall konfiskeras för att ge plats för muren. I beskeden står att de skall infinna sig vid en av infarterna till staden på onsdag nästa vecka för att få besked exakt vilken mark som kommer att tas i beslag.”

I praktiken innebär det att Israel fortsätter att konfiskera palestinskt territorium. Nu är det ett hundratal familjer som blir av med sina mandelträd- och olivodlingar. När sådant sker dagligen så är det inte att undra på att de som utsätts börjar skjuta raketer på förövarna.

Källor: SvD DN Anna Wester om fortsatt konfiskering

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Konfiskering, Intifada, Raketbeskjutning, Mord, Gaza, Västbanken, Sionism, USA, Kriget mot Terrorismen, Genevekonventionen, Mänskliga rättigheter, Politik[/tags]


62 svar till “Vem kan klandra palestinierna?”

 1. Jag håller ej med dig i ett antal frågor(tex JAS), men när det gäller Palestina så står jag helt på din sida. Jag tycker att ”bygga murar” är precis detsamma som tidigare förtryckarregimer gjort.
  Nu byggs det murar både här och där och jag kan bara peka på det stora som hände i Tyskland när man rev muren. Riv murarna!!

 2. Inte en enda nyhetstidning nämnde ett skit om det. Man nämner enbart något när Hamas slår tillbaka mot Israel, men att Israel konstant och oavbrutit dödat palestinier i den fortgående ockupationen på både Gazaremsan och Västbanken..Det hör man inte ett knyst om.

  Nämnde någon neutral journalistik?

 3. En alldeles utmärkt tolkning av läget, Jinge!
  Men svenska media fortfar med sin ensidiga rapportering.
  Undviker att beskriva bakgrunden.
  Det är inte konstigt att många tror att ”stackars Israel”, trots sin fredssträvan beskjuts av galna muslimer.
  Vi borde alla resa oss och avkräva en sannare och rättvisare omvärldsbeskrivning av press och TV.

 4. Tja … Annat var ju inte att vänta! Den stakars Israeliska landet behöver väl mer livsrum, och det sker per definition alltid på palestinskt/arabiska bekostnad!

 5. Progressiva krafter i USA beskriver Fox News så här: ”The more you watch the less you know.”
  Våra tidningar och TV är nästan lika duktiga på nonsensnyheter som Fox.
  När ska vi få en riktig och sann bild av Israel-Palestinakonflikten i våra massmedia?
  Det är inte alla som har tid, möjlighet eller ork att leta på andra ställen.
  Israels och USA:s agerande mot palestinierna hotar världsfreden, det är viktigt att människor får möjlighet att ta ställning grundade på fakta, inte på en massa lögner spridda av Israel, Fox News och CNN.
  Om alla fick möjlighet till kunskap så skulle fler engagera sig och kanske förmå EU att se rättvist på konflikten, eller hur man nu ska beskriva krigsläget…
  Vi som har tagit ställning och dagligen letar efter nyheter om läget blir mer eller mindre betraktade som ”freaks” när vi vill göra något och protestera mot Israels groteska behandling av sina grannar.
  Men man få vara glad över Norge…
  Enda landet i världen som har klarsyn.

 6. Du skriver att Hamas gick med på vapenvila i november. Så inga raketer har skjutits mot Israel sedan november?? Eller menar du att vad Hamas säger är giltigare än verkligheten. Påminner om lumpen, om inte kartan och verkligheter stämmer, så är det kartan som gäller.

 7. Gör dig inte dummare än vad du är Eric. Du vet precis lika bra som jag att Hamas hållit vapenvilan. Det är andra som skjutit raketer. Framförallt israeler förstås, men det är ju helt ok enligt dig, eller hur?

 8. Sara G. says:
  Intressant det där med att det kan vara israelerna själva som ger sig ut för att vara palestinier och begår våldsbrott mot sitt eget folk. Men det låter helt i linje med Israels politik.

  Dessa listiga judar! De dödar till och med sig själva bara det gynnar den ”sionistiska saken”. Sara, du skrämmer mig mer och mer.

 9. Jonatan! Det är knappast speciellt märkligt. När det gäller krig så ska du inte inbilla dig att israeler är något föredöme som spelar helt enligt regelboken. Det är snarare så att det är tämligen känt hur stor deras ignorans är mot internationella regler som Genèvekonventionen och liknande regler.

  T.ex. så använder de sina utländska agenter till ”riktade mord” vilket t.o.m. har skett här uppe i Skandinavien. Att de sänt in provokatörer och sabotagegrupper på palestinskt territorium är ingenting annat än fakta.

  Åtskilliga historier om egna ”attentat” cirkulerar. En del av dessa är givetvis inget annat än desinformation, men tror du att ALLA är det så är du ute på en rejäl cykeltur.

  Sedan tycker jag att du ska undvika uttalanden som ”dessa listiga judar”. Vi förstår alla att du är ironisk mot Sara genom att skriva så, men jag vill inte ha kommentarer som stigmatiserar folkgrupper eller religioner här, inte av något slag. Och det oavsett om det är ironi eller ej.

 10. ”Intressant det där med att det kan vara israelerna själva som ger sig ut för att vara palestinier och begår våldsbrott mot sitt eget folk” skrev jag. Det var inget påstående utan en undran, eftersom jag har hört att det kan vara på det sätter, att israeliska soldater klär ut sig till palestinier och begår våldshandlingar i deras namn. Det är inget nytt i historien, om så skulle vara fallet.
  Du hann bara sätta morgonkaffet i vrångstrupen, så skrämde jag dig, stackars Jonathan, innan du snabbt som fasen gick till aktion och la ord i min mun, ord som jag aldrig skulle uttala.
  Jag säger: Staten Israels politik (eller statsterrorism)
  Aldrig judar i negativ bemärkelse, aldrig heller israeler, utan använder begreppen: Israeliska soldater och sionister.
  När situationen så kräver.
  Sluta upp med att vara rädd för mig, Jonathan. Jag är en relativt snäll människa.

 11. Så här skriver Nathan Shachar, korrespondent i Israel i dagens DN:
  ”… Det är bara en tidsfråga innan det intra-palestinska våldet blossar upp på nytt. Nästa omgång hotar att bli långt blodigareän tidigar-bitterheten är större och vapenförråden likaså. Det enda som skulle kunna avstyra en konfrontation och lappa ihop de usla relationerna vore en israelisk invation.”
  En israelisk invation!??! Skulle kunna lappa ihop usla relationer!!!
  De relationer som Israel har skapat

 12. Så här skriver Nathan Shachar, korrespondent i Israel i dagens DN:
  ”… Det är bara en tidsfråga innan det intra-palestinska våldet blossar upp på nytt. Nästa omgång hotar att bli långt blodigareän tidigar-bitterheten är större och vapenförråden likaså. Det enda som skulle kunna avstyra en konfrontation och lappa ihop de usla relationerna vore en israelisk invation.”
  En israelisk invation!??! Skulle kunna lappa ihop usla relationer!!!
  Den bitterhet mellan olika fraktioner som Israel har skapat.

 13. Sara G says:
  Sluta upp med att vara rädd för mig, Jonathan. Jag är en relativt snäll människa.

  Nja, det kommer nog bli svårt. Jag tycker nämligen att det är obehagligt med människor som bara för att deras åsikter inte stämmer överens med verkligheten hellre ändra på verkligheten än sina åsikter. Din undran är nämligen ett försök till önsketänkande. Du vill inte att palestinier ska ha utfört självmordsbombningar eller racketattacker och därför lyssnar du mer än gärna på konspirationsteorier som bekvämt nog skyller på israelerna. Ett sådant tänkesätt följer den gamla fina traditionen att det alltid är judarnas fel, jesus död, 9-11 och så klart allt som är fel i mellanösten och i resten av världen.

 14. Jinge says:
  Åtskilliga historier om egna ”attentat” cirkulerar. En del av dessa är givetvis inget annat än desinformation, men tror du att ALLA är det så är du ute på en rejäl cykeltur.

  Jag tar gärna en källa på alla dessa ”historier” och bara för att en lögn upprepas betyder det inte att den blir sann.

 15. De två första inläggen, ta bort dem, snälle. Så här ska det vara, rättstavat och allt.

  Så här skriver Nathan Shachar, korrespondent i Israel i dagens DN:
  “… Det är bara en tidsfråga innan det intra-palestinska våldet blossar upp på nytt. Nästa omgång hotar att bli långt blodigareän tidigar-bitterheten är större och vapenförråden likaså. Det enda som skulle kunna avstyra en konfrontation och lappa ihop de usla relationerna vore en israelisk invasion.”
  En israelisk invasion!??! Skulle kunna lappa ihop usla relationer!!!
  Den bitterhet mellan olika fraktioner som Israel har skapat.

 16. Jonathan, du måste absolut utveckla åsikten om att jag omvandlar verkligheten till vad jag önskar den vore. Belägga! För du har nämligen fel…
  Jag kan försäkra, att om jag fick bestämma så skulle inga strider förekomma från något håll.
  Det är inget som jag har kommit på egen hand det där, att israeleliska soldater vi flera tillfällen ska ha klätt ut sig till palestinier och begått illdåd i deras namn. Jag är inte så bra på att fabricera skrönor.
  Ryktet är gammalt och har omtalats under en längre tid, och jag förstår inte varför det skulle vara så osannorlikt med tanke på Israels övriga övergrepp…
  Ajabaja, nu använder du igen det gamla utnötta sionistknepet, att så fort man säger något om Israel, kritserar, uttalar åsikter, så är man antisemit och anklagar hela judenheten för all jävelskap under historiens gång. Jesu död exempelvis. Men säg mig, hur ska jag kunna anklaga någon för en mans död, när jag inte ens är säker på att han funnits, att han är en historisk person?
  Försök nu få in i din skalle att det är staten Israel och dess krigspolitik jag talar om, ingenting annat.
  Hör du det, INGENTING ANNAT! INGET ANTISEMITISKT!

 17. Sara G, då har jag ett tips till dig: låt bli uttryck som ”gammaltestamentligt hat” (gammal kristen skröna enligt vilken judarna är hatande människor medan de kristna älskar varandra hela dagarna. Synd bara att de kristna haft ihjäl mångdubbelt fler muslimer och judar eller för den delen andra kristna trosbekännelser i den kristna trons namn än vad muslimer eller judar dödat kristna eller varandra).

  Låt också gärna bli jämförelser med nazisterna, som ju inom loppet av tolv år efter sitt maktövertagande var ansvariga för mordet på runt 6 milj judar, plus miljoner andra människors död, och förföljelse och fördrivning av dussintals miljoner, framför allt med tanke på att den palestinska befolkningen innanför gröna linjen som har israeliskt medborgarskap sedan 1948 växt från ca 165 000 till runt 1 miljon, och palestinierna i de ockuperade områdena sedan 1967 också ökat enormt (i Jerusalem fanns 1967 ca 60 000 palestinier, idag är det 260 000). Att använda uttryck som ockupation, diskriminering och förtryck angående hur staten Israel behandlar palestinierna i och utanför Israel är korrekt. Att kalla det ”utplåning” – som du gjorde i en av dina kommentarer – är det inte.

  Och konspirationsteorier – ”Ryktet är gammalt och har omtalats under en längre tid, och jag förstår inte varför det skulle vara så osannorlikt med tanke på Israels övriga övergrepp”. Jaså. Så låter det faktiskt om de flesta fördomar. Att något är ”gammalt och har omtalats under en längre tid” tycker jag personligen inte är skäl att tro på någonting alls, även om det råkar passa in utmärkt i ens egen föreställningsvärld. Så även om du inte är speciellt bra på att fabricera skrönor så är du rätt bra på att tro på dem.

  Jag tror att det du har hört är att det finns israeliska specialenheter som klär sig som palestinier, talar perfekt arabiska och åker runt på Västbanken under cover i gamla Peugeoter. Det är helt riktigt. Men det är inte direkt någon hemlighet och när de dödar någon så rapporteras det att en sådan här militär specialenhet gjort det. Avsikten är att röra sig utan uppmärksamhet, inte att häva skulden på palestinierna. Att palestinska grupperingar skjuter på varandra i Gaza är ju också ett inte helt obekant fenomen. Och när det händer är det oftast oberoende palestiska källor som rapporterar om det, inte israelerna. Palestinierna har rätt bra koll på vad som händer hemma hos dem.

 18. Och Ida, Guillou talar om EXPRESSEN. Inte om alla media i Sverige. Försök få in ett reportage om den judiska kyrkogården i Prag på Aftonbladets kultursida om du kan, eller någonting annat som inte beskriver Israel i termer som har med fascism, rasism eller etnisk rensning att göra. Att ”folk med judisk bakgrund har tagit över media” är en supertypisk antisemitisk föreställning. Tom Helle Klein i Aftonbladet skrev om det en gång på sin blogg, att någon hoppat på henne för att hennes farbror är jude och att judarna styr media. Hon blev förbannad och kallade det en klassisk antisemitisk stereotyp, om jag inte minns fel. Kan kolla om du vill.

 19. PS Expressen är för Israelvänlig till och med för mig. Bara för att du ska få lite perspektiv på det.

 20. Anna: ”“Ryktet är gammalt och har omtalats under en längre tid, och jag förstår inte varför det skulle vara så osannorlikt med tanke på Israels övriga övergrepp”…

  …Jag tror att det du har hört är att det finns israeliska specialenheter som klär sig som palestinier, talar perfekt arabiska och åker runt på Västbanken under cover i gamla Peugeoter. Det är helt riktigt. Men det är inte direkt någon hemlighet och när de dödar någon så rapporteras det att en sådan här militär specialenhet gjort det.”

  Ja det är sådant som ligger till grund för den spridda (och sanna) uppfattningen som Sara gav uttryck för.

  Israeliska ”agenter” agerar inne på palestinska områden och dödar folk. Man kan väl f.ö. läsa mer om deras metoder på Btselem och liknande sidor…

 21. Ok, Sara och Ida, nu gick inläggen över i ren antisemitism. Det här är inte (berättigad) Israelkritik längre. Antisemitiska stereotyper som att judar tagit över medierna är inget för mig. Ciao!

 22. Anna, jag har rätt att använda vilka begrepp som helst, bara de inte smädar. Du ska inte tala om för mig vad jag ska och inte ska!!!
  Att du lägger så ofantligt mycket i orden ”gammaltestamentligt hat” är inget jag, varken vill eller kan, ta ansvar för. Den långa teologiska redogörelsen, där du ställer två religioner mot varandra är inte heller av intresse. (Även om jag
  tycker att det är osmakligt. Ingen religion är väl
  bättre eller sämre än den andra? )
  Jag är nämligen ateist och tillhör ingen kyrka.

  En annan sak som gör mig förundrad är att du först avfärdar det jag tidigare skrivit om utklädda israeliska soldater som en skröna. Du är verkligen riktigt upprörd.
  Men i nästa stycke medger du att det visst har förekommit. ”Men det är inte direkt någon hemlighet och när de dödar någon så rapporteras det att en sådan här militär specialenhet gjort det.”
  Jähapp…
  What’s the difference?

  Annars har jag inte mycket mer att säga dig, hur mycket ”palestinierkramare” du än säger att du är.
  Du har nog inte riktig klart för dig på vilken fot du ska stå…

 23. Malkina, det var inte mitt uttryck. Men nog är det så att förlagshuset Bonnier tagit över största delen av svenska media?
  Eller är det också antisemitism att påpeka detta faktum?
  Men jag vill faktiskt inte gå in i den debatten…
  Jag vill diskutera Israels och USA:s krig i Mellanöstern,
  som är något så upprörande att jag inte kan förstå att man bara har mage att försöka tjafsa till det som du och Anna plägar göra.
  Jag tänker fortsätta att beskriva dessa två krigsnationer som fascistoida, även om det sårar vissa. de som vill lägga beslag på jordens lidande och omhulda den känslan ända in i evigheten. Aldrig att de nämner Hirosima och Nagasaki, är inte det konstig? Där finns faktiskt två konkurrenter på lidandets historia. Men därvidlag är det dödstyst.
  12 miljoner kongoleser mördades av Kung Leopold, tänka sig, det dubbla antalet.
  Jag skriver det här därför jag är så trött och utless på alla som kommer in på Förintelsen när israelkritiken blir för svår. Det är just nu vi lever, det är precis nu som israeliska soldater går in och skjuter barn.
  Israel måste upphöra med ockupation och stridshandlingar, måste erkänna staten Palestina och ge tillbaka det man stulit.
  Så enkelt är det.
  Jag kommer inte längre att svara dem som antingen anklagar mig för antisemitism eller kör upp Förintelsen i halsen på mig.
  Det är just nu som gäller, resten är historia.

 24. Jaha, debatten rullar vidare..

  En erinran kan behövas; När det gäller folkgrupper eller religioner så kommer jag från nu att radera RUBBET av påståenden som inte kan beläggas.

  Jag har inte lust att göra bloggen till en allmän pajkastningsplats. Jag håller med somliga av debattörerna om en hel del, ibland håller jag med andra. Men innan DU postar nästa kommentar, läs först igenom bloggposten för att förvissa dig om att kommentaren har relevans utifrån den.

 25. Jag står på båda mina fötter :-)

  (och Jinge, håll med om att litet pajkastning är kul ibland??)

 26. Jodå Anna. Men eftersom jag sitter och modererar eländet så drabbas jag dubbelt. Men jag är en rättvis typ. Nu har jag raderat en kommentar idag från alla tre damerna här, ja tom en fjärde.

 27. Jag tycker Ida och Sara ska tona ner retoriken, kritiken och fördomarna mot Israel och Judar, det börjar likna antisemitism…

  Exempel: ”deras barn ***ska*** dödas av “många misstag””. Det finns inga belägg för en kommentar som denna som målar Judar som känslokalla mördare som på flit dödar barn…

  Sara’s retorik: ”Intressant det där med att det kan vara israelerna själva som ger sig ut för att vara palestinier och begår våldsbrott mot sitt eget folk. Men det låter helt i linje med Israels politik.”

  ”Det var inget påstående utan en undran, eftersom jag har hört att det kan vara på det sätter, att israeliska soldater klär ut sig till palestinier och begår våldshandlingar i deras namn.”

  Sara debatterar på hörsägen. Patetiskt!

  Exemplen är samma typ av retorik Nazisterna använde sig av.

 28. Jaså Pontus retade dig?

  Vad har DET med ämnet för bloggposten att göra?

  F.ö. hade Pontus rätt. Fatah är och har varit otroligt korrumperade. Trist men sant.

 29. Ida, egentligen tycker jag väldigt illa om att påpeka vad palestinierna har gjort för fel. Eftersom jag tycker att det är ärligare att jag nöjer mig med att kritisera min egen stat, och låter palestinierna kritisera sin egen. Men eftersom du frågar…och det jag skriver här har jag hört från många palestinier. Dessutom har Pontus helt rätt i det där med korruptionen – den ledde till att de myndigheter etc som skulle utgjort basen för en palestinsk stat inte tjänade folkets bästa utan istället användes för egen vinning. Korruptionen gjorde att den palestinska ledningen förrådde det palestinska folket helt.

  Vad palestinierna gjort fel:
  1)självmordsbombningarna mot civila inne i Israel är något av det mest katastrofala som palestinier har gjort. Inte minst för att det skadat deras egna mål något enormt. Det finns många sätt att bekämpa ockupation, även med våld, utan att spränga sig i luften bland civila.
  2) Det tog dem fram till Alger 1988 att erkänna FN-resolution 181, 242 och 338 (vilket innebär ett de facto erkännande av Israel). Deras och arabvärldens vägran att tills dess samarbeta med det internationella samfundet gjorde att de idag högst får 22% av det forna Palestinamandatet, istället för de 42% som de skulle ha fått enligt FN-s delningsförslag. Oavsett grunden för deras vägran – det är ett faktum. Och det var helt till deras nackdel.

  Angående arméns ”misstag” – jag kallar det inte antisemitism när någon påpekar att palestinska barn dödas. Ibland av misstag, ibland av vårdslöshet eller likgiltighet, och framför allt pga krigföring inom civila områden. Lösningen är ett slut på ockupationen. Inga strider, inga ”misstag”, inga döda barn.

 30. ”Och du kan kalla det som antisemitmism…”

  Jag skrev: ”det börjar likna antisemitism”, inte att det är, för jag kan inte bedömma det till ett faktum!

  Ida, du kan istället ifrågasätta om Israeler dödar barn med flit. Det är helt OK…
  Som du skriver har du redan dömt Israeler att de dödar barn med flit oavsett om Israel beklagar att det var ett misstag.

  ”“Vi beklagar misstaget” “Vi ska utreda saken”, “det var misstag”, m.m.”

  Du ger inte Israeler en chans, du ger dom inte ”the benefit of the doubt” att det kan vara ett misstag, utan du tycks ha bestämt dig för att inga misstag råder. Kanske du har rätt, men det vet varken du eller jag till 100%…

 31. Ida, jag har sett denna video också. Det var ohyggligt att se. Kan förstå att det färgar din syn på Israelisk militär…Att en soldat har tappat kontrollen, betyder inte att Israelisk policy är att barn ”SKA” dödas, för att låna ditt uttryck…

  Denna debatt blir alltid inflammerad för det är så många känslor involverade, jag tycker vi bör tona ner retoriken, sätta känslorna åt sidan, och göra den till en saklig debatt.

  Jag har undvikigt att debattera Israel/Palestina konflikten sedan kriget i Lebanon förra sommaren, för det leder ingen vart, då jag anser att folk generellt bara vädrar sina känslor och inte kommer med tangiella lösningar för båda sidorna i konflikten…

 32. ”Varför Israel vägrade acceptera fredsplan av Arabförbundet som FN godkände nyligen..? Det var min största hopp…och jag blev jätte besviken. Om Israel inte vill acceptera dom punkterna som araberna ladde fram…VAD ÄR DET SOM ISRAEL VILL EGENTLIGEN..?”

  Ida? Är Reuters en tillräckligt oberoende nyhetsförmedling för dig? Här är en länk: http://uk.reuters.com/article/worldNews/idUKL1629413520070416

  Rubrik: Olmert says ready for talks based on Saudi plan

  JERUSALEM (Reuters) – Israel said on Monday it was ready to start talks based on a Saudi Arabian land-for-peace initiative but made clear it wanted Riyadh and other Arab League members with no formal ties to the Jewish state to take part.

  ”I’m ready to sit with them on the basis of the Saudi plan. And I’m ready to listen very carefully to their proposal on the basis of this plan and to see how we can work together to ultimately find common ground,” Prime Minister Ehud Olmert told the Canadian Broadcasting Corporation in an interview.

  Israel kan göra mer för att främja de här förhandlingarna,ja. Men att kalla det att ”vägra acceptera fredsplan”?

 33. Anna
  Olmert har sagt både det ena och det andra.
  Därmed inte sagt att han är kategorisk motståndare till Beirutdeklarationen, men han är verkligen inte glasklar.

  För det andra är det tämligen meningslöst att läsa historien med facit i hand.
  Tror du att någon arab i Palestinamandatet ens reflekterade över risken att man skulle fördrivas eller att man över deras huvuden skulle föreslå att området skulle delas, innan sionismen uppfanns?

  Om palestinierna hade haft förmågan att se in i framtiden, och vetat att allt bara skulle bli värre, tror du inte att dom hade accepterat 42 %?
  F ö är det ytterst tveksamt om det överhuvudtaget hade hjälpt…

  Att klandra palestinierna för att man inte erkände Israel förrän 1988 är verkligen i magstarkaste laget. Man var ändå 5 år före, innan israelerna behagade erkände palestiniernas existens 1993…
  Rörande FN-resolutionerna har fortfarande inte israelerna accepterat dem, än mindre implementerat dem…

  För det tredje, att påstå att PA skulle ha ”förrått sin egen befolkning” är ju rent löjligt.
  Korruption är knappast någon isolerad företeelse på Västbanken/Gaza, och är det lite märkligt att det hela tiden ska framställas så.
  Vi har en ytterst svag palestinsk myndighet som ska försöka styra över områden lika uppsplittrade som Stockholms skärgård, och med en ockupationsmakt som gör allt för att inget ska fungera. Naturligtvis är palestinierna missnöjda med styret.

  Du tror inte att palestinierna hade röstat fram ett ”korrumperat” Fatah en gång till om det hade gett dem en fungerande stat? Istället röstade man på ett mindre korrumperat Hamas, och blev istället bojkottade…

  Til syvvende och sist ska man vara på det klara att Israel i egenskap av ockupationsmakt är ansvarig för befolkningen, det är därför man överhuvudtaget tillåter PA:s existens. I dagsläget gör man inte ens det…

  Man kan kritisera palestinierna för mycket, men man ska ha klart för sig att problemets kärna är den israeliska ockupationen.

 34. Guardian, att Olmert inte är glasklar håller jag helt med om. Den israeliska regeringen borde göra mycket mer.

  Sedan är jag inte ute efter att ”klandra” palestinierna. Ida har frågat flera gånger vad palestinierna har gjort för fel, i tron att de aldrig gjort några, så jag svarade henne. Det här är punkter som palestinier själva talar om. Visst är det lätt att vara efterklok men…

  Ska vi ta israeliska fel också så råder det ingen brist…t ex är det grava misstaget Nummer Ett bosättningspolitiken, som började på 70-talet och fortsatte i ökad styrka på 80- och 90-talen en katastrofalt misstag. Bosättningarna har hittills i förhandlingar (Camp David, Taba) egentligen inte gett Israel någonting utom möjligheten att byta ut land enligt principen 1:1. Samtidigt som de tagit enorma resurser från den israeliska staten, både i ekonomiskt bistånd, politiska spänningar och militär närvaro.

  Gravt misstag nummer 2: att göra precis som palestinierna fram till 1988, dra fötterna efter sig och inte samarbeta med det internationella samfundet. Det handlar inte om ett klart ”nej” men det är inget riktigt ”ja” heller.

  Och att ockupationen bör upphöra har jag ju sagt massor av gånger. Känner mig som Cicero, han med ”Cartaginem esse delendam” eller hur det nu var.

 35. Inte Cicero. Cato. Han avslutade alla sina tal i den romerska senaten med att säga ”för övrigt anser jag att Carthago bör förstöras”, oavsett vad talet handlade om. Till slut blev de andra så trötta på honom att de gick och brände ner Carthago. Eller något åt det hållet.

 36. :

  Sara G. says:

  Sandbuzz skriver: “Sara’s retorik: “Intressant det där med att det kan vara israelerna själva som ger sig ut för att vara palestinier och begår våldsbrott mot sitt eget folk. Men det låter helt i linje med Israelspolitik.”och fortsätter:
  “Sara debatterar på hörsägen. Patetiskt!

  Exemplen är samma typ av retorik Nazisterna använde sig av.”
  Ska personangrepp tolereras? Det är inte första gången…
  Förövrigt var mitt uttalande inte alls en hörsägen, utan det har förekommit att israeliska soldater klätt ut sig till palestinier och gått in på deras områden för att utföra illdåd. Jag har också läst det på flera sajter, men har glömt var.
  Läs Annas inlägg bättre, hon säger tydligt att det har förekommit.

  Även om det verkade vara ganska svårt för henne att medge detta.
  Några har betydande problem med att skilja på person och sak. Det gör diskussionsklimatet olustigt.
  Jag vill inte bli kallad antisemit eller nazist, även om det inte sker direkt – utan med omskrivningar.
  Det har förekommit otrevliga epitet, inte bara mot mig, som gör att jag börja tveka.

  Förtäckt israelpropaganda skriven av en självutnänmd palestinerkramare är en annan tråkig sak

 37. Bra Anna!
  Jag vet vad du anser, det var därför jag skrev en något förvånad kommentar!

  Å andra sidan fick ju Jinge ett par extra inlägg, så då blir alla glada och nöjda =)

 38. Vad menar du med det Guardian???

  Tror du att det bara är lustbetonat när ett antal kommentarer får mig att fundera på om de verkligen ska släppas fram eller ej??

  Många gånger inser jag att det inte är illa menat det som skrivs, men tyvärr får jag ägna alldeles för mycket tid åt att försöka klura ut vilket.

  Det är väl ok de dagar då det är 20-30 kommentarer, men vissa dagar är det över 100 och då är det klart jobbigt…

  Så ”glada” är i det här fallet ett tveksamt och diskutabelt begrepp..

 39. Hehehe, det kostar att ligga på topp, Jinge. Det är priset man får betala när man är poppis ;)

  Det måste nog ändå betrakta som ett I-landsproblem, när man beklagar sig över att man har förmycket besökare =)

 40. Får jag bara förtydliga en sak eftersom det verkar vara svårt att förstå??

  Militären har undercover units som klär sig som araber och talar perfekt arabiska. Det är definitivt ingen hemlighet, deras aktiviteter rapporteras i tidningarna och de har funnits sedan minst första intifadan eller så, i slutet av 80-talet. Enheterna strider mot palestinier som oftast är högt uppsatta inom olika palestinska motstånds- eller terrororganisationer (välj önskad benämning), som Al-Aqsamartyrerna, Hamas eller islamiska Jihad.

  Jag har däremot aldrig hävdat att 1) att dessa enheter skulle attackera israeler för att sedan skylla på palestinierna, eller 2) attackera palestinier för att sedan skylla på palestinier. Det går för mig åt konspirationsteorihållet, typ Israel ligger bakom 9/11, Haririmordet etc etc.

 41. Sara skrev, ”Förövrigt var mitt uttalande inte alls en hörsägen, utan det har förekommit att israeliska soldater klätt ut sig till palestinier och gått in på deras områden för att utföra illdåd. Jag har också läst det på flera sajter, men har glömt var.
  Läs Annas inlägg bättre, hon säger tydligt att det har förekommit.”

  Sara, Om det stämmer så ber jag om ursäkt…

 42. Ida skrev: ”Men jag såg många video på döda palestinska barn, även spädbarn, där syns sår av bajonett mitt i mage, ryggen eller bröst. Det talar IGEN om syftet, inte om “misstag”. Och det är många misstag…”

  Ida, jag har personligen inte sett någon Israelisk soldat med fixerad bajonett på någon bild under hela konflikten. vad jag har sett är bilder på döda och skadade barn som har beskrivits som splittersår efter raketattacker. Jag var inte där, så kan inte avgöra. Du har tycks ha information som styrker din tes att barn SKA dödas.

  Ida skrev: ”men här dödar man barn, o bevis finns om att det var SYFTET…”

  OK, Ida, du har bevis också, då återstår det bara för mig att be dig om ursäkt för vad jag skrev tidigare.

 43. ”Enheterna strider mot palestinier som oftast är högt uppsatta inom olika palestinska motstånds- eller terrororganisationer (välj önskad benämning), som Al-Aqsamartyrerna, Hamas eller islamiska Jihad” säger Anna.

  Jaha, och man måste vara utklädd och tala arabiska för dessa operationer i Gaza och på Västbanken – och dessutom se till att Haarez rapportera om anfallen. Före eller efter?

  Jag förstår att du föredrar ordet terrororganisation, det är ju helt legitimt efter 9/11.
  Man behöver inte bry sig om sådan bagatell att ett ockuperat land vill försvara sig.

  Hamas var från början en helt israelisk idé. Det var Israel som skapade den organistionen för att reta Arafat.
  Men då var det förstås ingen terrororganisation, de inser vi alla – även om vi är ena riktiga dumhuvuden i jämförelse med dig.

 44. Ida, jag citerar den engelske journalisten John Pilger angående de palestinska barnen.
  ”…Nu ska statsterrorism i form av en medeltida belägring bedrivas mot de allra mest sårbara. För palestiniernas del är ett krig som bedrivs mot deras barn knappast något nytt. Gaza, som nu är inhägnat som ett öppet fängelse och terroriseras av överljudsbangar från israeliska stridsflygplan, har en befolkning som till nästan hälften består av barn under 15 år. Doktor Khalid Dahlan, en psykiater som förestår ett hälsovårdsprojekt för barn, förklarade för mig: ”Den statistik som jag personligen finner outhärdlig är att 99,4 procent av de barn vi undersökt har utstått trauman… 99,2 procent hade fått sina hem bombarderade; 97,5 procent hade utsatts för tårgas; 96,6 procent hade bevittnat skottintermezzon; en tredjedel hade sett familjemedlemmar eller grannar bli sårade eller dödade.”

 45. Ida, skrev: ”Hur som helst, mer viktiga frågor har du hoppat över i min text.

  På andra sida, har jag ALDRIG hört att en israelisk soldat ställdes inför rätta för ett enda “misstag”. Finns det någon israelisk soldat som sitter i fängelse för brott mot mänskliga rättigheter, övervåld eller sitt eget “misstag”…eller det att han “tappade kontrollen” som du säger..?”

  Ida, jag har inte en blekaste aning, om någon soldat har blivit straffad, därför kommenterade jag det inte…
  Tack för offrandet av bilder, men jag avstår gärna att se bilder på döda barn…

 46. Utdrag ur en artikle i AB 2006-06-19
  I diskussionen om Israel medvetet skjuter palestinska barn så är det förmodligen så att man inte bryr sig om ålder och kön – man bara skjuter eftersom de är palestinier.
  Det finns foton på hur israeliska soldater siktar på tonåringar.”An Israeli soldier takes pictures of a soldier as he aims his rifle towards Palestinian teenagers during clashes at Qalandiya checkpoint near the West Bank city of Ramallah, 9 February 2007. (Khaled Jarrar/MaanImages)”

  John Pilger skriver i AB:”…den 9 juni när israeliska krigsfartyg besköt familjer som hade picknick på en strand i Gaza, och dödade sju människor, inklusive tre barn och tre generationer. Samtidigt har USA och Israel kommit överens om att svälta ut palestinierna. Offren kommer till största delen att vara barn.”
  I samma artikel fortsätter han:”Kampen i Palestina är ett amerikanskt krig, som bedrivs från USA:s tyngst beväpnade utländska militärbas, Israel. I västvärlden har vi fått lära oss att inte tänka på den israelisk-palestinska ”konflikten” i de termerna, precis som vi har fått lära oss att tänka på israelerna som offer, inte som illegala och brutala ockupanter. Utan att underskatta den israeliska statens egna skoningslösa initiativ kan man konstatera att om Israel inte hade fått ta emot F-16-plan och Apachehelikoptrar och miljarder dollar av de amerikanska skattebetalarnas pengar så skulle det ha slutit fred med palestinierna för länge sedan. Sedan andra världskriget har USA gett Israel omkring 140 miljarder dollar, till stor del i form av vapen.”

 47. Ida, kolla Btselem och Human Rights Watch. Och är du i farten kan du kolla PHRC också. Det finns inga riktigt oskyldiga i den här konflikten – tyvärr. Poängen är att det därför är nödvändigt att få slut på den.

  Ciao – nu är det helg för mig.